NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
eugeen
blog.seniorennet.be/eugeen
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    pipopke
    blog.seniorennet.be/pipopke
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    anny_en_gilbert
    blog.seniorennet.be/anny_en
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    08-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Currysaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker bij kip en varkensvlees
    2 sjalotjes, fijngesnipperd

    1 appel ( zoet)

    1eetlepel bakboter

    1 eetlepel huishoudbloem

    1 eetlepel currypoeder,

    2,5 dl melk of 2 dl room (soyaroom)
    Schil de appel, rasp of snijd in stukjes. Smelt de boter op middelmatig vuur. Voeg de sjalot toe, de appelstukjes en het currypoeder, peper en zout toe. Laat 5 à 10 minuten lichtjes bakken (niet bruin) en roer regelmatig. Voeg de bloem toe en laat even bakken. Voeg de melk of room toe en laat de saus even goed opkoken.


    Categorie:Sauzen
    Tags:appel, sjalot, currypoeder, room, soyaroom, saus
    >> Reageer (0)
    06-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme wijn voor koude dagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en Glühwein met citroen.
    Voor 2 grote glazen.
    ½ liter rode wijn 
    1 grote sinaasappel
    6 kruidnagels
    1 kaneelstokje
    3 eetlepels fijne suiker
    Was de sinaasappel, snijd in stukken en steek de kruidnagels in de schil. Doe ze in een kookpot, samen met de wijn, de suiker en het kaneelstokje. Zet het vuur even hoog ( niet koken), maar dan op zeer laag vuur ½ tot 1 uur laten trekken met deksel op de pot. Serveer in glazen of mokken, eventueel met stukje sinaasappel, maar zonder de kruiden.

    Categorie:Dranken
    Tags:gluhwein, bisschopwijn, citroen, sinaasappel, kruidnagel, suiker, rode wijn, kaneel
    >> Reageer (0)
    03-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnaalkroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als borrelhapje, voorgerecht of lunch. Voor 10 kroketten of 20 aperoballetjes
    200 gr garnalen
    400 gr visfond (bokaal)
    100 gr boter
    100 gr bloem
    2 eieren
    sap van ½ citroen
    50 gr gemalen kaas of 2 eetl. versgesnipperd bieslook
    nootmuskaat, peper en zout
    Roux maken met de boter en de bloem, even bakken (om bloemsmaak te vermijden). Visfond al roerend toevoegen tot men een dikke massa verkrijgt. De eierdooiers (hou het eiwit apart) en garnalen bijvoegen, alsook de kruiden en het sap van de citroen. De gemalen kaas of bieslooksnippers bijvoegen. Op een plank uitstrijken, zo’n 2 a 3 cm dik. Onafgedekt in de koelkast tot ’s anderdaags laten opstijven. Eiwit loskloppen in bord. Kroketten (dikke) of balletjes vormen. Haal eerst door bloem, dan door eiwit en daarna door paneermeel. Afdekken met keukenpapier en nog een halfuurtje wegzetten in koelkast. Laat 2 min bakken in frituurvet op 180°. Eventueel bij grote hoeveelheden nog 5 a 10 min in oven van 180° zetten (voor binnenkant). Dien op met wat tuinkers of een blaadje sla, of stukje tomaat en partje citroen. Naar keuze wat verse garnalen op het bord schikken. Gefrituurde peterselie is decoratief en lekker !!
    Je kan deze garnaalkroket invriezen. Let erop dat ze in een doosje mekaar niet raken, zo kan je ze nadien naar gewenste hoeveelheid klaarmaken. Laat ze eerst ½ uur op kamertemperatuur staan, zo zijn de ijskristallen langs de buitenkant weg en zal de kroket niet barsten. Bak naargelang de grootte 5 à 6 minuten op 180°C.


