NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
edison
blog.seniorennet.be/edison
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    bruggeblog
    blog.seniorennet.be/bruggeb
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    polux
    blog.seniorennet.be/polux
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    30-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Osso Bucco met pasta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Serveer deze lekkernij met tagliatelli of andere lintpasta.
    Voor 2 personen
    2 kalfsschenkel
    bloem, peper, zout
    2 wortelen, fijngesneden
    3 eetl olijfolie
    1 ui, fijngesneden
    2 knoflook, fijngesnipperd
    tijm, laurierblad, rozemarijn
    1 blik gepelde tomaten
    2,5 dl water + ½ tabletje kippebouillon
    gremolata: citroen, peterselie, look
    De kalfsschenkel kruiden met peper en zout en in bloem wentelen. Even afkloppen. In de hete olijfolie het vlees dichtschroeien, vuur iets lager en aan alle kanten bruin bakken. Uit de pan nemen. De ui, wortelen en look 5 min stoven met deksel op de pan. Tomaten, water, tijm, laurier, bouillonblokje en eventueel rozemarijn toevoegen. Het vlees op de saus leggen en 1 ½ uur laten gaar stoven.in de pan. Draai halverwege om. Maak ondertussen de gremolata: Was de citroen zeer goed af en schil zeer fijn, zonder het witvlees van de citroen. Meng 1 fijngehakt knoflookteentje en 1 eetl fijngeknipte peterselie. Haal het vlees uit de pan en houd warm. Voeg de gremolata toe aan de saus en laat indikken op hoog vuur. Eventueel sausbinder toevoegen. Kook ondertussen de pasta en giet af. Serveer met geraspte kaas (parmesan of grana padano). Haal op het bord het merg uit de pijp. Zeer lekker.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:kalfsschenkel, wortel, look, tijm, rozemarijn, tomaat, bouillon, gremolata
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappeltjes in de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgekookte krieltjes of nieuwe aardappeltjes.
    Voor 2 personen
    ± 400 gr krieltjes, voorgekookt,
    of kleine aardappeltjes ongeschild
    4 eetlepels olijfolie
    peper, zout (eventueel zeezout)
    tijm of rozemarijn (naar keuze)

    Kleine aardappeltjes ongeschild 10 minuten koken en afgieten. Oven voorverwarmen 180° C. Krieltjes of aardappeltjes in ovenschaal schikken en besprenkelen met olijfolie. Even omroeren en kruiden naar smaak met peper en zout. Naar keuze kan er ook fijngeknipte rozemarijn of tijm toegevoegd worden. In oven 15 à 20 min opwarmen.


    Categorie:Groenten-Aardappelen
    Tags:krieltjes, aardappel, rozemarijn, tijm
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde zalm met witloofstronkjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 zalmfilets, elk 125g (diepvries)
    4 witloofstronkjes
    rozemarijn
    mosterdsaus ( of eigen keuze)
    aardappelpuree

    Snijd de harde kern van het witloof kegelvormig weg. Schik in microgolfschaal met 1 eetl water en afgedekt, 9- 10 min op max vermogen. Zet de diepgevroren zalmfilets in microgolf, afgedekt, 6 min. Schik de zalm en witloof in aparte ovenvaste schaaltjes. Bestrooi het witloof met de rozemarijn. Zet 8-10 min onder de ovengrill. Neem het witloof op met een vork en laat het overtollige water eruit lopen. Serveer met aardappelpuree en mosterdsaus.
    Tip:
    Mosterdsaus: ¼ l melk en ¼ l water met 1 visbouillonblokje al roerend aan de kook brengen. 2 eetl mosterd bijvoegen en 4 eetl sausbinder, zodat de saus mooi gebonden is. Kruiden met zout en peper.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalmfilet, witloof, mosterdsaus, aardappelpuree, rozemarijn
    >> Reageer (1)
    28-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zure eiersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor ½ liter saus. Voor lekkere vol au vent of kipfricassee.
    50gr huishoudbloem

    50gr bakboter

    ½ l bouillon

    1 eierdooier

    sap van ½ citroen

    zout, peper, muskaatnoot

    ½ dl room (light,soyaroom,koffieroom)
    Smelt boter op matig vuur. Roer de bloem er ineens onder. Voeg er, onder flink roeren met de klopper, de bouillon bij en laat doorkoken. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de overige saus. Naar keuze kan er ook room toegevoegd worden. Breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot en citroensap.


