NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Jenthe's keuken
Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
Foto
Foto
Foto
Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Een wandeling langs het strand is mijn ding en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!  
Gastenboek
  • Groetjes
  • proficiat en vraagje
  • Groetjes
  • Lieve groetjes
  • Goede morgen xxx

    Foto
    Foto
    Foto
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kleintje
    blog.seniorennet.be/kleintj
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    didi2
    blog.seniorennet.be/didi2
    Foto
    Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Albertje
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    thomas1947
    blog.seniorennet.be/thomas1
    04-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenbouillon met asperges
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 liter soep
    6 kippenvleugels

    500 g witte asperges

    peper, zout

    1,5 liter water

    1 groentebouillonblokje

    lente-uitjes (pijpajuintjes)
    Leg de asperges een kwartier tot ½ u in water zo gaat het schillen makkelijker. Snijd de geschilde asperges in kleine stukjes en zet even apart in wat water. In een diepe kookpot de kippenvleugels en het water aan de kook brengen. Het schuim wegnemen, kruiden met peper, zout en bouillonblokje. Voeg ook de schillen van de asperges toe en laat afgedekt op zacht vuur 45 à 60 minuten garen ( het vlees van de vleugeltjes moet makkelijk loskomen). Giet de bouillon door een zeef. Verwijder het vel van de vleugeltjes en snijd het fijne vlees in kleine stukjes. Voeg de aspergestukjes nu bij de bouillon. Breng aan de kook, voeg het kippenvlees erbij en zet dan het vuur uit (niet laten koken, gebruik restwarmte). Na een kwartiertje is de soep klaar. De aspergestukjes moeten nog wat krokant zijn. Schep de soep in borden en werk af met het groen van fijngesneden lente-ui. Heb je nog soep voor de volgende dag, zet de kookpot dan in een bodem koud water. Na een kwartier is de soep afgekoeld en zet je ze onmiddellijk in de koelkast.



    Categorie:Soepen A - J
    Tags:kippenvleugel, asperge, lente-ui, kippenvlees, soep

    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaat Garnaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een klassiek gerecht met een fris bier zoals Rodenbach.... Als voorgerecht met een stukje stokbrood volstaat één tomaat per persoon. Als hoofdgerecht twee trostomaten geserveerd met fijne frietjes.
    4 stevige (tros)tomaten
    250 g grijze garnalen
    kropsla of malse jonge sla
    3 eetl mayonaise
    peterselie, fijngeknipt
    zout
    Spoel de tomaten onder de kraan en snijd een kapje van de tomaten aan de ronde kant (niet steelkant). Met een lepeltje de tomaten uithollen. Kruid de binnenkant met zout en laat omgekeerd uitlekken. Meng de helft van de garnalen met de mayonaise en vul iedere tomaat hiermee. Schik de tomaten op een paar blaadjes sla en bestrooi met de garnalen. Zet het hoedje op de tomaten en versier met peterselie.



    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:tomaat, grijze garnalen, sla, kropsla, mayonaise, trostomaat, slaatje

    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanillepudding met aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    250 g aardbeien
    sap van ½ appelsien
    1 eetlepel poedersuiker
    ½ zakje (25 g) vanillepuddingpoeder
    5 dl melk
    5 eetlepels fijne suiker

    Spoel de aardbeien onder stromend water, verwijder dan de steeltjes en laat uitlekken. Snijd de aardbeien in stukjes en leg ze in een afsluitbaar (plastiek) potje. Strooi er de poedersuiker over en het appelsiensap. Schud even en zet minstens ½ uur in koelkast. Tussentijds even omschudden. Maak de vanillepudding volgens de uitleg op de verpakking met de melk en suiker. Spoel individuele potjes, kopjes of tulbandvorm met koud water. Giet de pudding erin en laat een paar uur afkoelen en opstijven. Stort de pudding op een bordje en schik de aardbeistukjes rondom. De rand van het bord eerst bestrooien (met behulp van een zeef) met poedersuiker oogt zeer mooi. Eventueel een muntblaadje als versiering.
    Variaties: Kan ook met ander fruit zoals frambozen, bosvruchten, tropisch fruit.....



