NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
rudolf
blog.seniorennet.be/rudolf
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    begrijphetnietje
    blog.seniorennet.be/begrijp
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tuindenhorst
    blog.seniorennet.be/tuinden
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    23-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaronischotel met tonijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekkere ovenschotel met prei, tonijn en kaassaus
    Voor 4 personen
    300 g preiwit, fijngesneden
    2 eetl olijfolie
    300 g macaroni
    2 blikjes tonijn (185g), eigen nat, uitgelekt
    zout, peper, nootmuskaat
    1 eetlepel citroensap
    kaassaus
    Verwarm de olijfolie en voeg het preiwit toe. Kruid met een weinig zout en peper. Op middelmatig vuur, met deksel op de pot, ongeveer 15 min laten verder garen. Roer tussenin even om. Maak ondertussen een kaassaus.
    Kaassaus:
    50 g boter
    50 g bloem
    1/2 liter koude melk
    150 g gemalen kaas (emmenthal of andere)
    peper en zout
    Maak een roux: smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de bloem er ineens aan toe. Roer om en laat even bakken. Voeg de koude melk er bij en laat onder voortdurend roeren indikken. Neem van het vuur en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Voeg ook 1eetlepel citroensap bij en roer er dan ¾ van de gemalen kaas onder.

    Kook de macaroni in kokend, gezouten water 8 min of volgens verpakking. Meng dan de uitgelekte tonijn, gestoofde prei en gekookte macaroni samen met de kaassaus en roer goed om. Je kan het gerecht zo serveren of alles in een ovenschaal gieten en bestrooien met de rest van de kaas. In een voorverwarmde oven 180°C laten gratineren 10 à 15 minuten tot een goudbruin korstje gevormd is ( let op dat het korstje niet zwart kleurt).Maak je de schotel vooraf klaar verwarm dan eerst 35 min. in de voorverwarmde oven vooraleer je deze laat gratineren.


    Categorie:Pasta's
    Tags:macaroni, tonijn, kaas, preiwit, kaassaus, ovenschotel, gratineren
    >> Reageer (0)
    22-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeetong
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 2 personen
    2 zeetongen, gekuist
    75 g boter
    peper, zout
    frieten
    sla

    Droog de vis met keukenpapier en kruid met peper en zout. Smelt 50 g boter in een tefalpan en laat lichtjes bruin kleuren. Bak de vis 5 min langs iedere kant op hoog vuur. Dek af met deksel. De pan regelmatig schudden zodat de vis niet kan aanbakken. Bak ondertussen de frietjes. Haal de vis uit de pan en leg op het bord. Laat nog 25 g boter smelten in dezelfde pan en giet over de vis. Meteen opdienen met frietjes. Geef hierbij een fris slaatje met eventueel een fijngesneden sjalotje en stukje tomaat. Tip: Neem één grote tong of meerdere kleine tongschar per persoon naar gelang de grootte van de tong. Je kan de tong even warm houden in de oven op ongeveer 100°.
     

    Categorie:Visgerechten
    Tags:zeetong, tong, noordzeetong, tongschar, gebakken vis, vis van het jaar,
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met uien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Per persoon
    2 eieren
    1 ui
    bieslook, fijngeknipt
    bakboter of olijfolie
    peper, zout
    melk ( naar keuze)

