NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
fotosstefi
blog.seniorennet.be/fotosst
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    caitlin
    blog.seniorennet.be/caitlin
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kees1943_nisse
    blog.seniorennet.be/kees194
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    22-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kindertaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze koekjestaart is eenvoudig en leuk voor kinderverjaardagen.
    1 doos Petit-Beurre koekjes, zonder suikerkorrels
    250 g boter of planta, kamertemperatuur
    250 g bloemsuiker
    1 tas sterke koffie, afgekoeld
    M&M-smarties, hagelslag of chocoladekrullen

    Voor de boterroom roeren we de boter met de suiker schuimig tot het als een lint van het vork afloopt. In een diep bord de koude koffie gieten. Koekjes even in de koffie deppen (langs één kant) en op een platte schotel (of plankje) leggen met de droge kant naar onder ( 6 stuks). Niet te nat anders vallen ze uiteen. Daarop een laag boterroom smeren. Opnieuw een laag doordrenkte koekjes. Opnieuw een laag boterroom enz... De koek rondom “afmetsen” met de boterroom. Bestrooi met M&M-Smarties. Laat een paar uur opstijven in de koelkast of tot ’s anderdaags. Bij het serveren in vierkantjes snijden.
    Voor chocoladesmaak voeg je een eetlepel Nesquick-cacao toe aan de boterroom en werk je af met hagelslag of chocoladekrullen. Je kan de koffie ook vervangen door melk, mengen met Nesquick, en daarin de koekjes drenken. Kan ook met boudoir-koekjes.


    Categorie:Desserten
    Tags:petit-beurre, bloemsuiker, koffie, boter,koekjestaart, kindertaart
    >> Reageer (1)
    20-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccoli - tonijntaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer lauw of koud, als lunch of in kleine porties als hapjes.
    Voor 2 personen
    1 rol bladerdeeg
    droge bonen of rijst (blindbakken)
    200 g broccoliroosjes
    1 blik tonijn, 200 g
    3 eieren
    4 eetl room, soyaroom
    zout, peper
    taartvorm, ca. 26 cm
    Oven voorverwarmen op 200°. Bladerdeeg in taartvorm leggen met het bakpapier langs de bovenkant. Doorprik enkele keren met vork en bodem helemaal bedekken met droge bonen. Laat 20 min blindbakken op 200°. Haal het deeg uit de oven, verwijder het bakpapier en bonen. Broccoli in kleine roosjes verdelen en ± 5 min in kokend water blancheren. Afgieten en laten uitlekken. Tonijn laten uitlekken en in stukjes verdelen. In een kom de tonijn en broccoli mengen. Eieren loskloppen met room, zout en peper. Tonijn-broccolimengsel over de taartvorm verdelen. Eiermengsel erover gieten. In het midden van de oven de groentetaart ± 30 min bakken op 200°. Tip: Bewaar de droge bonen voor een volgende keer. Je kan ook droge rijst gebruiken.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:broccoli, tonijn, eieren, room, soyaroom, bladerdeeg, lunch
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensstoofvlees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De lekkere versgezette koffie geeft een aparte smaak aan het vlees.
    Voor 4 personen
    1 kg stoofkarbonaden (varkensvlees)
    2 uien, stukgesneden
    olijfolie of bakboter
    laurierblad, tijm, rozemarijn, peper, zout
    4 dl water
    4 dl warme koffie
    sausbinder
    Stoof de ui glazig in olijfolie of bakboter. Voeg het vlees met kleine hoeveelheden toe en laat langs alle kanten aanbraden. Als al het vlees een korstje heeft gehad overgiet het dan met het water en de koffie tot het vlees juist onder staat. Voeg laurier, tijm, rozemarijn, peper en zout toe. Deksel op de pot en laat een uurtje stoven op zacht vuur. Bind de saus met sausbinder en serveer met gekookte aardappelen en groenten.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:varkensvlees, koffie, stoofvlees, laurie, tijm, rozemarijn, stoofschotel
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 tonijnsteaks van ± 125 g (ontdooid)
    250 g groene tagliatelli
    2 courgettes
    2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
    5 eetl olijfolie
    1,5 dl room
    geraspte kaas Grana Padano of Parmesan )

    Uiteinden van de courgettes afsnijden en fijnraspen. 3 eetl olie verhitten en courgette en knoflook ± 5 min stoven. Room toevoegen en aan de kook brengen. Laat even inkoken. Op smaak brengen met peper en zout. Tagliatelli koken. Tonijnsteaks droogdeppen met keukenpapier en in 2 eetl hete olie ± 4 min bakken op middelmatig vuur. Draai regelmatig om. Serveer met de tagliatelli en saus. Bestrooi naar smaak met de geraspte kaas. 