    Categorie:Sauzen
    Tags:bloem, boter, bouillon, eierdooier, citroen, nootmuskaat, peper, zout, saus
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwartels met druiven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij een feestelijk menu volstaat één kwartel per persoon. Als hoofdschotel neem je twee kwartels per persoon.
    Voor 2 personen
    2 kwartels
    2 sneetjes ontbijtspek of ham
    1 blik gepelde druiven
    1 sinaasappel
    klont bakboter
    peper, zout
    sausbinder
    aardappelkroketten naar keuze
    Was de sinaasappel grondig. Snijd een dunne schil (met een dunschiller) van de sinaasappel. Snijd in fijne reepjes en leg ze 10 minuten in kokend water of 5 min., afgedekt met water, in microgolf. Laat afkoelen. Giet het water weg en verfris met koud water. Zet opzij. Pers de sinaasappel en zet het sap opzij. Kruid de kwartels van binnen en buiten met peper en zout. Wikkel iedere kwartel in een sneetje spek en steek vast (zijkant) met een prikker. Smelt bakboter in een stoofpan en bak de kwartels op middelmatig vuur rondom mooi bruin. Met deksel op de pan 15 à 20 minuten laten verder sudderen. Haal de kwartels uit de pan en houd warm onder alufolie. Blus de pan met het sinaasappelsap. Voeg de uitgelekte schilreepjes en het sap van de druiven toe. Laat ± 5 min inkoken. Bak ondertussen de aardappelkroketjes. Bind de saus met sausbinder en zodra de saus gebonden is de druiven toevoegen. Laat ± 2 minuten opwarmen (niet langer anders zijn de druiven platgekookt). Serveer de druivensaus rond de kwartel en geef hierbij aardappelkroketten naar keuze.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kwartel, sinaasappel, druiven, kroketten
    >> Reageer (1)
    27-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleesballekes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neem naar keuze varkens-, kalfs-, kippen-, of gemengd gehakt vlees voor deze ballekes of frikadellen. Meestal is het reeds gekruid. Lekker met gekookte aardappelen en appel- of abrikozenmoes. Met brood en warme krieken. Ook koud in sneetjes tussen je boterham (eventueel met wat mosterd). Voor 2 personen
    400 g gehakt
    klont bakboter (of vloeibaar)

    Rol balletjes van middelmatige grootte. Smelt boter op middelmatig vuur in tefalpan. Leg de balletjes in de pan en laat op laag vuur zachtjes bakken. Na ± 10 minuten omdraaien en met deksel op de pan zachtjes verder laten bakken. Wordt de boter te bruin, voeg er dan een klein klontje bij zodat het vlees niet aanbakt. Serveer warm naar keuze of laat ze afkoelen in afgedekt bord en zet koel.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:ballekes, boulet, frikadellen, warme krieken, gehakt
    >> Reageer (0)
    24-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met ham en kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Microgolf. Snel klaar. Voor 2 personen
    4 witloofstronkjes
    4 sneetjes gekookte ham
    100 g geraspte kaas
    nootmuskaat

