NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
goldangel
blog.seniorennet.be/goldang
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    martin1952
    blog.seniorennet.be/martin1
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    cybercat
    blog.seniorennet.be/cyberca
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    03-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met preiroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 kippefilets
    2 preiwit ( 300 g), fijngesneden
    100 g boter
    2 eetl olijfolie
    1 dl water + 1 eetl citroensap (of witte wijn)
    1 dl room

    Smelt 50 g boter en 2 eetl olijfolie en laat de kip rondom bruinbakken. Zet vuur lager, kruid naar smaak met peper en zout en laat nog 15 min zachtjes verder bakken. Ondertussen in een andere kookpot 50 g boter smelten. Prei afspoelen en met aanhangend water bijvoegen. Zet vuur lager en ± 15 min laten stoven met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Voeg water, citroensap en room toe. Kruid met peper (molen) en zout en breng aan de kook. Laat nog ± 5 – 8 min koken op hoog vuur, zonder deksel, zodat de saus kan indikken. Goed roeren. De saus is nu mooi romig. Serveer de saus met de warme kip. Dien op met gekookte aardappelen of kroketten.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, kippefilet, prei, room, kroketten, aardappelen
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gele-Paprikasoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    3 gele paprika’s
    2 sjalotten, fijngesnipperd
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd
    1 groentebouillonblokje
    2 eetl boter
    6 dl water
    peterselie, fijngeknipt

    Paprika’s doormidden snijden en pitten en steel verwijderen. Spoelen onder kraan en in reepjes snijden. Boter smelten en sjalot, paprika en knoflook toevoegen. Op middelmatig vuur stoven gedurende ± 5 minuten met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Water en verkruimeld bouillonblokje toevoegen. Aan de kook brengen en dan 20 à 30 min zachtjes laten koken. Fijnmixen. Eventueel kruiden naar smaak met peper en zout. Dien op en bestrooi met fijngehakte peterselie.
    Variatie:
    Een eetlepel room of soyaroom in ieder bord.
    Feestelijk:
    Versier de soep met in stukjes gesneden gerookte zalm.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:gele paprika, soep, familiefeest, feestelijk, gerookte zalm
    >> Reageer (8)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chipolata met champignons en kerstomaat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    6 chipolata (± 400 g)
    250 g champignons, in vieren gesneden
    8 kerstomaatjes, in twee gesneden
    2 eetl bakboter
    peper, zout
    Prik gaatjes in de chipolata en bak ze rondom bruin in de boter gedurende ± 10 min. op middelmatig vuur. Haal ze uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie. Bak de champignons ± 5 min in de achtergebleven bakboter. Roer voortdurend om zodat ze mooi bruin worden. Voeg de tomaatjes toe en kruid met peper en zout. Laat nog ± 5 min verder sudderen met deksel op de pan. Roer af en toe. Leg de laatste minuten de chipolata nog even bij in de pan. Serveer de chipolata met het champignon-tomaatmengsel en gekookte aardappelen of gekookte rijst.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:chipolata, worst, kerstomaat, champignons, paddestoelen,
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met kalfsragout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verrassend lekker en feestelijk gerecht met groene pasta.
    Voor 4 personen
    ± 600 g kalfsblanket (fricassee)
    1 eetlepel bloem
    ± 6 dl heet water
    blikje champignons (± 280 g)
    takje tijm, 1 laurierblad
    1 ui, fijngesneden
    tagliatelle verdi (groen)
    sausbinder
    1 dl room (naar keuze)
    Geraspte kaas (Parmesan, Grana Padano...)

