De kerk van 's-Heer Arendskerke ,waarin een aantal voorouders van ons gedoopt zijn, was oorspronkelijk opgedragen aan St.Jan de Doper en dateert van de eerste helft van de 14 e eeuw,en heet nu Petruskerk. De naam van de kerk is ontleend aan de kerkpatroon van de oorspronkelijke parochie van 's-Heer Arendskerke, St.Pieter. De parochie dateert van omstreeks het einde van de 12e eeuw en is gesticht door Arend van Schenge, bijgenaamd "Heer Arend met de buijk".Op de plaats van de huidige kerk heeft waarschijnlijk nog een andere kerk gestaan.Aaangenomen wordt dat de toren niet is vervangen en de originele toren is. Aan het einde van de 16e eeuw is de kerk van zijn altaren en beelden ontdaan en ingericht voor de Hervormde eredienst. In de tweede wereldoorlog zijn de klokken door de Duitsers meegenomen. De kleinste klok is in 1946 teruggevonden . De klok heeft het randschrift : Soli Deo Gloria Thomas Both me fecit 1591, hetgeen betekent :Alleen God zij de ere , Thomas Both heeft mij gemaakt in 1591.
Sint Willibrord basiliek te Hulst. << In liefde gebouwd 1200-1534 In droefheid verlaten 04-11-1645- 06-04-1807 Als simultaan kerk verdeeld 1807-1931 Met vreugde herkocht 25-10-1929 In dankbaarheid geconsacreerd 31-05-1933 In luister hersteld en voltooid 1931-1935 Tot basiliek verheven 22-06-1935 In liefde heropend 24-10-1935 Blijft deze kerk van St.Willibrord De glorie van dit volk >>.
04-03-2008
Testament van Andries Pauwels Leenknecht
Bij het stamboom onderzoek komen de testamenten in welke vorm dan ook heel goed van pas bij het onderzoek naar gezinssamenstelling of de woonplaats waar zij verbleven. Zo zijn ook een tweetal testamenten gevonden van onze voorvader Andries Pauwels Leenknecht die gehuwd was met Maria Cornelisse van de Walle.( Alleen de 6 kinderen van Andries zijn zich rond 1720 van de Plasse gaan noemen). Het eerste testament "van uijtersten wille " (RAZE 2831) is in presentie van schout en schepenen opgemaakt op 06-04-1711 te Heinkenszand waarbij ze elkaar aanwijzen als testateur op de langstlevende en waarbij de weeskamer wordt uitgesloten als executeurs, aan de Armen van Heinkenszand werd een donatie afgesproken van £ 2 vls. Het testament is door Andries ondertekend met een drietand, en door Maria met een kruisje.
Het tweede testament (RAZE 2840) is opgemaakt den 04-Aug.1713 , maar nu verschijnt Marij Cornelisse van de Walle alleen voor de schout en schepenen van Heinkenszand als weduwe van Andries Pauwels en is met de voogden Barent Pauwels Leenknecht en Jan van de Walle akkoord over het vaderlijk deel van de nalatenschap te weten de somma van £ 46 , 17 sch en 6 gr.Vlaams. De 2 minderjarige wezen Jannes en Cornelis zullen met de voornoemde somma moeten worden opgekweekt tot hun mondige jaren en overschot zal dan worden gedeeld. Jan van de Walle moet rekenschap geven van het bedrag dat bij hem berust. Tevens staat in het testament dat de wezen nog de helft van een huis erven "gestaen op het ZuijtEinde van desen Dorpe ".
We weten hierdoor ongeveer waar zij woonachtig waren in Heinkenszand ook met de wetenschap dat daar een weel (waterplas) te vinden is denk ik dat ook hier de benaming "van de Plasse " vandaan komt.
De redenen om het tweede testament op te maken was omdat Marie Cornelisse van de Walle voor de tweede maal in het huwelijk ging treden en daarom de nalatenschap van hun vader goed moest worden vastgelegd. Marie is op 29-07-1713 in ondertrouw gegaan met Deumis Magielsen en zijn op 13-08-1713 te 's-Heer Abtskerke getrouwd.
Andries Pauwelse Leenknecht is in 1695 verhuisd van 's-Heerenhoek naar Heinkenszand en zijn zoon Cornelis Andriesse van de Plasse is hier in 1696 geboren met zijn vrouw Pieternella Marinusse Vader heeft Cornelis hier tot 1722 gewoond. Op 07-05-1728 koopt Cornelis een hoeve van de voogden van Jan Nauwenhoven. Heinkenszand was oorspronkelijk een apart eiland, het dorp is ontstaan als een dijkdorp.De polder waar de familie van de Plasse gewoond hebben ligt ten zuiden van het dorp, deze polder is rond 1300 ingepolderd.
Klas 5 en 6 van jaar 1954/55 van de RK. Lagere school Oostburg.
R.K. Kleuterschool 1949 Oostburg
Mijn echtgenote Milly en mijzelf.
Reunie Familie van de Plasse op 5 mei 2007 in Gasthof d'Ouwe Schuure te Sint Anna ter Muiden.
Sint Anna ter Muiden
Gezicht op het stadhuis van Halle vanaf de kerktoren.
Veurne , de toren van de Sint Niklaaskerk waarin de klok het "Bomtje"hangt.
Dendermonde - Stadsbeiaard.
Jan de Leenknecht alias van Harelbeke levert in 1378 de uurklok en de "draperijschelle", die door een wiel met 16 tanden , gecommendeerd door het uurwerk . 16 slagen achter elkaar kan doen slaan om de lakenwevers op te roepen. Jan de Leenknecht werd ontboden naar Dendermonde << bi rade van potghieters ende anderen wisen lieden, die hem van sulker stoffen ende werke wel bevroeden >> , hij had certificaten bij van verscheidene steden waar hij klokken gegoten had, dit alles bewijst dat Jan een bekend klokgieter was.