Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!
Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
10-01-2018
Kip op jagerswijze
Voor 4 personen 4 kippefilets (of bouten) 4 eetl olijfolie 2 uien, fijngesneden 3 knoflookteentjes, fijngesnipperd ± 225 g champignons (blik) 2 dl rode wijn 450 g gepelde tomaten (blik) 1 eetl peterselie, fijngeknipt 1 koffielepel basilicum, laurierblad 1 eetl sausbinder In een brede tefalbraadpan de kip rondom bruin bakken in olijfolie. Schuif de kip naar de kant en voeg in het midden de uien en knoflook toe. Op middelmatig vuur een paar minuten glazig, maar niet bruin, bakken. De tomaten, champignons en wijn toevoegen. Kruid met peper en zout. Basilicum, peterselie en laurierblad bijvoegen. Aan de kook brengen, dan vuur lager zetten en afgedekt ± 45 min laten sudderen tot de kip gaar en mals is. Roer af en toe. Sausbinder toevoegen Serveer met gekookte rijst of pasta (tagliatelli). Tip: Je kan dit ook met kalkoenfilets of mager varkensvlees. Verwijder het vel als u minder vet en calorieen wil.
Categorie:Gevogelte en wild Tags:kip, wijn, tomaten, peterselie, basilicum, champignon, pasta
2 liter water + 3 groente- of rundsbouillonblokjes
1 koffielepel tijm
½ koffielepel kummel (naar keuze)
peper, zout
50 g bakboter
De wittekool in fijne reepjes snijden of met groenteschaaf. In een hoge kookpot boter smelten. Ui en kool toevoegen en op middelmatig vuur, met deksel op de pot, 5 minuten stoven. Omroeren en aardappel- en wortelblokjes toevoegen. Nog 5 min stoven. Water en bouillonblokjes, kummel en tijm toevoegen. Breng aan de kook en laat dan op zacht vuur 45 min gaarkoken. Met stamper de groenten in fijne stukjes pletten en kruiden met peper en zout. Voor een maaltijdsoep kan je er nog gerookt spek of stukgesneden zwanworstjes bijvoegen. Laat dan nog even opwarmen.
Categorie:Soepen T - Z Tags:wittekool, ui, aardappel, wortel, tijm, kummel, spek, wintersoep
Voor 2 personen 2 stronkjes witloof 50 g geraspte kaas 200 g gekookte ham, in reepjes aardappelpuree van 500 g aardappelen (zie recept) 1 eetl boter
Kaas toevoegen aan warme aardappelpuree. Witloof in de lengte halveren, bittere kern uitsnijden, en in fijne reepjes snijden. Boter smelten in een pan en de witloofreepjes ± 5 min stoven op matig vuur en met deksel op de pan. Een paar maal omroeren. Leg de laatste minuut de gekookte ham even bij in de pan, om op te warmen (niet bakken). Roer om en meng met de warme puree. Variatie: Met Lamkoteletjes: Witloofstoemp zonder ham klaarmaken en geef er gebakken lamskoteletjes bij, gekruid met peper, zout en (verse) tijm. Met gerookte zalm: 2 stronkjes witloof stoven zoals hierboven en 100 g gerookte zalm bijvoegen . De aardappelpuree mengen met 2 eetl fijngeknipte bieslook (zonder kaas). Met spekblokjes: 200 g spekblokjes even bruinbakken in een tefalpan, zonder vetstof. Voeg bij het gestoofde witloof.
Een pittige Italiaanse tomatensaus gegaard op zacht vuur en lekker met vis, gebakken vlees of gepelde scampi. Voor 2 personen 2 visfilets (diepgevroren) 400 g gepelde tomaten (blik) 2 eetlepels boter 3 eetlepels olijfolie 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd 1 koffielepel oregano 1 koffielepel tijm peper, zout, cayennepeper, suikerklontje Verwarm de olijfolie in een diepe tefalpan. Voeg knoflook toe en laat op een zacht vuur goudbruin worden. Giet het blik tomaten erbij en plet ze fijn. Kruid met peper en zout, flink wat cayennepeper, oregano, suiker en tijm. Meng alles goed en laat zonder deksel zachtjes stoven. Roer af en toe. Na ± 15 min. is de saus wat ingedikt en het sap verdampt. Leg de diepgevroren visfilets in de pan en bedek met de saus. Na 5 min. omdraaien. Laat nog ± 5 min. verder sudderen. Tijdens de laatste 5 minuten het vuur wat hoger zetten, zodat het overtollige vocht van de vis kan verdampen, en de saus niet te vloeibaar is. Schep de vis op de borden. Roer de boter bij de saus en meng even goed op een hoog vuur. Lepel de saus over de vis. Geef hierbij gekookte aardappelen of puree.
