InitiatiePSP
Dit blog behoort bij de mailgroep van het seniorennet : "computer - initiatie PSP" .
Hier worden heel  de lesjes weergegeven die over deze groep gaan.

mentor van deze groep :
Belinda

administrators van deze groep :
amaarylis en pamoke
vrije medewerker : Jan(us)
Inhoud blog
  • over winzip en winrar en co -- 8
  • over winzip en winrar en co -- 6
  • over winzip en winrar en co -- 5
  • over winzip en winrar en co -- 4
  • over winzip en winrar en co -- 3
  • over winzip en winrar en co -- 2
  • over winzip en winrar en co -- 01
  • einde ....
  • animatie + animatie -laatste
    Zoeken in blog

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • favorieten van amaarylis
  • alle lesjes in pdf bestand !! !! !!
  • Gallerij met creaties van de leden
  • animation shop downloaden - eerst opslaan, en pas dan installeren
  • Over mijzelf
    Ik ben , en gebruik soms ook wel de schuilnaam amaarylis.
    Ik ben een vrouw en woon in west vlaanderen (België) en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 21/11/1952 en ben nu dus 71 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: computer en bezig zijn met psp.
    Een woordje over mezelf, ben 55 jaar, gehuwd, heb 2 kinderen , en ik woon in het zuid oosten van west vlaanderen.
    kennismaking met psp
    03-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleur bekennen (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen en dat is 1) een groot vierkant met daarin alle gammas van rood, gaande van bijna wit over rood, tot bijna zwart.
    Daarrond met nr 2) zie je een cirkel met terug alle kleuren. Weeral kun je hier met je muis inklikken en kiezen voor een andere kleur. Telkens je dit doet, zul je een ander middel vierkant bekomen en weerom hieruit kunnen kiezen
    De nr 3) is ook weer een aantal blokjes die je kunt aanklikken.
    op de nr 4) en de blauwe pijltjes staan voor R = rood -waarde -- G = groen --- en B = blauw.
    Versleep je onderaan deze waardes of geef je ze een ander nummer, dan verandert ook weer je kleur. De kleine groene pijltjes tonen een K en dat is kleurtoon --- een V - voor verzadiging --  en een H voor luminantie. Deze laatste zaken zullen we wel nog eens tegenkomen. .. later ...
    Het laatste roze pijltje is dan wel belangrijk. Daar staat een nummer, dat telkens begint met
    een hekje # en dan een combinatie van cijfers en letters 6 in totaal. In psp 7 moet je er wel op letten, dat je hier hoofdletters gebruikt. Die keurcodes zijn wel heel belangrijk. Telkens je een ander kleur kiest, verandert ook dat cijfer !!!!

    03-09-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleur bekennen (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met deze pipet gaan we nu naar rechts in ons scherm - de kleurenbalk uit onze eerste les .... weet je nog. Voor de psp 9 en psp 10 bezitters, klik dan eerst eventejs op de blauwe nr 1 pijl, zodat je een regenboog ziet. Zoals in dit printscreen 
    Dit voor een gelijkvormig werken, want dit is een screen dat dan geldt voor alle versies. We zien een regenboogpalet aan kleuren. Tussen haakjes - altijd als je over je kleurenpalet gaat met je muiscursor, verandert die altijd in een pipet -- Nu vraag ik je, klik eens willekeurig ergens in die regenboog - pijl 2 of roze pijl, en klik eerst eens met je rechtermuisknop, en dan ook eens op een ander kleur met je linkermuisknop. Je zult merken, dat de rode pijltjes met nr 3 telkens veranderen . Welnu, de kleur gekozen met je linkermuisknop is de voorgrondkleur en de kleur gekozen met je rechtermuisknop is de achtergrondkleur. Voorgrondkleur is het bovenste kleurblokje en achtergrondkleur staat onderaan. Voor hen die werken met psp 7 is het linkerblokje dus ook voorgrondkleur en rechts blokje is achtergrondkleur. Dit staat -in psp 7- boven je regenboog .
    Voorts staat er nog een pijljte in groen-blauw kleur ; mijn nr 4 en dit wijst naar een gekromd pijltje - pijltje dat zo een kwart cirkeltje tekent, welnu, als je daarop klikt , veranderen voorgrondkleur, naar achtergrondkleur, en ook omgekeerd. Je ziet ook nog onder die kleurblokjes - o a, een zwart bolleke, een stippeltjesbolletje en een "geen doorgang" tekentje. Deze zaken zijn voor de volgende les.
    Nu vraag ik je, kies in de regenboog eens met je linkermuisknop voor een rode kleur. Je blokje verenderd in rood. Klik nu eens met links in dat blokje en je krijgt volgend screentje


