Groen blijvende HEESTERS
Aucuba * Choisya ternata 'Sundance' * Cotoneaster - Queen of Carpet *Cotoneaster - Dwergmispel *Fatsia japonica - Vingerplant * Lonicera Lemon Beauty *Mahonia aquifolium *Sarcococca himilis *Skimmia japonica *Viburnum davidii *Viburnum ‘Gwenllian’
°°
Aucuba
Heeft een groen blad dat gevlekt of gespikkeld is en opvalt tussen wintergroene of bladverliezende gewassen. Deze bladhoudende sierstruik staat graag in een compostrijke bodem op een schaduw of half beschaduwde plaats. De heester is speciaal doordat zijn blijvend, glanzend en leerachtig gespikkeld blad een aantrekkelijk aspect geeft aan de tuin.
Enkel de vrouwelijke planten vertonen grote langwerpige rode bessen in het vroege voorjaar.
Snoeien kan en mag het ganse jaar door. Vermeerdering gaat ook door stekken, doch regelmatig komen er tussen de planten wel ergens een zaailing tevoorschijn die stekken overbodig maakt.
°
Azalea
Ieder jaar kijken we uit naar naar de uitbundige bloei van de Azalea en Rododendron. Als het weder een beetje meezit is het vanaf einde April tot einde Mei genieten.
Azalea's zijn zuurminnende planten. Sinds we ze laten baden in een flinke laag compost gemengd met turf is het blad het ganse seizoen glanzend groen.
Ze gedijen best op een schaduwrijke plaats, doch hoe meer zon hoe meer bloemen
Het zijn gemakkelijke planten die geen speciaal onderhoud vragen. Ze groeien niet buitensporig, hebben geen snoei nodig als je zelf niet ergens een takje weg wil nemen.
Choisya ternata 'Sundance'
is een groenblijvende struik die er het hele jaar door goed uitziet.
Hij heet 'Sundance' voor een heel goede reden.In de lente schitteren de nieuwe uitlopers als zonnetjes, zuiver en helder van kleur.
De bloemen hebben een heerlijke geur alsook de blaadjes. Je hoeft maar langs de struik af te lopen en je krijgt de zoete geur onder de neus. Ik denk wel dat deze struik bij ons op de juiste plaatst staat, want elk jaar doet ze haar uiterste best.
Ik heb de struik reeds enkele malen flink ingesnoeid, de buurplanten kregen geen ruimte meer.De plant kan wel twee meter breed en hoog worden. Ik vind het een prachtige dankbare struik.
Cotoneaster - Queen of Carpet Kruipende dwergmispel Dit is een groenblijvende heester. Bijzonder geschikt als laagblijvende bodembedekker, laat zich gemakkelijk scheren, bloeit overvloedig in mei-juni gevolgd door rode bessen in de herfst.
Cotoneaster Dameri 'Major' - Dwergmispel Deze cotoniaster is een heester en groenblijvend dus winterhard. Alle Cotoneaster-soorten (zowat 50) hebben één gemene deler die hen attractief maken, de rijke pracht van de bessen. Het is niet alleen een mooie heester het is ook nog een sterke die het zowat overal doet, zelfs in een sierlijke pot komt deze eveneens optimaal tot zijn recht. De rode bessen in het najaar, zorgen voor mooie herfsttinten. Door zijn vlakke groeiwijze worden ze niet veel groeter dan vijftien cm
Fatsia Japonica - Vingerplant
Na veertig jaar is deze altijd groene vingerplant nog altijd niet groter dan een meter twintig. Ieder jaar in oktober verschijnen er witgele bloemen op. Na deze bloei eerst groene zaden die in de voortijd zwart worden. Deze plant heeft een exotisch uitstraling en kreeg een speciaal plaatsje in de tuin.
