Ingrediënten :
100 g mascarpone, 2 dl room, 1 lepel suiker, 2 dl advocaat
Afwerking : 1 dl slagroom, 1 lepel suiker, chocolade boontjes
Werkwijze :
- klop de mascarpone met de suiker luchtig
- klop de room voor ¾ op
- spatel de room en de advocaat onder de mascarpone
- doe de mousse in glaasjes en laat ze opstijven in de koelkast
- klop de slagroom op met 1 lepel suiker
- versier de glaasjes met een toefje slagroom en een chocolade boontje
Ingrediënten:
200 gr speculoos een betere soort(geen Lotus)
75 gr boter
1 kuipje Philadelphia
1 dl water
1 citroen (50 à 60 ml)
2 pakjes vanillesuiker
125 gr suiker
250 ml room
10 gr gelatine (blaadjes) uit de colruyrt
Bereiding:
- Bestrijk een springvorm ( 22 cm) met olie en bekleed met plastiekfolie
- Week de gelatine in ruim koud water
- Verpulver de speculoos met een deegrol
- Roer de boter mals en vermeng met de verkruimelde speculoos
- Breng dit mengsel in de springvorm en strijk plat met een lepel
- Meng kaas, citroensap en vanillesuiker met de klopper
- Breng 1 dl water tot tegen het kookpunt, los er de suiker in op en de uitgeknepen gelatine
- Laat afkoelen tot het mengsel begint te stollen en meng onder het kaasmengsel
- Klop de slagroom half op en schep luchtig onder het kaasmengsel
- Laat een paar uur rusten in de koelkast, ontvorm
- Versier met fruit (appelsien- mandarijnpartjes, framboos, aardbei )
BOERKES
Ingrediënten : voor ca 15 stuks
500 g lichtgrove bloem
2,5 dl water
½ ei
50 g fijne suiker
40 g gist
10 g broodverbeteraar
60 g boter of bereidingspasta
8 g zout
200 à 250 g rozijnen
Werkwijze :
- breng de bloem, de suiker, de gist, en het ei in uw mengkom, daarop breng je het lauw water en meng je alles in de kom
- daarna voeg je het boter of de bereidingspasta toe alsook het zout en kneed je het deeg gedurende ca 15 à 20 minuten
- rozijnen toevoegen en onder het deeg mengen
- laat het deeg rijzen gedurende 30 minuten, afgedekt met handdoek en plastiek
- haal het deeg van onder de plastiek
- het deeg platdrukken en stukjes deeg afwegen van 50 à 60 g
- de deegbolletjes opbollen
- de kop van het bolletje in de bloem wentelen en met het slot op een bakplaat met bakpapier leggen
- laat de deegbolletjes rijzen gedurende ca 45 minuten
- verwarm ondertussen de oven op 200°C
- bak de bolletjes af in een voorverwarmde oven van 2O0°C gedurende ca 15 minuten
- De boerkes zijn klaar als ze onderaan lichtbruin zijn
BOERENVLAAI
Ingrediënten:
1 l melk (vol)
18 speculaasjes
10 klontjes suiker
5 sneetjes peperkoek
5 eetlepels kandij siroop
1 eetlepel bloem
Werkwijze:
- een restje melk overhouden
- los de bloem op in het restje melk
- neem een kookpan, spoel om met koud water
- breng de melk aan de kook, de speculaasjes, de klontjes suiker, de peperkoek en de kandi jsiroop toevoegen
- goed roeren en terug aan de kook brengen
- als het kookt het tempertje toevoegen (de opgeloste bloem)
- terug even laten doorkoken
- breng het mengsel in een ingeboterde vuurvaste schotel
- laat volledig afkoelen
- de vlaai bakken in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 45
- haal uit de oven en laat afkoelen
Appeltaart met kaneel
* 200 gr. boter
* 300 gr. bloem
* 200 gr. suiker
* 1 zakje vanillesuiker
* 4 eieren
* 2 grote appels
* een eetlepel kaneel
20 minuten
8 personen
Bereiding
Laat de boter zacht worden (niet smelten) en meng met de suiker en de vanillesuiker tot een glad geheel. Voeg er de eieren één voor één aan toe en klop het geheel goed op. Zeef de bloem over de deeg en meng alles goed met een houten lepel (luchtig geheel). Verdeel het deeg over een taartvorm en strijk het deeg gelijkmatig open. Schil de appels, snij ze in 4 en ontdoen van klokhuis. Elk partje geef je meerdere verticale inkervingen en schik je in een cirkel op het deeg. Bestrooi het geheel met de kaneel. Bak de taart op 180° in een voorverwarmde oven gedurende +/- 40 à 45 min. Smakelijk!
Tip: je kan ook een klein beetje kaneel in het deeg verwerken om een nog sterkere smaak te krijgen.
Aardbeientaart met mascarpone
Aantal personen: 4
Ingrediënten
500 g aardbeien
250 g bloem
50 g gemalen hazelnoten
130 g boter of margarine
100 g suiker
2 eidooiers
200 g mascarpone
2 eetlepels honing
1 eetlepel melk
enkele munt blaadjes
vetstof en bloem voor de vorm
Bereidingswijze
1. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze. Bestrooi ze met 30 g suiker en enkele munt blaadjes en laat trekken. Vang het vocht dat uit de aardbeien loopt op.
2. Meng de bloem met de hazelnoten en voeg er de rest van de suiker en de boter (op kamertemperatuur) aan toe. Roer tot de boter helemaal opgenomen is en doe er de eidooiers en de melk bij. Kneed tot een stevig deeg. Wikkel in folie en zet een halfuur in de koelkast.
3. Vet een ronde taartvorm (diameter 22 cm) in en bestuif met bloem. Rol het deeg dun uit en bekleed er de taartvorm mee. Leg bakpapier op de bodem en bedek met gedroogde peulvruchten. Bak 15 minuten in een warme oven van 200° C, verwijder het papier met de peulvruchten en laat nog eens 10 minuten bakken op 180° C. Laat volledig afkoelen.
4. Meng de mascarpone met de honing en 2 eetlepels van de opgevangen aardbeien siroop. Verdeel de crème over het deeg en werk af met de aardbeien en enkele blaadjes munt.
Tip
De bodem kunt u van tevoren maken, maar maak de taart pas af vlak voor u hem serveert. Zo blijft de bodem lekker krokant.