    Snijd het vlees in kleine blokjes. Boter smelten en het vlees met kleine hoeveelheden in de pan rondom dichtschroeien. Bestrooi het vlees met de bloem en roer om. Overgiet met het hete water zodat het vlees juist bedekt is. Laurier, tijm, ui, peper en zout toevoegen. Deksel op de pan en 1u 15 min op zacht vuur garen. Voeg champignons toe en nog 15 min. laten verder pruttelen. Voeg sausbinder toe zodat de saus mooi gebonden is. Eventueel room toevoegen, maar dan niet meer koken. Kook de pasta (volgens verpakking) in gezouten kokend water met een beetje olijfolie. Roer regelmatig om. Afgieten en onmiddellijk op bord schikken. De kalfsragout in het midden op de pasta schikken. Bestrooi de pasta met een weinig geraspte kaas en serveer in een schaaltje op tafel.


    Categorie:Pasta's
    Tags:fricassee, kalfsblanquette, champignon, tagliatelle verdi, geraspte kaas
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselderstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker met gebraden vlees, gegrilde zalm, lam of wild, zoals everzwijn, hazenrug of hinde…..
    Voor 2 personen
    400 g aardappelen, geschild
    400 g knolselderblokjes
    50 g boter
    peper, zout, nootmuskaat

    Knolselder schillen en onmiddellijk in blokjes snijden. Verwerk ze direkt of leg ze in water met wat azijn of citroen om verkleuring te voorkomen. Neem een gelijke hoeveelheid aardappel en knolselder en snijd de aardappelen in stukken. Samen in een kookpot met lichtgezouten water aan de kook brengen. Op zacht vuur 20 minuten gaarkoken. Afgieten, even opschudden en laten drogen op het gedoofde vuur. Met stamper pletten en de boter toevoegen. Kruiden met een weinig peper en nootmuskaat. Voor een puree kan je er nog 3 eetlepels melk toevoegen.
    Tip: Maak met de rest van de knolselder een lekker soepje of als groente met een witte saus.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:knolselder, witte saus, feestelijk,everzwijn, hazenrug, hinde, zalm, lam,
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskoteletjes met witloof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    6 lamskoteletjes
    4 witloofstronkjes
    bakboter of olijfolie
    2 knoflookteentjes, gepeld
    2 verse tijmtakjes
    takje rozemarijn
    versgemalen peper
    1 dl water
    1 eetl honing

    Verwijder de lelijke blaadjes van het witloof en snijd onderaan een stukje van de verkleurde kern. Smelt 2 eetlepels bakboter in een tefalpan en bak de witloofstronken goudbruin op een middelmatig vuur. Met deksel op de pan ± 20 min laten stoven. Rits de tijmblaadjes van de takjes. Rozemarijn fijnhakken. Wrijf de koteletjes in met een doormidden gesneden knoflookteentje, bestrooi ze met de rozemarijn, tijmblaadjes (houd een beetje apart voor de afwerking) en kruid met peper. Bak ze in 2 eetlepels hete bakboter of olijfolie, op hoog vuur 3 min. aan één zijde. Omdraaien en met deksel op de pan nog 3 min aan andere kant bakken. Haal ze uit de pan en schik op het bord. Blus de pan met het water, voeg de honing toe, omroeren en even laten inkoken. Schik ook het witloof op het bord en werk af met een lepeltje saus en bestrooi met de overige tijmblaadjes. Geef hierbij aardappelkroketten of gekookte aardappelen.


    Categorie:Vleesgerechten-Lam
    Tags:lamskotelet, witloof, honing, tijm, rozemarijn, knoflook
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip en paddestoelensalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    250 g paddestoelen of cantherellen
    2 kippefilets, in stukken gesneden
    2 eetl olijfolie
    1 bosje lente-uitjes, fijngesnipperd
    2 eetl room
    3 eetl verse basilicum, fijngesneden
    mayonaise
    veldsla of andere fijne sla
    Bak de kip in de olijfolie rondom bruin. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan een laat afkoelen. Doe de in schijfjes gesneden paddestoelen of cantherellen in de pan en laat ± 5 min stoven op hevig vuur. Haal uit de pan en laat afkoelen. Roer de room en de basilicum door de mayonaise. Leg op ieder bord een beetje veldsla, stukjes kip, paddestoelen en lente-uitjes. Schep de saus hierover. Geef hier stokbrood bij.
    Variatie: Je kan hier ook 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood bijvoegen. Laat ze dan eerst ± 5 min weken in 1,5 dl lauw water.. Voeg ze toe aan de paddestoelen met het weekwater.