    Categorie:Pasta's
    Tags:tagliatelli, tonijn, courgette, look, room, parmesan, Grana Padano
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met champignons en Leffe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ± 450 gr varkenshaasje
    250 g champignons
    2 fijngesneden sjalotjes
    ½ flesje bruine Leffe
    kruidnagel, rozemarijn, marjolein(naar keuze)
    1 klontje suiker
    1 dl room
    tijm, laurier, paprikapoeder, peper

    Stoof de sjalotjes even in een klont gesmolten boter (niet bruinbakken)en voeg de in schijfjes gesneden champignons toe. Op middelmatig vuur ± 5 minuten bakken, onder voortdurend roeren. Neem uit de pan en zet apart. Doe nu 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in de pan (dit geeft een mooi goudkleurig korstje aan het vlees) en braad het varkenshaasje rondom bruin. Voeg de Leffe toe, de kruidnagel, en het klontje suiker. Kruiden naar keuze met tijm, laurier, paprikapoeder, rozemarijn, marjolein en peper. Laat ± 25 min stoven op middelmatig vuur met deksel op de pan. Doe de champignons en sjalot opnieuw bij het vlees ± 10 minuten voor het einde. Haal het vlees uit de pan, versnijd het in sneetjes en schik op bord of schotel. Voeg room toe aan de saus en laat even inkoken. Serveer met aardappelkroketten en eventueel groenten naar keuze zoals gestoofd witloof of groene boontjes omwikkeld met gerookt spek. Je koopt ze in diepvries of je maakt ze zelf: 250 g fijne groene boontjes koken gedurende 12 min. Verfrissen en in gerookt spek rollen. Een paar minuten opbakken in gesmolten boter.
    Geen liefhebber van Leffe, gebruik dan wijn of water, of ½ Leffe en ½ water.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:varkenshaasje, sjalot, bruin bier, kruiden, suiker, champignon, kruidnagel, rozemarijn, marjolein, paprikapoeder, laurier, tijm, leffe
    >> Reageer (15)
    19-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 blinde vinken ( vogels zonder kop)
    2 uien, fijngesneden
    2 wortelen, stukgesneden
    200 g gepelde tomaten
    1 knoflookteentje, fijngesneden
    2 eetlepels olijfolie of bakboter
    ½ koffielepel cayennepeper
    ½ kollielepel suiker
    250 g tagliatelli, linguine of andere lintpasta
    Olijfolie opwarmen en uien, wortelen en look gedurende een paar minuten glazig (niet bruin) stoven op middelmatig vuur. Blus met 1 dl water en laat even verdampen. Voeg de in stukken gesneden tomaten en suiker toe. Laat ½ uur sudderen op laag vuur en mix fijn. Warm 1 eetlepel olijfolie of bakboter en bak de blinde vinken rondom mooi bruin. Blus met 2 eetlepels water en laat 25 min. zachtjes braden met deksel op de pot. Draai regelmatig om en prik in het vlees zodat de sappen vrijkomen. Kook de pasta gaar. Haal het vlees uit de pan, snijd in dikke sneden en schik op een bord. Meng ondertussen het braadvocht bij de tomatensaus. Lepel wat saus over het vlees. De uitgelekte pasta mengen met wat olijfolie of boterklontje en op het bord schikken. Serveer de resterende saus in een sauskom. Ieder neemt wat saus op de pasta en bestrooid naar keuze met gemalen kaas.


