NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
shadoogies
blog.seniorennet.be/shadoog
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    oudecrossmotoren2
    blog.seniorennet.be/oudecro
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ake
    blog.seniorennet.be/ake
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    17-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fijne kippesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Snel klaar en toch feestelijk!
    Voor 4 personen
    200 g kipfilet
    200 g gekookte asperges, blik of vers
    150 g fijne erwtjes, diepvries
    1 liter water
    1 groentebouillon- en 1 kippebouillonblokje
    peper, zout
    peterselie en/of bieslook, fijngeknipt

    Breng het water aan de kook. Voeg de kipfilet en de bouillonblokjes toe. Op zacht vuur gedurende ± 30 min gaarkoken. De erwtjes in microgolfschaal, afgedekt, 5 minuten in microgolf zetten. Onmiddellijk afspoelen onder koud water. Haal de kipfilet uit de kookpot, snijd in stukjes en doe opnieuw in de kookpot. Laat de asperges uitlekken en snijd in stukken van ± 3 cm. Voeg aspergestukjes en erwtjes toe aan de soep en laat nog even goed opwarmen. Indien nodig kruiden naar smaak met peper en zout. Bestrooi ieder bord met de verse peterselie en/of bieslook.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:kipfilet, asperges, bieslook, peterselie, erwtjes, bouillon
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    500 g champignons
    7,5 dl water
    1 kippenbouillonblokje
    1 sjalotje, fijngesneden
    boter
    1 dl room of melk
    peterselie, fijngeknipt

    Snijd de champignons in grove stukken. Stoof de sjalot in de boter op middelmatig vuur en voeg de champignons toe. Laat een paar minuten bakken onder voortdurend roeren. Voeg het water en bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten gaarkoken op een zacht vuur. Mix de soep en kruid met peper en zout. Voeg de room of melk toe en warm nog even op. Serveer en bestrooi met peterselie.
    Variatie: Voeg eens een knofloofteentje bij. Met kastanjechampignons of wilde paddestoelen ontstaat een vollere smaak, maar wordt de soep bruin.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:soep, champignon, boschampignon, bouillon, look, kastanjechampignon, sjalot, peterselie
    >> Reageer (0)
    15-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitsmijter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 snede brood
    1 spiegelei
    zachte slablaadjes

    trostomaat of kerstomaatjes

    1 snede rauwe of gekookte ham

    1 sneetje kaas

    augurkjes

    Leg de snede brood op een bord. Bedek met enkele slablaadjes, dan de ham en daarop de kaas en bovenop het spiegelei. Leg rondom de schijfjes of stukjes tomaat en augurkjes.

    Spiegelei

    Smelt op middelmatig vuur wat boter in een anti-kleefpan. Breek het ei op de zijkant van een tas en laat het voorzichtig in de pan glijden. Kruid naar keuze met peper en strooi wat zout op het eiwit (dat stolt dan makkelijker), nooit op de dooier (die wordt dan hard). Laat bakken tot het eiwit volledig gestold is. Laat zachtjes uit de pan op een warm bord glijden.( Warm het bord 30 seconden in de microgolf).


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, brood, sla, tomaat, ham, hesp, kaas, augurk, spiegelei
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaroni met tonijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klaar in 15 minuten.
    Voor 2 – 3 personen
    250 g macaroni
    3 gepelde en ontpitte tomaten, in stukjes
    1,5 dl room
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd
    1 sjalotje, fijngesnipperd
    2 blikjes tonijn op olie, verbrokkeld
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    2 eetl olijfolie
    Kook de macaroni in gezouten water en een scheutje olijfolie. Giet af. Stoof de sjalot en knoflook even in de olijfolie. Stukjes tomaat toevoegen. Roer om en laat 1 min stoven. Kruid naar smaak met peper en zout. Roer er de room onder en de tonijn. Warm even en strooi er de peterselie over. Meng met de macaroni. Serveer naar keuze met geraspte kaas (Grana Padano of Parmesan) en een paar druppels olijfolie.