    Categorie:Salades
    Tags:kipfilet, paddestoel, mayonaise, lente-ui, basilicum, eekhoorntjesbrood
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommer Polonaise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 komkommer
    250 g zure room
    een afgestreken koffielepel suiker
    peper, zout





    Verwijder de bittere uiteinden van de komkommer. Snijd in niet te dunne schijfjes.
    Meng met de zure room, suiker, flink wat peper en een weinig zout.
    Zet koel weg. Gebruik dezelfde dag.
    Weetje:
    Geen zure room in huis, neem dan room of koffiemelk met citroensap. Laat een tijdje staan.


    Categorie:Salades
    Tags:komkommer, zure room, suiker
    >> Reageer (1)
    02-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peren met vijgenpuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Geef dit verrassend lekker gerecht bij wild en gevogelte of als dessert met sabayon.
    Voor 2 personen
    2 peren (conference, doyenné..)
    2 verse vijgen
    3 eetl suiker
    3 eetl water
    sap van 1 citroen
    Snijd de geschilde peren doormidden en verwijder het klokhuis. Rol ze in citroensap om verkleuring te voorkomen. Schik ze in een kring in een microgolfschaal. Water toevoegen en bestrooien met één eetlepel suiker. Afgedekt in microgolf 6 min ± 750 Watt. Laat afkoelen. Halveer de vijgen en meng het vruchtvlees met 2 eetlepels suiker in een pannetje. Warm op en laat 3 à 4 min doorkoken op zacht vuur. Roer af en toe. Laat afkoelen. Leg op ieder bord 2 halve uitgelekte peren met de snijkant naar boven en vul met de vijgenpuree. Kan ook met uitgelekte peren uit blik.
    Sabayon met porto:
    Per persoon: 1 eierdooier, 1 eidopje kristalsuiker, 1 eidopje porto Klop in een hoog microgolfkommetje de eierdooier met de suiker tot het mengsel als een lint van de klopper loopt. Roer er dan de porto door en zet in microgolf, onafgedekt 30 seconden, ca 750 Watt. Roer nogmaals flink en zet nog 30 seconden in microgolf. Klop de sabayon vervolgens los en lepel rond de peren. Kan ook met zoete witte wijn.

    Categorie:Desserten
    Tags:vijgen, peer, sabayon, gevogelte
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    1 bakje champignons,

    250 g bakboter

    peper, zout

    2 dl room of soyaroom

    1 eetlepel citroensap

    peterselie, fijngeknipt

    1 dl water
    Smelt een klontje boter en voeg de in stukjes of schijfjes gesneden champignons toe. Op hoog vuur enkele minuten bakken (piepend geluid). Roer regelmatig om. Besprenkel met het citroensap en voeg het water toe. Kruid met weinig zout en meer peper. Op middelmatig vuur de room in de pan gieten en de saus laten indikken (dit gaat wel snel). Bestrooi de saus eventueel met wat peterselie.


    Categorie:Sauzen
    Tags:champignon, room, saus, peterselie, soyaroom
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofvlees met bruine Leffe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ½ kg stoofkarbonaden (rundsvlees)
    3 uien, stukgesneden
    2 eetl bloem
    1 flesje Leffe Bruin
    1 eetl azijn
    1 eetl bruine suiker
    laurierblad, tijm, peper, zout
    1 snee brood met dikke laag mosterd