    Categorie:Pasta's
    Tags:tomaten, blinde vinken, slavinken, wortelen, look, cayennepeper, tagliatelle, linguine, lintpasta
    >> Reageer (0)
    18-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met ballekes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker stoofpangerecht. Doe er ook eens appelsnippers bij.
    Voor 2 personen
    4 witloofstronken
    400 g gehakt
    1 klontje bakboter
    1 dl water
    peper, zout
    Variatie: met appelstukjes
    Verwijder verkleurde blaadjes en stukje van de stronk. Spoel het witloof even onder de kraan en snijd het in de lengte door. Rol 6 gehaktballekes van middelmatige grootte. Smelt de boter in een tefalpan. Voeg het witloof met aanhangend water toe en laat even kleuren in de boter. Kruid met peper en zout. Voeg 1 dl water toe en leg de gehaktballekes in het midden van de pan. Dek af met deksel en laat 30 min stoven op matig vuur. Draai de ballekes halverwege de stooftijd om. Serveer met gekookte aardappelen.
    Tip:
    Om te stoven kan je kleine witloofkropjes kopen van ongelijke grootte. Ze zijn voordeliger. Wij noemden dat vroeger uitsteek.
    Variatie: Snijd een zoete ongeschilde appel (vb Jonagold, Kanzi, Pink Lady….)in stukjes en laat meegaren in de pan.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:gehakt, witloof, appelen, gekookte aardappel, stoofpangerecht, eenpansgerecht
    >> Reageer (6)
    17-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelpuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ± 400 g aardappelen ( zachtkokend )
    50 g boter
    1 ei
    peper, zout, nootmuskaat
    Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Spoel ze in koud water en leg ze in een kookpot. Overgiet met koud water en naar smaak wat zout toevoegen. Breng aan de kook met deksel op de pot en dan op een zacht vuur ± 20 min laten garen (naargelang soort). Aardappelen afgieten en wat opschudden. Pureer met een stamper. Maak in het midden een kuiltje en voeg de boter en het volledige ei toe. Kruid naar smaak met peper en nootmuskaat. Goed omroeren tot een smeuige puree. Variatie: Het ei kan je vervangen worden door 1 dl melk. Bij een feestelijke schotel nemen we puree met een lepel en leggen die in de vorm van een ei op het bord.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:aardappel, zachtkokend, ei, boter, peper, nootmuskaat, puree
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelschotel met groene boontjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    6 aardappelen, vastkokend (Nicola, Amandine...)
    1 ui, fijngesnipperd
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 goed handvol gehakte basilicum
    400 g fijne sperziebonen, diepvries of vers
    4 eetl olijfolie
    peper, zout
    Kook de geschilde aardappelen 13 min. Giet af en snijd in grote dobbelstenen. Kook ondertussen de fijne boontjes, voor diepvries 8 min in kokend water, voor verse 12 min. Giet af en verfris onder stromend water. Verhit de olijfolie in een tefalpan. Voeg de ui, aardappelenblokjes, knoflook en boontjes toe. Goed blijven omroeren gedurende ± 5 min en glazig, maar niet bruin bakken. Kruid naar smaak met peper en zout. Neem de pan van het vuur en roer de gehakte basilicum goed om met de andere groenten. Serveer bij gebakken vlees of vis.
    Tip: De aardappelen en boontjes kunnen op voorhand gekookt worden. Laat dan wel iets langer bakken en opwarmen met deksel. Andere overschotjes van gekookte groenten kan je ook toevoegen. Ter afwisseling een stukgesneden verse tomaat bijvoegen. Voor een éénpansgerecht voeg je spekblokjes of vleesoverschotjes toe.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:sperziebonen, prinsessenbonen, aardappel, vastkokend, look, basilicum, eenpansgerecht
    >> Reageer (0)
    16-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme appelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij een wild, gevogelte en varkensvlees
    Klaar in 10 min.
    4 appelen
    2 eetl suiker
    boter
    Schil de appelen en doorboor. Schik ze op een microgolfschaal. Vul de gaatjes met klontjes boter en bestrooi de appelen met de suiker. Zet de schaal onafgedekt in microgolf, 6 à 8 min, 850 Watt. Kontroleer met een houten prikker of ze zacht zijn.
    Variaties:
    Je kan de gaatjes vullen met rode konfituur (kersen, viervruchten, rode bessen....)
    Rozijnen of fijngehakte walnoten met daarop een klontje boter.
    Bestrooid met een beetje kaneel bij de suiker.
    1 eetl fijne suiker en 1 zakje vanillesuiker.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appel, microgolf, fruit
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mayonaise met mixer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lukt altijd en klaar in 1 minuut.
    1 ei (helemaal)
    1 eetl mosterd
    2 eetl azijn of citroensap
    2 eetl water
    ½ liter slaolie (vb zonnebloemolie)
    peper, zout