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:garnalen, garnaalkroket
    >> Reageer (9)
    02-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundsvlees in rode wijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 4 personen
    1 kg stoofkarbonaden (rundsvlees)
    doosje tomatenpuree (70 g)
    ½ l rode wijn (tafelwijn) + 1 dl water
    1 dessertl rozemarijn (fijngeknipt) 
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    3 eetl olijfolie
    zout, peper
    3 eetl sausbinder
    peterselie, fijngeknipt
    Olijfolie verwarmen en het vlees langs alle kanten mooi bruin bakken. Knoflook en rozemarijn toevoegen en omroeren. Blussen met de rode wijn en het water. Het vlees moet bedekt zijn. Eventueel nog water toevoegen. Tomatenpuree toevoegen en kruiden met peper en zout. Op zacht vuur ± 2 uur laten stoven. Saus binden met sausbinder of maizena (opgelost in wat water). Opdienen met gekookte aardappelen of rijst. Versieren met peterselie.

    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:stoofvlees, rundskarbonaden, rundsvlees, rozemarijn, knoflook, rode wijn, tomatenpuree
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozijnenbrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor een brood van ± 900 gr
    500 g bloem
    75 g boter (op kamertemperatuur)
    2 dl lauwe melk
    1 geklopt ei (1 eetl apart houden)
    125 g rozijnen
    40 g gist
    1 eetl suiker
    ¼ koffiel zout

    Meng de bloem met de rozijnen in een grote mengkom. Maak in het midden een kuiltje. De gist oplossen in de lauwe melk en suiker bijvoegen. Bij de bloem voegen en van het midden naar de buitenkant toe even kneden met mixer (kneedhaken). Ei, zachte boter en zout toevoegen en ± 4-5 min.kneden met mixer. Dek af met een vochtige doek en laat 45 min. rijzen op tochtvrije, warme plaats. Kneed opnieuw en leg in een beboterde bakvorm. Laat opnieuw 45 min. rijzen. Meng de eetlepel ei met 1 eetl water en bestrijk hiermee zachtjes het brood. Laat nog 15 min rijzen. Zet in een voorverwarmde oven van 180° en bak 45 min. Haal uit de oven en uit de vorm. Laat afkoelen op een rooster.


    Categorie:Snacks - Brood
    Tags:rozijnen, krentenbrood, krenten, gist, bloem,brood
    >> Reageer (2)
    01-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundtong met champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    250 g soepgroenten (prei, selder, ui, wortel)
    1rundtong
    1 takje tijm, 1 laurierblad, peper, zout

    50gr bloem
    50gr bakboter
    800 ml bouillon (kookvocht)

    2 dl maderawijn
    1/2 eetlepel rundbouillon
    60gr tomatenpuree

    ½ kg champignons of een groot blik
    Spoel de rundtong onder koud, stromend water en leg ze daarna helemaal onder in gezouten water. Voeg de grof gesneden groenten, tijm, laurier, peper, zout en de rundbouillon toe. Breng aan de kook en laat op een zeer zacht vuurtje langzaam garen tot ze helemaal gaar is. Dit zal 2 à 3 uur zijn. De tong is gaar als het vel makkelijk lost. Als de tong gaar is uit de bouillon halen, even laten afkoelen tot je ze kan vastnemen en dan het vel verwijderen (pellen) terwijl ze nog warm is. Tong laten afkoelen om makkelijk te snijden in dunne sneetjes en leg in een schotel. Dek af. Maak nu de saus. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Goed omroeren. Voeg het kookvocht toe met de maderawijn en laat even opkoken. Voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met peper en zout. Bak de champignons in een hete pan met wat bakboter. Gebruik je een blik giet de champignons af. Voeg ze aan de saus toe en goed omroeren. Laat de schotel in de koelkast een nachtje rusten, het zal nog lekkerder zijn. Warm het vlees de volgende dag op in een weinig bouillon, schik in een ovenschaal en giet de warme saus erover. Bestrooi met fijngeknipte peterselie en serveer met gekookte aardappelen, aardappelkroketten of pommes duchesses. Ook lekker met stokbrood als avondmaal.

    De rest van het kookvocht kan je gebruiken voor een soepje.