    Maak het witloof schoon. Onderaan een gedeelte van de harde kern verwijderen. Leg ze naast elkaar in een microgolfschaal. Voeg 3 eetlepels water toe. Zet afgedekt gedurende 6 min op ± 850 Watt. Keer de stronkjes om en nogmaals 6 min laten garen. Kontroleer op gaarheid met houten prikker. Prik met vork en laat uitlekken. Rol elke stronk in een sneetje ham. Schik in de schaal en bestrooi met een laag geraspte kaas. Laat afgedekt nog 3 min warmen zodat de kaas kan smelten. Het bruine korstje van de klassieke oven is hier niet mogelijk. Strooi er nootmuskaat over. Serveer met aardappelpuree of stokbrood. Desgewenst kan de kaas vervangen worden door kaassaus.
    Variaties
    Maak op dezelfde manier preiwit met ham.
    Witte voetselder (bokaal of blik) kan ook: snij de selder in de helft en rol in ham. Verwarm eerst 5-6 min, kaas erover strooien en nogmaals 3 min.
    Kaassaus: microgolftijd: 4-5 min
    In een schaal 2 afgestreken eetlepels boter smelten (1/2 -1 min). Vervolgens 3 afgestreken eetl bloem erdoor roeren met garde, daarna 2 dl melk en 1 dl water bijvoegen. Nogmaals goed roeren. Het mengsel onafgedekt , 3-4 min, ca 750 Watt, aan de kook brengen. Roer daarbij twee tot driemaal tijdens die periode. Tenslotte 100 g geraspte kaas beetje bij beetje door de saus roeren. Op smaak brengen met peper, zout, nootmuskaat. Giet deze saus over de stronken en warm nog een paar minuten .


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:witloof, kaas, ham, hesp, selder, voetselder, preiwit, kaassaus, microgolf, magnetron
    >> Reageer (1)
    23-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi pikant
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    1 sjalot, fijngesnipperd
    2 teentjes look, fijngesnipperd
    2 rode pepertjes, ontdaan van zaadjes, fijngesneden
    12 – 18 scampi ( diepgevroren)
    1 eetl olijfolie
    1 dl room
    2 eetl echte boter

    Zet de scampi even in warm water om te ontdooien. Pel de scampi, behalve staartje, dit is makkelijk om vast te nemen. Stoof de sjalot in olijfolie en voeg na 1 min knoflook en rood pepertje toe. Laat even stoven en voeg room toe. Kruiden naar smaak met een beetje zout. Laat ± 5 - 10 min zachtjes pruttelen. Roer de boter onder de saus.
    Leg 6-8 scampi in een schaaltje, zet in microgolf, onafgedekt, 1 min, ca 750 Watt. Omdraaien, saus overgieten, en nogmaals 1 min in microgolf. Doe hetzelfde met het tweede schaaltje. Serveer onmiddellijk met stokbrood.
    Weetje: Kan ook in de oven. Op 200° ± 5 min, omdraaien, saus toevoegen, nogmaals 5 min.
    Ik gebruik ook wel een kleine koffielepel Harissa (tube) i.p.v. rode pepertjes.


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:scampi, pepertjes, look, boter, harissa, pikant
    >> Reageer (4)
    22-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preistoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g aardappelen
    250 g preiwit, fijngesneden
    1 klont boter
    nootmuskaat, peper, zout
    Schil de aardappelen en snijd in niet te grote stukken. Breng ze in lichtgezouten water aan de kook in kookpot met deksel. Voeg de fijngesneden prei toe als het water bijna kookt. Op zacht vuur 15 minuten laten garen met deksel op de kookpot. Giet de groenten af en opnieuw in de kookpot met pureestamper grof pletten. Kruid met voldoende nootmuskaat, peper, een weinig zout en een ferme klont boter. Goed omroeren. Serveer met vlees, vis of een zachtgekookt eitje.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:aardappel, prei, boter, stoemp, preiwit, seizoensgroenten
    >> Reageer (2)
    21-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne met zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 porties
    lasagneblaadjes (ongekookt)
    200 g sneetjes gerookte of verse zalm
    500 g spinazie met room (diepvries)
    100 g geraspte kaas
    ½ l witte saus (bechamelsaus)
    peper, zout, nootmuskaat