Aan de buitenkant is deze kool lichtgroen, maar binnenin wit. Voor 4 personen ½ wittekool 30 g boter 30 g bloem ½ liter melk peper, zout, nootmuskaat
Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool. Snijd ze in twee, bedek de andere helft met plastiekfolie en bewaar in de koelkast voor een ander gerecht (vb soep of wittekoolsalade), of je kan witte kool ook invriezen na eerst 2 minuten te blancheren (koken in kokend water en verfrissen met koud water). Snijd de halve kool in fijne reepjes of met een groenteschaaf. De harde kern gebruiken we niet. In kokend gezouten water de fijngesneden kool 15 à 20 minuten gaarkoken op middelmatig vuur. Afgieten in vergiet en met een stamper fijnpletten, zo bekom je fijne stukjes kool. Dek af met deksel en ondertussen maken we een witte saus. Voor de saus: Boter smelten en bloem toevoegen. Goed omroeren met klopper en melk toevoegen. Goed mengen en paar minuten doorkoken tot de saus dikker wordt. Kruid naar smaak met peper en zout, maar zeker met nootmuskaat. Neem van het vuur en meng de wittekool onder de saus. Laat nog even opwarmen met de restwarmte van het vuur. Lekker met gekookte aardappelen en varkensvlees, worsten of spek.
Voor 6-8 personen 1 zakje gemengde soepgroenten (500 g) 1 ui, fijngesneden 1,5 l bouillon (blokjes) 1 potje kervel (diepvries,100 g) 150 g verse roomkaas met kruiden peper, zout
Stoof de ui in een klontje boter. Voeg de soepgroenten toe, laat even stoven, en doe de bouillon erbij. Breng tot kookpunt en laat op zacht vuur ± 30 min koken. Mix de soep fijn. Voeg de kervel toe en laat nog even koken. Kruid met peper en zout en roer de roomkaas eronder. Dit gaat het beste als je die beetje bij beetje met een beetje soep in een pollepel mengt. Laat nog even opwarmen.
Categorie:Soepen K - S Tags:kervel, soep, roomkaas, soepgroenten
Een gerecht om oud brood en/of koffiekoeken te verwerken. Zeer lekker tussendoortje. 500 g oud brood 300 g griessuiker ¾ l lauwe melk 4 eieren 50 g rozijnen 1 zakje vanillepoeder 1 koffielepel kaneel (of vanillesuiker) 2 eetl rum (naar keuze) Breek het brood met korsten in kleine stukken en doe in grote kom. Los de suiker op in ½ liter lauwe melk en giet over het brood. Plet alles en laat 30 minuten weken. Plet en roer in de kom zodat een dikke brij ontstaat. Meng het zakje vanillepoeder met ¼ liter melk Voeg samen met de rozijnen, kaneel, rum en de geklutste eieren toe aan de brij. Roer alles goed door elkaar en giet in een ingevette bakvorm. Bak in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 50 à 60 min. De broodpudding eerst wat laten afkoelen en uit de vorm halen. Weetje: Je kan ook een beetje peperkoek, speculaas, koekjesoverschot of chocoladestukjes toevoegen. Eventueel een eetlepel honing samen met de suiker oplossen. Koffie i.p.v. melk kleurt de pudding donkerer.
Wachthapje voor 4 personen 1 liter gele paprikasoep (zie soepen) 2 dl room kervel of peterselie, fijngeknipt zout Klop de room lichtjes op met een snuifje zout. Warm de gele-paprikasoep op en verdeel over 4 thee-glazen. De room bovenop de soep serveren zoals een cappuccino. Bestrooi met een weinig peterselie of kervelplukje. Kan ook met garnalensoep, pompoensoep, wortelsoep, paprikasoep.....