    Smelt boter in de pan en voeg de in fijne ringen gesneden ui toe. Op middelmatig vuur enkele min. glazig bakken, niet bruin. Eieren klutsen met een scheut melk en kruiden met een weinig peper en zout. Giet de eieren over de uien en voeg onmiddellijk bieslook toe. Serveer de omelet als de eieren gestold, maar nog smeuig zijn.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, uien, dijonnaise, omelet
    >> Reageer (0)
    16-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsblanket met witloof en kriekbier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    500 g kalfsblanket
    400 g witloof, grof gesneden
    1 flesje kriekbier (25cl)
    1 dl water
    1 sjalotje, fijngesneden
    2 eetl olijfolie
    1 laurierblad, peper, zout
    ¼ koffielepel tijm
    sausbinder
    Snijd het vlees nog eventueel in kleinere blokjes. Bak het langs alle kanten goudbruin in de hete olijfolie. Voeg het sjalotje erbij en laat nog even verder bakken. Blus met het flesje kriek en water. Het vlees moet bijna volledig bedekt zijn. Kruid met laurier, tijm, peper en zout. Deksel op de pan en laat op een zacht vuur 1u 15 min stoven. Voeg het witloof toe en het vuur even hoger. Laat nog 20 minuten verder sudderen op zacht vuur. Verwijder laurierblad en bind de saus met sausbinder. Serveer met gekookte aardappelen.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:kalfsvlees, blanquette, kriek, witloof, stoofpot, kalfsragout, stoofpotje
    >> Reageer (0)
    15-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steak met groene pepersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker stukje rundvlees zoals dunne lende, chateaubriand, rumsteak.....
    Voor 2 personen
    2 biefstukken
    2 eetlepels groenepeperbolletjes (blikje, op nat)
    1 dl water
    2 dl room
    2 eetlepels bakboter
    peper, zout

    Verhit de boter in een pan en bak de steaks op hoog vuur zodat het vlees kan dichtschroeien en een mooi korstje krijgt. Kruid met peper en zout en draai het vlees na ongeveer 3 minuten om. Bak evenlang aan deze kant. Het vlees is nu lichtroze. Haal uit de pan, dek eventueel af met aluminiumfolie of een omgekeerd bord en laat rusten. Blus de pan met het water en schraap met een spatel de bakresten los. Voeg de room en peperbolletjes toe en een koffielepel vocht van de groenepeper. Laat al roerend inkoken tot de saus mooi gebonden is. Serveer de saus op de biefstuk en geef hierbij frietjes. Werk af met wat tuinkers of ander slaatje.


    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:steak, biefstuk, dunne lende, chateaubriand, rumsteak, gezinsbiefstuk, groene peperbolletjes, room, tuinkers, frietjes,
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gedroogde witte bonen een hele nacht te week zetten of op deze snellere manier koken.
    Voor 8 personen
    500 g gedroogde bonen
    ½ kg juliennegroenten, fijngesneden
    takje tijm en peterselie
    1 ui, stukgesneden
    1 knoflookteentje (naar keuze)
    5 blokjes groentenbouillon
    spekblokjes
    De gedroogde bonen spoelen onder stromend water en met 1,5 liter water aan de kook brengen. Geen zout toevoegen, anders worden de bonen niet mals. Afgieten in zeef. De juliennegroenten met ui, tijm, peterselie, lookteentje, uitgelekte bonen en 3 liter koud water in kookpot aan de kook brengen. Op zacht vuur 2 uur laten garen. Een tas bonen uit kookpot nemen voor afwerking. De rest van de soep fijnmixen. Opnieuw aan de kook brengen met de bouillonblokjes. Als de soep kookt de spekblokjes toevoegen en de achtergehouden bonen. Kan als maaltijdsoep opdiend worden met broodkorstjes.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:bonen, juliennegroenten,spekblokjes,tijm,peterselie,ui,knoflook
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuurkoolschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1,2 kg zuurkool
    800 gr vastkokende aardappelen, geschild
    15 cl witte wijn
    4 Frankfurter worsten
    4 Poolse worsten
    2 Kasslerribben
    1 varkenshammetje
    100 gr gerookt spek, in blokjes gesneden
    1 kleine ui, gepeld
    1 wortel, schoongemaakt
    5 jeneverbessen
    2 teentjes look
    1 kruidentuiltje (tijmtakje,peterseliesteeltjes,laurier)
    peper en zout
    Leg het varkenshammetje in een ruime pan en voeg er koud water aan toe tot het vlees onder staat en breng aan de kook. Voeg er de wortel, ui en kruiden aan toe, dek af en laat een half uurtje koken. Voeg er dan de poolse worst en kasslerribben bij en laat nog 20 min. verder pruttelen. Haal het vlees uit het water en hou warm. Kook de aardappelen gaar in de bouillon. Bak de spekblokjes goudbruin en krokant in een pan met antiaanbaklaag en laat uitlekken op keukenpapier. Doe de zuurkool in een pan met dikke bodem, besprenkel met de wijn en verwarm, voeg er de spekblokjes en frankfurter worsten aan toe, dek af en laat op een zacht vuurtje doorwarmen. Schik de zuurkool, aardappelen en het vlees op een bord en serveer met een lekker biertje of witte wijn.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:zuurkool, poolse worst, frankfurter, kasslerrib, varkenshammetje, spek, wortel, jenerverbessen, wijn, aardappel
    >> Reageer (0)
    03-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marmercake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    4 eieren
    250 g suiker
    160 g echte boter
    250 g zelfrijzende bloem
    2 zakje vanillesuiker
    2 lepels cacaopoeder ( vb.Nesquick)
    Doe in een grote ronde kom eerst de eieren ( helemaal) + de suiker + vanillesuiker. Mix even. Doe er dan de gesmolten boter bij. Opnieuw even mixen. Dan beetje bij beetje de bloem bijvoegen.Beboter een cakevorm en giet hierin 2/3 van het deeg. Meng 1/3 van het deeg met 2 eetl cacaopoeder. Giet bovenop de blanke deeg en maak met een mes of vork een letter S in het deeg om beide kleuren te mengen. Bak in een voorverwarmde oven gedurende 1 uur op 165 ° of 4-5.