    03-09-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    02-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleur bekennen (2)
    Eventjes tussen door , maar wel heel belangrijk

    Om het even welke tool of welk gereedschap je zult gebruiken uit deze balk, welnu, als je over je afbeelding passeert, dan verandert je muiscursor in die tool. Dus nu zal je muiscursor veranderen in die pipet -lijkt op een druppelteller- . Dat is nu eenmaal een eigenschap van psp dat je muiscursor verandert is een tool zodra je die aanklikt. Het heeft geen zin, aan je muis te schudden of je toetsenbord onderste boven te keren....  het zal niet helpen. Wil je wél van dit of dat gereedschap af, dan helpt het enkel als je het "handje " of de "pijl" , kiest . (staat meestal bovenaan de balk)

    02-09-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleur bekennen (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Maar goed, we zijn nu zo ver , we hebben een transparante afbeelding geopend, met bepaalde afmetingen, en deze staat nu op ons werkvlak.  Transparant wil zeggen, doorzichtig , dus dat is nog helemaal niks
    Maar in deze bijlage zoeken we een eerste gereedschapstool, (herinner je de eerste les, die tools staat links van je scherm- kunnen ook bovenaan staan ) maar als we het over kleur hebben, kiezen we dit met een "pipet" - ook soms een "color-picker" genaamd. Het is hetzelfde icoontje in alle psp versies, dus dat is makkelijk.

    In deze bijlage zie je een verkleind deeltje van die gereedschappen-balk, en dan die pipet.

    02-09-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    01-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.open een nieuwe afbeelding (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen alles gevonden ...? klik dan maar op ok
    en in alle versies verschijnt dit beeld 

    Dit is een psp 7 opname, maar deze is in alle versies hetzelfde. Je krijgt een afbeelding, met grijze en witte vierkantjes. -Let op ; op iedere afbeelding staat bovenaan een blauwe balk met rechts de klassieke tekentjes - minimaliseren - maximaliseren (liefst niet doen ) en sluiten.
    Niks speciaals dus. (dit is een verkleinde screen)  Bemerk wel dat er in de menu balk, bovenaan je pc, een aantal items zijn bijgekomen. Bemerk ook dat de gereedschapsbalk actief is, en niet meer dofgrijs. Die gereedschapsbalk staat meestal links .... (les van verleden keer... met de oranje gekleurde pijl. )
    Als je de les begrepen hebt, en ik vraag je "open een nieuwe afbeelding van breedte 575 pixels en van 425 pixels hoog, met een transpanrante achtergrond "  zou dat lukken...?
    tot daar .... deze "open een nieuwe afbeelding". 
    In de volgende les gaan we kleur bekennen.

    01-09-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.open een nieuwe afbeelding (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen in bijlage, nu het venster voor psp 8, en psp 9 verschilt daar maar weinig van

    Hier staan er al "voorinstellingen " in, we laten dit voorlopig met rust....
    Dus terug "breedte" en "hoogte" , keuze tussen pixels -inches- en centimeters.
    We werken in psp voornamelijk met pixels !!!
    "resolutie" is hier 200,000. Hier kiezen we voor een "rasterachtergrond " ( geen zorgen maken over die namen...) -terug die 16 miljoen kleuren (je hoeft ze niet te tellen ... --- en nu terug een vinkje zetten bij transparant . Als je dat vinkje zou uitdoen, dan kiest de pc een ingesteld kleur. --->kleur is voor volgende week.
    Bij de versie van psp 10, krijg je ongeveer hetzelfde beeld als psp 9, zie hierboven, maar daar heb je keuze uit 3 soorten achtergrond - kies maar voor "rasterachtergrond" - resolutie is hier 100,000 - en dan zie je nog -"kleurdiepte"- zet dat maar op " RGB-8bits/kanaal" - en ook liefst hier "transparant aanvinken.

