NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!  

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
sylbart
blog.seniorennet.be/sylbart
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ria_51
    blog.seniorennet.be/ria_51
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    oudecrossmotoren
    blog.seniorennet.be/oudecro
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    20-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeetong
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 2 personen
    2 zeetongen, gekuist
    75 g boter
    peper, zout
    frieten
    sla

    Droog de vis met keukenpapier en kruid met peper en zout. Smelt 50 g boter in een tefalpan en laat lichtjes bruin kleuren. Bak de vis 5 min langs iedere kant op hoog vuur. Dek af met deksel. De pan regelmatig schudden zodat de vis niet kan aanbakken. Bak ondertussen de frietjes. Haal de vis uit de pan en leg op het bord. Laat nog 25 g boter smelten in dezelfde pan en giet over de vis. Meteen opdienen met frietjes. Geef hierbij een fris slaatje met eventueel een fijngesneden sjalotje en stukje tomaat. Tip: Neem één grote tong of meerdere kleine tongschar per persoon naar gelang de grootte van de tong. Je kan de tong even warm houden in de oven op ongeveer 100°.
     

    Categorie:Visgerechten
    Tags:zeetong, tong, noordzeetong, tongschar, gebakken vis, vis van het jaar,
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenbouillon met asperges
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 2 liter soep
    6 kippenvleugels
    500 g witte asperges
    peper, zout
    1,5 liter water
    1 groentebouillonblokje
    lente-uitjes (pijpajuintjes)
    Leg de asperges een kwartier tot ½ u in water zo gaat het schillen makkelijker. Snijd de geschilde asperges in kleine stukjes en zet even apart in wat water. In een diepe kookpot de kippenvleugels en het water aan de kook brengen. Het schuim wegnemen, kruiden met peper, zout en bouillonblokje. Voeg ook de schillen van de asperges toe en laat afgedekt op zacht vuur 45 à 60 minuten garen ( het vlees van de vleugeltjes moet makkelijk loskomen). Giet de bouillon door een zeef. Verwijder het vel van de vleugeltjes en snijd het fijne vlees in kleine stukjes. Voeg de aspergestukjes nu bij de bouillon. Breng aan de kook, voeg het kippenvlees erbij en zet dan het vuur uit (niet laten koken, gebruik restwarmte). Na een kwartiertje is de soep klaar. De aspergestukjes moeten nog wat krokant zijn. Schep de soep in borden en werk af met het groen van fijngesneden lente-ui. Heb je nog soep voor de volgende dag, zet de kookpot dan in een bodem koud water. Na een kwartier is de soep afgekoeld en zet je ze onmiddellijk in de koelkast.

    Categorie:Soepen K - S
    Tags:kippenvleugel, asperge, lente-ui, kippenvlees, soep, bouillon
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelschotel met groene boontjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    6 aardappelen, vastkokend (Nicola, Amandine...)
    1 ui, fijngesnipperd
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 goed handvol gehakte basilicum
    400 g fijne sperziebonen, diepvries of vers
    4 eetl olijfolie
    peper, zout
    Kook de geschilde aardappelen 13 min. Giet af en snijd in grote dobbelstenen. Kook ondertussen de fijne boontjes, voor diepvries 8 min in kokend water, voor verse 12 min. Giet af en verfris onder stromend water. Verhit de olijfolie in een tefalpan. Voeg de ui, aardappelenblokjes, knoflook en boontjes toe. Goed blijven omroeren gedurende ± 5 min en glazig, maar niet bruin bakken. Kruid naar smaak met peper en zout. Neem de pan van het vuur en roer de gehakte basilicum goed om met de andere groenten. Serveer bij gebakken vlees of vis.
    Tip: De aardappelen en boontjes kunnen op voorhand gekookt worden. Laat dan wel iets langer bakken en opwarmen met deksel. Andere overschotjes van gekookte groenten kan je ook toevoegen. Ter afwisseling een stukgesneden verse tomaat bijvoegen. Voor een éénpansgerecht voeg je spekblokjes of vleesoverschotjes toe.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:sperziebonen, prinsessenbonen, aardappel, vastkokend, look, basilicum, eenpansgerecht
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chipolata met zongedroogde tomaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    12 chipolata
    2 sjalotjes, fijngesnipperd
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd
    1 blikje tomatenpuree (70 g)
    1 potje zongedroogde tomaten (±300 g)
    1 pakje gemengde sla
    1 dl water
    yoghurtdressing
    nieuwe aardappeltjes, gekookt
    Tomaten laten uitlekken en olie opvangen, zet opzij. Tomaten in reepjes snijden. Warm de olie van tomaten op en fruit de sjalotjes en knoflook hierin. Tomatenpuree toevoegen en 1 min meebakken. Tomaatreepjes en 1 dl water bijvoegen en zachtjes een 10-tal minuten laten koken.Kruid met peper en zout. Bak de chipolata en de aardappeltjes in de pan. Sla met dressing mengen. Chipolata met tomatensaus, sla en aardappeltjes serveren.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:chipolata, tomatenpuree, zongedroogde tomaten, malse sla, yoghurtdressing
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slastoemp met eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 kg aardappelen
    200 g spekblokjes
    4 hardgekookte eieren, gepeld
    300 g ijsbergsla, fijngeknipt
    2 sjalotjes of 1 ui, fijngesnipperd
    1 dl melk
    1 klontje boter