     


    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:tong, rundtong, groenten, maderawijn, rundbouillon, champignon, tomatenpuree
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preisoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het groene gedeelte van prei zitten vele vitamientjes en daarom maken we daar een fijne soep van. Het witte gedeelte gebruiken we als groente, gestoofd, in stoemp of in een ovenschotel.
    2 dikke uien, grofgesneden
    4 aardappelen, middelgroot en geschild
    ± ½ kg prei, groene gedeelte
    knoflookteentje,gepeld
    1,5 liter water + 3 bouillonblokjes
    zout, peper, provencaalse kruiden
    50 g bakboter of olijfolie
    Snijd de geschilde aardappelen in schijfjes of blokjes. De verdroogde en lelijke uiteinden van de prei verwijderen en het groene gedeelte in ringen snijden. Smelt de boter op middelmatig vuur. Voeg de uien toe en stoof even tot ze glazig (niet bruin) zijn. Dan de aardappelen, prei, knoflook toevoegen en even stoven. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en kruid naar smaak met peper, zout en provencaalse kruiden. Breng aan de kook met deksel op de kookpot. Dan op een laag vuur 30 minuten gaarkoken. De soep fijnmixen. Smakelijk.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, look, aardappel, bouillon, kruiden, soep
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfslapje Napolitaine met pasta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen. Klaar in 10 min.
    250 g pasta ( tagliatelli, spagetti)
    2 kalfslapjes ( escalopes, dun gesneden)
    1 bokaal napolitaanse saus ( 400 ml )
    gemalen kaas (Grana Padano of Parmesan)
    Breng gezouten water met een scheutje olie aan de kook en kook de pasta (volgens verpakking).
    Bak ondertussen de kalfslapjes 3 à 4 min per kant.
    Warm de saus in de microgolf ( 5 min, ca 750 Watt) of in een pannetje.
    Serveer de kalfslapjes met de pasta en overgiet met de saus. Bestrooi naar smaak met de gemalen
    kaas.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:kalfslapje, napolitaine, gemalen kaas, pasta
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenskotelet charcutiere
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een zurige saus van de charcutier (slager). Lekker bij varkensvlees of gepocheerde vis.
    Voor 2 personen
    fijne augurken op azijn (blik)
    2 sjalotjes, fijngesneden
    ½ blokje vleesbouillon
    2,5 dl warm water
    2 eetlepels boter
    1 eetlepel bloem
    peper, zout
    2 varkenskoteletten
    aardappelpuree
    Los het bouillonblokje op in het warm water en zet opzij. Snijd 16 augurkjes in stukjes en hou er 4 hele apart voor de afwerking. Smelt een eetlepel boter en bak de koteletten goudbruin langs beide kanten op middelmatig vuur. Zet deksel schuin op de pan en laat 5 à 10 minuten (naargelang dikte) doorbakken op zachter vuur. Kruid naar smaak met peper en zout. Maak ondertussen de saus klaar: Smelt een eetlepel boter in de pan en fruit de sjalotjes glazig (niet bruin). Strooi er een eetlepel bloem over en goed omroeren. Voeg de bouillon toe, omroeren en de saus even laten indikken. De augurkstukjes toevoegen en kruiden naar smaak met peper en zout. Serveer de kotelet met de saus en geef hierbij aardappelpuree. Eventueel passende groenten zoals groene boontjes of boterboontjes.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:kotelet, augurken, puree, boontjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde kwartels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijk voor 2 personen
    4 kwartels
    4 sneetjes spek
    60 g boter
    4 sneetjes vierkant wit brood
    veenbessenkonfituur

    Oven voorverwarmen 200° C (gasovenstand 6). Spoel de kwartels onder stromend water en dep droog met keukenpapier. Kruid binnenkant met zout. Bind rond iedere kwartel en sneetje spek. Schik de kwartels in een beboterde ovenschaal en bak gedurende 20-25 min. Bedruip enkele keren met de saus zo krijg je een mooi korstje. Smelt de resterende boter in een pan en laat de sneetjes brood aan beide kanten bruin worden. Laat uitlekken op keukenpapier. Verwijder touwtjes van de kwartels, serveer op een sneetje brood en lepel er een beetje saus over. Serveer naar keuze met veenbessenjam, doperwtjes en kleine gekookte aardappelen of aardappelkroketten.
    Tip: Indien diepgevroren kwartels laat ze dan eerst ontdooien. In plaats van kwartels kan je twee piepkuikens nemen. Laat dan 35-40 min bakken in de oven.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kwartel, piepkuiken, veenbessenkonfituur
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pladijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 gekuiste pladijzen of schollen
    1 citroen
    zout
    slablaadjes

    Oven voorverwarmen 200°. De schoongemaakte pladijs, zonder kop, besprenkelen met citroensap en een kwartiertje laten staan. Droogdeppen met keukenrol. Op de grillrooster onder de grill leggen. Aan elke kant ± 6 minuten garen. Bestrooi met zout en schik op een verwarmd bord. Versier de bovenkant met enkele blaadjes sla en een stukje citroen. Geef hierbij frietjes of aardappelpuree..


