De kleinbeeldcamera's in de Silette reeks waren in de jaren 50 een groot succes. Na de introductie in 1958 van de Silette 2 en 3 volgde in datzelfde jaar nog een verbeterde versie met de Silette 4. Door zijn twee zoekerglazen waarvan de rechtste een matglas is, kreeg men een veel helderder zoekerbeeld. Toch bleef dit een eenvoudige camera met beperkte functionaliteit en was hij niet bedoeld voor de professionele fotograaf.
Met deze fijnkorrelige zwart wit film kon je 12 opnames maken in het formaat 4x4 cm of 16 opnames in het formaat 3x4 cm. Deze film is al lang heen over zijn houdbaarheidsdatum van juni 1958. Sommige fotografen experimenteren wel eens met die oude stock filmrolletjes met soms verbluffende resultaten.
Fotografie kwam binnen het bereik voor iedereen met deze serie van eenvoudig te gebruiken compactcamera's. Een uniek en handig snelinlegsysteem met een speciale "Rapid" 35mm filmcassette van Agfa, maakte dat de camera steeds in een wip paraat was voor een nieuwe opname.
2
2
1965 - 1968
1
Categorie: Fototoestellen & toeb. Tags:Agfa Iso Rapid, vintage
Officieel werd dit model Box 64 genoemd maar was beter bekend als Spezial omdat dat rond de lens gegraveerd staat. Het "speciale" van dit toestel is dat de lens verstelbaar is in drie standen, portret, groep en landschap. Dit uniek systeem bevindt zich bovenop het toestel en niet op de lens, het is dan ook een zeldzame voorziening op een box camera. Het aangebrachte douanezegel was een bewijs dat het toestel niet nieuw gekocht was in het buitenland.
De kleine wegwerp flitslampjes waren een technische innovatie die zowel professionele als amateurfotografen hielp om goed belichte foto’s te maken zelfs bij weinig licht. Deze lampjes met blauwe stip waren geschikt bij gebruik van kleurenfilm die toen snel populairder werd.
Een ongewone boxcamera van Agfa. Uitgevoerd in Art Deco stijl geeft het goed de periode weer waarin hij is gemaakt. De behuizing is vervaardigd uit het kunststofmateriaal "Trolit" een voorloper van het bekende bakeliet. Het toestel maakt gebruikt van 6x9cm negatieven op rolfilm type 120.
Een flitser met een unieke aansluiting die enkel past op de fototoestellen Agfa Clack, Agfa Click en de Agfa Synchro-Box. De stroom werd geleverd door een 22,5 V batterij voor gebruik van PF1 en PF5 lampjes.
Deze opvouwbare rolfilmcameratoestellen werden reeds in 1933 geproduceerd maar dit is een naoorlogs fototoestel uit 1949. Het werd samengesteld uit verschillende oudere onderdelen want na de II wereldoorlog moest men zich bij Agfa immers behelpen met de stukken die nog op voorraad waren. De fabrieken hadden ernstige schade opgelopen en de produktie lag nog zo goed als volledig stil.
Bouwjaar 1949
Categorie: Fototoestellen & toeb. Tags:Agfa billy record 7.7
Toen ik klein was begreep ik niet wat de fotograaf met deze zin bedoelde want waar was dan dat vogeltje ?
Agfa Gevaert gaf het antwoord met een vogelfluitje dat als ludiek promotiegeschenk werd aangeboden bij aankoop van drie filmrolletjes. De fotograaf monteerde het vogeltje met een magneetje op het fototoestel, blies op het fluitje om de aandacht van de kinderen en riep de bekende zin...
Gegarandeerd een geslaagde foto !
Agfa vogeltje 1960s
Categorie: Fototoestellen & toeb. Tags:vintage Agfa vogelfluitje, fred schafraet
Nieuwe en oude materialen werden gebruikt voor dit nieuwe toestel. De bovenkant van het camerahuis werd gemaakt van een nieuwe aluminiumlegering uit de vliegtuigindustrie. De lens is nog een vooroorlogs model in Art Deco uitvoering. Deze "oude stock" werd nog een tijdje gebruikt op verschillende nieuwere fototoestellen.
Een bijna volledig automatische klassieke camera die je versteld doet staan met zijn scherpe foto's. Met deze camera schiet je zeer goed belichte snapshots en met de vaste focus-lens kun je alle kanten op.
Digitale fotografie stond nog in zijn kinderschoenen maar ook Agfa bracht nieuwe modellen op de markt. Deze kleine eenvoudige camera had een resolutie van 0,35 megapixel, een klein lcd schermpje en werkte op gewone batterijen. Er moest nog veel evolueren vooralleer je enigzins bruikbare foto's kon maken.
Een goedkoop en gebruiksvriendelijk fototoestel uit de Agfa reeks met portretlens en een vaste sluitersnelheid. Toen een ideale camera voor de amateur- en gelegenheidsfotograaf. Werd gebruikt met negatieffilm 6x6 op 120 rolfim.
Door de snelle evolutie van de digitale fotografie, besliste Polaroid in 2008 te stoppen met direkt-klaar films te maken. Het leek erop dat de laatste zwanenzang voor deze camera's werd gezongen. Tot in 2009 enkele liefhebbers, de Polaroidfabriek in Enschede nieuw leven heeft ingeblazen en terug de speciale filmcassettes in produktie nam.
Polaroid 636 met close-up instelling productiejaar 1995
De fotografie was in de jaren '50 ook binnen het bereik gekomen van de gewone man. De synchro box werd gebruikt met 120 film voor 9 x 9cm negatieven. Eén klik op de knop volstond om een goede foto te maken zonder al die vervelende instellingen.
Een compacte flitser die gebruik maakt van de PF1(b) of XM1(b) flitslampjes. Geschikt voor fototoestellen van de Agfa Silette reeks en ook voor andere camera's uitgerust met een flitsvoetcontact.
Een robuuste 35mm kleinbeeldcamera volledig in metaal. Ondanks de vrij kleine zoeker heeft hij een goed helder beeld. Verder is hij uitgerust met een flitssynchronisatie, Prontor-SVS sluiter en een Apotar lens.
Om goede foto's te maken binnenshuis had je een flitser nodig. Agfa had een handig hulpstukje zodat ook flitsblokjes konden gebruikt worden bij fototoestellen die hiervoor niet waren uitgerust. Uitgevoerd met flitscontactkabel was deze adaptor de oplossing voor cameras zonder hotshoe aansluiting. Geleverd met handig opbergdoosje.