    Bak de spekblokjes knapperig. Kook de aardappelen gaar en plet ze fijn met de boter en melk. Kruid met peper en zout. Schep er de spekblokjes, sjalotjes en sla door. Serveer op ieder bord met de in partjes gesneden eieren.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:sla, ijsbergsla, spekblokjes, sjalot, melk, boter, hardgekookt ei, stoemp
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met gerookte zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Microgolfgerecht voor 2 personen
    500 g asperges, geschild
    gerookte zalm in sneetjes
    hollandse saus (klaargemaakt in supermarkt)
    verse peterselie (fijngeknipt)
    400 g aardappelen

    Schik de asperges in een microgolfschaal (naast elkaar) en zet onder water. Met deksel op de schaal 12 min. op ca 800 Watt. Laat 20 min. rusten en nagaren.  Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken, spoel met water, leg in microgolfschaal en zet ze bijna onder water. Kook gedurende 15 min in microgolf ca 800 Watt. Laat even nagaren en kijk even of ze gaar zijn met een prikker. Giet voorzichtig af. Schik de sneetjes zalm, de uitgelekte asperges en aardappelen op het bord. Verwarm de hollandse saus enkele minuten (zie verpakking) en schenk over de groenten. Bestrooi met fijngesneden peterselie.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, gerookte zalm, zalm, hollandse saus, peterselie, aardappel
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als voorgerecht voor 2 personen
    500 g verse witte asperges, diepvries of bokaal
    2 hardgekookte eieren
    1 eetlepel fijngeknipte peterselie
    75 g echte boter
    peper, zout, nootmuskaat

    Schil en kook de asperges volgens basisrecept of verwarm de asperges uit bokaal een paar minuten in microgolf met het vocht. Laat uitlekken op huishoudpapier. Pel de eieren, versnipper het eigeel en eiwit apart en meng dan samen met de fijngeknipte peterselie. Smelt de boter in een pannetje ( niet bruin laten worden) en kruid met peper en zout. Voeg 2 eetlepels kookvocht van de asperges toe en laat even opwarmen. Warm ondertussen de borden op. Druppel wat water op de borden en verwarm 1 min 30 sec in de microgolf. Droog ze even en schik de uitgelekte warme asperges op het bord. Bestrooi met een weinig nootmuskaat. Bestrooi de onderkant van het bord met het ei- en peterseliemengsel en lepel er de gesmolten boter over. Dien onmiddellijk op.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, eieren, peterselie, boter, voorgerecht
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peer met ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht
    Voor 2 personen
    2 peren (conference...)
    4 fijne sneetjes gedroogde ham (vb Ganda)
    1 citroen
    3 eetl water
    1 eetl suiker
    Schil de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis. Rol ze in citroensap om verkleuring te voorkomen. Schik ze in een kring, in een microgolfschaal, met de punten naar het midden. Water toevoegen en bestrooien met suiker. Zet afgedekt in microgolf, 800 Watt gedurende 6 min. Zet koel weg en laat afkoelen. Laat uitlekken, snijd iedere helft in partjes en schik op een bordje. Twee sneetjes gedroogde ham oprollen en als een bloem schikken in het midden van het bord. Kan ook met peren uit blik.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:peer, ganda, ham, voorgerecht
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof - appelsalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Witloofstronken
    zoete appel (vb jonagold)
    rode bietjes (bokaal)
    mayonaise of slasaus
    Het witloof spoelen en fijn snijden (de harde onderkant wegwerpen). Meng onmiddellijk met mayonaise, anders verkleurt het. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden. Mengen met de witloofsalade. Enkele rode bietschijfjes laten uitlekken en bij de salade voegen. Geef deze salade bij gebakken vlees.
    Variatie: Witloof met stukjes mandarijn (of uit blik). Voeg wat sap toe aan de mayonaise of slasaus.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:witloof, appel, salade
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde avocado
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer fris als voorgerecht. Voor 4 personen.
    2 avocado
    1 citroen
    ¼ liter slagroom
    peper van de molen
    zout
    roze peperkorrels (desgewenst) als versiering
    Halveer de avocado, verwijder pit en schep het vruchtvlees voorzichtig uit de schillen. Rasp de gewassen citroen en zet apart voor versiering. Pers de citroen en voeg dit sap bij het avocadovruchtvlees. Pureer met een vork. Klop de slagroom luchtig en meng met de avocadopuree. Breng op smaak met peper en zout. Vul de uitgeholde avocado’s met de mousse en versier met citroenschil en desgewenst peperkorrels. Fijne sprietjes bieslook is ook mooi als versiering.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:avocado,citroen, peperkorrels, slagroom, voorgerecht
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spek met aardappelblokjes en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grootmoeders éénpansgerecht
    dikgesneden gezouten spek
    pijpajuintjes, fijngesneden
    aardappelen, geschild, in blokjes
    groenten: vb wortelen of erwten of boontjes
    laurierblad, tijm, peper, muskaatnoot
    water