    Categorie:Visgerechten
    Tags:pladijs, frietjes, sla, citroen, vis
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sabayon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In microgolf: lukt altijd
    Met Leffe Bruin
    3 eierdooiers
    3 eidopjes kristalsuiker
    3 eidopjes Leffe Bruin
    Klop in een microgolfkommetje de eierdooiers met de kristalsuiker tot het mengsel als een lint van de lepel loopt. Roer er dan de Leffe door en zet in microgolf, onafgedekt 1 min, ca 750 Watt. Roer nogmaals flink en zet nog 30 seconden in microgolf. Klop de sabayon vervolgens los en dien onmiddellijk op in glazen op voet, eventueel met een bolletje ijs. Kan ook met zoete wijn of Porto.
    Klassieke manier:
    Met zoete witte wijn of marsala-wijn:
    6 eierdooiers
    6 eidopjes kristalsuiker
    6 eidopjes zoete witte wijn of Porto
    De eierdooiers mengen met de suiker. De witte wijn toevoegen. Op een zacht vuurtje ( of bain-marie) luchtig kloppen. Zorg dat het niet kookt, anders gaat het schiften. Schep in glazen op voet. Eventueel eerst een bolletje ijs in elk glas leggen.
    Weetje:
    Reken per persoon 1 eierdooier, 1 eidopje suiker, 1 eidopje wijn, bier of porto.


    Categorie:Desserten
    Tags:ei, suiker, wijn, bier, porto, marsala
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uientaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kruimeldeeg
    Voor vulling:
    50 g boter
    ± 900 g uien, in dunne ringen
    3 eieren
    2,5 dl melk
    nootmuskaat

    Bak de kruimeldeeg eerst 10 min met droge bonen of rijst in taartvorm van 20-25 cm volgens gebruiksaanwijzing. Smelt de boter en voeg de uien toe. Doe het deksel op de pan en bak al roerend ± 30 min op laag vuur. Zet de oven nu op 220°. Klop de eieren en melk los in een kom. Breng op smaak met zout, peper. Verdeel de uien over de taartbodem en schenk het eimengsel erover. Bak de taart ± 25-30 min, of tot het eimengsel gerezen, bruin en stevig in het midden is. Dien warm op.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:kruimeldeeg, ui, ei, melk
    >> Reageer (0)
    30-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballen in microgolf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maak het gehakt op de klassieke manier klaar of koop reeds gekruid gehakt.
    Gehakt klaarmaken:
    450 g gehakt (voor 5 stuks)
    1 ei
    3 eetl paneermeel
    peper, zout, nootmuskaat
    Meng alle ingredienten dooreen. Rol balletjes van ± 90 g. Leg ze in een kring in een ronde schotel geschikt voor microgolf. Zorg voor iets ruimte tussen de balletjes. Zet afgedekt, 6 – 7 min op ± 800 Watt, tot ze grijsbruin zijn. Keer de balletjes halverwege de bereidingstijd. Laat ± 5 minuten afgedekt na-garen. Kan eveneens op een rond bord, onafgedekt, en met aluminiumfolie afgedekt laten na-garen. Het braadvocht kan je met een weinig water even opwarmen en gebruiken als saus. Serveer met groenten of saus naar keuze.
    Tip:
    Reken 1 ½ - 2 minuten per gehaktbal van 90 g.
    Je kan deze gehaktballen ook koud eten.
    Ook kan je ze invriezen en nadien opwarmen met een saus.
    Meng eens fijngesneden tuinkruiden, sjalotje of knoflookteentje door het gehakt.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:gehakt, balletjes, boulettes, ballekes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Finettes met champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Finettes zijn klein versneden magere varkenssneetjes.
    Voor 2 personen
    400 g finettes
    roomsaus met champignons (vb: potje delicato 330 gr)
    250 g tagliatelli
    parmesan of grana padano, in schilfers