    Stoof de ui glazig in olijfolie of bakboter en voeg het in kleine stukjes gesneden vlees toe. Laat langs alle kanten aanbraden. Strooi de bloem hierover en roer goed om. Overgiet met het bier tot het vlees juist onder staat. Voeg azijn, bruine suiker, laurier, tijm, peper en zout toe. Laat een uurtje op zacht vuur stoven. Leg nu een snee brood, zonder korst, met mosterd bovenop het vlees. Deksel op de pot. Roer af en toe en laat nog een ½ uurtje verder stoven.
    Tip
    Paardenvlees voor een zoetere smaak.
    Maak het de dag voordien klaar, dan smaakt het nog beter. Bij het opwarmen regelmatig omroeren, of in microgolf.
    Sausbinder gebruiken i.p.v. brood met mosterd.
    In plaats van Leffe kan je ook donker tafelbier gebruiken.

    Zie ook recept Oma's stoofkarbonaden


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:stoofkarbonaden, ui, bloem, azijn, tijm, laurierblad, Leffe, suiker, frieten, stoofschotel, stoofvlees
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goelash
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 – 3 personen
    500 g rundstoofvlees
    2 grote uien, fijngesneden
    2 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 groene en 1 rode paprika
    1 blikje tomatenpuree (70g)
    4 aardappelen
    2 eetl paprikapoeder
    1 eetl kummel of karwijzaad (facultatief)
    œ liter water + 1 rundbouillonblokje
    zout
    Het vlees in gesmolten boter of olie een korstje geven. De uien en knoflook toevoegen en ± 5 min mee stoven. Pan van het vuur nemen, paprikapoeder en kummel over het mengsel strooien en goed omroeren. Overgieten met het water (het vlees moet net onder staan) en het verkruimeld bouillonblokje en tomatenpuree toevoegen. Geheel aan de kook brengen, zachtjes ± 1 uur laten sudderen met deksel op de pan. Zaadjes uit paprika’s halen en in reepjes snijden. De geschilde aardappelen in stukjes snijden. Door het vlees scheppen, kruiden met zout en nog 45 min gaar sudderen tot het vlees mals is. Eventueel sausbinder toevoegen.
    Voor de liefhebbers:
    Eventueel 100 ml volle yoghurt op kamertemperatuur laten komen en bijvoegen. Of verkruimelde fetakaas.
    Tip:Je kan dit gerecht ook met 2 rode paprika’s maken. Of met 3 verschillende voorverpakte paprika’s.
    Voor goelashsoep: 1,5 liter water toevoegen en 2 bouillonblokjes.


    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:rundsvlees, stoofvlees, goulash, goelasj
    >> Reageer (6)
    01-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heerlijke herfstsmaken op je bord.
    Voor 2 personen
    250 g kastanjechampignons
    250 g tagliatelle of linguine
    25 g bakboter
    2 dunne kalfslapjes
    2 dl room of soyaroom
    olijfolie
    peper, zout
    takje verse tijm en peterselie (optioneel)
    Snijd de champignons in schijfjes. Breng het water voor de pasta aan de kook met wat zout en olijfolie. Verhit de boter in een tefalpan en bak het vlees langs beiden kanten ± 1 à 2 minuten. Haal uit de pan en hou warm onder alufolie. Blus de pan met een eetlepel water, zodat de aanbaksels loskomen. Voeg de champignons toe en bak ± 5 minuten op hoog vuur. Roer regelmatig om. Kruid naar smaak met peper, zout en de verse tijmblaadjes. Voeg de room toe en roer goed om. Even laten inkoken. Kook ondertussen de tagliatelle (volgens gebruiksaanwijzing) en giet af. Meng met de champignonsaus en serveer met het kalfslapje. Bestrooi eventueel met fijngeknipte peterselie. In de herfst maak je dit ter afwisseling met boschampignons, cantherellen of eekhoorntjesbrood. Gedroogd eekhoorntjesbrood ± 2 uur in lauw water laten weken, spoelen onder de kraan en uitknijpen.