    Snij het spek in stukjes van ± 3 cm en laat bruinbakken in tefalpan (zonder vetstof). Aardappelblokjes, groenten, pijpajuintjes en kruiden bijvoegen. Roer om. Water toevoegen zodat de groenten half onderstaan. Deksel op de pan en laten garen tot aardappelen en groenten mals zijn ( ± 30 min). De saus eventueel binden met sausbinder.
    Tip
    Neem een gelijke hoeveelheid aan groenten en aardappelen. 


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:spek, aardappel, groenten, kruiden, éénpansgerecht
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding of bodding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gerecht om oud brood en/of koffiekoeken te verwerken. Zeer lekker tussendoortje.
    500 g oud brood
    300 g griessuiker
    ¾ l lauwe melk
    4 eieren
    50 g rozijnen
    1 zakje vanillepoeder
    1 koffielepel kaneel (of vanillesuiker)
    2 eetl rum (naar keuze)
    Breek het brood met korsten in kleine stukken en doe in grote kom. Los de suiker op in ½ liter lauwe melk en giet over het brood. Plet alles en laat 30 minuten weken. Plet en roer in de kom zodat een dikke brij ontstaat. Meng het zakje vanillepoeder met ¼ liter melk Voeg samen met de rozijnen, kaneel, rum en de geklutste eieren toe aan de brij. Roer alles goed door elkaar en giet in een ingevette bakvorm. Bak in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 50 à 60 min. De broodpudding eerst wat laten afkoelen en uit de vorm halen.
    Weetje:
    Je kan ook een beetje peperkoek, speculaas, koekjesoverschot of chocoladestukjes toevoegen. Eventueel een eetlepel honing samen met de suiker oplossen. Koffie i.p.v. melk kleurt de pudding donkerer.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:oud brood, melk, ei, vanillepoeder, suiker, kaneel, rum, koffiekoeken, overschotjes
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pangasius met asperges en garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 pangasiusfilets (of andere visfilets)
    500 g asperges (vers of uit bokaal)
    100 g kruidenboter
    2 dl room
    100 g grijze garnalen
    peper, zout
    1 eetl water
    Kook de asperges volgens basisrecept of verwarm de asperges uit bokaal een paar minuten in microgolf met het vocht. Breng de room aan de kook en voeg van het vuur de kruidenboter in klontjes toe. Warm opnieuw op en laat zo’n 5 min inkoken. Roer regelmatig. Pocheer ondertussen de pangasiusfilets. Kruid ze met zout en peper en leg ze in een microgolfschaal met 1 eetl water, 4 - 5 min, afgedekt, ca 700 Watt. Laat even nagaren. Garnalen toevoegen aan de saus en nog even zachtjes opwarmen. Schik op het bord de visfilet naast de asperges en lepel er de saus over. Versier met peterselie en dien op met gekookte aardappelen.
    Tip:
    Diepvriesgarnalen kan je zo toevoegen zonder te ontdooien. Even opwarmen, anders krimpen de garnalen en worden ze taai.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:pangasius, asperges, kruidenboter, grijze garnalen
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergesalade met aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verfrissende en verrassende combinatie.
    Voorgerecht voor 2 personen
    ± 250 g fijne gekookte asperges of bokaal
    200 g aardbeien
    75 g sneetjes gekookte ham (in stukjes gesneden)
    krulandijvie of andere fijne sla
    vinaigrette naar keuze of salad dressing met fijne kruiden
    muntblaadjes
    Snij de asperges in stukjes van ± 4 cm.Schik de uitgelekte aspergesstengels in het midden van de salade en strooi de ham hierover. Verdeel de aspergepunten per twee over het bord en schik de aardbeien er tussenin. Werk af met een muntblaadje. Naar eigen keuze vinaigrette of salad dressing hierover.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, aardbeien, ham, sla, vinaigrette, munt, voorgerecht
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene aspergesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 kg groene asperges