Viburnum tinus ‘Gwenllian’
Een wintergroene heester die heel vroeg op het jaar witte trossen bloemen geeft. Is niet echt winterhard de bladeren en ook de takken kunnen bevriezen bij strenge vorst, die zich gemakkelijk laten terug snoeien. Deze kan uitgroeien tot wel 4 meter. Vermeerderen is mogelijk door stekken.
Osmanthus burckwoodii Schijnhulst
Traag groeiende struik met donkergroene blaadjes, met witte bloempjes in de lente die heerlijk geuren. Is gemakkelijk in vorm te knippen. Hoogte van 120 tot 150cm
Mahoni
Het is een groen blijvende heester, maakt behoorlijk veel wortels. De bladeren zijn glanzend en wat stekelig, in de late herfst en winter verkleuren de bladeren naar brons, bruinrood.
Rododendron
Deze wilde rododendrons zijn wel niet zo mooi in de bloei, maar het grootste deel van het jaar staan de bladeren er fleurig fris bij, en dat kunnen we niet van alle soorten zeggen.
Sarcococca himilis. Dit altijd groenblijvende heestertje ongeveer 60cm groot, is 20 jaar oud. Is heel goed winterhard en vraagt geen onderhoud. Ze staan het liefst in de schaduw. Is verwant met buxus doch de bladeren zijn merkelijk groter. Ze kunnen gemakkelijk vermeerderd worden met stekken of met het afnemen van de uitlopers die er voldoende bijkomen, want het struikje groeit rustig altijd verder uit. Komt oorspronkelijk uit India, China en Oost-Azië. Normaal bloeien ze van december tot januari met sterk naar honing ruikende witte niet veel zeggende bloemetjes, doch ze verspreiden een hemels aroma dat je soms van meters ver al kan waarnemen. Een paar takjes in een vaasje binnenhuis, laat de ganse kamer heerlijk geuren.
Skimmia japonica
Is een volledig winterharde sierstruik die van nature een bosplant is en daarom graag in de schaduw staat, planten die in de volle zon staan krijgen vaak witte bladranden. Skimmia’s houden bovendien van een voedzame, goed doorlatende en humushoudende, lichtzure grond. De planten behouden in de winter hun blad. De planten zijn tweehuizig, waardoor alleen de vrouwelijke planten vruchten vormen. De mannelijke planten stellen echter niet teleur. Ze bezitten opmerkelijke forse bloemtrossen en zijn daarom als bloemstruik in trek. Vrouwelijke Skimmia pronken in het najaar met rode bessen.
Viburnum davidii
De Viburnum davidii is een winterharde groenblijvende traag groeiende heester die niet veel meer dan een meter hoog zal worden na 10 jaar. De bladstelen en nieuwe scheuten zijn roodachtig bruin aangelopen. In mei-juni verschijnen weinig spectaculaire witte bloemen die echter gevolgd worden door aantrekkelijke metaalblauwe vruchten.
Deze plant laat zich gemakkelijk terug snoeien. Heeft geen speciale verzorging nodig.
Een mini heestertje Pieris Japonica little haelt green, dat blijkbaar nooit bloeit ((toch tenminste niet in onze tuin)) normaal zal Pieris bloeien met witte tot creme achtige trosbloemetjes.
ILEX - HULST.
Ilex - Aquifolium
Ilex - Crenata 'Golden Gem' - Japanse hulst.
Ilex - Creata 'Convexa'
Ilex- Altaclerensis 'Golden King'
Ilex Aquifolium heeft scherp getande bladranden en wordt daarom ook wel scherpe hulst genoemd - De inheemse hulst, Ilex aquifolium, is een van de weinige wintergroene heesters, die vanouds in onze landstreken groeit.
ILEX - Crenata 'Golden Gem' - Japanse hulst.
Ilex crenata ′Golden Gem′ - De Nederlandse naam is "Japanse hulst"In volle zon blijft deze zijn kleur goud gele goed behouden, aan de schaduw zijde zal hij eerder groen worden. Van de bloemetjes is niet veel te zeggen, ze minuscuul klein en bloeien einde Mei. Het is een zeer trage groeier, het struikje hierboven is minstens 15 jaar, en er is nooit aan geknipt of geschoren.