    Categorie:Pasta's
    Tags:tagliatelli, kastanjechampignon, boschampignon, cantherellen, eekhoorntjesbrood, tijm, lintpasta, tagliatelle, kalfslapje, linguine, soyaroom, pasta
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met ham en kaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    4 witloofstronken
    4 sneetjes gekookte ham
    100 g geraspte kaas (emmenthal of gruyere)
    1/2 liter kaassaus
    Snijd de onderkant van het witloof kruisvormig in. Kook het ± 15 minuten in kokend gezouten water of 10 min. in microgolf, afgedekt en met een bodempje water. Zeer goed laten uitlekken.(Doe dit door met een vork in de kern te steken en omgekeerd te houden). Bedek de bodem van een ovenschaal met een dun laagje kaassaus. Rol de witloofstronken in een sneetje ham en schik ze naast elkaar bovenop de saus. Overgiet met de resterende kaassaus. Bestrooi met 50 g geraspte kaas. Laat 15 min gratineren in een voorverwarmde oven van 180°C tot een goudbruine korst gevormd wordt. Geef hierbij aardappelpuree.
    Kaassaus:
    50 g boter
    50 g bloem
    1/2 liter koude melk
    50 g geraspte kaas (gruyere, emmenthal of oude kaas)
    peper en zout
    Maak een roux. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de bloem er ineens aan toe. Voeg de koude melk erbij en laat onder voortdurend roeren indikken. Kruiden. Neem van het vuur en roer er de gemalen kaas onder.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:kaas, ham, witloofrolletjes, witloof in oven, kaassaus, grondwitloof
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fusilli met gegrilde zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    250 g fusilli (of andere korte pasta)
    olijfolie
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 kleine ui, fijngesneden
    4 gepelde tomaten, in stukjes
    10 basilicumblaadjes, fijngeknipt
    2 eetl peterselie fijngeknipt
    2 dl room
    1 groentebouillonblokje
    2 zalmfilets, elk 125 g (diepvries)

    Verhit 2 eetl olijfolie en bak knoflook en ui, op middelmatig vuur, tot die glazig is. Tomaten toevoegen (met sap) en het bouillonblokje. Breng aan de kook en laat zachtjes 20 min pruttelen met deksel op de kookpot. Roer af en toe. In gezouten kokend water, met een scheutje olijfolie, de fusilli koken (14 min) volgens verpakking. Zalm in vuurvaste ovenschaal schikken, kruiden met peper en instrijken met olijfolie. Onder de ovengrill zetten gedurende 10-15 min. Room onder saus mengen en laten indikken op hoger vuur. Basilicum en peterselie toevoegen. Omroeren en vuur uitzetten. Pasta afgieten. Zalm op bord schikken met pasta en saus. Versieren met basilicumblaadjes en peterselie.


    Categorie:Pasta's
    Tags:fusilli, zalm, basilicum, peterselie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten gevuld met gehakt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenpansgerecht voor 2 personen
    5 tomaten
    250 g varkensgehakt
    1 teentje knoflook, gesnipperd (facultatief)
    2 sjalotjes, gesnipperd
    3 eetl paneermeel of broodkruim
    1 ei
    1 builtje rijst (125 g)
    0,5 dl water
    Snijd het hoedje van 4 tomaten en hol ze uit met een lepeltje. Kruid de binnenkant met peper en zout. Doe het vruchtvlees en één gepelde stukgesneden tomaat in een ovenschaal. Kruid met peper en zout. Strooi de rijst hierover en voeg het water toe. Doe een beetje olijfolie of boter in een microgolfpotje en verwarm even. Doe de sjalotjes en knoflook hierin en 2 min afgedekt op max vermogen. Maak het gehakt op met het ei, paneermeel, peper, zout, knoflook en sjalotjes. Vul de tomaten met het gehakt en schik ze in de ovenschotel op de rijst. Zet in een voorverwarmde oven van 200° gedurende 30 min.
    Weetje
    De rijst zal het vocht opslorpen van de tomaten en het gehakt, en heeft een lekkere smaak.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:tomaat, varkensgehakt, rijst, sjalot, look
    >> Reageer (7)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstpap
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenvoudig te bereiden in microgolf, zonder kans op aanbranden.
    Voor 4 personen
    1 l melk
    125 g dessertrijst
    1 vanillestokje
    1 capsule saffraan (of kaneelstokje)
    4 eetl suiker
    bruine suiker (naar keuze)
    Neem een microgolfkom van minstens 2,5 liter inhoud, met deksel. Vanillestokje in de lengte doorsnijden, zodat het merg vrijkomt. Melk en vanillestokje in kom doen en op volle kracht ± 5 a 8 min onafgedekt verwarmen. Rijst en saffraan toevoegen en even omroeren. Zet de kom afgedekt (met deksel los opgelegd), 45 min, op ca 300 Watt. Om de 10 min omroeren. Suiker toevoegen en nog 5 min onafgedekt op ca 300 Watt. Goed omroeren en in schaaltjes gieten. Dien warm of koud op en bestrooi met bruine suiker.