    Categorie:Desserten
    Tags:aardbei, pudding, munt, dessert, frambozen, bosvruchten

    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddestoeltjes met eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer leuk bij koude schotels of als voorgerecht.
    hardgekookte eieren

    trostomaten (evengroot als eieren)

    mayonaise

    verse peterselie

    vulling: zalm, tonijn, grijze garnalen….

    peper, zout
    Leg de eieren op een lepel en dompel onder in kokend water. Kooktijd is 8 à 10 minuten, vanaf het moment dat het water opnieuw kookt. Giet het water af en laat de eieren schrikken in koud water (zo stopt kooktijd). Laat afkoelen en pel de eieren. Snijd een klein stukje onderaan het ei af zodat het ei blijft rechtstaan op een schaal. Bovenaan een deel afsnijden en het eigeel uithalen. Plet het eigeel met een vork en meng met een paar lepels mayonaise, een weinig fijngeknipte peterselie en de vulling naar keuze. Plet zalm (blik) of tonijn met vork. Vul de eieren met dit mengsel en schik ze op een schotel. Snijd van de tomaten het bolle gedeelte en verwijder pitjes en vruchtvlees, zodat je een kapje bekomt. Zet het bovenop de gevulde eieren en breng kleine witte stippen aan met mayonaise. Versier met een paar plukjes tuinkers of peterselietakjes.



    Categorie:Eiergerechten
    Tags:eieren, hardgekookt, tomaat, mayonaise, zalm, tonijn, garnalen, paddestoelen

    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsfilet met champignonkorfjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 lamsfilets
    250 g champignon, in schijfjes gesneden
    0,5 dl water
    1,5 dl room
    peper, zout, 1 koffiel tijm
    2 aardappelen in schil gekookt
    2 tomaten
    4 sneetjes brood, zonder korst
    boter
    peterselie
    Oven voorverwarmen op 180°. De sneetjes brood met een deegrol platrollen en één kant insmeren met boter. Ovenvaste potjes of bakvormpjes met boter insmeren en bekleden met de sneetjes brood (beboterde kant naar boven). Mag gerust over of op mekaar, het heeft geen belang voor het roosteren.
    Aardappelen en tomaten in schijfjes snijden en in een ovenvaste schotel schikken Doe dit daksgewijs en afwisselend. Kruid met peper en zout en verdeel 2 eetl gesmolten boter hierover. Zet de broodkorfjes en aardappelschotel in de oven gedurende 15 min. Bak ondertussen de lamsfilets in 1 eetl verhitte boter, ± 5 min langs iedere kant. Kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en dek af met alufolie of bord. Blus de pan met het water. Voeg de champignons toe en roer goed om. Kruiden met peper, zout en tijm. Room toevoegen, op hoog vuur ± 5 min laten inkoken en regelmatig roeren zodat de saus mooi gebonden is. De broodkorfjes uit de oven nemen en voorzichtig uit de vormpjes nemen. Op ieder bord twee champignonkorfjes schikken en vullen met de champignonsaus. Serveer het vlees hierbij en de aardappelgratin. Bestrooi met peterselie.
    Tip:
    Neem aardappelen van gelijke grootte. Aardappelen wassen en in een microgolfschaal schikken. Aan de bovenkant insnijding maken en water toevoegen zodat ze half onder water staan. Afgedekt 8 min op 850 Watt. Laat 2 min afgedekt nagaren. Kontroleer gaarheid met houten prikker.