ILEX - Crenata 'Convexa' is een dwergheester met gladde en bolstaande kleine blaadjes die veel weg hebben van buxusblaadjes, groeit zeer traag, amper 50mm per jaar en kan een hoogte bereiken van 1m.50. Heeft een onopvallende bloei gevolgd door groene bessen die later op het jaar zwarte vruchten worden.
Door zijn compacte en iets opgaande groei is deze plant sierlijk in de tuin.
Past goed in de border en de rotstuin als dwergheester. Aangezien ze heel goed snoei verdragen zijn ze dan ook gemakkelijk in een vorm te knippen.
ILEX- Altaclerensis 'Golden King' De Ilex altaclerensis 'Golden King' bloeit met witte bloemetjes gevolgd door rode bessen. Is wintergroen met opvallend geel bont blad met weinig stekels. De sierwaarde van de bessen en het opvallende blad komt met Kerstmis van pas als Kerstversiering. Deze Ilex 'Golden King' leent zich ervoor om gesnoeid te worden.
Iles - crenata - wit gerande
Euonymus
Euonymus fortunei 'Minimus' -*- Euonimus fortunei ‘Emerald ’n Gold’ -*- Euonymus fortunei ‘Emerald gaiety’ -*- Euonimus fortunei 'Silver Queen'
De EUONYMUS of kardinaalsmuts tref je wel eens in het wild aan, vogels verspreiden het zaad. Kardinaalsmutssoorten zijn van oorsprong inheems in een groot deel van Europa, China, Japan en Oost-Azië. De blinkende rode of oranje vrucht heeft de vorm van een kardinaalshoed, zo zijn ze waarschijnlijk aan deze naam gekomen. Euonymus kan men onderverdelen in twee groepen, namelijk de bladverliezers en de bladhoudende soorten. Wij hebben alleen de bladhoudende.
Euonymus fortunei 'Minimus' - Dit mini heestertje word niet veel hoger dan 15 cm. Het heeft altijd in een bak gestaan. Ieder jaar korten wij de uitlopers een beetje in, en dat is alle zorg die het nodig heeft.
Euonimus fortunei ‘Emerald ’n Gold’ - Is een bladhoudend en laag blijvend heestertje die het op vrijwel iedere plaats in de tuin goed doet. Je kan deze inzetten als struik, als snoeivorm als bodembedekker, maar kan even goed tegen een muur, boom of pergola opklimmen. Ze hechten zich niet vast met hechtwortels, ze groeien niet snel. Deze variëteit heeft geelbonte blaadjes. Het blad zal op een plaats in de schaduw veranderen naar groen, in de volle zon zal het bonte blad meer geel kleuren. De witte bloemetjes die in juni tot augustus bloeien vallen nagenoeg niet op. Je merkt ze bijna niet op, klein subtiel maar heel bijzonder.
Euonymus fortunei ‘Emerald gaiety’ kan kruipend en ook nog als muurbedekking worden gebruikt. Als bodembedekker kent deze laagblijvende struik geen begrenzing, hij groeit onbeperkt in de breedte uit is zeer goed winterhard, is een prima bodembedekker voor een plaats in de zon, halfschaduw of schaduw. Hoe meer ze in de schaduw staan, des te meer groen er aan het blad te zien is, dit is gewoon een probleemloze bodembedekkende struik of klimmer.
Euonimus fortunei 'Silver Queen' - Kan behoorlijk hoog in een boom klimmen als hij steun heeft, ook tegen een muur gaat hij zich opheffen, doch heeft dan wel een steun nodig. De bladen zijn mooi groen met veel wit langs de randen, dat vlekkerig overgaat naar het groen in het midden. Is redelijk winterhard.
|