    Neem een hoge smalle beker ( vb. maatbeker ). Giet hierin ½ l olie. Voeg het ei, mosterd, azijn, water, peper en zout toe. Zet de staafmixer op de bodem van de beker, zonder te roeren. Zet de mixer in werking en wel zo lang totdat u een gladde saus heeft verkregen ( ± een tiental seconden ). Haal de in werking zijnde staafmixer langzaam omhoog, zodat eventueel achtergebleven olie ook goed gemengd wordt. Dek af met plastiekfolie en bewaar in de koelkast.
    Weetje:
    Gebruik een staafmixer met gaatjes op zijkant onderaan.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:mayonaise, mixer, ei, mosterd, azijn, slaolie, zonnebloemolie
    >> Reageer (8)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chili Con Carne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pittig gerecht van gehakt en bonen.
    Voor 4 à 6 personen
    500 gr rundsgehakt (americain natuur)
    2 blikken rode of bruine bonen (400ml)
    2 blikken gepelde tomaten
    1 rode paprika, fijngesneden
    1 ajuin, fijngesneden
    3 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 bouillonblokje(runds), peper, zout
    1 eetl paprikapoeder en 1 koffiel cayennepeper
    ½ koffielepel pili-pili of tabasco
    3 eetlepels olijfolie

    Ajuin glazig stoven in de verwarmde olijfolie. Gehakt toevoegen en rul bakken tot het grijs geworden is. Pletten met een vork of pureestamper. Look nu laten meebakken. Rode paprika, gepelde tomaten en bouillonblokje toevoegen. Laat ± 5 min doorkoken. Af en toe omroeren. Uitgelekte bonen en kruiden toevoegen. Laat ± 45 min zachtjes doorkoken. Eventueel naar smaak zoeten met een eetlepel kandijsuiker. Voor liefhebbers een blik uitgelekte mais toevoegen. Geef hierbij stokbrood, gekookte rijst of serveer in tortilla of wrap. Lekker met een glaasje wijn.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:bonen, rundsgehakt, eenpansgerecht, tomaat, paprka, ajuin, tabasco, wijn, stokbrood, tortilla, wrap, mexicaans
    >> Reageer (3)
    15-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ajuinstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een echte vlaamse stoemp met gestoofde ajuin, heerlijk met gebakken spek of worst en een glaasje tafelbier
    Voor 2 personen
    3 dikke uien (ajuin)
    bakboter of olijfolie
    4 sneetjes spek(ontbijt- of hespespek)
    of spekreepjes
    400 g aardappelen, geschild
    4 eetl water
    peper, zout
    Doe de geschilde aardappelen in een kookpot en zet onder water. Breng aan de kook en laat dan op matig vuur 20 minuten koken. Pel de uien en snijd in ringen. In een anti -kleefpan boter smelten of olijfolie opwarmen op matig vuur. Voeg de uiringen toe, laat lichtjes bruinbakken en roer regelmatig om. Voeg 4 eetlepels water toe, doe het deksel op de pan en laat ± 10 minuten gaarbakken. Bak de speksneetjes op matig vuur in een weinig bakboter. Snijd ze naar keuze in reepjes voor het bakken, dit bakt makkelijker en sneller. Giet het water van de gekookte
    aardappelen en met een pureestamper grof pletten. Voeg de gestoofde uien erbij en een klont boter en kruid naar smaak met peper en zout. Roer goed om en dien op met het spek.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:ajuin, uien, aardappelen, stoemp, spek, vlaams, worst, tafelbier
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Messinaroom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 à 8 kleine glaasjes
    250 g platte kaas
    0,5 dl melk
    2 eieren
    75 g bloemsuiker
    1 pakje vanillesuiker
    1 klein blikje gemengd fruit, uitgelekt
    of vers fruit ± 250 gr zoals ananas, aardbeien, banaan...