    Categorie:Vleesgerechten-Lam
    Tags:lamsfilet, brood, champignon, tomaat, paasfeest, familiefeest

    Reacties (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde eitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker hapje of bij een koud buffet.
    10 hardgekookte eieren (large)

    2 eetlepels mayonaise

    1 koffielepel mosterd

    De eieren 8 minuten koken, afkoelen en pellen. Snijd ze doormidden met een scherp mes, haal de eigelen er voorzichtig uit en plet ze fijn met een vork. Meng ze met de mayonaise en mosterd en kruid met versgemalen peper en zout. Doe het mengsel in een spuitzak en vul de eieren met een toefje. Garneer naar keuze met fijne stukjes zwarte olijf, tomaat of plukjes kruiden.

    Variaties

    Gerookte zalm: Snijd de zalm heel fijn en meng door de basisbereiding, vul de eieren en werk af met fijne reepjes zalm en bieslooksnippers

    Tuinkruiden: Meng verse fijngehakte kruiden door de basisbereiding  zoals peterselie, kervel en bieslook.

    Kip: Vul de eieren met tuinkruidenvulling en garneer met fijne reepjes kip, plakjes olijf en schilfers parmezaan

    Tonijn: Mix uitgelekte tonijn (blik, in eigen nat) door de basisbereiding en kruid naar smaak met peper en zout.  



    Categorie:Eiergerechten
    Tags:eieren, ei, mayonaise, mosterd, tuinkruiden, kip, zalm, tonijn, pasen

    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Jakobsschelp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 4 personen
    500 g Sint-Jakobsnoten
    50 g bakboter
    50 g bloem
    0,5 d1 dl witte wijn
    4 dl visfond of bouillon
    1 dl room
    100 g gemalen kaas
    100 g (blikje) champignons, uitgelekt

    Schik de Sint-Jacobsnoten in een microgolfschaal met de witte wijn en laat afgedekt ± 4 min op 750 Watt pocheren. Laat afgedekt nagaren. Maak ondertussen een roux. Laat de boter smelten en voeg van het vuur, onder voortdurend roeren, de bloem bij. De visfond en de witte wijn (uit microgolfschaal) bijvoegen onder voortdurend roeren. Voeg champignons en de room toe. Kruid met peper en zout. Laat goed opwarmen en haal van het vuur. Voeg de helft van de kaas toe. Schik de Sint-Jakobnoten op een bordje of schelp en overgiet met de saus. Strooi er nog wat geraspte kaas over en laat gratineren in een voorverwarmde oven 200°C zodat je een mooi goudbruin korstje krijgt. Serveer met een stukje stokbrood.
    Tip: Je kan dit vooraf klaarmaken en tijdens het aperitief in de oven zetten. Bij Sint-Jakobsnoten uit de diepvries eerst ontdooien.



    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:feest, kommuniefeest, champignon, sint jacobsschelp, wijn,coquilles

    Reacties (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Cake met gekarameliseerde appelschijfjes en zo klaar !!
    4 eieren
    250 g suiker
    160 g echte boter
    250 g zelfrijzende bloem
    2 pakjes vanillesuiker
    2 appelen (golden), middelgroot
    2 à 3 eetl bruine suiker

    Oven voorverwarmen 165°C. Schil de appelen en snijd ze in dikke schijven. Doe in een grote ronde kom eerst de eieren ( helemaal) + de suiker + vanillesuiker. Mix schuimig en luchtig. Doe er dan de gesmolten boter bij. Opnieuw even mixen. Dan beetje bij beetje de bloem bijvoegen. Beboter een cakevorm en strooi de bruine suiker over de bodem. Schik de appelschijven op de bodem. Giet het deeg hierover. Bak in een voorverwarmde oven gedurende 1 uur op 165 ° of 4-5. Haal de cake uit de oven, laat ± 5 min staan en draai om, zodat de appelen bovenaan komen te liggen. Kan ook met peren.



