De schedel van een zilvermeeuw is relatief groot en kenmerkt zich met een krachtige lichtgebogen snavel met een scherpe punt en een rode vlek op de ondersnavel. De oogkassen zijn groot in verhouding tot de schedel, wat zorgt voor een goed zicht dat belangrijk is voor het voedselzoeken.
Hoewel het nijlpaard niet het grootste dier is, laat het geen twijfel wie de grootste bek kan opzetten in de zoogdierengalerij van het museum. Het grootste zoogdier op aarde dat hier ook is tentoongesteld is de blauwe vinvis. Om je een idee te geven, de blauwe achtergrond op deze foto is een klein stukje van de buik van deze walvis...
Natural History Museum Londen
Categorie: Taxidermie Tags:Natural History museum London
Schedels zijn unieke objecten die de anatomie van een dier onthullen. Bij deze forse papegaaiensoort valt vooral de grote krachtige kromme snavel op die ze gebruiken voor het kraken van harde zaden en noten. Het zijn heel goede klimmers waarbij de snavel ook goed van pas komt.
Glazen ogen worden vaak gebruikt in taxidermie om een levensechte uitstraling aan opgezette dieren te geven. Deze speciaal ontworpen ogen zijn er in verschillende kleuren, vormen en maten, afgestemd op de soort en het dier dat opgezet wordt. Het gebruik ervan speelt een cruciale rol in het creëren van een authentieke en realistische uitstraling omdat de ogen vaak het eerste zijn waar mensen naar kijken bij een opgezette creatie.
Een jachtluipaard heeft een gazelle kunnen overmeesteren. Vanuit een diorama met deze opgezette dieren wordt de bezoeker onomwonden getoond wat overleven is in de wildernis.
Koninklijk museum voor Midden-Afrika Tervuren
Categorie: Taxidermie Tags:Taxidermie, museum midden Afrika
Kauwen zie je vaak tijdens de winter in grote groepen op weilanden maar ook in dorpen en steden, hij behoort tot de kraaiachtigen, het verenkleed van de kauw is zwart maar is duidelijk herkenbaar aan zijn zijn grijze hals en achterhoofd
Iedereen kent dit kleurrijk volierevogeltje wel, hij eet vooral zaden en hij gebruikt hiervoor zijn kromme snavel als een handig stuk gereedschap. Soms kan de snavel te hard doorgroeien zoals bij dit exemplaar en kan de vogel hierdoor in problemen komen...
Melopsittacus undulatus
Categorie: Taxidermie Tags:schedel van grasparkiet
Met hun nietsziende glazen ogen staren deze opgezette zebra's nieuwschierig vanuit hun diorama naar de bezoekers. Vroeger werden met het oog op taxidermie deze dieren in het wild op bestelling gedood. Vandaag gebeurt dit gelukkig uitsluitend met in dierentuinen gestorven dieren.
Soms is het echt geen poesje om zonder handschoenen aan te pakken, wanneer je de schedel en de tanden bekijkt zie je duidelijk dat dit vleeseters zijn en nauw verwant zijn aan de grotere katachtigen.
Halsbandparkieten komen oorspronkelijk uit de savannegebieden van Azië en Afrika. Ondertussen weten zij ook in onze stadsparken te overleven. Het zijn allemaal ontsnapte of vrijgelaten vogels en hun nakomelingen die zelfs tot broeden overgaan.
Aan de grote scherpe tanden kan je duidelijk zien dat dit een beducht roofdiertje is. De publieke opinie vind het in het algemeen onetisch om dieren te doden om er kleding van te maken. De laatste tijd is er nog steeds vraag naar bont maar gelukkig mogen nertsen in ons land niet meer gefokt worden om hun mooie en dure vacht...
Hij kijkt wat glazig maar zijn scherpe tanden zien er nog gevaarlijk uit. De kippen kunnen gerust op stok gaan want voor deze geprepareerde marter moeten ze geen schrik meer te hebben.
De Duitse herder staat vooral bekend als goedaardig en zeer geschikt als familiehond. Zijn goed ontwikkelde hoektanden en scheurkiezen, gemaakt om vlees af te scheuren, zijn echter geduchte wapens tegen personen met slechte bedoelingen...
"Zo blind als een mol", zegt men wel eens. Je ziet het al aan de sterk gereduceerde oogkas. Zijn ogen zijn immers maar een speldenkop groot. Zijn scherpe tanden daarentegen bevestigen dat hij wel een geduchte jager is, vooral op wormen en insecten.
De botstructuren van een schedel zijn in grote mate dezelfde. Toch heeft iedere soort een andere vorm en zijn ze duidelijk van elkaar te onderscheiden. De geel gekleurde bek bevestigd dat dit een mannelijk exemplaar moet geweest zijn van deze bekende tuinbezoeker.
Er lijken wel stukken aan te ontbreken. De grillige vormen en putjes in de schedel zijn echter normaal. Het zijn aanhechtingspunten voor de sterk ontwikkelde kaakspieren van het konijn.
Daar vroeger de duif wegens haar fenomenaal oriëntatievermogen werd ingezet als postduif en menig duivenmelker plezier had met zijn hobby, krijgt ze tegenwoordig een slechte naam. De steden zitten er vol mee, ze veroorzaken veel overlast en beschadigen gebouwen met hun uitwerpselen. Het is daarom ook geen goed idee om deze dieren te voederen.