Blaise is een blijspel van Claude Magnier. Deze schrijver is
vooral bekend van zijn toneelstuk Oscar, dat later verfilmd werd met Louis de
Funès. We zitten dus in het vaudeville genre. Blaise is een derderang schilder,
die op kosten leeft van zijn nicht. Gedurende twee weken huurt hij een
appartement met het oog op een huwelijk met Gertrude, dochter van de zakenman
Carlier. Zijn toekomstige schoonfamilie komt er op bezoek. Blaise heeft ook een
meid nodig om de schijn op te houden.
Hij gebruikt daarvoor Marie, een meisje van de buiten. Onthutsende toestanden
ontstaan wanneer alle personen verstoppertje gaan spelen achter deuren, zetels
en windschermen.
Het stuk wordt gedragen door twee sterke hoofdrollen die omringd worden door
mooie type rolletjes. Twee heren en zeven dames brengen deze productie.
"Magda en Lena" is een blijspel van de Vlaamse auteur Pol Anrijs. De originele titel van dit stuk is in feite Martha en Mathilda. Dit zijn twee zussen die een oud hotelletje uitbaten maar op de zolder zijn ze ook bezig met een cannabisplantage. Het is hun bedoeling op korte tijd een kapitaal te verzamelen waarmee ze een rustige oude dag kunnen slijten. Een dealer komt het spul ophalen. Maar er verblijven ook wielertoeristen in het hotel, die de Ronde van Vlaanderen zullen rijden. Het stuk heeft een bezetting van vijf dames en zeven heren. De twee hoofrollen zijn de zussen Magda en Lena. Toneel Harlekijn heeft er een mooi spektakel van gemaakt, in een prachtig dekor.
"Foei Minister" is een formidabele komedie vol knotsgekke situaties van de Engelse auteur Ray Cooney. Dit stuk werd op een prachtige manier gebacht door de uitstekende acteurs waarover de toneelkring Tijl kan beschikken. Korte inhoud : Wanneer Minister Uytenbroeck zich een avondje wil vermaken met zijn secretaresse Vicky had hij er niet op gerekend dar er zich zoveel onverwachte wendingen zouden voordoen. Het begint reeds met het ontdekken van een lijk in zijn kamer. Aangezien hij zijn geheim niet kan prijsgeven moet hij beroep doen op zijn onhandige kabinetschef De Rop. Tot overmaat van ramp valt het hotelpersoneel te pas en te onpas de hotelkamer binnen...en zij niet alleen trouwens. Hoe geraakt de minister uit deze penibele situatie ?
De Ronde van Vlaanderen door Rust Roest uit Neder-Over -Heembeek
De toneelkring Rust Roest uit Neder-Over-Heembeek heeft een mooie opvoering gebracht van de tragi-komedie "De Ronde van Vlaanderen" van de Vlaamse schrijver Walter Van den Broeck. Het stuk gaat over gewone volksmensen in herkenbare situaties. We hebben drie generaties : een oma, haar dochter Viviane en haar kleindochter Arlette. En tenslotte nog de huisdokter Dewals. De auteur Van den Broeck graaft diep in de ziel van elk van deze personages want elk hebben ze een verleden achter zich. Het stuk speelt zich af op het ogenblik dat de ronde van Vlaanderen voorbij hun huis rijdt. Vandaar ook de titel van het stuk. Een kleine bezetting waar ik als de regisseur veel heb kunnen aan werken. De repetities verliepen zeer vlot dank zij de inzet van de spelers.Het resultaat was dan ook merkbaar. Het publiek heeft dit na afloop ook bevestigd. De commentaar was zeer positief en men vond het een aangrijpende voorstelling.
FOTO'S
Alles staat klaar om te verhuizen bij oma Vercammen.