    Categorie:Dessert - Cake
    Tags:cake, appelcake, ei, suiker, bloem, vanillesuiker, appel, golden, bruine suiker

    Reacties (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenekoolstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Groenekool- of savooikoolstoemp zijn lekker met worst, spek of zalm.
    Voor 3-4 personen 
    600 g aardappelen, geschild
    ½ groene kool (savooikool)
    1 sjalot, fijngesnipperd
    75 g boter
    1 blokje groentebouillon
    1 koffielepel tijm
    peper, zout, nootmuskaat
    Verwijder de lelijke bladeren van de kool. Snijd de kool doormidden en verwijder de dikke nerven. Snijd in grove stukken. Kook de aardappelen samen met de groene kool, het groentebouillonblokje, sjalot en tijm in lichtgezouten water. Giet af na 25 à 30 min. Doe opnieuw in de kookpot en voeg de boter, peper, zout en muskaatnoot toe. Plet tot grof mengsel. Geef hierbij chipolata, worsten of gebakken spek. Lichtgebakken zalmfilet past hier ook goed bij. Maak met de andere helft van de kool soep of gestoofde kool als groente. Je kan de kool ook invriezen, maar eerst 2 min blancheren in kokend water en spoelen met koud water.



    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:groenekool, aardappelen, kool, savooikool, worst, spek, zalm, stoemp, tijm

    Reacties (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde zalm met witloof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 zalmfilets, elk 125g (diepvries)
    4 witloofstronkjes
    rozemarijn
    mosterdsaus ( of eigen keuze)
    aardappelpuree

    Snijd de harde kern van het witloof kegelvormig weg. Schik in microgolfschaal met 1 eetl water en afgedekt, 9- 10 min op max vermogen. Zet de diepgevroren zalmfilets in microgolf, afgedekt, 6 min. Schik de zalm en witloof in aparte ovenvaste schaaltjes. Bestrooi het witloof met de rozemarijn. Zet 8-10 min onder de ovengrill. Neem het witloof op met een vork en laat het overtollige water eruit lopen. Serveer met aardappelpuree en mosterdsaus.
    Tip:
    Mosterdsaus: ¼ l melk en ¼ l water met 1 visbouillonblokje al roerend aan de kook brengen. 2 eetl mosterd bijvoegen en 4 eetl sausbinder, zodat de saus mooi gebonden is. Kruiden met zout en peper.



    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalmfilet, witloof, mosterdsaus, aardappelpuree, rozemarijn

    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steengrill-Gourmet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezellig tafelen en ieder stelt zijn eigen maaltijd samen. Een toestel is meestal voor 4 personen. Voorzie 200 à 250 gr vlees per persoon. Op de steen strooien we eerst zout voor het bakken (tegen aankleven). We kiezen kleine, magere en fijne sneetjes voor een korte baktijd. Op de steengrill bakken we o.a biefstukjes – kalfsvlees – varkensvlees – kipfilet – kalkoenfilet – lamskoteletjes – kleine stevige vis of zalmfilets – scampi – St jacobsnoten - schijfjes champignon – uiringen. Bak vis en vlees gescheiden op de steen. Verder voorzie je een fris slaatje, koude voorgekookte groenten zoals bloemkoolroosjes, fijne boontjes of aardappelsalade, ½ stokbrood per persoon. In de gourmetpannetjes bakken we o.a kaassneetje - mini-hamburgers – worstjes – tomaat met kaassneetje – champignon met boter – roerei – spekreepjes – hamblokjes met kaas - boontjes met spek – gekookte aardappeltjes – zwarte of witte pens (in schijfjes). Hierbij horen ook sausjes naar keuze. Je kan ze zelf maken op basis van mayonaise, met knoflook, ketchup enz.. Fruit kan ook gebakken worden. Stukjes banaan, appel of peer eerst met citroensap inwrijven en fris wegzetten tot gebruik. Een beetje boter in het pannetje en fruit bestrooien met suiker. Uitgelekt fruit uit blik zoals ananas, abrikoos en druiven gewoon opwarmen. Op het bord kan je het fruit overgieten met chocolade, vruchtensaus of slagroom. Smakelijk!
    Tip: Voorzie voldoende verluchting voor de dampen.