    Categorie:Dessert - Cake
    Tags:eieren, suiker, boter, zelfrijzende bloem, vanillesuiker, cacaopoeder, cake, gebak
    >> Reageer (3)
    02-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundsvlees in rode wijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 4 personen
    1 kg stoofkarbonaden (rundsvlees)
    doosje tomatenpuree (70 g)
    ½ l rode wijn (tafelwijn) + 1 dl water
    1 dessertl rozemarijn (fijngeknipt) 
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    3 eetl olijfolie
    zout, peper
    3 eetl sausbinder
    peterselie, fijngeknipt
    Olijfolie verwarmen en het vlees langs alle kanten mooi bruin bakken. Knoflook en rozemarijn toevoegen en omroeren. Blussen met de rode wijn en het water. Het vlees moet bedekt zijn. Eventueel nog water toevoegen. Tomatenpuree toevoegen en kruiden met peper en zout. Op zacht vuur ± 2 uur laten stoven. Saus binden met sausbinder of maizena (opgelost in wat water). Opdienen met gekookte aardappelen of rijst. Versieren met peterselie.

    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:stoofvlees, rundskarbonaden, rundsvlees, rozemarijn, knoflook, rode wijn, tomatenpuree
    >> Reageer (0)
    01-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastinaaksoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pastinaak is een witte wortel met lange dunne staart en heeft een eerder zoete smaak, zelfs licht anijsachtig en proeft wat naar knolselder. Deze wintergroente is te verkrijgen van oktober tot maart. Na de oogst worden de wortels slap. Koop dus stevige wortels en bewaar maximum 2 dagen in de groentelade van de koelkast.

    2 grote of 6 kleine pastinaak, ± 600 g
    2 uien, gepeld en grofgesneden
    witte selder (bleekselder), ± 300 g fijngesneden
    1 appel (golden), geschild, in stukjes
    tijmtakje en laurierblad
    1,5 liter water + 3 blokjes groenten–of kippenbouillon
    klont bakboter
    peper, zout
    Spoel de pastinaak onder stromend water. Snijd de bovenkant en de dunne staart eraf, schil met een dunschiller en snijd in blokjes of reepjes. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de uien toe. Laat even stoven tot ze glazig (niet bruin)zijn. De pastinaak, witte selder en appel toevoegen en een 5-tal minuten stoven. Roer tussentijds even om. Giet het water bij de groenten, alsook de bouillonblokjes, tijm en laurier. Breng aan de kook en laat dan op zacht vuur garen met deksel op de kookpot. Na 30 minuten het laurierblad en tijmtakje uit de soep halen en fijn mixen. Naar smaak kruiden met peper en zout. Je kan het soepbord afwerken met een plukje tuinkers. Naar keuze kan er na het mixen ook room toegevoegd worden, laat dan even opwarmen. Een lepel graanmosterd toevoegen geeft ook een aparte smaak aan deze soep.
    De resterende, fijngesneden witte selder (+ kern fijne blaadjes) kan je invriezen of stoof de selder als bijgerecht met gehaktballetjes (zie recept).