    Spinazie opwarmen en kruiden naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Maak de witte saus: smelt 50 g boter en voeg 50 g bloem toe. ½ l melk toevoegen en goed omroeren. Laten indikken. In een ovenschaal of schaaltje de bodem bedekken met een dun laagje witte saus. Hierop een lasagneblad, een laagje spinazie, een lasagneblad, sneetje gerookte zalm, een lasagneblad, een laagje spinazie, een lasagneblad en eindigen met een laagje witte saus. Bestrooi met geraspte kaas. Zet de schotel minstens een paar uren in de koelkast (lasagneblaadjes zullen het vocht opnemen). In voorverwarmde oven van 210 ° bakken gedurende 30 – 35 min.
    Tip:
    Individuele aluminiumbakjes van 500 g (in handel) zijn zeer handig. Breek de lasagneblaadjes in stukken van gewenste grootte.


    Categorie:Pasta's
    Tags:lasagne, zalm, spinazie, kaas, bechamelsaus
    >> Reageer (4)
    20-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren gefrituurd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eieren in de frietketel met lekkere frietjes.
    Warm  de frituurolie tot 180°C. Bak eerst frietjes en haal dan het mandje uit de frietketel. Breek een ei in een kopje en laat het voorzichtig glijden in de frituurolie. Met een vork of schuimspaan het ei wat ronddraaien zodat het ei samen blijft. Laat enkele minuten goudbruin frituren(dit gaat snel). Schep het ei eruit met het schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak het volgende ei. Serveer de eieren onmiddellijk in een bord bovenop de frietjes , zo kan het eigeel smeuig uitlopen op de frietjes. Bestrooi met wat zout.  