    Categorie:Steengrill - Gourmet - Fondue
    Tags:feesten, gourmet, steengrill, fruit

    Reacties (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visballetjes in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een ongewoon en smakelijk eenpansgerecht.
    Voor 2 personen
    Voor de visballetjes
    400 g witvis (pollak, kabeljauw...)
    1 capsule saffraan
    ½ bosje peterselie, fijngeknipt
    1 ei
    1 ½ eetl olijfolie
    1 eetl citroensap
    3 eetl paneermeel of witbroodkruim
    zout, peper
    Vooraf:
    Snijd de vis in blokjes. Los de saffraan op in 2 eetl warm water. Doe dit in een keukenmachine met de visblokjes, peterselie, olijfolie, paneermeel, citroensap, peper, zout en het ei. Pureer 10-20 sec tot de vis is fijngemalen en alles goed is vermengd. Vorm kleine balletjes, leg ze naast mekaar op een bord en zet, onafgedekt, minstens een uur in de koelkast.
    Voor de saus:1 kleine ui, fijngesneden – 1 knoflookteentje, fijngesnipperd – 4 tomaten, gepeld in blokjes – 1 rode paprika - 4 eetl olijfolie – 1 dl water – 1 eetl citroensap
    Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd in reepjes. Doe in een hapjespan de ui, knoflook, tomaten, rode paprika, olijfolie en water. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de saus met het deksel schuin op de pan 10-15 min zachtjes sudderen. Roer regelmatig.
    Afwerking:
    Roer het citroensap door de warme saus en leg de visballetjes erin. Gaar de visballetjes afgedekt 15 min in de saus. Draai ze regelmatig om met behulp van twee lepels. Bestrooi met peterselie en dien rechtstreeks uit pan op met gekookte aardappelen of rijst.



    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:witvis, pollak, kabeljauw, saffraan, tomaat, look, paprika, visballetjes, eenpansgerecht

    Reacties (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kikkerbillen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht: 8 à 10 kikkerbillen per persoon.
    Voor 4 personen
    32 kikkerbillen (diepvries)
    4 knoflooktenen
    2 eetlepels peterselie, fijngeknipt
    120 g boter
    2 eetl olijfolie
    peper,zout
    water
    Breng in een kleine kookpot water aan de kook. Voeg wat zout toe en kook de ongepelde looktenen gedurende ± 2 min. Giet het water weg en pel de looktenen. Snijd in twee en verwijder het groene scheutje. Snipper zeer fijn. Schik de kikkerbillen op een bord en zet ± 2 min in microgolf op ontdooistand. Droopdeppen met keukenpapier. Kruiden met peper en zout. Look in kookpot met 4 eetlepels water aan de kook brengen. 100 g boter in klontjes toevoegen terwijl je goed roert. Peterselie toevoegen. De olijfolie met de resterende boter verhitten in een braadpan en de kikkerbillen ± 5 min rondom bruinbakken. Serveer de kikkerbillen op een warm bord en ovegiet met de looksaus. Geef hierbij een stukje stokbrood.
    Tip: Laat de borden opwarmen in de microgolf met een beetje water.



    Categorie:Voorgerechten
    Tags:kikkerbillen, lookboter, look, boter

    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommerschuitje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een aperitiefhapje met tonijn, krab of grijze garnalen. komkommers mayonaise citroen peterselie, bieslook blik tonijn op eigen nat Schil de komkommers helemaal of een fijn reepje van de schil. Snijd ze in blokjes van 3 à 4 cm. Hol een beetje uit zodat je een holte bekomt. Bestrooi met zout, laat omgekeerd uitlekken en zet minstens ½ u koel weg. Verbrokkel de uitgelekte tonijn met een vork en meng met de mayonaise en fijngeknipte peterselie. Steek er een paar bieslooksprieten in en versier het bord met citroenschijfjes. Vul de komkommerschuitjes juist voor het opdienen. Tip: Kan ook met platte kaas (zoals philadelphia) in plaats van mayonaise. Voor een blik van 200 g neem je 100 g platte kaas. Kruid ook met peper, zout en beetje paprikapoeder.



