Het is nooit te laat om te veranderen
De Okinawaanse voeding blijkt uit het onderzoek de meest gezonde voeding te zijn ter wereld. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Okinawana kent een ongebruikelijk hoog aantal 100-plussers, allen in een uitzonderlijke conditie.
Ze zijn meestal slank, ogen heel jeudig, zijn energiek en kennen een laag stressniveau.
Er zijn opmerkelijk weinig gevallen van hartziekten, kanker en andere welvaartsziekten.
De Okinawanen hebben de langste levensverwachting ter wereld.
Basisrichtlijnen
1. Eet gevarieerd voedsel, voornamelijk uit plantaardige bron. Kies voor een grote selectie van verschillende voedingsmiddelen. De meeste 100-plusser eten 206 verschillende voedingsmiddelen( inclusief kruiden). 38 soorten voeding worden regelmatig gegeten. Ongeveer 18 verschillende voedingsmiddelen per dag. 78% van hun voedsel is plantaardig.
2. Eet dagelijks ten minste 5 à 7 porties groente en fruit en 2 porties peulvruchten ( vooral sojaproducten)
3. Eet dagelijks ten minste 6 porties graansoorten ( zilvervliesrijst is uitstekend : meer voedingsstoffen, meer vezels en laag op de glycemische index)
4. Maak samengestelde koolhydraten de basis van uw voeding ( 55% van de totale calorie-inname). Beperk het gebruik van enkelvoudige suikers ( liefst onbewerkte rietsuiker)
5. Beperk uw vetinname tot 30% van de totale calorie-inname. Ongeveer de helft moet uit enkelvoudige onverzadigde vetten bestaan en de rest verdeeld over meervoudige onverzadigde en verzadigde vetten.
6. Beperk de totale zoutinname tot minder dan 6 gram per dag ( = 3 theelepels)
De Okinawaanse voeding is een aangename mengeling van oosterse en westerse keuken en met deze voedingsstrategie ben je meervoudige winnaar : verrukkelijke maaltijden die bovendien uitermate gezond zijn.
Alle voedingsmiddelen zijn toegestaan. Het is het totale evenwicht dat telt.
De Okinawa voedselpiramide
Als u deze voedingspiramide toepast in combinatie met voldoende beweging, dan hebt u voor een leefwijze gekozen die u op weg zal brengen maar gezondheid en vitaliteit.
Uw huid zal gaan stralen, schonere slagaders zullen meer voedingsstoffen in uw bloed toelaten, uw energie zal toenemen en uw lichaam zal lichter en jonger voelen.
Per week Zoetigheid 0-3 porties Vlees, gevogelte en eieren 0 - 7porties
Dagelijks Thee Plantaardige olien - smaakmakers ( sojasaus en miso) - Kruiden en specerijen met mate (1-2 eetlepels) Omega 3 - 6 - 7 - 9 rijke voedingsmiddelen 1 - 3 porties Fruit 2 - 4 porties Flavonoïdenrijke voedingsmiddelen 2 - 4 porties Calciumrijke voeding 2 - 4 porties Rijst, brood, volkoren granen 7 - 13 porties Groenten 7 - 13 porties
Portiegrootte Groente : 50 g rauwe blad groenten / 75 g andere groeten gekookt of rauw / 1,5 dl groentesap Volkoren granen : 100 g gekookte granen of pasta / 30 g ontbijtgranen / 1 snee volkoren brood Fruit : 85 g gesneden vers fruit / 1 middelgrote appel, banaan, sinaasappel of halve grapefruit / 1,5 dl fruitsap Calciumrijke voeding : 45 g magere kaas / 2 dl halfvolle of magere melk / 2dl halfvolle of magere yoghurt Vegetarisch voedsel : 85 g tofu / 50 g bereid zeewier / 15 g waterkers Flavonoïdenrijk voedsel : 1 eetlepel gemalen lijnzaad / 100 g gekookte bonen, peulvruchten 85 g tofu / 2 eetlepels sojanoten / 1,5 dl misosoep / 1,5 dl cranberrysap 1 theelepel misopasta / 1 eetlepel arrowrootpoeder / ¼ ui Omega rijke voedingsmiddelen : 1 theelepel Okinawa olie / 1 eetlepel gemalen lijnzaad 2 eetlepels walnoten / 85 g gare vis / 1 omega-ei / 85 g tofu Vlees/ gevogelte/eieren : 85 gaar gevogelte / 85 g mager vlees / 1 ei
1 gram = 1000 mg 5 gram = 1 theelepel 15 gram = 1 eetlepel = 3 theelepels 30 gram = 2 eetlepels
|