Foto
Foto
Foto
Zoeken in blog

Foto
Foto
Foto
Foto
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even voorstellen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn naam is Jempie, kok van carriere.
Verplicht op rust gesteld en nog steeds grote liefde voor gastronomie.
Gezien ik bij de pioniers behoor van seniorennet is het maar normaal dat ik hier een blog aan maak. ( heb wel reeds één, maar ga het naar hier brengen.)
Hopelijk krijg ik hier ook veel bezoekers.
Wat er op gaat komen zijn natuurlijk gerechten en weetjes over gastronomie.
Tot lees

Lag in een knoop van het lachen.
Enkele jaren terug vroeg ik aan één van mijn leerlingen om volgende te doen::
4 aardappels schillen en koken?
Tot mijn verbazing zag ik iets later:
 4 aardappelschillen aan het koken op het fornuis.

Basis van de keuken BRUINE FONDS
Dit is wel iets werk, maar u resultaat is prachtig en je kan er lang mee verder. Kalfs en rundsbeenderen kleuren in de oven. Na 20 min er wortels, ui en tomatenpuree bij doen.Verder kleuren. Na nog eens 20 min, uit de oven nemen en in een kom doen zonder de vetstof. Bevochtig met water en doe er thijm, laurier,perperbollen bij. Laat nu rustig zeker 12 uur inkoken. Zeef door, ontvet en kook nog eens in tot 3/4. Zeef nogmaals door. Laat afkoelen en schep eventueel het overige vet weg. doe dit nu in van die plastiek zakjes voor ijsblokjes te maken en vries in. Telkens als je dan kookt heb je maar en blokje te nemen. Dus: één maal werk en voor enkele maanden rustig. Veel beter als blokjes.
KEUKEN TERMEN.
Blancheren: groenten even in kokend water en dan in koud
Pezo: peper en zout
Ciseleren: Fijn snijden van bladgroenten
Pocheren: Zacht garen in kookvocht
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Startpagina !
Zoeken in blog

Enkele antwoorden op examen keukenpraktijk.

Vraag: Wat is een Pont Pont Neuf
Antw: Een gefruite aardappel van 6 cm op 4cm op 4 cm
Antw leerling: Brug , Brug Nieuwe aardappel

Vraag: Wat is een Tournedos Henry IV.
Antw: Runds steak gegrild met Béarnaise saus
Antw leerling:
Op zijn rug gedraaide Henderik de Vierde
Foto
Foto
Foto
JEMPIE'S GERECHTEN
Alles over gastronomie
Zelf ontworpen gerechten
24-05-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noorder krieken met Sabayon
 Neem een bokaal noorderkrieken en warm ze op in hun sap.
Leg ze in platte kommetjes, zonder sap.
(Vries het sap in voor andere bereidingen)
Klop een eigel per persoon met een eierdopje witte wijn en dopje suiker in bain-marie op.
De massa mag niet meer lopend zijn.
Giet over de krieken.Plaats onder de grill.

24-05-2005 om 00:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde peer met ijsroom
 Neem malse en sappige peren en schil ze.
Snij ze door, verwijder klokhuis en met een parisienne lepel haal je meer vruchtvlees eruit
Vul nu beide helften liefst met praliné ijsroom
Plaats in de helften terug tegen elkander
Zet nu een 5 min in de diepvries
Plaats de peren op een rooster en overgiet met gesmolten fondant chocolade
Klop room met suiker op, maar moet nog lopend blijven
Maak nu een spiegel op een koud bord van de room en plaats er de peer op
Strooi er nu geroosterde amandelschilfers rond.

24-05-2005 om 00:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde aardappel of tomaat met ei en zalmeitjes
 Neem een tomaat per persoon
Snij er het kopje af en maak leeg.
Plaats deze tomaten in een geboterde vuurvaste schotel
Breek nu een ei per persoon in elke tomaat
Leg er het deksel terug op
Mix nu de tomaten pulp en doe er munt, mpeterselie en salie bij
Warm licht op met wat room
bij kruiden en warm houden.
Plaast nu de tomaten 5 min in de oven
Leg de tomaten op bord en verwijder deksel
vul nu de boven zijde met zalmeitjes
Doe er de lauwe saus rond
Leg er een tofje rode kool scheuten bij

24-05-2005 om 00:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade Ganache
 Breng 1/2 l room (40°) aan de kook en neem van het vuur
Doe er 250 gr fijn gesnipperde fondant chocloade bij
Roer alles goed onderen
Plaats in de koelkast gedurende 3 uur
Breng 1/4 l water met 150gr suiker aan de kook en doe er 2 à 3 koffielepels oploskoffie bij
Meng alles en roer er één gelatine blad onder en een scheut amaretto
Giet in elk glas een bodem
Neem nu de ganache en doe met een ijsrooomlepel enkele bollen in de gelazen
Warm 1/4 liter melk op ' niet koken)
Neem van het vuur en doe er één eiwit in
Met de staaf mixer hevig mixen tot men schuim heeft
Lepel het schuim op de ganache
Bestrooi met enkele geroosterde pijnboompitten