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:pastinaak, tijm, laurier, bleekselder, witte selder, appel, ui, vergeten groenten, soep, creme de panais
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijgenconfituur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker op brood of met wildpaté als voorgerecht. Iedereen zal wel zo’n potje willen met de feestdagen. Neem 1 kg geschilde vijgen en meng met het sap van œ citroen. Breng aan de kook en voeg langzaam en al roerend een zakje Pec Imperial toe. Als het goed doorkookt langzaam 550 g fijne suiker toevoegen. Zodra het blijft doorkoken (ook als je roert) 1 volle minuut laten koken. Spoel gereinigde bokaaltjes, samen met de deksels, in heet zuiver water. Vul de potjes met de hete konfituur en veeg de hals eventueel schoon met een vochtige doek als je morst. Sluit onmiddellijk af met de deksels en zet op een natte handdoek tot ze afgekoeld zijn. Bewaar de potjes op een droge en koele plaats.


    Categorie:Confituren
    Tags:vijgen, wildpate, brood, confituur
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sabayon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In microgolf: lukt altijd
    Met Leffe Bruin
    3 eierdooiers
    3 eidopjes kristalsuiker
    3 eidopjes Leffe Bruin
    Klop in een microgolfkommetje de eierdooiers met de kristalsuiker tot het mengsel als een lint van de lepel loopt. Roer er dan de Leffe door en zet in microgolf, onafgedekt 1 min, ca 750 Watt. Roer nogmaals flink en zet nog 30 seconden in microgolf. Klop de sabayon vervolgens los en dien onmiddellijk op in glazen op voet, eventueel met een bolletje ijs. Kan ook met zoete wijn of Porto.
    Klassieke manier:
    Met zoete witte wijn of marsala-wijn:
    6 eierdooiers
    6 eidopjes kristalsuiker
    6 eidopjes zoete witte wijn of Porto
    De eierdooiers mengen met de suiker. De witte wijn toevoegen. Op een zacht vuurtje ( of bain-marie) luchtig kloppen. Zorg dat het niet kookt, anders gaat het schiften. Schep in glazen op voet. Eventueel eerst een bolletje ijs in elk glas leggen.
    Weetje:
    Reken per persoon 1 eierdooier, 1 eidopje suiker, 1 eidopje wijn, bier of porto.