    01-09-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.open een nieuwe afbeelding (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als je op dat icoontje - of "nieuw" geklikt hebt,krijg je al meteen een keuze venster
    Dit is de vrij eenvoudige screen van psp 7. Echter in alle versies vindt je deze zaken terug -De blauwe pijltjes die de "breedte " en de "hoogte" aangeven. Het pijltje zelf wijst naar een piepklein driehoekje, waar je kunt klikken, en de breedte en de hoogte, vergroten of verkleinen. Je kunt ook in alle versies, gewoon die getallen aanklikken, -of je muiscursor aan het eind van die getallen plaatsen, en met je back-space toets teruggaan, en met je numeriek toetsenbord (rechts dus, waar je de cijfers vindt) zelf een getal invullen. -De resolutie hier staat op 72,000 en we laten dat zo staan. 
    Nu zie je daar ook pixels staan, je kunt met dat kleine driehoekje ook kiezen voor centimeters.
    En eigenlijk kun je hier al een kleur kiezen. In psp 7 kun je een andere kleur kiezen... maar vermits "kleur" pas in de volgende les aan de beurt komt, vul je maar "transparant" in. (We zullen het over dat transparant nog wel hebben)
    Ook die 16 miljoen kleuren, laat je maar staan; zo is dat goed

    01-09-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.open een nieuwe afbeelding (1)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met psp, kun je -tags -  frames - stationery' s en zelfs scripts maken ....
    Zullen we maar met een tag beginnen ...

    Welnu, dan beginnen we met een nieuwe afbeelding te openen
    "Nieuw"

    Meestal vind je dit icoontje gewoon, maar soms moet je zoeken onder "bestand" . Het is eigenlijk in alle versies van psp hetzelfde icoontje - een soort blad papier met een omgekruld hoekje. Dus daar moet je op klikken
    Een screentje staat al bij de browser-uitleg maar hier is het nog maar eens, voor alle duidelijkheid.

    01-09-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    31-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.over de browser of "bladeren" (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu nog een woordje uitleg over de brouwser van psp 10
    Je moet ervoor zorgen dat je brouwser automatisch kan ingeklapt worden

    Dit is dus, als je over de balk -de blauwe balk die boven elke afbeelding in psp staat - wel als je over die balk gaat met je muiscursor, wel dan opent die brouwser ... klik je ergens anders --- sluit die automatisch . Kijk goed naar de blauwe pijl.

    Maar nu staat die blauwe blalk in het midden van je werkvlak en dat is geen zicht en bovendien niet praktisch

    31-08-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.over de browser of "bladeren" (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog steeds over de browser van psp 10

    Nu is het handig als je die balk -vastneemt - en die versleept naar boven en naar links, net tot tegen je andere werkbalken . Het is een precies werkje, maar eens je dit hebt, wel reuze handig.

    31-08-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.over de browser of "bladeren" (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als je ervoor zorgt dat het prikkertje staat, zoals in het screentje , -zwarte pijltje- dan opent die brouwser zich automatisch, als je erover gaan met je muiscursor. Ze sluit ook automatisch.

    We hebben die browser voorlopig nog niet echt nodig... maar dat zal spoedig wel het geval zijn.
    Overigens ... "vragen staat vrij" !

    31-08-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    30-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.over de browser of "bladeren" (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit zijn brouwsers van psp 7 - 8 - 9
    links staan de mappen, vervolgens zoek je daar je map op en dan de afbeeldingen. Ze komen aan de rechterkant te voorschijn. Dubbelklik met je linker muisknop op zo een afbeelding, en jouw afbeelding staat in het werkvlak. Meestal, minimaliseer ik die brouwser, dan staat deze onderaan links in je werkvlak. Een geoefende psp'er, gebruikt die brouwser heel vaak.

    30-08-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    29-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.over de browser of "bladeren"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een brouwser of anders gezegd "bladeren" is de verkenner van je psp programma.
    maaaaar dan enkel en alleen, voor afbeeldingen. Je zult geen word documenten zien of andere zaken, dus enkel afbeeldingen. Heb je al eens een of meerdere afbeeldingen opgeslagen, wel dan kun je die zien via de brouwser.

    Kijk in dit screentje ook maar eens naar de pijl die verwijst naar het openen van een nieuwe afbeelding. --- zie volgende les "openen van een nieuwe afbeelding

    29-08-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    28-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.als je iets mist in je werkvlak (5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als laatste , wat er moet aangevinkt worden bij de paletten van de versie 10

    28-08-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.als je iets mist in je werkvlak (4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen En dit is dan weer voor de versie corel paint X,
    hoe je welkbalken moeten aangevinkt zijn

    28-08-2006, 00:00 Geschreven door amaarylis
    Reageren (0)


    Archief per week
  • 22/09-28/09 2008
  • 04/06-10/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!