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, frituren, frietjes
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenekoolsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verrassend lekker. Voor 4 à 6 personen.
    ½ groene kool (savooikool)
    1 ui, fijngesneden
    2 aardappelen
    1 klont boter
    12 dl water + 2 groentebouillontabletjes
    ½ koffielepel curry
    peper, zout
    Verwijder de lelijke bladeren van de kool. Snijd de kool doormidden en verwijder de dikke nerven. Snijd fijn en spoel af onder de kraan. Smelt de boter. voeg ui, aardappelen en kool toe. Laat een paar minuten stoven op middelmatig vuur met deksel op de kookpot Roer regelmatig om, zodat de kool kan slinken. Water, bouillontabletjes, curry, peper en zout toevoegen. Breng aan de kook en laat 25 min zachtjes koken. Mix de soep. Opdienen.
    Maak met de andere helft van de kool eens groenekoolstoemp.
    Variatie:
    In een tas room of koffiemelk mengen met een beetje hete soep. Voeg bij de rest van de soep.
    Of 250 g krokant gebakken spekreepjes bijvoegen na het mixen.
    Of 250 g spekreepjes bijvoegen en de soep nog een paar minuten laten koken.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:savooikool, groenekool, savooiekool, groentebouillon, spekreepjes, soep, koolsoep
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipfricassee voor vol au vent
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kipvulling voor vol-au-vent. Een aloud recept. Een soepkip 2 uur zachtjes laten gaarkoken. Hier ook een andere versie. Koninginnehapje als voorgerecht in kleine bladerdeeggebakjes. Vol-au-vent als hoofdgerecht opgediend met frieten of kipfricassee met aardappelpuree.
    Kipfricassee voor 2 personen
    200 g kippefilet
    200 g gehakt (varkens-gemengd, kip of kalfs )
    klein blikje Parijse champignons (naar keuze)
    1 laurierblad, 1 takje tijm, enkele peterselietakjes
    2 bouillonblokjes (1 kip + 1 groenten)
    1 liter water
    1 volle eetlepel boter, 2 eetlepels huishoudbloem
    ½ liter zure eiersaus
    Breng 1 liter water aan de kook en voeg laurier, peterselie, tijm (eventueel samengebonden) en bouillonblokjes toe. Leg de kippefilet in de kookpot en laat op zacht vuur ± 30 minuten gaarkoken. Haal de kip uit de bouillon en snijd in stukken. Maak balletjes van het gehakt en laat een paar minuten garen in de warme(niet kokende) bouillon, tot ze bovendrijven. Schep ze uit de bouillon en zet afgedekt opzij. Verwijder ook de kruiden uit de bouillon of giet de bouillon door een zeef. Maak een zure eiersaus met de bouillon.
    ZURE EIERSAUS:
    50gr bloem, 50gr boter, ½ l bouillon, 1 eierdooier, sap van ½ citroen, zout, peper, muskaatnoot, ½ dl room (light of koffieroom)
    Smelt boter op matig vuur. Roer de bloem er ineens onder. Voeg er, onder flink roeren, de bouillon bij en laat doorkoken. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de overige saus. Naar keuze kan er ook room toegevoegd worden. Breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot en citroensap. Voeg stukjes kip, gehaktballetjes en uitgelekte champignons toe aan de saus en roer voorzichtig om. Laat even opwarmen. De kipfricassee opdienen met aardappelpuree of frieten. Je kan dit gerecht vooraf klaarmaken, het zal nog lekkerder zijn. Opwarmen op zacht vuur en voorzichtig regelmatig roeren (vooral op de bodem) of in de voorverwarmde oven, afgedekt, 45 minuten op 100°C. In microgolf is wel handig en gaat snel.
    Met soepkip: Kip juist onder water zetten in kookpot en met groentenruiker (100 gr prei, 100 gr bleekselder, 100gr wortel, 100 gr ui, 1 takje tijm, 1 laurierblad, 2 peterselietakjes) aan de kook brengen. Op een zacht vuur 2 uur laten gaarkoken ( voor een braadkip zal 1 uur volstaan). Haal de kip uit de bouillon en laat even afkoelen, maar niet koud worden. Het vel en de karkas kan je nu makkelijk verwijderen en het vlees in stukken snijden. De bouillon door zeef gieten. Voor deze fricassee neem je ½ kg gehakt, 1 liter zure eiersaus, 250 g champignons en 1 citroen. Met de overige bouillon maak je een soepje.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:soepkip, vol au vent, koninginnehapje, kip, zure eiersaus, bladerdeeg, pasteitjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hespengebraad met bloemkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ± 450 g hespengebraad
    1 kleine bloemkool
    currypoeder, paprikapoeder
    soya, een paar druppels
    2 eetl olijfolie
    witte saus
    peper, zout, peterselie
    Dep het vlees droog met keukenpapier. Wrijf het in met paprika, en currypoeder. Bak het in de olijfolie langs alle kanten bruin. Voeg een paar druppels soyasaus toe en laat op een zacht vuur ± 25 min verder garen met het deksel op de pan. Keer het vlees regelmatig om. Kook de bloemkool ± 13 min beetgaar in kokend gezouten water. Maak ondertussen een witte saus, en voeg een beetje currypoeder toe. Kruid het vlees met peper en zout en snij in schijfjes. Serveer onmiddellijk met de bloemkool, de witte saus en gekookte aardappelen. Bestrooi met peterselie.
    Variatie:
    Snij het gebraad in stukjes en bak rondom bruin in de pan of wok met de kruiden en soya. Het vlees is dan sappiger en de braadtijd zeer kort.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:hespengebraad, bloemkool, curry, olijfolie, varkensvlees, paprika, curry
    >> Reageer (4)
    17-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfilets gegratineerd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de microgolf voor 2 personen
    2 verse of ontdooide visfilets
    2 eetl citroensap
    1 eetl paneermeel
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    3 volle eetl geraspte kaas
    50 g boter
    zout
    Dep de visfilets droog met keukenrol en leg ze naast mekaar in een platte microgolfschaal. Bestrooi met zout, besprenkel met het citroensap en wrijf gelijkmatig in met de hand. Meng het paneermeel met de kaas en peterselie. Bedek de vis ermee. Zet onafgedekt in microgolf 7 min op ± 850 Watt. Leg de boter in klontjes op de vis en nog 3 min. Geef hierbij aardappelpuree, eventueel gemengd met fijngeknipt bieslook.
    Tip:
    Diepvriesfilets 5 min onafgedekt op ontdooistand of 2 u op kamertemperatuur.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:vis, paneermeel, kaas, boter, peterselie, puree, magnetron
    >> Reageer (3)
    16-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Spruitjes spoelen we eerst onder de kraan en onderaan snijden we een dun schijfje van de verkleurde kern. We verwijderen de verlepte blaadjes. Kook ze gaar in 8 à 10 minuten in lichtgezouten kokend water. Ze moeten nog licht krokant zijn. Verfris onder stromend water en stoof ze nog even op in een dikke klont gesmolten boter. Naar smaak kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Voor spruitjesstoemp voegen we gekookte aardappelen bij de gestoofde spruitjes, pletten met stamper, mengen met wat melk en kruiden. Lekker met worst of chipolata en eventueel wat mosterd. Voor een éénpansgerecht meng je gerookte spekreepjes met de spruitjesstoemp.
    Spruitjes met appelschijfjes
    Voor 2 personen
    400 g spruiten ( vers of diepvries)
    2 rode appelen (hier Kanzi-appel)
    2 eetl bakboter
    peper, zout, nootmuskaat
    Snijd verse spruitjes in twee of in dikke schijfjes naargelang de grootte. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de spruitjes toe. Deksel op de kookpot en ± 10 minuten laten garen. Ze moeten nog licht krokant blijven. Spoel de appelen onder de kraan, snijd in dikke schijfjes en verwijder het klokhuis. Ongeschild geeft dit een mooi kleurkontrast. Voeg de appelstukjes bij de spruitjes en laat nog 5 minuten garen. Roer tussenin éénmaal om en laat verder garen, niet te veel roeren anders krijg je appelmoes. Kruid naar smaak met peper en weinig zout. Geef hierbij gebakken vlees en gekookte aardappelen.