    Tagliatelli koken in gezouten kokend water met een weinig olijfolie. Boter smelten en de finettes op middelmatig vuur ± 3 minuten goudbruin bakken. Champignonroomsaus toevoegen en even opwarmen. Mengen met de uitgelekte tagliatelli en serveren met enkele kaasschilfers.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:varkensvlees, pasta, finettes, varkensreepjes, champignon, parmesan, grana padano, champignonsaus, kaasschilfers
    >> Reageer (0)
    29-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tortelloni
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    250 g tortelloni (met ricotta & spinazie)
    200 g champignons
    3 sneetjes ham
    1 sjalotje, fijngesneden
    1 knoflookteentje, fijngesneden
    2 eetl bieslook, fijngeknipt
    2 dl room + 1 dl melk
    2 eetl boter
    Stoof het sjalotje in de boter. Voeg knoflook en champignons toe. Bak 2 min op middelmatig vuur. Deksel op de pan en laat ± 5 min sudderen op middelmatig vuur. Roer af en toe. Voeg de room, melk, ham,peper en zout toe. Laat ± 10 min inkoken op middelmatig vuur. Roer af en toe. Strooi de helft van de bieslook in de saus. Kook de tortelloni gaar en laat uitlekken. Serveer op het bord de tortelloni, en overgiet met de saus. Bestrooi met bieslook.


    Categorie:Pasta's
    Tags:tortelloni, ricotta, spinazie, pasta,ham
    >> Reageer (0)
    28-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolseldersoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Knolselder bevat veel vezels en ijzer. Neem stevige en niet te grote exemplaren. Als je erop tikt en ze klinken hol is het vruchtvlees binnenin soms houterig. Je kan de groente in staafjes snijden en rauw eten. Geraspt als salade, gekookt als groente, in puree met aardappelen of voor een lekkere soep. Voor 4 personen
    ½ knolselder (± 500 g)
    2 grote aardappelen
    1 liter water
    2 kippenbouillonblokjes
    1 ui, fijngesneden
    1 knoflookteentje, fijngesneden
    tijm, peper, zout
    bakboter of olijfolie
    Snijd de knolselder in tweeën en schil alleen het deel dat je gebruikt. Eventueel het andere deel besprenkelen met citroensap, afdekken met plastiekfolie en bewaren in de koelkast. Schil de knolselder tot op het witte vruchtvlees en snijd in blokjes. Schil de aardappelen en snijd in stukjes. Op middelmatig vuur de olijfolie opwarmen, of de boter smelten. Voeg de ui en knolselder toe en laat een paar minuten stoven met deksel op de kookpot. Omroeren en de aardappelstukjes en look bijvoegen. Voeg het water toe, de bouillonblokjes en tijm. Kruid met peper en zout, en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 30 min op een zacht vuurtje gaarkoken. Mixen en eventueel afwerken naar keuze.
    Afwerken: Meng 2 eetl roomkaas met kruiden in een pollepel met een beetje soep en voeg bij de overige soep. Of gebruik twee driehoekjes smeltkaas of room. Bestrooi met fijngehakte peterselie.
    Feestelijk: gerookte zalm, in stukjes gesneden, bij de gemixte soep voegen en nog 10 min opwarmen.