Na een nachtje vieren een hartige kop soep om te bekomen. Voor 8 personen 800 g gepelde uien 3 eetlepels boter 3 eetlepels bloem 1,5 liter water 3 kip- of groentenbouillonblokjes 1 knoflookteentje takje tijm, laurierblad Snij de uien in ringen. Boter smelten en de uiringen stoven op middelmatig vuur met deksel op de kookpot. Roer regelmatig om en voeg het fijngesneden teentje look toe. Hoe bruiner de uien, hoe bruiner de kleur van de soep zal zijn. Na ± 10 minuten de bloem over de uien strooien en goed omroeren. Voeg het water, bouillonblokjes, laurier en tijm toe en schraap met een spatel over de bodem zodat alles goed loskomt. Breng aan de kook en laat 30 min garen op zacht vuur. Eventueel met stamper de uien fijner pletten, maar niet fijnmixen. Naar smaak kruiden indien nodig met peper en zout en opdienen. Tip: Neem ook een kijkje bij de variant: uiensoep
Categorie:Soepen A - J Tags:uien, bouillon, knoflook, ajuin, soep, uiensoep
Schil en kook de asperges volgens basisrecept of laat asperges uit bokaal uitlekken. Rol telkens twee asperges in een sneetje ham. Schik op enkele slablaadjes en versier met een halve of in stukjes gesneden aardbei. Eventueel enkele toefjes peterselie.
Voorgerecht voor 2 – 4 personen 12 kleine of 6 grote Sint-Jakobsvruchten 6 - 8 scampi bloem 3 eetl olijfolie, 1 eetl boter 1 knoflookteentje, fijngesnipperd 1 eetl verse basilicum of peterselie, fijngeknipt 6 eetl droge witte wijn peper, zout
Kruid de Sint-Jakobsvruchten met peper en zout en bestrooi met wat bloem. Schud de overtollige bloem af. Neem een brede pan (zodat alles in één laag naast elkaar ligt) en verhit de olijfolie. Voeg de scampi en Sint-Jakobsvruchten toe. Verminder het vuur, bak 2 min. en keer om. Voeg knoflook en basilicum (of peterselie) toe en roer om. Bak alles nog 2 min, tot de schelpdieren stevig aanvoelen en alles rondom goudbruin gebakken is. Blus met de witte wijn en laat even inkoken. Voeg de boter toe en blijf roeren tot de saus iets indikt. Serveer onmiddellijk op voorverwarmde bordjes of schelpen. Geef een stukje stokbrood bij. Tip: Dompel de diepgevroren scampi en Sint Jakobsnoten even onder in warm water om te ontdooien. Dep droog met keukenpapier. Snijd grote Sint-Jacobsvruchten doormidden (laat eventuele koraal heel).
Snijd bovenaan de tomaatjes een stukje weg. Hol het kerstomaatje uit met een lepeltje. Kruid met een weinig peper en zout. Laat omgekeerd wat uitlekken. Meng de garnalen met een weinig mayonaise en vul de tomaatjes hiermee. Versier met plukjes tuinkers of peterselie. Schik op een amuselepel een druppel mayonaise en zet het kerstomaatje hierop (zo kan het niet wegrollen).
Voor 4 personen Ingrediënten 1,2 kg visfondue (diepvries, Kelvin) 1 wortel 1 sjalot 2 dl droge witte wijn 1 teentje knoflook 1 blaadje laurier (Topaz) Voorbereiding Laat de vis ontdooien en dep droog. Snij de wortel in schijfjes. Snipper de sjalot en knoflook fijn. Bereiding (5 min.) Giet de visfumet (die zit in de verpakking van de visfondue) samen met de witte wijn en 2 dl water in een kookpan. Voeg de wortelschijfjes, de fijngesnipperde sjalot, de knoflook en het blaadje laurier toe. Verwarm tot net onder het kookpunt. Giet over in de fonduepan. Zorg ervoor dat de bouillon warm blijft, zonder te koken. Zet de visschotel op tafel. Ieder gaart zijn eigen stukjes vis door ze op een fonduevork te prikken en in de bouillon te dompelen. Dien op met verschillende sausjes, brood of rijst, groentjes, enz. Bron Colruyt
Gezellig tafelen en ieder stelt zijn eigen maaltijd samen. Een toestel is meestal voor 4 personen. Voorzie 200 à 250 gr vlees per persoon. Op de steen strooien we eerst zout voor het bakken (tegen aankleven). We kiezen kleine, magere en fijne sneetjes voor een korte baktijd. Op de steengrill bakken we o.a biefstukjes – kalfsvlees – varkensvlees – kipfilet – kalkoenfilet – lamskoteletjes – kleine stevige vis of zalmfilets – scampi – St jacobsnoten - schijfjes champignon – uiringen. Bak vis en vlees gescheiden op de steen. Verder voorzie je een fris slaatje, koude voorgekookte groenten zoals bloemkoolroosjes, fijne boontjes of aardappelsalade, ½ stokbrood per persoon. In de gourmetpannetjes bakken we o.a kaassneetje - mini-hamburgers – worstjes – tomaat met kaassneetje – champignon met boter – roerei – spekreepjes – hamblokjes met kaas - boontjes met spek – gekookte aardappeltjes – zwarte of witte pens (in schijfjes). Hierbij horen ook sausjes naar keuze. Je kan ze zelf maken op basis van mayonaise, met knoflook, ketchup enz.. Fruit kan ook gebakken worden. Stukjes banaan, appel of peer eerst met citroensap inwrijven en fris wegzetten tot gebruik. Een beetje boter in het pannetje en fruit bestrooien met suiker. Uitgelekt fruit uit blik zoals ananas, abrikoos en druiven gewoon opwarmen. Op het bord kan je het fruit overgieten met chocolade, vruchtensaus of slagroom. Smakelijk! Tip: Voorzie voldoende verluchting voor de dampen.