    1 liter water

    1 blokje groenten- of kippenbouillon

    2 dl room ( of light)

    peterselie, fijngeknipt
    Groene asperges dienen niet geschild te worden. Snijd alleen het houtige uiteinde van de asperges en spoel ze met water. Snijd de aspergepunten op ± 6 cm lengte af en hou apart. Snijd de rest van de asperges in stukjes en doe ze in een kookpot met 7,5 dl water. Breng aan de kook met het bouillonblokje en laat 15 min zachtjes koken. Kook de aspergepunten apart in 2,5 dl water gedurende ± 8 min, met deksel op de pot. Haal ze uit het kookvocht en zet apart.

    Het kookvocht aan de rest van de soep toevoegen en mixen. Roer de room door de soep. Kruid met peper (en zout) en voeg de aspergepunten toe. Bestrooi eventueel met peterselie.

     

     


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:groene asperge, bouillon, soep, peterselie
    >> Reageer (2)
    19-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Belgische asperges zijn een delicatesse en alom gekend. Asperges zijn rijk aan mineralen en vitaminen. Kijk naar de uiteinden en koop geen houterige asperges. Voor de soep kan je onregelmatige en zelfs dikkere asperges kopen. Ze zijn voordeliger qua aankoopprijs.
    Voor 2 – 3 personen
    ½ kg verse asperges, diepvries of bokaal
    ½ liter water 1 kippen- of groentebouillonblokje
    fijngehakte peterselie
    peper, zout
    Schil de asperges met dunschiller (zie basisrecept). Snijd de aspergepunten (2 à 3 cm) af en hou apart in een bodempje water. Snijd de stengels in stukjes van ± 2 cm en leg in water. Vul een kookpot met de schillen en uiteinden en bedek met water. Breng aan de kook en laat ± 10 min zachtjes koken. Giet door een zeef en neem hiervan een halve liter kookvocht. Breng aan de kook met de aspergestukjes, voeg bouillonblokje toe en laat 30 min zachtjes koken. Soep mixen. De aspergepunten toevoegen en opnieuw aan de kook brengen. Vuur afzetten en minstens een vijftal minuten laten staan. Op smaak brengen met peper (en zout).
    Voor roomsoep ½ dl room toevoegen. Niet meer laten koken. Versieren met peterselietakje.
    Tip: Verse asperges kan je ook ongeschild koken in bouillon. De vezels in de gemixte soep zijn gezond en zitten boordevol vitaminen! Neem in dit geval geen dikke, maar eerder fijne tot middelmatige grootte. Asperges uit bokaal afgieten, de stengels in stukken snijden en aan de kook brengen met de bouillon. Mixen en punten toevoegen. Diepvriesasperges zijn reeds geschild en dus zeer handig.

