Het duurt meestal 3-4 weken om een kudde over te zetten naar robotmelken. Gedurende deze tijd begint 85-90% van de koeien dit systeem vrijwillig te gebruiken. Het lijkt erop dat jongere en agressievere dieren zich gemakkelijker aanpassen aan de robot.
De moderne leerfilosofie is dat de boer gedurende 2-3 weken zeer actief moet zijn in het rijden van de koeien naar de melkmachine, vooral wanneer het melkinterval de 8 uur begint te overschrijden.
Tijdens deze periode wennen de dieren aan de melkstal en begrijpen ze ook dat frequente bezoeken aan de robot worden beloond met kleine porties krachtvoer midden in het melkproces. Aan het einde van de trainingsperiode worden de koeien alleen gelaten en mogen ze alleen worden aangepast aan de robot als het melkinterval groter is dan 16 uur.

De inzet van robots voor het melken van koeien maakt een grote stap in de ontwikkeling van de melkveehouderij.
Er zijn verschillende belangrijke voordelen van dergelijke apparatuur:
1. Verminderde stress voor de koe tijdens het melken.
Er is geen drukte, de dieren verdragen het melken rustiger en worden ook in kleine groepjes (in de kudde) gemolken, rondom de machine met een robot, wat een natuurlijker proces is.
2. Vermindering van het aantal mastitis en de snelle diagnose op subklinisch niveau
De computer kan afwijkingen in melkstroom, melkgift en andere indicatoren analyseren en verdachte dieren onder de aandacht brengen.
Zo kunt u automatisch de geleidbaarheid van melk controleren.
3. Een toename van de melkgift, een lichte toename van het vetgehalte van melk en het eiwitgehalte in melk
Robotproducenten zien een stijging van de melkgift tot + 15% per koe door over te stappen op hun apparatuur. Bovendien wordt melk waardevoller in termen van vet- en eiwitgehalte.
4. Arbeidsoptimalisatie: geautomatiseerd volgen van de jacht, dagelijks wegen van dieren, online volgen van het aantal lichaamscellen in melk, etc.
Naast het opgeven van het werk van een melkmeisje biedt de robotdonia een breed scala aan voordelen. Het hele informatieblok komt van elke robot naar de computer en kan snel worden geanalyseerd en ook effectief worden gebruikt met competent management.
5 Mogelijkheid om verschillende uierlobben apart te melken
Met de robot kun je melk scheiden van een apart (bijvoorbeeld aangetast) deel van de uier, of verschillende delen van de uier qua productiviteit melken voor een andere tijdsduur. Dit vermindert de onaangename impact van het melkstel op lege spenen.
6 Gebrek aan menselijke factoren bij de verwerking van de uier voor en na het melken
Robotapparatuur sluit elke schending van technologie uit die verband houdt met nalatigheid van werknemers of onvoorzichtigheid van personeel. De apparatuur houdt zich strikt aan de technologie.
|