    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:komkommer, aperitiefhapje, tapas, tonijn, kaas

    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kreeft in de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht. Voor 4 personen
    2 canadese kreeften
    250 g boter
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    ½ dl olijfolie
    peper, zout
    verse kruiden: kervel, bieslook, basilicum
    Halveer de kreeften en verwijder de maag en het darmkanaal. Meng alle andere ingredienten, schik de halve kreeften in een vuurvaste schotel en bestrooi met het mengsel. Zet in voorverwarmde oven 220° gedurende ± 10 minuten. In diep bord serveren overgoten met de saus. Geef er stokbrood of hotelbroodje bij. Desgewenst een partje citroen bijgeven.
    Tip: Klaargemaakte kruidenboter is nog makkelijker. De diepgevroren kreeften zijn gekookt en hoef je alleen te ontvriezen.



    Categorie:Voorgerechten
    Tags:kreeft, look, kruiden, stokbrood, hotelbroodje

    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde aardappeltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 4 personen
    12 kleine nieuwe aardappeltjes
    250 g grijze garnalen
    1 bosje waterkers
    1 eetl bieslook, fijngesnipperd
    klontje echte boter
    peper, zout, muskaatnoot
    Kook de aardappeltjes beetgaar in de schil. Snij er hoedjes af en hol ze gedeeltelijk uit met een lepeltje. Plet het aardappelkruim met de boter, de helft van de garnalen, en de bieslook. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Vul de aardappeltjes hiermee. Schik per persoon en bordje 3 aardappeltjes op een bedje van waterkers en strooi de rest van de garnalen errond. Een paar bieslooksprieten is zeer decoratief.



    Categorie:Voorgerechten
    Tags:aardappeltjes, garnalen, waterkers, bieslook

    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde kwartels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijk voor 2 personen
    4 kwartels
    4 sneetjes spek
    60 g boter
    4 sneetjes vierkant wit brood
    veenbessenkonfituur

    Oven voorverwarmen 200° C (gasovenstand 6). Spoel de kwartels onder stromend water en dep droog met keukenpapier. Kruid binnenkant met zout. Bind rond iedere kwartel en sneetje spek. Schik de kwartels in een beboterde ovenschaal en bak gedurende 20-25 min. Bedruip enkele keren met de saus zo krijg je een mooi korstje. Smelt de resterende boter in een pan en laat de sneetjes brood aan beide kanten bruin worden. Laat uitlekken op keukenpapier. Verwijder touwtjes van de kwartels, serveer op een sneetje brood en lepel er een beetje saus over. Serveer naar keuze met veenbessenjam, doperwtjes en kleine gekookte aardappelen of aardappelkroketten.
    Tip: Indien diepgevroren kwartels laat ze dan eerst ontdooien. In plaats van kwartels kan je twee piepkuikens nemen. Laat dan 35-40 min bakken in de oven.



    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kwartel, piepkuiken, veenbessenkonfituur

    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schorseneren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Schorseneren zijn ook bekend als winterasperges. Het zijn lange stengels in een zwarte schil. Deze groente bevat veel ijzer en vezelstoffen. Ze zijn volop vers verkrijgbaar in de wintermaanden. Door het vervelende kuiswerk is schorseneren uit diepvries of blik zeer handig.
    Voor 2 personen
    schorseneren, diepvries of blik (± 500 g)
    30 g boter
    30 g bloem
    ½ L melk
    1 ei
    1 koffielepel fijngesneden peterselie
    sap van ½ citroen
    peper, zout, nootmuskaat