    Platte kaas en melk romig roeren. Vanillesuiker, bloemsuiker en eierdooiers toevoegen. Klop het eiwit stijf met een snuifje suiker en roer dit er voorzichtig onder. Vul de bodem van ieder glaasje met het uitgelekte fruit. Giet de room erover en versier eventueel met een kers (uit het blikje) of een ander stukje fruit. Zet een paar uur in de koelkast alvorens op te dienen.


    Categorie:Desserten
    Tags:platte kaas,melk,ei,bloemsuiker,vanillesuiker,seizoensfruit, fruit, cocktailfruit
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pittige tomatensaus Voor ± 6 dl saus
    200 g gepelde tomaten
    2 wortelen
    2 ui of sjalot
    2 eetlepels olijfolie
    ½ koffielepel cayennepeper
    ½ koffielepel suiker
    1 dl water
    Schraap of schil de wortelen en snijd in staafjes of rondellen. Pel de ui en snijd in stukken. Warm de olijfolie en voeg de uien toe. Op matig vuur even bakken tot ze glazig zijn(niet bruinbakken). Voeg de wortelen en tomaten toe. Na enkele minuten blussen met water en kruiden met cayennepeper en suiker. Laat 30 minuten zachtjes sudderen. Mix de saus fijn. Lekker met gehaktballen, vis ….


    Categorie:Sauzen
    Tags:tomaat, wortel, sjalot, cayennepeper, suiker, olijfolie, saus
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccolispagetti met mignonette
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    250 g spagetti (of pasta naar keuze)
    1 broccoli
    200 g verse roomkaas of philadelphia
    2 à 3 eetl kookvocht
    2 mignonette of kalfsneetjes
    bakboter
    peper, zout
    De stam van de broccoli verwijderen en roosjes afsnijden. In een ruime kookpot water aan kookpunt brengen. Voeg zout en een scheutje olijfolie toe en broccoliroosjes. Na 2 min. de spagetti toevoegen en regelmatig omroeren. Ondertussen het vlees bakken in boter. Na 8 min spagetti en broccoli afgieten en een paar eetlepels kookvocht opvangen. Opnieuw in kookpot brengen en de roomkaas en kookvocht toevoegen. Goed omroeren op laag vuur (resterende warmte kookplaat) tot de kaas volledig gesmolten is en kruiden met peper en zout. Serveer met het vlees.
    Tip:
    De broccoli heeft 10 min kooktijd nodig. De kooktijd van de spagetti kan varieren en daarom de pasta toevoegen naargelang kooktijd.


    Categorie:Pasta's
    Tags:broccoli, kaas, mignonette, kalfsvlees, spagetti,
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    2 courgettes
    1 ui, fijngesneden
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    2 eetl bakboter of olijfolie
    1 groentebouillonblokje
    1 teelepel gedroogde oregano (naar keuze)
    6 dl water
    50 à 100 g verse roomkaas met kruiden
    tomaat (versiering)

    Verwijder de uiteinden van de courgettes en snijd in stukken. Stoof de ui en knoflook een paar minuten in de boter of olijfolie. Courgettes toevoegen en ± 10 min zachtjes laten stoven. Water, bouillonblokje en organo toevoegen. Aan de kook brengen en ± 15 min zachtjes laten gaarkoken. Mixen, kruiden met peper en zout en roomkaas (naar smaak) toevoegen. Dit gaat makkelijk in een soeplepel met een beetje soep. Soep nog een paar minuten verwarmen, maar niet meer koken. Ontpit de tomaat en snij in fijne reepjes. Versier de soep hiermee.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:courgette, knoflook, ui, olijfolie, groentebouillon, roomkaas, oregano, soep
    >> Reageer (8)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spek met aardappelblokjes en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grootmoeders éénpansgerecht
    dikgesneden gezouten spek
    pijpajuintjes, fijngesneden
    aardappelen, geschild, in blokjes
    groenten: vb wortelen of erwten of boontjes
    laurierblad, tijm, peper, muskaatnoot
    water

    Snij het spek in stukjes van ± 3 cm en laat bruinbakken in tefalpan (zonder vetstof). Aardappelblokjes, groenten, pijpajuintjes en kruiden bijvoegen. Roer om. Water toevoegen zodat de groenten half onderstaan. Deksel op de pan en laten garen tot aardappelen en groenten mals zijn ( ± 30 min). De saus eventueel binden met sausbinder.
    Tip
    Neem een gelijke hoeveelheid aan groenten en aardappelen. 