24-05-2005 om 00:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-05-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sierstuk als aperitief hapje
Sierstuk, kan ook als aperitief hapje
Snij radijsjes in bloempjes en prik ze op brochette stokjes. Doe ze in een klein vaasje en plaats er wat bieslook, platte peterselie en franse selder bij. Plaats dit per persoon op tafel met wat zout. Geef ondertussen nog enkele ander hapjes tijdens het aperitief

13-05-2005 om 00:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flan van witloof
 Flan van witloof
Dit gerecht kan men serveeren bij elke vleesbereiding.
Snij 2 stronken wiloof fijn en bak even aan.
Neem een koffietas per persoon en boter in.
Vul de tas ongeveer tot de helft.
Klop 1 en 1/2 ei op en doe er 1 dl melk en kruiden met pezo, cayennepeper en weinig curry bij.
Giet deze samenstelling in de tas. Plaats in bain-marie in de oven en laat garen. ( 15 min- 120°)
Je kan dit ook als voorgerecht geven.
Dan stort je de flan op en bord en doe er saus rond op basis van peterselie met notenolie en basamicum azijn gemixt.

13-05-2005 om 00:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jempie's kreeft
 Kook de kreeft in een bouillon, max 8 min.
Snij ze door en haal het kreeftvlees uit de scharen en de karkas.
Leg in de karkas enkele schijven champignons.( rauw)
Snij het kreeftvlees in plakken.
Leg nu een plak kreeft en daarna een dun plakje gorgonzola en zo ga je verder.
De schaar leg je in de kop van de kreeft.
Smelt nu wat gargonzola met room en wat peper van de molen, roer er wat gemalen kaas onder.( let op voor zout gebruik)
Giet dit op de kreeft.
Laat koud worden en plaats een 6 min in de oven voor het opdienen.
Serveer met zwarte rijst.

13-05-2005 om 00:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anynsoppe
 Even in archief gedoken
ANYUNSOPPE ( 16 de eeuw)Streek AALST
Benodigdheden:
1/2 kg ajiun
1 snede oud brood
1/2 dl wijnazijn
2 flesjes witbier
1/2 l water
1 soeplepel suiker
1 theelepel gemberpoeder
Bereiding:
Snij de uien fijn en laat ze kleuren in wat olie.
Voeg er de in stukken gebroken oud brood bij en laat mee kleuren.
Blus nu met de wijnazijn en doe er het water en bier bij.
Breng op smaak met suiker en gemberpoeder, pezo.
Laat koken tot de soppe licht gebonden is.

13-05-2005 om 00:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hopscheuten met gerookte zalm
 De hopscheuten kuisen en wassen
Kook ze beetgaar in wat bier en melk.
Leg op een bord een snede gerookte zalm.
Daarop de nog lauwe hopscheuten.
Strooi er een geplet gekookt en nog warm ei over.
Bestrooi met gehakte peterselie
Overgiet het geheel met gesmolten en geklaarde boter dat gekruid is met citroen of limoen sap
Geef een flinke draai van de pepermolen
( men kan dit ook met soyascheuten doen, maar voor het moment is het seizoen van de hopscheuten bijna bezig)

13-05-2005 om 00:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soepje van hopscheuten
 Neem enkele stronken van witloof en was ze en snij fijn
Stoven in de boter en bevochtigen met 1/3 bier en 2/3 kippebouillion
Laat kort koken en mixen
.Kruiden met pezo
Voeg er room bij en smaak af
Kuis en kook enkele hopscheuten in wat bier en melk
Je kan een stuk truffel beprikt met hopscheuten in je soep leggen, maar gezien de prijs van de truffel
Strooi de hopscheuten in de soep

13-05-2005 om 00:00 geschreven door jempie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto

Archief
  • Gefruite aardappel
  • Haas Filet met witloofflan
  • Nage van kreeft
  • Gegrilde ananas
  • Mossels in 't groen
  • Mossels in looksaus
  • Mossel Gratin
  • Mossel mousse
  • Mosselsoep
  • Aardappelmandje met mossels
  • Americain met aardappelsla
  • TOMATENROOMIJS
  • CITROEN PARFAIT
  • Zomers kippenboutje met kerrie
  • Tilapia Bouché met kaaskoekje
  • Gegrilde zalmmoot met boursin saus en mandarijntjes
  • Zoete maïs flan en witte chocolade
  • Tagliatelli van hazenrug met schuimige rode wijn saus
  • Kokommersoepje met gerookte zalm
  • Soja scheuten flensjes met rivierkreeftjes
  • Peren Bavarois
  • Veel kleurige tilapia
  • Kwartel crapaudine
  • Kuipje van Frituurdeeg
  • Tulpje van Knolselder
  • Aardappel en appel kroket
  • Soepje van scampi
  • Gevulde tompoes voor bij wild bereidingen
  • Asperges met gerookte zalm en boursinsaus.
  • Waterzooi van vissoorten
  • Gevulde tomaat met wijting en een spinazie stoemp
  • Hamrolletjes Bolognaise
  • Kastanje Kroketten
  • Fazant in roomsaus
  • Stoofvlees van everzwijn
  • Huwelijk tussen Haasfilet en rivierkreeftjes
  • Gevulde Timbal met gehakt en savooi
  • Kalfstong op een bed van champinons puree
  • Nage van kreeft op mijn wijze
  • Wijngaard Slakken in een groenten soepje
  • Gevulde kalkoen
  • Hazen stoofpotje - Civet de liévre
  • Palmhart op Vlaamse wijze
  • Paëlla
  • Gevulde tomaat met zacht eitje en zalm eitjes.
  • Roquefort roomijs met madareintjes
  • Gegratineerde baby-ananas
  • Gerookte eendenborst met sinaaspudding
  • Veenbessen Flan
  • Croque-Monsieur met een wildsmaakje
  • Wijngaardslakken in rode wijn boter.
  • Oester op vlaamse wijze
  • Gevulde schelp met krab gegratineerd
  • Gevuld witloof met kip en krab
  • Venkelsoepje met gerookte zalm
  • Aardappelkoekje met maïs
  • Stoofpot van gemarineerd varkensgebraad
  • Toast met morilles
  • Spruitenroomsoep met gerookte paling
  • Tartaar van zalm, vergezeld van zalmeitjes en preischeuten
  • Hoorentje met ijsroom en seizoenfruit
  • Lamsrib met duxelles
  • Zeetong met radijsschubben
  • Mossels per persoon gegaard in de oven.
  • Oesters eens anders
  • Kreeft met een vanille blanke boter
  • Rode kool taart met bloedworst
  • Gevuld vleesbrood
  • Gevuld wiltoof met pikkels saus
  • Bounty beignets
  • Schorsenerensoep
  • Snijbonen spaghetti
  • Knolselderkuipje met bloemkool
  • Gazpacho met maatjes en selder
  • Rauwe mossels op een bedje van gebakken knolselder
  • Tomatensoep met vogelnestjes
  • Mossels à la Nage
  • Sorbet ( eenvoudig)
  • Aardbeien fantasie
  • Kiwi Cocktail
  • Vis Lasagne
  • Puree van uien en aardappels met zacht gekookte eitjes
  • Kwartel met druiven
  • Zeetong filets met asperges en radijzen sausje
  • Mossels met zeekraal
  • Ovenschotel met zuurkool
  • Rogvleugel met boursin
  • Maatjes Met appel
  • Noorder krieken met Sabayon
  • Gevulde peer met ijsroom
  • Gevulde aardappel of tomaat met ei en zalmeitjes
  • Chocolade Ganache
  • Sierstuk als aperitief hapje
  • Flan van witloof
  • Jempie's kreeft
  • Anynsoppe
  • Hopscheuten met gerookte zalm
  • Soepje van hopscheuten

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    GEZEGDEN
    ZEG ME WAT GE EET EN IK ZAL ZEGGEN WIE GE ZIJT.( Brillat-Savarin)
    IEDEREEN VULT ZIJN BUIK, DOCH WEINIGEN HUN GEEST. ( Jean de Boissin)
    DE MENS IS, WAT HIJ EET. ( Ludwig Feverbach)
    KOKEN KAN JE LEREN, MAAR ALS KOK MOET JE GEBOREN WORDEN. ( Brillat-Savarin)
    DE TAFEL IS DE PLAATS WAAR DE MAN ZICH HET EERSTE UUR NOOIT VERVEELT
    ER IS GEEN OPRECHTERE LIEFDE DAN DE LIEFDE VOOR LEKKER ETEN ( SHAW)

    ETYMOLOGIE
    ARGENTEUIL
    Zijn steeds bereidingen met asperges
    BECHAMEL
    Samenstelling van boter, bloem en melk
    FLORENTINE
    Steeds met spinazie
    VICHY
    Steeds met wortelen

    Startpagina !

    Ga ook eens naar
  • Voor Nierpatiënten
  • Vriendenkring
  • jempie_dagschotels

  • Foto

    Startpagina !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!