Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken in blog
Mailinglijst
Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Heemkundige Kring Rijkevorsel
17-05-2007
Zeven-Weeënkapellen Sint-Jozef
Amper waren in de nieuwe Sint-Jozefparochie de kerk, pastorij, klooster en de klaslokalen van de school voltooid, toen enkele weldoeners, uit dankbaarheid, een reeks van zeven kapelletjes, voorstellend de zeven smarten van Onze-Lieve-Vrouw, aan de parochie Sint-Jozef schonken in 1912-1914. Reeks van zeven, aaneengeschakelde bakstenen kapelletjes, bekroond met driezijdig natuur- en kunststenen fronton, voorafgegaan door zware pijler met kapiteel en bolornament. Beglaasde korfboognissen in verglaasde bakstenen omlijsting met plaasteren beeldengroep die telkens één van de zeven smarten uitbeeldt, arduinen lekdrempels en dito gedenksteen per kapel. Kerkhof met calvarie van cementrustiek. Deze voorstelling verwijzen naar de volgende feiten uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw.
1. De voorstelling van Simeon. 2. De vlucht naar Egypte. 3. Het verlies van de twaalfjarige Jezus. 4. De ontmoeting met Jezus op de Kruisweg. 5. De kruiseging en de dood van Jezus. 6. De kruisafneming. 7. De graflegging van Jezus.
Vooraan in de reeks van zeven kapelletjes staat een kolom met een nis waarin de beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw prijkt. Eveneens is er een arduinen steen ingemetseld waarin de naam van Edward Wouters, burgemeester van Beerse van 1912-1921 werd gebeiteld. Onderaan vijf van de zeven kapelletjes staan nog steeds gedenkstenen ingemetseld. Bij de andere twee ontbreken ze. Op twee van de voornoemde stenen staat gebeiteld: "Uit dankbaarheid", in de drie overige stenen staan de volgende namen: F. Hermans-Loomans, P. Laurysen-Mertens en L. Bastijns-Mertens vermeld. De reeks kapelletjes staat langs de vroegere ingang van het kerkhof. De renovatie gebeurde in 2007 en zal weldra klaar zijn.
Op het kerkhof zelf bevindt zich, juist op de plaats waar de eerste twee pastoors der parochie, J.B. Lambrechts en C.J.G. Van Oostveldt begraven liggen een vrij groot beeld van Onze-Lieve-Vrouw van smarten. Deze beeltenis is afkomstig uit de eerste noodkapel der parochie, die langs de Stevennekens, in een schuur ingericht was.