    Indien verse schorseneren, goed spoelen onder de kraan. Gebruik plastiek handschoenen, schil ze met dunschiller en snijd de uiteinden weg. Leg ze onmiddellijk in water + citroensap of azijn om verkleuring te voorkomen. Snijd ze dan in stukjes van 4 à 5 cm. Kook verse of diepvriesschorseneren in gezouten kokend water met wat citroensap gedurende ± 20 à 30 min naargelang de dikte. Kontroleer met prikker. In microgolf kort koken, afgedekt met 3 eetlepels water, gedurende ± 6 min, ca 750 Watt. Schorseneren uit blik of bokaal opwarmen met kooknat in microgolf. Groenten afgieten en onmiddellijk opdienen met de eiersaus.
    Voor de saus: Boter smelten en bloem toevoegen. Goed omroeren met klopper en even laten bakken. De melk toevoegen en goed roeren tot de saus dikker wordt. Laat een paar minuten doorkoken tot gewenste dikte. Neem van het vuur en meng het hele ei onder de saus met klopper. Kruid naar smaak met peper, zout, nootmuskaat en het citroensap. De peterselie mengen met saus en over de warme schorseneren serveren.
    Variatie:
    De gekookte groenten in gesmolten boter 2 min bakken en karameliseren met 1 koffielepel griessuiker gedurende 2 min.



    Categorie:Groenten
    Tags:schorseneren, eiersaus, winterasperges, wintergroenten, vergeten groenten

    Reacties (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelpuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ± 400 g aardappelen ( zachtkokend )
    50 g boter
    1 ei
    peper, zout, nootmuskaat
    Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Spoel ze in koud water en leg ze in een kookpot. Overgiet met koud water en naar smaak wat zout toevoegen. Breng aan de kook met deksel op de pot en dan op een zacht vuur ± 20 min laten garen (naargelang soort). Aardappelen afgieten en wat opschudden. Pureer met een stamper. Maak in het midden een kuiltje en voeg de boter en het volledige ei toe. Kruid naar smaak met peper en nootmuskaat. Goed omroeren tot een smeuige puree. Variatie: Het ei kan je vervangen worden door 1 dl melk. Bij een feestelijke schotel nemen we puree met een lepel en leggen die in de vorm van een ei op het bord.



    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:aardappel, boter, melk, puree

    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wachthapje: Komkommersoepje koud
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer fris en een verrassende smaak.
    Voor 8 glaasjes
    1 komkommer
    1 l water
    2 kippebouillonblokjes (vetarm)
    2 eetlepels olijfolie
    cayennepeper
    2 eetlepels citroensap
    verse muntblaadjes ( naar keuze)
    zwarte lompviseieren (naar keuze)

    Los de bouillonblokjes op in warm water en zet opzij. De komkommer afspoelen onder stromend water en de uiteinden wegsnijden. Snijd de ongeschilde komkommer in blokjes en leg in microgolfschaaltje. Afgedekt 2 minuten in microgolf. Doe de kippebouillon, munt, olijfolie, zout, een snuifje cayennepeper en komkommer in blender en mix even fijn. Zet afgedekt in koelkast tot het opdienen. Meng dan het citroensap met de koude soep en vul kleine glaasjes. Eventueel naar keuze in ieder glaasje een weinig lompviseieren en een blaadje munt.



    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:komkommer, wachthapje, aperitiefhapje, munt, cayennepeper, olijfolie, bouillon, citroensap

