Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Geldwolven
Ik hoop dat de NVA zo snel mogelijk verdwijnt in ons apenland
27-04-2017
HOGER LOON, DUURDERE BOETE: GOED IDEE?
HOGER LOON, DUURDERE BOETE: GOED IDEE?
Sinds deze week kunnen Britten snelheidsboetes krijgen die tot 175 procent van hun wekelijks inkomen beslaan. Snelheidsboetes afhankelijk van het inkomen dus. Misschien een idee voor in ons land? “Het is vooral belangrijk dat er een straf op maat gezocht wordt", zegt politierechter Kathleen Stinckens.
Groot-Brittannië beboet al een tijdje snelheidsovertreders afhankelijk van hun inkomen. Voordien waren die boetes maximaal gelijk aan het loon van een week. Maar vanaf deze week riskeren Britten die te snel rijden tot 175 procent van hun weekloon aan boete te moeten betalen.
Draagkracht Met het systeem wil het land rekening houden met de financiële situatie van mensen. En hoewel dit systeem in België niet bestaat, houden toch een aantal rechters wel rekening met de draagkracht van overtreders. “Als iemand die het financieel zwaar heeft, een te hoge boete opgelegd krijgt dan zal die boete niet betaald worden en heeft de overtreder niet het gevoel dat hij of zij gestraft is. Het is dus belangrijk dat een straf op maat gezocht wordt in zo’n gevallen”, aldus politierechter Kathleen Stinckens.
Wie in België een snelheidsovertreding begaat maar niet de financiële draagkracht heeft om een hoge boete te betalen kan soms rekenen op begrip van de rechter. Dan kan onder andere een werkstraf of leerstraf zijn. Op die manier ontsnapt de overtreder niet aan de straf.
Effect rijgedrag Bij het BIVV merken ze dat de hoogte van de boete niet perse invloed heeft op het rijgedrag maar wel eerder op de pakkans. Dus gewoon het feit dat je een boete kan krijgen, ongeacht hoeveel die boete bedraagt, heeft veel meer effect op het rijgedrag.
Progressief beboeten Volgens het BIVV is een ander systeem wel het overwegen waard: het progressieve boetesysteem. Hierbij worden personen die verschillende overtredingen begaan op een korte tijd meer beboet dan iemand die eenmalig geflitst wordt. Per extra boete zou het bedrag dan telkens verhogen. “In Nederland is daar al een literatuurstudie over gemaakt en hieruit bleek dat het systeem een positieve invloed op het rijgedrag zou hebben”, aldus Stef Willems van het BIVV.
Voor een liter zal dan aan de pomp nog maximaal 1,322 euro betaald moeten worden, een daling met 2,9 eurocent. Dat meldt de FOD Economie - Algemene Directie Energie dinsdag.
Deze prijsdaling is een gevolg van de noteringen van de olieproducten op de internationale markten.
Sp.a biedt CD&V wisselmeerderheid aan voor meerwaardebelasting
Sp.a biedt CD&V wisselmeerderheid aan voor meerwaardebelasting
WETSTRAAT Meryame Kitir (sp.a) nodigt Wouter Beke uit voor een wisselmeerderheid om een wetsvoorstel over de meerwaardebelasting te stemmen in het parlement. "Zo krijgt de bevolking alsnog waar ze recht op heeft: een eerlijke fiscale bijdrage van de grote vermogens in dit land", zegt ze in De Zondag.
"Deze week werd nog maar eens duidelijk dat zowel N-VA als Open Vld geen voorstander zijn van een meerwaardebelasting", zegt Meryame Kitir, fractieleidster voor sp.a in de Kamer.
"Mocht het Wouter Beke menens zijn en zijn partij wil écht werk maken van een eerlijke fiscaliteit, dan kunnen ze daarvoor bij de oppositie terecht. CD&V hoeft het voorstel voor een meerwaardebelasting dus nog niet definitief te begraven. Wij nodigen Wouter Beke uit voor een wisselmeerderheid."
"De dreiging is nog niet voorbij." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan VTM Nieuws. Volgens de laatste dreigingsanalyse van het OCAD moeten de veiligheidsmaatregelen voor agenten in ons land niet verscherpt worden na de aanslag in Parijs van gisteravond.
Niet lang na de aanslag werd het nieuws verspreid dat het om een Belg zou gaan. "Dat is de tijd van sociale media. Alles gaat onmiddellijk rond", aldus Jambon. "Onze diensten hebben altijd een slag om de arm gehouden. Al heel snel was het duidelijk dat het om een Fransman ging. Ook het Franse parket heeft dat snel gecommuniceerd."