De peren schillen en de steeltjes eraan laten. Aan de onderkant het kroontje verwijderen en vlak afsnijden zodat ze recht neergezet kunnen worden. Rol ze in een weinig citroensap zodat ze niet verkleuren. Leg ze in een microgolfschaal met het water en bestrooi met de suiker. Laten garen in microgolf, afgedekt 6 min, ± 850 Watt. Laat even afkoelen en uitlekken, zo zal de warme chocolade blijven plakken aan de afgekoelde peer. Serveer in schaaltje overgoten met warme chocoladesaus. Ter afwisseling: Met een bolletje roomijs nog lekkerder. Geraspte pistaches als versiering. Bestrooi eens met vanillesuiker. Chocoladesaus: Smelt een tabletje (100 gr) gebroken chocolade met een eetl water 2 min in de microgolf (op ontdooistand). Roer om.
Voorgerecht voor 4 personen 12 kleine nieuwe aardappeltjes 250 g grijze garnalen 1 bosje waterkers 1 eetl bieslook, fijngesnipperd klontje echte boter peper, zout, muskaatnoot Kook de aardappeltjes beetgaar in de schil. Snij er hoedjes af en hol ze gedeeltelijk uit met een lepeltje. Plet het aardappelkruim met de boter, de helft van de garnalen, en de bieslook. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Vul de aardappeltjes hiermee. Schik per persoon en bordje 3 aardappeltjes op een bedje van waterkers en strooi de rest van de garnalen errond. Een paar bieslooksprieten is zeer decoratief.
Vlees van jong everzwijn of marcassin. De dag voordien klaargemaakt is ideaal. Feestelijk opgediend met appelen met veenbessen en aardappelkroketten. Voor 4 personen ± 600 g everzwijnragout 100 g gerookte spekblokjes ½ liter rode wijn 500 g champignons 2 sjalotjes, fijngesneden 1 knoflookteentje, fijngesneden bakboter, peper, zout, tijm, laurierblad 4 appelen, veenbessencompote
Snijd het vlees eventueel in dobbelstenen. Smelt de boter in een stoofpan. Leg het vlees en de spekblokjes in de pan en kruid met peper en zout. Als het vlees een paar minuten gebakken is, de wijn, knoflook, sjalot, tijm en laurierblad toevoegen. Breng aan de kook en zet vuur lager. Laat ± 1 uur zachtjes stoven. Bak ondertussen de champignons op een hoog vuur met een klontje boter. Na ± 5 minuten zijn ze klaar. Voeg bij de ragout en laat nog een half uur verder stoven. De ragout laten afkoelen en in de koelkast zetten tot ’s anderendaags. Opnieuw opwarmen en de saus binden met sausbinder of maizena. Laat even indikken. Ondertussen 4 appelen schillen en doorboren om het klokhuis te verwijderen. Strooi in een bord 2 eetlepels griessuiker (+ 1 zakje vanillesuiker) en rol de appelen hierin. Schik in een microgolfschaal, onafgedekt, 6 à 8 min (naargelang grootte), 800 Watt. Vul dan de holte op met een lepeltje veenbessencompote. Serveer op ieder bord de ragout met een gevulde appel en geef hierbij aardappelkroketten.
Categorie:Gevogelte en wild Tags:everzwijn, spek, wijn, champignon, appelen, kroketten
Beboter een toastje of roggebrood. Leg hierop een plakje gerookte zalm, fijngesneden sjalot en tuinkers of peterselie. OF: een plakje zalm, schijfje hardgekookt ei en tuinkers.