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:spek, aardappel, groenten, kruiden, éénpansgerecht
    >> Reageer (1)
    14-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatentaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer deze pittige tomatentaart warm of koud met een fris slaatje.
    2 el olijfolie
    1 ui in ringen
    1 fijngesneden teentje knoflook
    4 ontvelde tomaten in stukjes (1 blik)
    1 pili-pilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt of poeder
    2 dl passata (gezeefde tomaten)
    1 eetl suiker
    200 g spekblokjes
    Kruimeldeeg
    Bak de kruimeldeeg eerst 10 min met droge bonen of rijst in taartvorm van 20-25 cm volgens gebruiksaanwijzing.
    De vulling: Verhit de olijfolie en fruit de ui 5 min op matig vuur, voeg knoflook toe en nogmaals 2 min. Voeg de stukjes tomaten en pepertje toe. Breng aan de kook en laat op een matig vuur 15 min doorkoken. Voeg de passata en suiker toe en laat de saus 10 min indikken. Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper. Bak de spekblokjes even in tefalpan zonder vetstof. Verdeel de tomatensaus en de spekblokjes over de taartbodem. Zet de taart 25-30 min in de oven 200° C.


    Categorie:Groentetaarten
    Tags:tomaten, tomaat, look, pili-pili, passata, spek, groentetaart
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heerlijke uiensoep opgediend met geraspte kaas. Als volledige maaltijd met een warm knoflookbroodje.
    Voor 2 – 3 personen
    ½ kg uien
    2 eetlepels boter
    2 aardappelen, geschild
    1 teentje knoflook (naar keuze), fijngesneden
    6 dl water + 1 bouillontabletje (runder–of groenten)
    50 g geraspte kaas (emmental, gruyere...)

    Snijd de uien in ringen en de aardappelen in schijfjes. Smelt de boter op een matig vuur en stoof de uien (niet bruinbakken) ±10 min met deksel op de kookpot. Roer regelmatig om met spatel, en schraap telkens over de bodem. Schep 2 eetlepels uit de kookpot en zet apart. Aardappelen, look, water en bouillonblokje bijvoegen en aan de kook brengen. Laat 30 min garen op een zacht vuur. Mix de soep en kruid naar smaak met peper en zout. Roer de apart gehouden uien onder de soep. Serveer heet in borden en bestrooi onmiddellijk met de kaas, zodat deze kan smelten.
    Variatie:
    Een beschuit of broodkorstjes in het bord leggen en daarop de hete soep gieten. Dan bestrooien met kaas.
    Knoflookbroodjes kan je kant en klaar in diepvriesafdeling vinden. Of bestrijk stokbrood met knofloof en boter en zet even onder de hete grill.
    Tip:
    Neem ook een kijkje bij de variant: ajuinsoep


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:uien, aardappel, geraspte kaas, knoflookbrood, soep, ajuinsoep, broodkorstjes,
    >> Reageer (5)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (35)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Witloof - Hamtaart
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Warme appelen
  • Mayonaise met mixer
  • Chili Con Carne
  • Ajuinstoemp
  • Messinaroom
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Cake met appelen
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Witloofroomsaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Aardbeien met sabayon
  • Groene aspergesoep
  • Witloof met veldsla
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Asperges met beenham
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bloemkoolsoep
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Seldersoep
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Boterboontjes
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Aspergeslaatje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met uien en spek
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preirolletjes met ham
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Preisoep met aardappelen
  • Rijst met tonijn
  • Prei - witloofsoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Peren in koffie
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Witloof met champignonsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Koolrabi
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Erwten en wortelen
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Witloof gestoofd
  • Mosterdsaus
  • Appelen gevuld met prei
  • Kip met preiroomsaus

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kwbekerendonk
    blog.seniorennet.be/kwbeker

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!