    Categorie:Desserten
    Tags:rijst, pap, magnetron, microgolf, saffraan,vanille, bruine suiker
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarte Tatin met groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze taart is heerlijk als lunch – hoofdgerecht.
    Serveer hem warm.
    Voor 2 personen
    4 eetl olijfolie
    1 aubergine, in de lengte gesneden
    1 rode paprika, zonder zaadjes, in reepjes gesneden
    10 tomaten
    2 sjalotjes, fijngesnipperd
    1-2 teentjes knoflook, geperst
    1,5 dl witte wijn
    1 eetl verse basilicum, fijngehakt
    225 g rijst, gekookt
    40 g zwarte olijven zonder pit, fijngehakt
    Bladerdeeg
    Verhit 3 eetl olijfolie en bak de aubergine, eventueel in porties, in 4-5 min aan elke kant goudbruin. Haal uit de pan zodra hij zacht en bruin wordt en leg op keukenpapier. Doe de reepjes paprika in de pan en roer ze goed door. Doe het deksel op de pan en laat de paprika’s op hoog vuur 5-6 min bakken, tot ze zacht en bruingespikkeld zijn. Roer af en toe. Snijd 2 tomaten in plakjes en leg ze apart. Dompel de overgebleven tomaten 30 sec in kokend water,ontvel ze, snij ze in vieren, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees grof. Verhit 1 eetl olijfolie en fruit de sjalot en knoflook in 3-4 min zacht. Voeg de gesneden tomaten toe en bak ze zacht. Roer de wijn en het basilicum door het tomatenmengsel en voeg naar smaak versgemalen peper toe. Breng het geheel aan de kook, haal van het vuur en roer er de gekookte rijst en zwarte olijven erdoorheen. Leg plakjes tomaat, aubergine en paprika in een enkele laag op de bodem van een ovenschaal van ± 25 cm doorsnee. Bedek de groenten gelijkmatig met het rijstmengsel. Leg de bladerdeeg op de rijst. Duw de overlappende rand naar binnen. Bak de taart 25-30 min in de oven tot de deeg goudbruin en gerezen is. Keer de taart om op een schaal en serveer met een groene bladsalade of veldsla.
    Variaties: Gebruik courgettes i.p.v. aubergines. Ook kan je een combinatie van gele en rode paprika gebruiken.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:bladerdeeg, aubergine, paprika, tomaat, wijn, rijst, olijven, look, sjalot,courgette
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges: Basisrecept
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In februari krijgen we eerst de serreteelt. De asperges uit volle grond zijn er vanaf half april tot 24 juni (Sint - Jan), zo kort duurt het aspergeseizoen. Asperges zijn rijk aan mineralen en vitaminen. Koop frisse asperges. De onderkant mag niet ingedroogd en houterig zijn.
    Basisrecept
    Reken 250 à 300 g per persoon. Bewaar asperges in een vochtige doek in de koelkast, en niet langer dan 2 dagen. Leg ze een half uur in koud water en het schillen gaat veel makkelijker. Schil de witte asperges met een dunschiller. Begin voorzichtig te schillen van net onder het kopje naar onderkant toe. Asperges moeten dik geschild worden, anders heb je nadien draderige asperges. Snij het houterige gedeelte onderaan ± 2 cm weg of breek het af. Bind ze eventueel opnieuw met de koord die er rond was bij de aankoop. Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Alleen onderkant verwijderen. Kook ze in kokend gezouten water ± 4 à 5 minuten. Ze moeten nog krokant zijn. Je vindt ook wilde asperges: heel dun en heel lekker.(lijken op strohalmen). Ze hebben amper een paar minuutjes nodig, gewoon even stomen of pocheren in gezouten, kokend water...en klaar.
