De Piot
Onze INFOBROCHURE DE PIOT
n°1
Inhoud N°1/2005 Mei 1940: 62 blz.(momenteel niet meer te verkrijgen)
n°2
Inhoud N°2/2005 :64 blz. (momenteel niet meer te verkrijgen)
De eerste Belgische groepering in Normandië 1944 door Philippe Delameilleure en Kris Michiels
Piron een omstreden figuur
door Philippe Delameilleure en Kris Michiels
Na de capitulatie, 28 mei 1940, slagen een klein aantal Belgen erin om Groot-Brittannië te bereiken. Sommigen nemen er dienst in de RAF of in de Royal Navy. Anderen vormen de eerste groep Belgian Forces in the United Kingdom of BSGB (Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië). Zij krijgen er versterking van Belgen, die via het zuiden van Frankrijk naar GB de overtocht maken of door diegenen die alle hindernissen trotseren en vanuit België en zelfs vanuit Duitsland vluchten.
Op 12 augustus 1940 is de BSGB officieel samengesteld uit een hoofdkwartier, een gevechtseenheid dat bestaat uit vier pelotons, een bataljon pioniers van twee compagnies, een compagnie Depot en Park en een compagnie militaire werklui.
Op 08 oktober 1940 wordt Kapitein-commandant SBH Cumont aangeduid als Commandant van het 1ste Bataljon Fuseliers in vorming. Dit bataljon neemt de Britse organisatie aan en bestaat uit drie compagnies en een schoolpeloton buiten kader. Op 12 december 1942 besluit men om de BSGB te reorganiseren. Ze zullen voortaan bestaan uit twee groeperingen. De Eerste Groepering bevat alle strijdende eenheden en de niet-strijdende eenheden maken deel uit van de Tweede Groepering. Op 02 januari 1943 wordt te Clacton-on-Sea de Eerste Belgische Groepering opgericht. De bevelhebber is Luitenant-kolonel Stafbrevethouder Piron. Ze is samengesteld uit: een staf, drie gemotoriseerde onafhankelijke eenheden, een batterij artillerie, een eskadron "auto-blindés", een compagnie genie, een brigadetrein (Brigade-Train = RASC), werkplaatsen en een geneeskundige dienst. Zo zal deze 1ste Groepering uitgroeien tot een minibrigade. Na een doorgedreven training en ook na lange maanden van ongeduld en hoop krijgt de Belgische Groepering eindelijk de kans om in actie te treden.
Op 3 augustus 1944 verlaat het gros van de brigade Newmarket om in te schepen.Wat nu volgt is het verhaal van de FIRST INDEPENDANT BELGIAN GROUP in de volksmond beter bekend als de Brigade Piron, in Normandië.
n°3
Inhoud N° 3/2005: 71 blz.
DER HANDSTREICH GEGEN LUTTICH 03 - 07 AUGUST 1914 Luik 1914 (1)
door JOS LAGAE
IINHOUD
I. Het von Schlieffen plan
II. Het Schlieffen-Moltke plan
III. De Position Fortifiée de Liège : P.F.L.
IV. Het Duits ultimatum aan België
V. Het concept van de Handstreich gegen Lüttich
VI. Slagorde van de Duitse en Belgische strijdkrachten in de regio Luik
VII. Marsbevelen en objectieven tijdens de Handstreich gegen Lütich
VIII. Der Handstreich :
A) Inval in België : Visé : 34. Gemischte Infanterie Brigade
B) Interval Pontisse-Barchon : 27. Gemischte Infanterie Brigade
C) Interval Fléron-Chaudfontaine : 11. Gemischte Infanterie Brigade
D) Interval Evegnée-Fléron : 14. Gemischte Infanterie Brigade
E) Interval Barchon-Sart Tilman: 43. en 38.Gemischte Infanterie Brigade
IX. Duitse Raid op het hoofdkwartier van Generaal Leman : 06 augustus
X. De Slag der Vaandels : 05 en 06 augustus
XI. 06 augustus vanuit Duits standpunt
XII. Inname van de stad Luik - 07 augustus 1914
XIII. Bibliografie
n°4
Inhoud N°4/2006 blz.102 (momenteel niet meer te verkrijgen)
De Leieslag mei 1940
Door Philippe Delameilleure
Het is een feit dat de Leieslag een stukje vergeten geschiedenis is. Officieel heeft de Leieslag geduurd van 24 tot 28mei, dat wil zeggen de laatste vier dagen van de achttiendaagse veldtocht.
Uiteraard is er gedurende die vier dagen niet alleen gevochten aan de Leieboorden ! Er is strijd geleverd in geheel de provincie West-Vlaanderen, in een stuk van Oost-Vlaanderen en zelfs juist over de Nederlandse grens.