    Categorie:Pasta's
    Tags:macaroni, tomaat, room, look, sjalot, tonijn, olijfolie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse omelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 rode uien, in dunne ringen
    6 eieren
    ± 150 gr chorizo, in sneetjes of blokjes
    1 dl melk
    2 eetl peterselie, fijngeknipt
    2 eetl olijfolie
    peper, zout

    Klop de eieren met de melk, kruid met peper en zout, en roer er de peterselie door. Bak de uiringen in de olijfolie zacht en glazig. Voeg de chorizo toe, en giet de losgeklopte eieren hierover. Bak de omelet op een laag vuur en leg even het deksel op de pan. De omelet is goed wanneer de bovenkant nog zacht en glanzend is. Serveer onmiddellijk met een fris groen slaatje en boeren - of stokbrood.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:rode ui, chorizo, eieren, boerenbrood
    >> Reageer (0)
    14-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met provencaalse saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 kabeljauwfilets (of pangasius)
    2 uien, grofgesneden
    400 g gepelde en ontpitte tomaten (of blik)
    2 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    ½ rode en ½ groene paprika
    100 g boter
    provençaalse kruiden
    peper, zout

    De paprika halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. Smelt 50 g boter op middelmatig vuur en doe de uien, paprika’s en knoflook in de pan. Laat 10 minuten stoven (niet bruinbakken) en roer regelmatig om. Voeg dan de tomaten en kruiden aan toe. Omroeren en met deksel op de stoofpan 15 min. op zacht vuur laten pruttelen. Bestrooi de kabeljauwfilets met peper en zout. Verhit 50 g boter en bak de kabeljauwfilets 5 min goudbruin langs iedere kant. Serveer met gekookte aardappelen of rijst.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:kabeljauw, visfilets, paprika, tomaat, ui, look,rijst, aardappel, visgerecht, pangasius
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wittekool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aan de buitenkant is deze kool lichtgroen, maar binnenin wit.
    Voor 4 personen
    ½ wittekool
    30 g boter
    30 g bloem
    ½ liter melk
    peper, zout, nootmuskaat

    Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool. Snijd ze in twee, bedek de andere helft met plastiekfolie en bewaar in de koelkast voor een ander gerecht (vb soep of wittekoolsalade), of je kan witte kool ook invriezen na eerst 2 minuten te blancheren (koken in kokend water en verfrissen met koud water). Snijd de halve kool in fijne reepjes of met een groenteschaaf. De harde kern gebruiken we niet. In kokend gezouten water de fijngesneden kool 15 à 20 minuten gaarkoken op middelmatig vuur. Afgieten in vergiet en met een stamper fijnpletten, zo bekom je fijne stukjes kool. Dek af met deksel en ondertussen maken we een witte saus. Voor de saus: Boter smelten en bloem toevoegen. Goed omroeren met klopper en melk toevoegen. Goed mengen en paar minuten doorkoken tot de saus dikker wordt. Kruid naar smaak met peper en zout, maar zeker met nootmuskaat. Neem van het vuur en meng de wittekool onder de saus. Laat nog even opwarmen met de restwarmte van het vuur. Lekker met gekookte aardappelen en varkensvlees, worsten of spek.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:witte kool, bechamelsaus, witte saus, spek, worst, chipolata, varkensvlees, wittekoolsoep, aardappelen, wittekoolsalade
    >> Reageer (1)
    13-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appel met ijs en peperkoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    8 sneetjes peperkoek
    2 eieren
    3 dl melk
    fijne suiker: 150g voor appels + 120g voor peperkoek
    2 appels (jonagold)
    ½ koffielepel kaneelpoeder
    2 eetl echte boter
    karamelsaus
    ijskreem

    Verwarm de oven op 150°. Snij de appels in twee, verwijder het klokhuis en vervang door een klontje boter. Bestrooi ze met de suiker en de kaneel. Zet 10 min in de oven.Klop de melk, eieren, en 120 gr suiker in een diep bord. Week de peperkoek hierin en bak ze aan elke kant met de boter. Hou ze even warm in de oven als je zelf karamelsaus maakt.Leg op ieder bord twee sneetjes peperkoek. Leg er de gepofte appel op en een bolletje ijskreem.Overgiet met de karamelsaus.
    Zelf karamelsaus maken: Verwarm 150 g fijne suiker in een pannetje (zonder vetstof). Laat karameliseren en blus met 1,5 dl vooraf verwarmde room. Meng goed. Voeg 15 g melkchocolade toe en klop alles goed door mekaar.