    Categorie:Soepen A - J
    Tags:asperges, soep, vitaminen, seizoensgroenten, bouillon, roomsoep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een heerlijk romige soep afgewerkt naar keuze.
    Voor 4 – 6 personen
    1 bloemkool
    1 liter water + 2 kippenbouillontabletjes
    2,5 dl magere of halfvolle melk
    peper, zout

    Verwijder het groen van de bloemkool. Snijd de bloemkool in roosjes en de stam in stukjes. Doe alles samen met het water en bouillontabletjes in de kookpot. De bloemkool moet juist onder water staan. Breng aan de kook en laat 30 min zachtjes gaarkoken. Haal enkele bloemkoolroosjes uit de soep en gebruik ze bij de afwerking. Melk bij de soep toevoegen en fijnmixen. Kruiden met peper en zout. Nog even verwarmen.
    Afwerking:
    - Smelt een klont boter en voeg hier 1 koffielepel kerrie toe. Mengen en hierin broodkorstjes bakken. Bestrooi de soep met wat kerriepoeder en de broodkorstjes.
    - Serveer de fijngemixte soep eens bestrooid met paprikapoeder en gehakte walnoten.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:bloemkool, kerrie, broodkorstjes, crouton, walnoten, melk, soep
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccoli - tonijntaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer lauw of koud, als lunch of in kleine porties als hapjes.
    Voor 2 personen
    1 rol bladerdeeg
    droge bonen of rijst (blindbakken)
    200 g broccoliroosjes
    1 blik tonijn, 200 g
    3 eieren
    4 eetl room, soyaroom
    zout, peper
    taartvorm, ca. 26 cm
    Oven voorverwarmen op 200°. Bladerdeeg in taartvorm leggen met het bakpapier langs de bovenkant. Doorprik enkele keren met vork en bodem helemaal bedekken met droge bonen. Laat 20 min blindbakken op 200°. Haal het deeg uit de oven, verwijder het bakpapier en bonen. Broccoli in kleine roosjes verdelen en ± 5 min in kokend water blancheren. Afgieten en laten uitlekken. Tonijn laten uitlekken en in stukjes verdelen. In een kom de tonijn en broccoli mengen. Eieren loskloppen met room, zout en peper. Tonijn-broccolimengsel over de taartvorm verdelen. Eiermengsel erover gieten. In het midden van de oven de groentetaart ± 30 min bakken op 200°. Tip: Bewaar de droge bonen voor een volgende keer. Je kan ook droge rijst gebruiken.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:broccoli, tonijn, eieren, room, soyaroom, bladerdeeg, lunch
    >> Reageer (0)
    18-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 - 3 personen
    2 uien, fijngesneden
    2 knoflookteentjes, fijngesneden
    3 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
    1 rode paprika
    2 courgettes
    1 blik gepelde tomaten (400g)
    1 blikje tomatenpuree (70 g)
    œ groentebouillonblokje
    peper, zout

    De courgettes afspoelen en in dikke schijfjes snijden. De rode paprika halveren, de zaadjes verwijderen en in fijne reepjes snijden. Olijfolie opwarmen, uien toevoegen en even bakken op middelmatig vuur. Knoflook en rode paprika toevoegen en nog 5 minuten bakken. Regelmatig omroeren. De courgettes toevoegen en met deksel op de kookpan 10 min op middelmatig vuur stoven. De gepelde tomaten met sap, tomatenpuree en verkruimeld bouillonblokje toevoegen en goed roeren. Kruiden naar smaak met peper en zout. Deksel op de stoofpan en 20 min. zachtjes laten garen tot de courgettes beetgaar zijn en de saus gebonden is.


    Categorie:Groenten
    Tags:courgette, tomaten, tomatenpuree, knoflook, ui, olijfolie, groenten
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel met tomaten - hamsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rijst en tomatensaus gaan goed samen met venkel. Geraspte kaas is hier zeer lekker bij. Voor 2 personen.
    1 venkelknol
    2 eetl olijfolie
    4 dl water + ½ kippenbouillonblokje
    3 eetl tomatenpuree
    1 eetl bloem
    ½ koffielepel oregano
    ½ koffielepel basilicum
    250 g gekookte ham in stukjes
    Grana Padano of Parmesan
    Snij de stelen van de venkel, hou het groen apart als garnering. Verwijder de lelijke stukken van de knollen, spoel in water en halveer vertikaal. Bak rondom lichtbruin in de olie op middelmatig vuur. Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat ± 20 tot 30 minuten (naargelang grootte) gaar stoven op zacht vuur. Kook ondertussen de rijst. Haal de knollen uit de pan en hou warm. Meng de tomatenpuree met de bloem, voeg al roerend bij het kookvocht en laat ± 3 min koken onder voortdurend roeren. Roer de kruiden en de hamstukjes door de saus. Kruid naar smaak met peper en een weinig suiker. Warm nog even op. Schenk de hamsaus over de venkelknollen en bestrooi met de kaas. Serveer met gekookte rijst en garneer met het fijngesneden venkelgroen.