    Categorie:Desserten
    Tags:ei, suiker, wijn, bier, porto, marsala
    >> Reageer (2)
    30-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Savooikool met kotelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eén van de oudste koolsoorten en een wintergroente met veel vitaminen en weinig kalorieën. Savooikool of groenekool heeft donkergroene bladeren en een gele kern.
    Voor 2 personen
    +- 400 g gesneden savooikool
    30 g bakboter
    zout, peper, nootmuskaat
    1 dl water
    1 dl melk
    ½ groentebouillonblokje
    2 varkenskotelet
    sausbinder
    Verwijder de harde buitenste verlepte bladeren van de kool. Snijd de kool in vier en schaaf of snijd de kool langs de zijkant in fijne reepjes, zonder de dikke nerven. Spoel onder stromend water. Breng licht gezouten water aan de kook en laat de koolreepjes gaarkoken gedurende 5 à 7 minuten. Giet af en spoel onder stromend water. Knijp de kool even uit en het volume is aanzienlijk verminderd. Smelt de boter in de kookpot en voeg de savooikool toe. Het groentebouillonblokje verkruimelen en toevoegen met het water en de melk. Even omroeren en kruiden met wat zout, peper en muskaatnoot. Op middelmatig vuur 25 à 30 minuten stoven. Een lepel sausbinder toevoegen, goed omroeren en even laten indikken. Smelt een eetlepel boter en bak de koteletten goudbruin langs beide kanten op middelmatig vuur. Zet deksel schuin op de pan en laat 5 à 10 minuten (naargelang dikte) doorbakken op zachter vuur. Kruid naar smaak met zout, peper en nootmuskaat. Serveer het vlees met de savooikool en gekookte aardappelen.
    Variaties:
    Gezouten spekreepjes in de pan bakken en kool toevoegen.
    Savooikoolreepjes met 2 eetlepels water, afgedekt in microgolf, 4 à 7 minuten, 750 watt. Daarna stoven en afwerken zoals hierboven.
    Worst of gezouten spek passen uitstekend bij deze groente.
    Bekijk ook de andere recepten zoals groenekoolstoemp of groenekoolsoep.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:groenekool, savooikool, groentebouillon, spekreepjes, gezouten spek, worst
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcompote
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klassieke appelcompote met stukjes of tot moes geplet. Lekker bij gebakken kip, worst, gehaktbal en varkensvlees. Appelcompote is laxerend, maar een rauwe appel die je wat laat liggen, zal bruin kleuren doordat de acide weg is, en daarom is die goed tegen diarree.
    Voor 4 personen
    1 kg appelen
    4 eetlepels suiker
    Spoel de appelen onder de waterkraan en schil ze. Snijd in kleine stukken en leg in een anti - kleefpan met een eetlepel water. Op een matig vuur ± 15 min stoven (zonder roeren) tot de appeltjes zacht zijn. Voeg de suiker toe en meng goed. Heb je liever appelmoes (mousseline) plet dan de appelen met een pureestamper of even mixen. Probeer ook eens wat fijngesnipperde verse muntblaadjes hierbij, zeer verfrissend!
    In microgolf
    Leg de geschilde appelstukjes in een microgolfschaal met deksel. ±10 minuten ca 750 Watt. Met een vork de appelstukjes tegen de zijkant van de schaal pletten en mengen met de suiker.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appelen, moes, compote, appel, mousseline, suiker, munt
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preisoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het groene gedeelte van prei zitten vele vitamientjes en daarom maken we daar een fijne soep van. Het witte gedeelte gebruiken we als groente, gestoofd, in stoemp of in een ovenschotel.
    2 dikke uien, grofgesneden
    4 aardappelen, middelgroot en geschild
    ± ½ kg prei, groene gedeelte
    knoflookteentje,gepeld
    1,5 liter water + 3 bouillonblokjes
    zout, peper, provencaalse kruiden
    50 g bakboter of olijfolie
    Snijd de geschilde aardappelen in schijfjes of blokjes. De verdroogde en lelijke uiteinden van de prei verwijderen en het groene gedeelte in ringen snijden. Smelt de boter op middelmatig vuur. Voeg de uien toe en stoof even tot ze glazig (niet bruin) zijn. Dan de aardappelen, prei, knoflook toevoegen en even stoven. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en kruid naar smaak met peper, zout en provencaalse kruiden. Breng aan de kook met deksel op de kookpot. Dan op een laag vuur 30 minuten gaarkoken. De soep fijnmixen. Smakelijk.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, look, aardappel, bouillon, kruiden, soep