    Categorie:Groenten
    Tags:spruitjes, choux de bruxelles, Brussels sprout, worst, chipolata, appel, kanzi, seizoensgroenten
    >> Reageer (1)
    15-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensvlees met witloofroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    300 g witloof ( fijngesneden )
    klontje boter ( 30 gr)
    olijfolie
    3 eetl water
    1 dl room
    peper,zout, muskaatnoot
    2 varkenskotelet of mignonettes
    Smelt de boter en voeg het fijngesneden witloof en het water toe. Stoof op middelmatig vuur gedurende ± 10 min met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Bak ondertussen het vlees in ½ boter en ½ olijfolie. Het vlees krijgt zo een mooi goudkleurig korstje. Op middelmatig vuur aan iedere kant 5 min bakken. Kruid het witloof naar smaak met peper, zout en voeg de room toe. Laat op hoog vuur inkoken (± 5 min) en roer regelmatig om. Serveer de saus bij het vlees en kruid naar smaak met een weinig muskaatnoot. Geef hierbij frieten of kroketten. Deze witloofroomsaus is ook zeer lekker bij biefstuk en ander gebraden vlees.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:witloof, room, varkensvlees, mignonettes, kotelet, gebraden vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijn met bier of wijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 konijn, in stukken (± 1,5 kg)
    2 dikke uien, fijngesneden
    ½ l bier of rode wijn of droge witte wijn
    3 laurierblaadjes
    1 takje verse tijm of 1 eetl gedroogde tijm
    4 eetl bloem
    100 gr. bakboter
    peper, zout
    sausbinder
    Wentel de konijnstukken in een mengsel van de bloem, zout en peper. Verwarm de boter in een kookpan en bak alle konijnstukken op middelmatig vuur rondom bruin. Leg op een bord. De uien even glazig stoven in de boter. De stukken konijn toevoegen en overgieten met het bier of de wijn. Laurier en tijm toevoegen. Deksel op de pan en ongeveer 1 uur zachtjes laten sudderen. Verwijder laurier. Kruid naar smaak met peper en zout. Sausbinder toevoegen. Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen.
    Variatie:
    250 g champignons (of blikje) + 1 dl room toevoegen en nog 5 min doorverwarmen.
    Rozijnen, pruimen of abrikozen laten meestoven of een nachtje laten zwellen in lauw water en toevoegen 15 min voor het einde van de kooktijd.
    Weetje:
    Is de lever bijgevoegd, bak die dan mee met de konijnstukken, haal uit de pan en mix fijn met de wijn of het bier. Voeg dan toe in de kookpot. Laat de kop meegaren en verwijder voor het opdienen.
    Bier naar keuze en smaak: Piedboeuf tafelbier, Leffe, Floreffe, Postel dobbel, kriekbier, Westmalle, Rodenbach.....