    Categorie:Groenten
    Tags:venkel, ham, tomatenpuree, geraspte kaas, rijst, olijfolie, oregano, basilicum
    >> Reageer (2)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (30)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (13)
  • Oma's recepten (31)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (14)
  • Voorgerechten (15)

  • Inhoud blog
  • Wortelen
  • Meloen met gerookte zalm
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Salade Niçoise
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Courgettes gestoofd
  • Appeltaart
  • Venkel en tomatengratin
  • Ratatouille
  • Vijgenconfituur
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Nieuwe aardappelen
  • Veldsla met uien en spek
  • Spagetti Bolognese
  • Aardbeien met roomijs
  • Gazpacho
  • Tomatensla
  • Ijsbergsla met fruit
  • Citroendrankje
  • Aardbeibloesem
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomaat tonijn
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Boterham met aardbeien
  • Tomatensaus
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Chocomousse
  • Asperges gestoofd
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterboontjes
  • Asperges en Serranoham
  • Visfilet met pizzaiola
  • Asperges met garnalen
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Broccoli
  • Komkommersoep
  • Zeetong
  • Kippenbouillon met asperges
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Slastoemp met eieren
  • Asperges met gerookte zalm
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Peer met ham
  • Witloof - appelsalade
  • Gevulde avocado
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Broodpudding of bodding
  • Pangasius met asperges en garnalen
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Bloemkoolsoep
  • Broccoli - tonijntaart
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Bechamel of witte saus
  • Asperges met garnalensaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Provencaalse groentesoep
  • Erwten en wortelen
  • Bloemkool
  • Knolseldersalade
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Slasoep
  • Kaassaus
  • Pasta met spekblokjes
  • Knolselder met witte saus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Venkelsoep
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Appelen gevuld met prei
  • Aspergeslaatje
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Warme appelen
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Chili Con Carne
  • Kip met preiroomsaus
  • Cake met appelen
  • Gele-Paprikasoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Knolselderstoemp
  • Witloofsoep
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Kip en paddestoelensalade
  • Komkommer Polonaise
  • Peren met vijgenpuree
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Appelsoep
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Rijstpap
  • Tarte Tatin met groenten
  • Asperges: Basisrecept
  • Vleessaus
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Finettes met champignonsaus
  • Vogelnestjes
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Gerookte zalm met toast
  • Peren in koffie
  • Appeltjes in de oven
  • Gevulde eieren
  • Asperges met beenham
  • Zalmrolletje
  • Varkensruggebraad
  • Asperges met een korstje
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Pasta met zalm en garnalen
  • Risotto met zeevruchten
  • Preirolletjes met ham
  • Rijst met tonijn
  • Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • Tomaten met eieren
  • Omelet met champignons en kaas
  • Gevulde eitjes
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Andijvie, gestoofd
  • Fijne kippesoep
  • Champignonsoep
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Uitsmijter
  • Spaanse omelet
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Visgratin met spinazie
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Zeevruchtenspagetti
  • Vispotje met lengfilet
  • Vleesballekes
  • Wafels
  • Zure eiersaus
  • Witloofstoemp
  • Eieren gefrituurd
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Macaroni met tonijn
  • Gevulde uien met tomatensaus
  • Microgolf: Ei in potje
  • Aardappelen in microgolf
  • Witloof met ham en kaas
  • Cordon blue
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Farfalle met krabvlees
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Bleekselder of witte selder
  • Lasagne
  • Stoofvleespotje met appel
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • 2 februari: Met Lichtmis eten we pannenkoeken
  • Tortelloni
  • Steak met groene pepersaus
  • Uiensoep
  • Preisoep
  • Snijbonen
  • Doperwten in microgolf
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Venkel met kaaskorstje
  • Prei op vlaamse wijze
  • Uientaart
  • Tomatentaart
  • Vis met mosterdsaus
  • Croque-Monsieur
  • Omelet met uien
  • Wortelstoemp
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Currysaus
  • Wortelen in microgolf
  • Mayonaise met mixer
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Gebraden kip
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Marmercake
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Ajuinsoep
  • Jenthes keuken
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Martini - Zalm
  • Cappuccino van soep
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Tomaat Garnaal

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    toetoe
    blog.seniorennet.be/toetoe
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!