    Reacties (0)
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (1)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (2)
  • Desserten (16)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (15)
  • éénpansgerechten (5)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (30)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (14)
  • Oma's recepten (27)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (17)
  • Soepen K - S (19)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (23)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (14)
  • Voorgerechten (18)
  • Inhoud blog
  • Aardbeien met roomijs
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Aspergerolletjes
  • Asperges met garnalensaus
  • Asperges gestoofd
  • Asperges met beenham
  • Asperges met gerookte zalm
  • Asperges: Basisrecept
  • Asperges met een korstje
  • Vogelnestjes
  • Witloof gestoofd
  • Kaassaus
  • Havermoutpap en koekjes
  • Erwtjes met appel
  • Gele-Paprikasoep
  • Spinazie
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Appelcompote
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Archiducsaus
  • Scampi pikant
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Mayonaise met mixer
  • Kalfslapje Napolitaine met pasta
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Kip met preiroomsaus
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Venkel met kaaskorstje
  • Preiroomsoep
  • Pensen met appeltjes
  • Zure eiersaus
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Appelen gevuld met prei
  • Zalm met prei
  • 2 februari: Met Lichtmis eten we pannenkoeken
  • Gehaktbrood
  • Ballekes in zachte currysaus
  • Vispotje met lengfilet
  • Knolselder met witte saus
  • Preisoep
  • Stoofvleespotje met appel
  • Koolrabi
  • Prei
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Omelet met uien
  • Wittekool
  • Croque-Monsieur
  • Chipolata met champignons
  • Champignonsaus
  • Macaronischotel met tonijn
  • Jenthes keuken
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Cappuccino van soep
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Aperitiefglaasjes
  • Wittekoolsoep
  • Knolselderstoemp
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Doperwtensoep
  • Tonijn met kruidenboter
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Osso Bucco met lintpasta
  • Sabayon
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Kip op jagerswijze
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Kwartels met druiven
  • Rosbief met groentenkrans
  • Messinaroom
  • Kip met mandarijntjes
  • Everzwijnragout
  • Vispannetje
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Vissoep
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Krabgratin
  • Lepelhapje
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Vispasteitje
  • Konijn met bier of wijn
  • Chocomousse
  • Hemelse peer
  • Witloofsoep
  • Garnalensoep
  • Peer met ham
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Zalmrolletje
  • Garnaalkroketten
  • Vingerhapjes-Minibroodjes
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Visfondue
  • Lamskotelet met ananas
  • Sperzieboontjes met spek
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Rode kool
  • Peren met vijgenpuree
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Hutsepot
  • Creme brulee
  • Wortelstoemp
  • Venkelvelouté met scampi
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Meloen met Gandaham
  • Mosselsoep
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Witloofroomsaus
  • Kippenbouillon met asperges
  • Tomaat Garnaal
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Gevulde eitjes
  • Sint-Jakobsschelp
  • Appelcake
  • Groenekoolstoemp
  • Gegrilde zalm met witloof
  • Steengrill-Gourmet
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Kikkerbillen
  • Komkommerschuitje
  • Kreeft in de oven
  • Gevulde aardappeltjes
  • Geroosterde kwartels
  • Schorseneren
  • Aardappelpuree
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Gevulde avocado
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Warme appelen
  • Gerookte zalm met toast
  • Savooikool met kotelet
  • Knolseldersoep
  • Oesters met kruidenboter
  • Cocktailworstje met mosterdkaas
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Grissinistokjes met ham
  • Minibroodjes
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Aardappelkroketten
  • Witloof met champignonsaus
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Wortelsoep
  • Fijne kippesoep
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Hazenrug
  • Asperges met garnalen
  • Bonensoep
  • Martini - Zalm
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Paprikasoep
  • Broodpudding of bodding
  • Appeltjes in de oven
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Witloof met ballekes
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Ajuinsoep
  • Tomatensaus
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Ajuinstoemp
  • Omelet met champignons en kaas
  • Lasagne met zalm
  • Groenekoolsoep
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Kalfsfricassee
  • Spagetti Bolognese
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Bechamel of witte saus
  • Chocomousse met bier
  • Soepvleesfricassee
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Visfilets met piperade
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Witloofstoemp
  • Goelash
  • Pastinaaksoep
  • Witloof met veldsla
  • Trostomaatjes gegrild
  • Marmercake
  • Sint-Jakobsvruchten
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    filmpjes
    blog.seniorennet.be/filmpje
    Foto
    E-MAIL


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!