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:konijn, bier, wijn, tijm, laurier, pruimen, aardappel, appelcompote
    >> Reageer (8)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijk met garnalen of stukjes krab.
    Gekruid met curry geeft dit een unieke smaak.
    Voor 6 - 8 personen
    500 g witloof, grofgesneden
    2 geschilde aardappelen, in blokjes gesneden
    1 ui, grofgesneden
    1 liter water
    2 groenten- of kippenbouillonblokjes
    1 takje tijm
    klontje bakboter
    ½ koffielepel currypoeder (naar keuze)
    Smelt boter en stoof de ui glazig (niet bruin) op middelmatig vuur. Voeg het witloof en de aardappelblokjes erbij. Laat 10 min zachtjes stoven met deksel op de kookpot. Water, bouillonblokjes en tijm bijvoegen en aan de kook brengen. Laat ongeveer 20 min zachtjes koken. Haal een paar eetlepels witloofsnippers uit de kookpot en mix de soep fijn. Kruid de soep eventueel met currypoeder. Nog even opwarmen. Opdienen en in ieder bord wat witloofsnippers als garnering.
    Variaties: Kleine onregelmatige witloofstronkjes zijn minder duur en ideaal voor de soep. 
    Als witloofroomsoep: een eidooier loskloppen, samen met 1 dl room en eventueel fijngeknipte peterselie. Bij de hete soep voegen. Niet meer koken. 
    Vervang de aardappelen naar keuze door twee bleekselderstengels.
    Als afwerking kan je een stronk witloof fijnsnijden en in een afgedekt microgolfpotje zetten, met een koffielepel water, 4 minuten op volle kracht.


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:Witloof, aardappelen, ui, bouillon, tijm, curry, room, peterselie, feestelijk
    >> Reageer (15)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi in lookboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    12 scampi
    lookboter