Daarna doken er geruchten op dat er een link was met een Antwerpenaar. "Dat kunnen we nu formeel ontkennen." Jambon bepleit enige terughoudendheid bij het verspreiden van namen voordat ze grondig gecheckt zijn.
Dat er in een ander onderzoek wapens gevonden werden bij vijf huiszoekingen, is volgens minsiter Jambon een signaal dat het de juiste keuze is om dreigingsniveau drie te behouden. "De kans op een aanslag is nog altijd groot. Ik denk dat het OCAD gelijk heeft dit niveau aan te houden. De bedreigingen zijn nog niet voorbij. Syrië-strijders zijn ginds nog steeds actief, en kunnen nog altijd terugkomen. Onze diensten zijn in opperste staat van paraatheid." Toch zijn er volgens minister Jambon geen bijkomende aanwijzingen om de huidige beveiliging te verhogen.
"Opgepakte verdachten planden aanslag in ons land"
(.
De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft afgelopen nacht vijf verdachten opgepakt in een terreuronderzoek van het federaal parket. De huiszoekingen vonden plaats bij de entourage van Salah Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud. Volgens VTM Nieuws planden de opgepakte personen een aanslag in ons land.
De vijf verdachten werden opgepakt bij een reeks huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek, Roosdaal en Ganshoren. Bij die huiszoekingen trof de politie ook twee handvuurwapens, munitie, een kogelwerende vest en een een hoeveelheid cannabis aan.
Er zijn aanwijzingen dat de opgepakte personen een aanslag in ons land planden, zo werd bevestigd aan VTM Nieuws. De aangetroffen wapens waren niet bedoeld voor de geplande aanslag, daarvoor waren nog geen concrete plannen.
De vijf zullen morgen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter, die zal beslissen of ze aangehouden worden. Dat meldt het federaal parket, dat verder weinig commentaar geeft over het onderzoek. Het onderzoek staat los van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 en in Brussel op 22 maart 2016. Ook is er geen verband met de aanslag op de Parijse Champs-Elysées gisteravond.
Vijf personen verdacht van terrorisme opgepakt bij huiszoekingen in Brussel
Vijf personen verdacht van terrorisme opgepakt bij huiszoekingen in Brussel
De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft afgelopen nacht vijf verdachten opgepakt in een terreuronderzoek van het federaal parket. Het onderzoek staat los van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 en in Brussel op 22 maart 2016. Ook is er geen verband met de aanslag op de Parijse Champs-Elysées gisteravond.
De vijf verdachten werden opgepakt bij een reeks huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek, Roosdaal en Ganshoren. Bij die huiszoekingen trof de politie ook twee handvuurwapens, munitie, een kogelwerende vest en een een hoeveelheid cannabis aan. De vijf worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.
De vijf zullen morgen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter, die zal beslissen of ze aangehouden worden. Dat meldt het federaal parket, dat verder weinig commentaar geeft over het onderzoek.
Vakbond ACV klaagt aan dat er niet voldoende controleurs zijn om na te gaan of bedrijven voldoende preventiemaatregelen nemen in de strijd tegen burn-outs. Maar niet enkel de werkgevers moeten controleren of het goed gaat met de werknemers, ook collega’s onderling kunnen elkaar daarmee helpen. VTM NIEUWS vroeg neuropsychologe Elke Geraerts hoe je een burn-out kunt herkennen bij jezelf en bij collega’s.
“Vaak wordt gezegd dat de baas problemen zoals een burn-out moeten oplossen. Maar als iedereen nu de verantwoordelijkheid zou nemen dan ben je samen meer gewapend tegen een burn-out”, vertelt Geraerts. Het is dus belangrijk om de mentale gezondheid van werknemers een zaak te maken van iedereen.
Verandering Maar hoe kan u nu merken of een collega het moeilijk heeft? “Je moet eigenlijk letten op hoe iemand verandert. Als iemand vroeger heel extravert was en nu introvert wordt of iemand voordien positief in het leven stond, nu eerder dingen negatief ziet, dan kunnen dat signalen zijn”, aldus Geraerts.
Om die veranderingen waar te nemen heeft Geraerts nog een tip. “Ik adviseer om bevindingen op te schrijven. Het geheugen is immers subjectief”, legt Geraerts uit. Door dingen op te schrijven kan je ze later vergelijken en loop je niet het gevaar dat je eigen brein je fopt.
Praten Eens je een verandering hebt opgemerkt is het belangrijk dat je dit ook aan de collega in kwestie laat weten. “Want mensen die richting een burn-out gaan, zijn vaak de laatsten om te beseffen dat ze een burn-out aan het krijgen zijn”, vertelt de neuropsychologe. “Je kan best aangeven aan je collega dat je merkt dat hij of zij negatiever is geworden of een korter lontje heeft gekregen en dan laat je die informatie zinken.”