    Klassiek:
    Leg de asperges in een kookpot met koud water, breng aan de kook en voeg wat zout toe. Als het water kookt de asperges ± 5 minuten laten koken. Neem de pot van het vuur en laat nog 15 à 20 minuten afgedekt staan zodat de asperges verder garen. De kooktijd is afhankelijk van de versheid en de dikte. Prik even in het onderste gedeelte om te kontroleren. Neem de asperges voorzichtig uit de kookpot, met een schuimspaan of met twee vorken en laat uitlekken op een zuivere keukendoek of dikke keukenrol.
    Microgolf: 500 gr asperges
    In een ovale microgolfschaal de asperges met de punten in dezelfde richting naast elkaar leggen. Voeg water toe tot ze juist onder staan. De afgedekte schaal 8 – 10 min op 850 Watt (naargelang dikte) in microgolf zetten. Neem schotel uit microgolf (pas op heet) en laat nog ongeveer 10 min afgedekt rusten en nagaren. Controleer met prikker of ze gaar zijn. Neem ze uit het water en even laten uitlekken. Hierbij een witte saus of op z'n Vlaams.
    Zoete aspergepunten met ijs
    Heel langzaam de 3 à 4 cm fijne aspergepunten met veel poedersuiker laten garen in echte boter, gedurende 15 à 20 min met deksel op de pan tot ze zacht zijn. Als ze nog wat meer tijd nodig hebben, een scheutje water toevoegen om verkleuring te vermijden. Verrassend lekker met een bolletje vanille-ijs.
    Tip:
    Hou het kookvocht van de asperges voor een volgende aspergesoep of groentesoep in vb. diepvries. De schillen en onderkantjes kunnen ook gekookt worden. Laat nadien ± 30 min. trekken in kokend water en giet door zeef. Het kookvocht kan je verspreid over de dag, opdrinken en werkt bloedzuiverend, urine en vochtuitdrijvend. Ze bevat de stof asparagine. Dit heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, reuma, vermoeidheid, lage bloeddruk.
    Invriezen:
    Asperges laten zich goed invriezen. Schil de asperges, droog ze daarna zorgvuldig, verpak ze in een plastic zakje en doe ze onmiddellijk rauw in de diepvries (niet blancheren). Blijven 4 tot 6 maanden houdbaar zonder kwaliteitsverlies. Bij gebruik moet je de asperges niet ontdooien, maar in bevroren toestand in kokend water laten garen gedurende ± 20 min.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, seizoengroenten, invriezen, slankmakend, jicht, reuma, bloedzuiverend, vochtafdrijvend, Sint-Jan, Vlaams, a la flamande, aspergeseizoen
    >> Reageer (6)
    30-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleessaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlees kruiden met peper en zout en bakken in een klont bakboter. Vlees uit de pan nemen en de pan blussen met een half glas water. Omroeren en even inkoken tot de aanbaksels loskomen van de pan. Zo bekom je een vleessaus. Je kan eventueel een weinig sausbinder toevoegen en even indikken.
    OF
    Vlees uit de pan nemen en een eetlepel griessuiker in de pan strooien. Laat ± 1 min bruin kleuren. Blussen met een half glas water. Omroeren en even inkoken.


