ALLES OVER ONZE GILDE Ontstaan: De Kaart.
De juiste datum van het ontstaan van de Sint Sebastiaansgilde van Lichtaart kon niet worden achterhaald. De “gulde vanden handtboge van Lichtert” werd omstreeks 1650 door de hoofdgilde van Leuven met een kaart bedacht zoals talrijke andere uit onze omgeving. Zij hadden waarschijnlijk dit reglement gevraagd na het einde van de inlandse oorlogen(1568-1648) waarin zij wellicht hun vorige kaart verloren hadden.
Onze gilde is echter zonder twijfel ouder. Het oudste schild van de breuk welke nog altijd in ons bezit is draagt het inschrift: Cornelius Thoelen pastoor en hoofdman 1629.
Wellicht duikt er later nog wel eens een document op waaruit blijkt dat onze gilde in de zestiende eeuw reeds actief was.
Ook in 1721 stuurde de hoofdgilde van Leuven een kaart naar Lichtaart en deze is in tegenstelling met zoveel andere documenten wel bewaard gebleven.
In de loop der tijden werd het reglement verschillende keren aangepast zoals in 1919 het jaar toen de gilde haar activiteiten hernam, in 1973 en een laatste maal in 2000 toen gildenzusters in het bestuur opgenomen werden.
06-06-2013
KONINGSCHIETING 09 MEI 2013E
KONINGSCHIETING DONDERDAG 9 MEI 2013
KLIK OP DE FOTO VOOR MEER
Om 13.00 uur vertrokken we, met een stralende zon, achter de Dorpskerk richting onze schiettereinen in de Molenstraat. Samen met de Sint Antoniusgilde, die vandaag ook hun koningschieting hadden, en de Koninklijke Fanfare Vreugd In Deugd van Lichtaart, stapten we op de muziek van de fanfare, in stoet richting de plaats waar het allemaal ging gebeuren. Rond 13.30 uur kwamen we aan de terreinen. Nadat iedereen zijn boog had klaargemaakt en een verfrissing genomen had, las onze hoofdman Ludo De Busser de reglementen van deze schieting voor en mochten de aanwezige genodigden van het schepencollege en bevriende hoofdmannen en koningen een ereschot lossen op de koningsvogel, enkelen waren er dicht bij maar de vogel bleef fier overeind. Dan was het de beurt aan onze aftredende koning Paul Maes die mocht proberen zijn titel te verlengen, wat hem tot zijn spijt niet lukte. Nu was het aan de overige gildebroeders om te proberen de vogel naar beneden te halen en zo de koningstitel te bemachtigen. Al vrij snel (na amper 4 schoten)was het onze deken Lieven Lintermans die de koningsvogel afschoot. Nadat onze hoofdman vroeg of hij de titel aanvaarde, waarop Lieven positief antwoorde, werd onze jongste gildebroeder voor de volgende vijf jaar onze koning en zijn vrouw Peggy De Busser onze koningin. Nadien werd er nog een leuk feestje gebouwd ter ere van onze nieuwe koning en koningin.