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballen in microgolf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maak het gehakt op de klassieke manier klaar of koop reeds gekruid gehakt.
    Gehakt klaarmaken:
    450 g gehakt (voor 5 stuks)
    1 ei
    3 eetl paneermeel
    peper, zout, nootmuskaat
    Meng alle ingredienten dooreen. Rol balletjes van ± 90 g. Leg ze in een kring in een ronde schotel geschikt voor microgolf. Zorg voor iets ruimte tussen de balletjes. Zet afgedekt, 6 – 7 min op ± 800 Watt, tot ze grijsbruin zijn. Keer de balletjes halverwege de bereidingstijd. Laat ± 5 minuten afgedekt na-garen. Kan eveneens op een rond bord, onafgedekt, en met aluminiumfolie afgedekt laten na-garen. Het braadvocht kan je met een weinig water even opwarmen en gebruiken als saus. Serveer met groenten of saus naar keuze.
    Tip:
    Reken 1 ½ - 2 minuten per gehaktbal van 90 g.
    Je kan deze gehaktballen ook koud eten.
    Ook kan je ze invriezen en nadien opwarmen met een saus.
    Meng eens fijngesneden tuinkruiden, sjalotje of knoflookteentje door het gehakt.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:gehakt, balletjes, boulettes, ballekes
    >> Reageer (0)
    22-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis met mosterdsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 visfilets
    100 g boter
    50 g bloem
    2 eetl mosterd
    ½ l warm water + 1 visbouillonblokje
    zout, peper
    aardappelpuree
    Het verkruimelde bouillonblokje al roerend oplossen in het warme water.
    Voor de mosterdsaus: 50 g boter smelten op middelmatig vuur. Bloem toevoegen en mengen met klopper. De visbouillon bijvoegen en dan de mosterd ondermengen. De visfilets droogdeppen met huishoudpapier en kruiden met peper en zout. In een tefalpan 50 g boter verhitten en de visfilets een paar minuten bakken langs iedere kant. Bak de vis op hoog vuur. Na een paar minuten met de pan schudden. Als de vis verschuift in de pan is het korstje mooi gebakken en kan je de vis omdraaien. Opdienen met aardappelpuree. Deze saus past ook bij gekookte of gepocheerde vis.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, mosterd, visbouillon, puree, boter, bloem, mosterdsaus
    >> Reageer (1)
    18-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip op jagerswijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 kippefilets (of bouten)
    4 eetl olijfolie
    2 uien, fijngesneden
    3 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    ± 225 g champignons (blik)
    2 dl rode wijn
    450 g gepelde tomaten (blik)
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    1 koffielepel basilicum, laurierblad
    1 eetl sausbinder
    In een brede tefalbraadpan de kip rondom bruin bakken in olijfolie. Schuif de kip naar de kant en voeg in het midden de uien en knoflook toe. Op middelmatig vuur een paar minuten glazig, maar niet bruin, bakken. De tomaten, champignons en wijn toevoegen. Kruid met peper en zout. Basilicum, peterselie en laurierblad bijvoegen. Aan de kook brengen, dan vuur lager zetten en afgedekt ± 45 min laten sudderen tot de kip gaar en mals is. Roer af en toe. Sausbinder toevoegen Serveer met gekookte rijst of pasta (tagliatelli).
    Tip:
    Je kan dit ook met kalkoenfilets of mager varkensvlees.
    Verwijder het vel als u minder vet en calorieen wil.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, wijn, tomaten, peterselie, basilicum, champignon, pasta, knoflook, rijst, pasta
    >> Reageer (7)
    16-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterkerssoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4-6 personen
    1 bosje waterkers of 2 bakjes tuinkers
    2 preiwit, fijngesneden ( 300 g )
    1 grote aardappel, geschild
    7 dl water
    3 dl volle melk
    2 groentenbouillonblokjes
    Olijfolie of mespuntje boter (voorkomt overkoken)
    peper, zout