De volgende stap is dan om te kijken hoe je medewerker op die informatie reageert. “Zo moet je eigenlijk telkens opnieuw het gesprek aanhalen. Dat kan door te verwijzen naar iets wat je gelezen of gezien hebt”, zegt Geraerts. “Vragen zoals ‘hoe voel je je?’ of ‘slaap je nog genoeg’ kunnen ook helpen.” Als dit na een hele tijd nog niet helpt is het volgens Geraerts wel verstandig om de leidinggevende in te lichten. Samen kan dan een oplossing gezocht worden.
Wie zijn zonnepanelen tegen 1 juni niet registreert bij netbeheerder Eandis of Infrax en betrapt wordt, riskeert een boete. Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) vandaag gezegd.
Het aanmelden van zonnepaneleninstallaties bij de netbeheerder is verplicht, maar naar schatting een op zes Vlamingen doet dat niet. Daarom lanceert minister Tommelein nu een oproep om de zonnepanelen aan te geven tegen 1 juni.
Veiligheid “Als men werkt aan het net moet men weten hoeveel installaties er in de buurt zijn en wie er op het net zet. Dat is heel belangrijk voor de veiligheid van de medewerkers, maar ook voor de netstabiliteit”, zegt Tommelein aan VTM NIEUWS.
Wie zijn zonnepanelen niet registreert, betaalt ook geen ‘prosumentenvergoeding’. Dat is een vergoeding voor wie stroom terug op het net stuurt. “Het moet ook een eerlijke situatie zijn, want als we 275.000 installaties hebben, kan het niet zijn dat de ene betaalt en de andere niet”, aldus minister Tommelein.
Boete Wie zijn zonnepaneleninstallatie niet heeft aangemeld tegen 1 juni en betrapt wordt, krijgt een boete van 150 tot 20.000 euro. Dat hoogste bedrag geldt alleen voor grote industriële spelers. De boetes komen terecht in het Energiefonds, dat dient om de schulden uit het verleden weg te werken.
Wie zijn zonnepanelen installeerde voor 1 juni 2015, en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt, is in orde. Wie de installatie van de panelen nog nergens op zijn factuur terugvindt, kijkt een en ander het best eens na.
275.000 installaties Tommelein lanceert zijn oproep bij de 275.000ste aangemelde zonne-installatie. De minister hoopt tegen het eind van dit jaar af te kloppen op 300.000 installaties. "Meer en meer mensen hebben de gelegenheid om te kijken of het interessant is om de investering te doen", aldus de minister. Daarnaast is er volgens hem nog heel wat ruimte onbenut om zonnepanelen te plaatsen, zoals langs spoor- of wegbermen.
In de Aalsterse deelgemeente Hofstade heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) het startschot gegeven voor een sensibiliseringscampagne om niet-aangemelde zonnepaneleninstallaties te registreren. Dat deed hij bij de woning waar de 275.000ste aangemelde installatie staat.
Het aanmelden van zonnepaneleninstallaties bij netbeheerder Eandis of Infrax is verplicht, maar naar schatting één op de zes doet dat niet. 'Het is belangrijk om veiligheidsproblemen bij werken aan het net te voorkomen en op elk moment de stabiliteit van de energielevering te kunnen garanderen', motiveert minister Tommelein de registratieplicht. 'Wie dat niet doet, betaalt ook geen prosumentenvergoeding en pleegt eigenlijk energiefraude.'
Die vergoeding voor wie stroom terug op het net stuurt, kost afhankelijk van de netbeheerder ongeveer 100 euro per kW (vermogen van de omvormer). Wie zijn installatie tegen 1 juni niet heeft aangegeven en betrapt wordt, riskeert een boete van 150 tot 20.000 euro. Dat hoogste bedrag geldt voor grote industriële spelers.
Tommelein lanceerde de campagne bij de 275.000ste aangemelde zonne-installatie, de minister hoopt tegen eind dit jaar op 300.000 installaties af te kloppen. 'Meer en meer mensen hebben de gelegenheid om te kijken of het interessant is om de investering te doen', aldus de minister, herinnerend aan de Zonnekaart. 'Want het is niet zo dat het plaatsen van zonnepanelen niet rendabel is.' Daarnaast is er volgens Tommelein nog heel wat ruimte onbenut om zonnepanelen te plaatsen, zoals langs spoor- of wegbermen.
Wie zijn zonnepanelen installeerde voor 1 juni 2015, en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt, is in orde. Wie de installatie nergens op de factuur ziet, kijkt een en ander best eens na op www.eandis.be/zonnepanelenmelden of www.infrax.be/zonnepanelenmelden.