Ongetwijfeld is de Leieslag een chaotische, bloederige en meedogenloze aangelegenheid geweest. Men schat dat er tussen 24 en 28 mei ongeveer 2547 Belgische militairen gesneuveld zijn. Van Duitse zijde zijn geen cijfers bekend maar als men zich een beetje verdiept in de geschiedenis van dit vierdaagse inferno dan bemerkt men algauw dat het er veel zijn! Eerlijk gezegd, ik denk dat het dodencijfer niet zo heel veel lager is dan aan de Belgische kant. Veel mensen kijken verwondert op als ik dat beweer. Maar we mogen niet vergeten dat het Belgische leger niet overal gaan lopen is, zoals dit tot vervelends toe en trouwens ook onterecht, steeds maar weer word herhaalt. In sommige eenheden is de inzet en motivatie zeker onbevredigend geweest en
kan men wel terecht van lafheid spreken, maar bij de meeste regimenten is die wil en die moed er wel geweest! Vergeet niet dat de Franse en de Britse troepen ook gaan lopen zijn voor de Duitse overmacht! Men mag hier zeker ook het feit dat de Britten reeds op 20 mei 1940 beslist hebben om het BEF (British Expeditionary Force) naar Duinkerken terug te trekken, om het daar te laten inschepen voor een overtocht richting Groot-Brittannië, niet uit het oog verliezen. Op 20 mei ontvangt de Britse Vice-Admiraal Ramsey geheime instructies met de codenaam DYNAMO. Deze instructies hebben betrekking op de onmiddellijk te nemen maatregelen , met het oog op de evacuatie over zee van het BEF. Dit toont aan dat de Britten al goed beseffen dat de toestand in Frankrijk gedurende de loop van de volgende dagen onhoudbaar zal worden. Dit bevel is gegeven door Sir Winston Churchil himself.
Ook het Franse en Britse leger hebben mannen verloren gedurende de Leieslag, maar ook hiervan zijn geen juiste cijfers bekend.
Een ander groot vraagteken is, hoeveel burgers zij er in die vier dagen omgekomen? In die dagen telt West-Vlaanderen tussen de 7 à 800.000 zielen, daarbij moeten er nog een even groot aantal Belgische en ongeveer 100.000 Franse vluchtelingen bijgeteld worden. Velen onder hen hebben de vijandelijke luchtbombardementen of andere oorlogshandelingen niet overleefd. Een gedeelte onder hen is laffelijk vermoord geweest ! Gedurende de 18 daagse veldtocht verloren 6552 burgers het leven.Het is door allen geweten dat er burgers geëxecuteerd werden door de Duitsers, maar bijna iedereen is wel vergeten dat ook Britse en Franse militairen zich aan dergelijk praktijken schuldig hebben gemaakt!
Het is een zekerheid dat de Leieslag aan veel mensen het leven heeft gekost, maar ook psychologische en materiële gevolgen zijn verschrikkelijk geweest. Natuurlijk mogen we hier ook de duizenden gewonden niet vergeten. Het is niet voor niets dat de Waalse militairen die aan de Leie vochten, spreken van La LYS SANGLANTE !
n°5
Inhoud N°5/2006 blz.96
VERDUN 1916 - (2006)
Door Philippe Delameilleure
Op 4 augustus 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog en tegen het einde van datzelfde jaar is de oorlog vastgelopen in een onbewegelijke loopgravenoorlog. In 1915 worden vele pogingen ondernomen om een beslissende doorbraak te forceren. Deze inspanningen mislukken echter allemaal en ze leveren alleen maar afschuwelijke verliescijfers op. Beide partijen zijn ervan overtuigd dat het jaar 1916 hun de beslissende overwinning zal opleveren. Duitsland denkt deze te bereiken bij Verdun. De geallieerden willen deze overwinning realiseren met een gezamenlijke Frans-Britse actie aan de Somme!
Verdun is het symbool geworden van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, van de zinloze slachtpartijen, de eindeloze opoffering van mensenlevens in de strijd om een paar vierkante kilometer grond. Verdun is het symbool van de totale vernietiging!
Het verhaal over de Slag bij Verdun gaat over verschrikkingen en zinloosheid van de loopgravenoorlog, de vleesmolen van Verdun die ontaardt in een 'Materialschlacht' waarin de mens tot moes wordt ve
rmalen door de Koningin van het slagveld, de artillerie. We kunnen ons nauwelijks iets voorstellen bij de gruwelen van het slagveld van de Hel van Verdun , het strijdtoneel waar mannen rondkruipen in een wereld zonder enig houvast . En indien ze overleven, hoe kunnen ze blijven geloven in het leven wanneer ze de verschrikkingen ervan onder ogen hebben gezien? Hoe kan deze bestialiteit ooit nog samengaan met het normale leven, met schoonheid, liefde en levenslust?
02-02-2007 om 00:00
geschreven door phd
|