De kerk van 's-Heer Arendskerke ,waarin een aantal voorouders van ons gedoopt zijn, was oorspronkelijk opgedragen aan St.Jan de Doper en dateert van de eerste helft van de 14 e eeuw,en heet nu Petruskerk. De naam van de kerk is ontleend aan de kerkpatroon van de oorspronkelijke parochie van 's-Heer Arendskerke, St.Pieter. De parochie dateert van omstreeks het einde van de 12e eeuw en is gesticht door Arend van Schenge, bijgenaamd "Heer Arend met de buijk".Op de plaats van de huidige kerk heeft waarschijnlijk nog een andere kerk gestaan.Aaangenomen wordt dat de toren niet is vervangen en de originele toren is. Aan het einde van de 16e eeuw is de kerk van zijn altaren en beelden ontdaan en ingericht voor de Hervormde eredienst. In de tweede wereldoorlog zijn de klokken door de Duitsers meegenomen. De kleinste klok is in 1946 teruggevonden . De klok heeft het randschrift : Soli Deo Gloria Thomas Both me fecit 1591, hetgeen betekent :Alleen God zij de ere , Thomas Both heeft mij gemaakt in 1591.
Sint Willibrord basiliek te Hulst. << In liefde gebouwd 1200-1534 In droefheid verlaten 04-11-1645- 06-04-1807 Als simultaan kerk verdeeld 1807-1931 Met vreugde herkocht 25-10-1929 In dankbaarheid geconsacreerd 31-05-1933 In luister hersteld en voltooid 1931-1935 Tot basiliek verheven 22-06-1935 In liefde heropend 24-10-1935 Blijft deze kerk van St.Willibrord De glorie van dit volk >>.
30-01-2007
Klokkengietersgeslacht de Leenknecht
In de 14e en 15 e eeuw was de familie Leenknecht heel actief in het maken van luid-klokken , uit de periode tussen 1365 en 1443 zijn er meer als 50 stuks van hun bekend. Terecht kunnen we spreken van een klokkengietersfamilie die hun roots hadden in Harelbeke, hun werkterrein lag hoofdzakelijk in Vlaanderen alhoewel klokken van hun aangetroffen zijn in Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Spanje. De oudste nog in wezen zijnde Leenknecht klokken zijn aanwezig in het stadhuis van Damme , de uurklok is gemaakt in 1398 en de halfuur klok in 1392, de klok "Kleine Maria"in de Sint Martinus kerk te Halle dateert van 1390 en is gemaakt door Daniel en Michiel de Leenknecht alias van Harelbeke. Uit documenten zoals poorterboeken, inventarislijsten, pachtbrieven en opschriften op de klokken blijkt dat de Leenknecht familie verbleven hebben te Harelbeke, Waregem, Bergen, Bevere, Desselgem, Gent en Brugge.
Op basis van gegevens uit tijdschrift Biekorf 1959-1962 van A.Deschrevel kunnen we een geslachtslijst opmaken van deze klokkengietersfamilie, echter de geboorte data zijn geschat en zijn gebaseerd op werken door hun geproduceerd :
Andries de Leenknecht van Harelbeke, geboren ca. 1320, was gehuwd met Beele en hebben de volgende kinderen:
1. Jan de Leenknecht alias van Harelbeke, geboren ca. 1345, woonde in Gent rond 1380. Kind: Heynderic de Leenknecht, geboren te Gent ca. 1380 was poorter te Brugge op 07-11-1435.
2. Daniel de Leenknecht, geboren ca. 1350, was voorzitter van de Gentse bronsgieters en reizend klokgieter, woonde in Gent rond 1380. Kinderen: Willem de Leenknecht, geb. ca. 1380. Jeroen de Leenknecht, ,, ,, ,, . Geeraard de Leenknecht, geb. ca. 1380.
3. Clais de Leenknecht ,geboren ca. 1350, gehuwd met Katelyne. Is pachter van land te Nazareth in 1406. Kinderen : Michiel de Leenknecht, geboren te Gent ca. 1380, poorter van Brugge op 09-05-1421. Pieter de Leenknecht, geboren te Gent ca. 1380, poorter van Brugge op 03-04-1422. K: Pieter, geboren ca. 1410, is pachter van land te Ser Pauwelspolder in Hulsterambacht.
4. Michiel de Leenknecht, geboren ca. 1350 te Harelbeke en was poorter te Brugge op 07-08-1422. Kinderen: Colaert de Leenknecht, geboren ca. 1380. Jan de Leenknecht, geboren ca. 1380. Olivier de Leenknecht, geboren te Waregem ,ca. 1380.