    Categorie:Soepen K - S
    Tags:Knolselder, soep, bouillon, look, aardappel, tijm, roomkaas, smeltkaas, room, zalmsnippers,
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Savooikool met kotelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eén van de oudste koolsoorten en een wintergroente met veel vitaminen en weinig kalorieën. Savooikool of groenekool heeft donkergroene bladeren en een gele kern.
    Voor 2 personen
    +- 400 g gesneden savooikool
    30 g bakboter
    zout, peper, nootmuskaat
    1 dl water
    1 dl melk
    ½ groentebouillonblokje
    2 varkenskotelet
    sausbinder
    Verwijder de harde buitenste verlepte bladeren van de kool. Snijd de kool in vier en schaaf of snijd de kool langs de zijkant in fijne reepjes, zonder de dikke nerven. Spoel onder stromend water. Breng licht gezouten water aan de kook en laat de koolreepjes gaarkoken gedurende 5 à 7 minuten. Giet af en spoel onder stromend water. Knijp de kool even uit en het volume is aanzienlijk verminderd. Smelt de boter in de kookpot en voeg de savooikool toe. Het groentebouillonblokje verkruimelen en toevoegen met het water en de melk. Even omroeren en kruiden met wat zout, peper en muskaatnoot. Op middelmatig vuur 25 à 30 minuten stoven. Een lepel sausbinder toevoegen, goed omroeren en even laten indikken. Smelt een eetlepel boter en bak de koteletten goudbruin langs beide kanten op middelmatig vuur. Zet deksel schuin op de pan en laat 5 à 10 minuten (naargelang dikte) doorbakken op zachter vuur. Kruid naar smaak met zout, peper en nootmuskaat. Serveer het vlees met de savooikool en gekookte aardappelen.
    Variaties:
    Gezouten spekreepjes in de pan bakken en kool toevoegen.
    Savooikoolreepjes met 2 eetlepels water, afgedekt in microgolf, 4 à 7 minuten, 750 watt. Daarna stoven en afwerken zoals hierboven.
    Worst of gezouten spek passen uitstekend bij deze groente.
    Bekijk ook de andere recepten zoals groenekoolstoemp of groenekoolsoep.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:groenekool, savooikool, groentebouillon, spekreepjes, gezouten spek, worst
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Forel met sinaasappelboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 forellen, gekuist, zonder kop
    2 eetl boter
    1 koffiel kerriepoeder
    1 koffiel geraspte sinaasappelschil
    3 partjes sinaasappel, per bord, voor versiering
    gekookte nieuwe aardappelen (schoongeborsteld)
    olijfolie, zout, peper

    Vermeng de boter, kerrie, sinaasappelrasp, peper en zout. Rol het mengsel in folie en leg 10 min in diepvries. Bestrijk de forellen met olie en bestrooi met peper en zout. Snijd ze aan beide kanten drie keer diagonaal in (zie foto). Snijd het boterrolletje in kleine schijfjes en steek in de inkepingen. Leg de forellen op een grillplaat, en bak ze ± 3-4 minuten aan elke kant, onder een voorverwarmde hete grill. Serveer met de sinaasappelpartjes en gekookte nieuwe aardappeltjes.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:forel, kerrie, curry, sinaasappel, appelsien
    >> Reageer (0)
    27-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel met kaaskorstje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 venkelknollen
    3 eetl boter
    2 eetl bloem 
    1,25 dl melk + 1,25 dl kookvocht
    3 eetl parmesan of grana padano
    peper, zout, nootmuskaat
    Maak de venkelknollen schoon en snijd iedere knol in vieren. Hak het venkelgroen fijn en hou apart. Kook de venkelknollen 20 min in ruim gezouten kokend water. Giet af en vang 1,25 dl kookvocht op. Oven voorverwarmen op 200°C. Laat twee eetlepels boter smelten en roer de bloem erdoor. Giet eerst de melk en dan het kookvocht erbij en laat al roerend indikken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Schik de venkel in een ovenschaal, verdeel het venkelgroen erover en schenk de saus erover. Bestrooi met de kaas en leg de overige boter in vlokjes erop. Schuif in de oven en laat de venkel in 10 min gratineren zodat er een lichtbruin korstje verschijnt.


    Categorie:Groenten
    Tags:venkel, parmesan, grana padano, bechamelsaus, witte saus, gratineren
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (35)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Witloof - Hamtaart
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Warme appelen
  • Mayonaise met mixer
  • Chili Con Carne
  • Ajuinstoemp
  • Messinaroom
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Cake met appelen
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Witloofroomsaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Aardbeien met sabayon
  • Groene aspergesoep
  • Witloof met veldsla
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Asperges met beenham
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bloemkoolsoep
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Seldersoep
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Boterboontjes
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Aspergeslaatje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met uien en spek
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preirolletjes met ham
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Preisoep met aardappelen
  • Rijst met tonijn
  • Prei - witloofsoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Peren in koffie
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Witloof met champignonsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Koolrabi
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Erwten en wortelen
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Witloof gestoofd
  • Mosterdsaus
  • Appelen gevuld met prei
  • Kip met preiroomsaus

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    indonesie
    blog.seniorennet.be/indones

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!