    Spoel de geschilde aardappel en snijd in blokjes. Breng de melk, water, bouillonblokjes en een paar druppels olie of boter samen aan de kook. Voeg de prei en aardappelblokjes toe, kruid met peper en zout. Breng opnieuw aan de kook, dek af en laat ± 25 min garen op een zacht vuur. Mix de soep fijn, voeg de waterkers of tuinkers toe en mix nog even fijn. Versier met een paar plukjes water- of tuinkers. Voor een feestelijke afwerking een paar snippers gerookte zalm in elk bord schikken. Waterkersroomsoep: Klop een eidooier met 2 dl room en voeg net voor het opdienen bij de soep. Niet meer koken.


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:waterkers, preiwit, aardappel, melk, bouillon, olijfolie, soep
    >> Reageer (2)
    15-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde uien met tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Microgolfgerecht
    Mijn voorkeur gaat uit naar varkensgehakt of varkens-kalfsgehakt. Meestal is het gehakt gekruid bij aankoop.
    Voor 2 personen
    4 uien, middelmatige grootte
    400 g gepelde tomaten, of blik
    200 g gehakt, gekruid
    peper, zout
    klontje boter
    sausbinder
    aardappelpuree
    Pel de uien en snijd een klein kapje van elke ui. Zet de uien in een microgolfschaal met 3 eetlepels water, afgedekt, 5 min, op volle vermogen. Laat afkoelen. Hol ze uit met een klein lepeltje en zorg dat er 2 à 3 ringen overblijven. Zet de schaal met het uienvocht opzij. Hak het hart van de uien fijn en stoof even in een beetje boter. Voeg de tomaten + sap en vocht van de uien toe. Kruid naar smaak met peper en zout en laat 10 min sudderen op een middelmatig vuur. Roer regelmatig om. Fijnpletten of mixen, wat sausbinder toevoegen en even laten indikken op een laag vuur. De uitgeholde uien vullen met het gehakt en opnieuw in de microgolfschaal schikken. Afgedekt 5 min, ca 800 Watt in microgolf, en nog 1 min onafgedekt. Serveer de uien op een bord. Schenk de saus op het bord of over de uien. Geef hierbij aardappelpuree.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:uien, gehakt, tomaten, aardappelpuree, magnetron
    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (11)
  • Oma's recepten (33)
  • Oma's Stoemp-Puree (10)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (21)
  • Vleesgerechten (12)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Aardbeien met sabayon
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Kippenbouillon met asperges
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergerolletje
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalensaus
  • Aardbeibloesem
  • Trostomaatjes gegrild
  • Nieuwe aardappelen
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Boterboontjes
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Bloemkool
  • Asperges met garnalen
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Toast Champignon
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Seldersoep
  • Venkelsoep
  • Tomaat met vinaigrette
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Avocado met krab
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Appelsoep
  • Witloofsoep
  • Witloofroomsaus
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Wortelsoep
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Witloof met veldsla
  • Boterham met aardbeien
  • Bolognesesaus
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges met beenham
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Asperges: Basisrecept
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Aspergeslaatje
  • Veldsla met uien en spek
  • Spinazie
  • Appelcake
  • Verse tomatensoep
  • Rijstpap
  • Chili Con Carne
  • Provencaalse saus
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preisoep met aardappelen
  • Gehaktballen met krieken
  • Bloemkoolsoep
  • Preirolletjes met ham
  • Varkenskotelet charcutiere
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Mosterdsaus
  • Kip met preiroomsaus
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Wortelstoemp
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Prei - witloofsoep
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Uitsmijter
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Tomaten met eieren
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Andijvie, gestoofd
  • Rond Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Omelet met champignons en kaas
  • Aardappelkroketten
  • Zalmrolletje
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Gevulde eieren
  • Witloof met champignonsaus
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Gevulde eitjes
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Soepvleesfricassee
  • Wortelen in microgolf
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Spaanse omelet
  • Witloof gestoofd
  • Erwten en wortelen
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Ajuinstoemp
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Gehakt in witloofjasje
  • Courgette in tomatensaus
  • Koolrabi
  • Fijne kippesoep
  • Vissoep
  • Komkommersoep
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visgratin met spinazie
  • Kalfsfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Capellini carbonara
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Champignonsaus
  • Zeevruchtenspagetti
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Kaassaus
  • Rijst met tonijn
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Wafels
  • Archiducsaus
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Rode bietensoep
  • Stoofvleespotje met appel
  • Pasta met zalm en garnalen
  • Venkelvelouté met scampi
  • Bleekselder of witte selder
  • Groene - peperroomsaus
  • Gehaktbrood
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Havermoutpap en koekjes
  • Vispotje met lengfilet
  • Appeltjes in de oven
  • Macaroni met tonijn
  • Knolselderstoemp
  • Schorseneren
  • Rundtong met champignonsaus
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Doperwtensoep
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Vleesballekes
  • Knolselder met witte saus
  • Peren in koffie
  • Preistoemp
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Cordon blue
  • Eieren gefrituurd
  • Lasagne met zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Scampi pikant
  • Visfilets gegratineerd
  • Gevulde paprika's
  • Champignonsoep
  • Groenekoolsoep
  • Spruiten
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Tortelloni
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Goelash
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Witloofstoemp
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekoolsoep
  • Visfilet met pizzaiola
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Ajuinsoep
  • Wittekool
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Kwartels met druiven
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloof met ham en kaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2019
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Rosbief met groentenkrans

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mam
    blog.seniorennet.be/mam

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!