    Neem per persoon een schaaltje. Snij de scampi onderaan in (met schaar), zodat je ze kan pellen, maar laat het staartje eraan ( handig om vast te nemen). Leg 6 scampi in een schaaltje en zet onafgedekt 1 min. in microgolf ca. 750 Watt. Doe hetzelfde met het tweede schaaltje. De scampi omdraaien en een klontje lookboter toevoegen. Ieder schaaltje nogmaals 1 min in microgolf. Dien onmiddellijk op met stokbrood. Tips:
    Door toevoeging van paprikapoeder of pili-pili krijgt dit gerecht een pikante toets.
    Maak je liever zelf lookboter: look, fijngesneden sjalot en boter vermengen en kruiden.
    Hou de tijd bij: scampi drogen vlug uit en worden dan taai.
    Diepvriesscampi een paar minuutjes in warm water zetten en droogdeppen met keukenrol.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:scampi, lookboter, magnetron
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Rode bietensoep
  • Wafels
  • Doperwtensoep
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Stoofvleespotje met appel
  • Bleekselder of witte selder
  • Venkelvelouté met scampi
  • Pudding met frambozen
  • Vispannetje
  • Gehaktbrood
  • Havermoutpap en koekjes
  • Groene-peperroomsaus
  • Pompoen-ovenschotel
  • Chocomousse met bier
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Appelen met kaneel
  • Osso Bucco met pasta
  • Aardappeltjes in de oven
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Zure eiersaus
  • Kwartels met druiven
  • Vleesballekes
  • Witloof met ham en kaas
  • Scampi pikant
  • Preistoemp
  • Lasagne met zalm
  • Eieren gefrituurd
  • Groenekoolsoep
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Visfilets gegratineerd
  • Spruiten
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloofsoep
  • Scampi in lookboter
  • Gevulde paprika's
  • Cordon blue
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Kip op jagerswijze
  • Wittekoolsoep
  • Witloofstoemp
  • Visfilet met pizzaiola
  • Wittekool
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2018
  • Jenthes keuken
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Cappuccino van soep
  • Ajuinsoep
  • Aspergerolletje
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Visfondue
  • Steengrill-Gourmet
  • Hemelse peer
  • Gevulde aardappeltjes
  • Everzwijnragout
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Waterkerssoep
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Peren met vijgenpuree
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Oesters met kruidenboter
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Garnalensoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Pastinaaksoep
  • Preiroomsoep
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Creme brulee
  • Krabgratin
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Vispasteitje
  • Kip met mandarijntjes
  • Aperitiefglaasjes
  • Martini - Zalm
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Vissoep
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Grissinistokjes met ham
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Sint-Jakobsschelp
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Minibroodjes
  • Visrolletjes met courgettes
  • Wortelstoemp
  • Appelcompote
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Marmercake
  • Hazenrug
  • Gele-Paprikasoep
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Currysaus
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Garnaalkroketten
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Rozijnenbrood
  • Rundtong met champignonsaus
  • Preisoep
  • Geroosterde kwartels
  • Pladijs
  • Sabayon
  • Uientaart
  • Gehaktballen in microgolf
  • Tortelloni
  • Knolseldersoep
  • Savooikool met kotelet
  • Venkel met kaaskorstje
  • Prei op vlaamse wijze
  • Zuurkoolschotel
  • Gevulde uien met tomatensaus
  • Groenekoolstoemp
  • Rode kool
  • Hete bliksem
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Spruitjessoep
  • Farfalle met krabvlees
  • Chocomousse
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Doperwten in microgolf
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Prei
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bonensoep
  • Witloof - Hamtaart
  • Vis met mosterdsaus
  • Omelet met uien
  • Zeetong
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Steak met groene pepersaus
  • Pompoen - Paprikasoep
  • Gebraden kip
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Tomatentaart
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Ajuinstoemp
  • Broccoli - tonijntaart
  • Chili Con Carne
  • Fruitige varkenskotelet
  • Wortelen in microgolf
  • Champignonsoep in microgolf
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Appelsoep
  • Tomaat tonijn
  • Aardappelpuree
  • Messinaroom
  • Witloof met ballekes
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Kindertaart
  • Varkensstoofvlees
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Croque-Monsieur
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Warme appelen
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomatensaus
  • Uiensoep
  • Mayonaise met mixer
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Bechamel of witte saus
  • Erwtjes met appel
  • Pasta met spekblokjes
  • Courgettes gestoofd
  • Tortilla
  • Slasoep
  • Gazpacho
  • Cake met appelen
  • Lamskotelet met ananas
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Meloen met Gandaham

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    spooky
    blog.seniorennet.be/spooky

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!