Vraag het aan de facteur door toneel Vrij en Blij uit Asse
Met "Vraag het aan de facteur" van de Vlaamse schrijver John Vermeulen, heeft deze toneelkring een volks maar goed blijspel gebracht over een welgesteld koppel, het echtpaar Vanuffelen. Paul is advokaat en wil geen kinderen terwijl zijn vrouw Kristel zo graag een kindje wil hebben voor het te laat is.Paul laat zich buiten haar weten om , tijdens een zogezegd zakenreisje, stereliseren .Maar Kristel,die van alle markten thuis is, geraakt toch in verwachting. Paul is razend en begint iedereen te verdenken van het vaderschap. Op de eerste plaats Charel, de facteur maar ook Suske, de schilder. Zelfs de gynaecoloog van Kristel wordt verdacht. Maar zoals altijd in een blijspel : eind goed al goed en de baby wordt tenslotte met open armen ontvangen zeker als Paul eindelijk weet wie de echte vader is. Het publiek heeft ten volle genoten van dit stuk maar wist ook de acteursprestaties ten zeerste te waarderen.
In een, tot in het detail, verzorgde dekor n.l een ziekenhuiskamer brengt Toneel Vlezenbeek zeven prachtige voorstellingen van het toneelstuk "De Caraibische Zee" van René Verheezen. Dit stuk ,daterend van 1980, heeft nog niets van zijn waarde verloren en werd reeds veel keren opgevoerd. Het is een tragikomedie over twee vrouwen, die in een ziekenhuis liggen. De ene, een pessimiste, denkt dat ze kanker heeft en de andere, een optimiste, is ongeneeslijk ziek. Niettegenstaande het tragische gegeven zit het stuk vol humor en plezante dialogen. Het stuk wordt gedragen door de twee schitterend gespeelde hoofdrollen : Mie en Nicole. Deze worden in Vlezenbeek wel omringd door 15 uitstekend gespeelde nevenrollen als verpleegsters, dokters en de bezoekers van beide dames.Het bewijs dat deze kring in volle bloei is. Als regisseur is het aangenaam werken in Vlezenbeek omdat alles er tot in de puntjes verzorgd is. Een grote inzet en medewerking. Ook deze keer werd terug nieuw talent ontdekt. Hoop dus voor de toekomst !
Tien spelers van toneelkring Harlekijn hebben met brio de 36 rollen uit het stuk "De Woonkamer" van Ed Vanderweyden vertolkt. De acteurs en actrices vertolken verschillende personages waarvan de leeftijd varieert van 8 tot 90 jaar. Het stuk bestaat uit 11 scènes. De ene scène loopt naadloos over in de andere scène via een personage uit de volgende scène dat het speelvlak betreedt aan het einde van de vorige scène. De Woonkamer is een tragikomedie, waarin levenssituaties geschetst worden die herkenbaar zullen overkomen. Inhoudelijk worden thema's bespeeld rond verschuivingen van waarden in onze snel veranderende maatschappij. Thematisch behandelt het stuk relaties tussen generatiesdoor middel van schijnbaar toevallige en losstaande familiesituaties die zich afspelen in een woonkamer. Emotie en lach zijn nooit ver weg.
"HOTEL OP STELTEN" soms ook gespeeld onder de titel "Matinee met Twee" is een knap blijspel van de Engelse auteur Ray Cooney. De meeste blijspelen van Cooney zijn zeer moeilijk om te vertolken. Het vraagt behalve de soms fysische inspanningen van enkele acteurs ook nog een perfecte rolkennis, juiste timing en enorm tempo om het stuk tot zijn volle recht te laten komen. Zoals meermaals gezegd : een blijspel is het moeilijkste toneelgenre om een waardevolle opvoering te brengen. Als regisseur vind ik het steeds een enorme uitdaging op voorwaarde dat je talentvolle acteurs hebt om de gags perfect te vertolken. De K.T.V. De Bietjes zijn daar ten volle in geslaagd met enkele uitstekende acteursprestaties, welke door het publiek enorm werden gewaardeerd m.a.w een groot succes !