    Categorie:Sauzen
    Tags:vleesjus, saus, vleessaus
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (8)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (13)
  • Oma's recepten (33)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekool
  • Knolseldersoep
  • Savooikool met kotelet
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Groenekoolstoemp
  • Rode kool
  • Hete bliksem
  • Spruitjessoep
  • Chocomousse
  • Garnaalkroketten
  • Pannenkoeken
  • Wittekoolsoep
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Prei
  • Witloofsoep
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bonensoep
  • Witloof - Hamtaart
  • Vis met mosterdsaus
  • Omelet met uien
  • Zeetong
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Everzwijnragout
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Steak met groene pepersaus
  • Pompoen - Paprikasoep
  • Witloofstoemp
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Kip op jagerswijze
  • Ajuinstoemp
  • Broccoli - tonijntaart
  • Visrolletjes met courgettes
  • Chili Con Carne
  • Fruitige varkenskotelet
  • Kip met mandarijntjes
  • Appelsoep
  • Tomaat tonijn
  • Aardappelpuree
  • Messinaroom
  • Witloof met ballekes
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Waterkerssoep
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Kindertaart
  • Varkensstoofvlees
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Osso Bucco met pasta
  • Croque-Monsieur
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Warme appelen
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomatensaus
  • Uiensoep
  • Mayonaise met mixer
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Peer met ham
  • Courgettesoep
  • Appelcompote
  • Grissinistokjes met ham
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Bechamel of witte saus
  • Erwtjes met appel
  • Pasta met spekblokjes
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Courgettes gestoofd
  • Tortilla
  • Broodpudding of bodding
  • Slasoep
  • Gazpacho
  • Cake met appelen
  • Lamskotelet met ananas
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Meloen met Gandaham
  • Kaassoep met balletjes
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Paella
  • Komkommersoep
  • Tortilla met courgette
  • Bloemkoolsalade
  • Sperzieboontjes met spek
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Visfilet met pizzaiola
  • Martini - Zalm
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Komkommerschuitje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Rode bietensoep
  • Tomatensla
  • Verse tomatensoep
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Provencaalse saus
  • Snijbonen
  • Gerookte zalm met toast
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Salade Niçoise
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Soepvleesfricassee
  • Groene boontjes
  • Broccolisoep
  • Meloen met ham
  • Mosselsoep
  • Slastoemp met eieren
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Aardbeien met sabayon
  • Knolseldersalade
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Tonijn met kruidenboter
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Mosselen natuur
  • Spinazie
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Seldersoep
  • Aardbeibloesem
  • Doperwten
  • Avocado met krab
  • Trostomaatjes gegrild
  • Spagetti Bolognese
  • Paprikasoep
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Meloen met gerookte zalm
  • Steak met champignonsaus
  • Gehaktballen met krieken
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Prei - witloofsoep
  • Wortelen
  • Kippenbouillon met asperges
  • Bolognesesaus
  • Witloof - appelsalade
  • Witloof met veldsla
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelstoemp
  • Appeltaart
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Rosbief met groentenkrans
  • Ratatouille
  • Wortelsoep
  • Vijgenconfituur
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Nieuwe aardappelen
  • Veldsla met uien en spek
  • Ijsbergsla met fruit
  • Citroendrankje
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Boterham met aardbeien
  • Asperges gestoofd
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterboontjes
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalen
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Witloof met champignonsaus
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Bloemkoolsoep
  • Broccoli - tonijntaart
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Witloofroomsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Asperges met garnalensaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Provencaalse groentesoep
  • Erwten en wortelen
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Kaassaus
  • Knolselder met witte saus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    eugeen
    blog.seniorennet.be/eugeen

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!