Uit de "Inventaris der landbouwpachten in de Gentse jaarregisters van de Keure" blijkt dat "Klaas de Leenknecht alias de clocgieter" en zoon- en kleinzoon Pieter landbouwer zijn geworden. Klaas pachtte land gelegen te Nazareth onder Eke, Pieter de clocgietere pachtte land te Wielsbeke en Sint Baafs-Vijve, terwijl kleinzoon Pieter land in Hulsterambacht pachtte. Zoon Michiel van Clais vinden we nog terug als gieter van diverse klokken in de periode van 1427 tot 1443. Kleinzoon Pieter zou mogelijk de stamvader kunnen zijn van de Leenknegt tak die neergestreken is in Oost-Zeeuws Vlaanderen. Om de eventuele verbinding van de klokkengietersfamilie met de huidig bekende Leenknecht tak vast te kunnen stellen , is verder archief onderzoek noodzakelijk.
Hier volgen nog enige opschriften van klokken :
a) Klok te Kortrijk Belfort/St.Maartenskerk, 1395, gieter Jan de Leenknecht :
VICTOR ES MINE NAME MIIN LUUT SI GODE BEQUAEME VAN TEMPEESTE BEHOET GOD AL ALSO VERRE MEN MIIN LUUT HOEREN SAL IAN DE LEENKNECHT MAECTE MI ANNO DOMINI M CCC XCV.
b) Klok te Kastelnij Oudenaarde, 1400, gieter Michiel de Leenknecht :
MARIA ES MYNEN NAME MYN GHELUYT ES GODE BEQUAEME MICHIEL DE LEENKNECHT HEEFT MY GHEMAECT INT IAER ONS HEEREN M CCCC.
c) Klok te Damme, O.L.Vrouwekerk, 1376, gieters drie gebroeders van Harelbeke :
DRIE GEBROEDERS MAEKTEN MY VAN HARLEBEKE WAREN ZY MARIA IS MYNEN NAEM ENDE MYNEN KLANK IS WEL AENGENAEM.
Hier volgt nog een voorbeeld van een contract dat door de klokgieter Daniel de Leenknecht werd afgesloten met de kerkmeesters van de St.Niklaaskerk te Gent op 29 juli 1401, voor het leveren en gieten van de "kantste klok" die de hoogste van toon van een tribel of driegeluid moest zijn : (uit register van Acten en Contracten keure Gent 1400-1401, fo. 89)
>> Kenlic zij .... dat meester Daniel de Leencnecht clocghietere, commen es... kende ende lijde dat hij heeft ghenomen te ghietene jeghen de kercmeesters tsente Niclaus, eene clocke, acorderende up de twee clocken hanghende tsente Niclaus, gheheeten deene Glorieuse ende dander Marie, dats te wetene Marie de groufste sijnde , ende Glorieuse daer na volghende, ende de clocke, die ghiete sal de kantste clocke wesende, ende alle drie goet acort siinde, ende dit omme eene sekere somme van v ponden ij Sceelen grooten. Ende ghevielt dat de clocke die hij ghieten sal , niet wel en acorderde up de vorseide twee clocken, so soude hij se selve houden, ende af doen, ende hemlieden eene andre goede acorderende clocke leveren sonder der kerken cost. Ende de clocke, die acorderen sal, die sal hij moeten waranderen jaer ende dach gave en goed. Te betaelne tvorseide ghelt ij ponde groote tornoyse ghereet, ende tsurplus als hij de clocke ghelevert sal hebben. Ende de kercmeesters sullen hem de spise leveren voer tforneys , ende meester Daniel sal de clocke leveren onder den turre, ende dit tusschen nu ende Bamesse naest commende ten lancsten, versekert up hem ende up al tsijne. Actum 29 die Julij 1401 >>.
Klas 5 en 6 van jaar 1954/55 van de RK. Lagere school Oostburg.
R.K. Kleuterschool 1949 Oostburg
Mijn echtgenote Milly en mijzelf.
Reunie Familie van de Plasse op 5 mei 2007 in Gasthof d'Ouwe Schuure te Sint Anna ter Muiden.
Sint Anna ter Muiden
Gezicht op het stadhuis van Halle vanaf de kerktoren.
Veurne , de toren van de Sint Niklaaskerk waarin de klok het "Bomtje"hangt.
Dendermonde - Stadsbeiaard.
Jan de Leenknecht alias van Harelbeke levert in 1378 de uurklok en de "draperijschelle", die door een wiel met 16 tanden , gecommendeerd door het uurwerk . 16 slagen achter elkaar kan doen slaan om de lakenwevers op te roepen. Jan de Leenknecht werd ontboden naar Dendermonde << bi rade van potghieters ende anderen wisen lieden, die hem van sulker stoffen ende werke wel bevroeden >> , hij had certificaten bij van verscheidene steden waar hij klokken gegoten had, dit alles bewijst dat Jan een bekend klokgieter was.