    Categorie:Desserten
    Tags:appel, roomijs, ijskreem, karamelsaus, peperkoek, boter, suiker, kaneel
    >> Reageer (0)
    10-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met champignons en Leffe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ± 450 gr varkenshaasje
    250 g champignons
    2 fijngesneden sjalotjes
    ½ flesje bruine Leffe
    kruidnagel, rozemarijn, marjolein(naar keuze)
    1 klontje suiker
    1 dl room
    tijm, laurier, paprikapoeder, peper

    Stoof de sjalotjes even in een klont gesmolten boter (niet bruinbakken)en voeg de in schijfjes gesneden champignons toe. Op middelmatig vuur ± 5 minuten bakken, onder voortdurend roeren. Neem uit de pan en zet apart. Doe nu 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in de pan (dit geeft een mooi goudkleurig korstje aan het vlees) en braad het varkenshaasje rondom bruin. Voeg de Leffe toe, de kruidnagel, en het klontje suiker. Kruiden naar keuze met tijm, laurier, paprikapoeder, rozemarijn, marjolein en peper. Laat ± 25 min stoven op middelmatig vuur met deksel op de pan. Doe de champignons en sjalot opnieuw bij het vlees ± 10 minuten voor het einde. Haal het vlees uit de pan, versnijd het in sneetjes en schik op bord of schotel. Voeg room toe aan de saus en laat even inkoken. Serveer met aardappelkroketten en eventueel groenten naar keuze zoals gestoofd witloof of groene boontjes omwikkeld met gerookt spek. Je koopt ze in diepvries of je maakt ze zelf: 250 g fijne groene boontjes koken gedurende 12 min. Verfrissen en in gerookt spek rollen. Een paar minuten opbakken in gesmolten boter.
    Geen liefhebber van Leffe, gebruik dan wijn of water, of ½ Leffe en ½ water.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:varkenshaasje, sjalot, bruin bier, kruiden, suiker,
    >> Reageer (15)
    08-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visgratin met spinazie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoofdgerecht voor 2 personen
    Als voorgerecht in vier aparte schaaltjes met stokbrood of hotelbroodje
    400 g visfilets, diepgevroren
    250 g spinazie, diepvries
    20 g boter
    20 g bloem
    100 g geraspte kaas
    2,5 dl melk
    peper, zout, nootmuskaat
    Leg de diepgevroren vis in een microgolfschaal, afgedekt, 6 min 800 Watt. Omdraaien in de helft van de kooktijd en kruiden met peper en zout. Laat afgedekt staan. De spinazie 2 min verwarmen, omroeren en nogmaals 2 min. Laat uitlekken in een fijne zeef om het overtollige water weg te nemen. De boter laten smelten in pannetje, bloem bijvoegen en omroeren . De melk toevoegen en goed mengen met klopper. Op zacht vuur laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de helft van de kaas toe. De vis in een ovenschotel of twee individuele schaaltjes leggen. Een laagje spinazie hierover en met de kaassaus overgieten. Bestrooi met de rest van de kaas. Een paar minuten onder de ovengrill laten gratineren om een mooi korstje te bekomen. Serveer met gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, spinazie, kaassaus, geraspte kaas, visgratin
    >> Reageer (3)
    05-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsfilet met champignonkorfjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 lamsfilets
    250 g champignon, in schijfjes gesneden
    0,5 dl water
    1,5 dl room
    peper, zout, 1 koffiel tijm
    2 aardappelen in schil gekookt
    2 tomaten
    4 sneetjes brood, zonder korst
    boter
    peterselie
    Oven voorverwarmen op 180°. De sneetjes brood met een deegrol platrollen en één kant insmeren met boter. Ovenvaste potjes of bakvormpjes met boter insmeren en bekleden met de sneetjes brood (beboterde kant naar boven). Mag gerust over of op mekaar, het heeft geen belang voor het roosteren.
    Aardappelen en tomaten in schijfjes snijden en in een ovenvaste schotel schikken Doe dit daksgewijs en afwisselend. Kruid met peper en zout en verdeel 2 eetl gesmolten boter hierover. Zet de broodkorfjes en aardappelschotel in de oven gedurende 15 min. Bak ondertussen de lamsfilets in 1 eetl verhitte boter, ± 5 min langs iedere kant. Kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en dek af met alufolie of bord. Blus de pan met het water. Voeg de champignons toe en roer goed om. Kruiden met peper, zout en tijm. Room toevoegen, op hoog vuur ± 5 min laten inkoken en regelmatig roeren zodat de saus mooi gebonden is. De broodkorfjes uit de oven nemen en voorzichtig uit de vormpjes nemen. Op ieder bord twee champignonkorfjes schikken en vullen met de champignonsaus. Serveer het vlees hierbij en de aardappelgratin. Bestrooi met peterselie.
    Tip:
    Neem aardappelen van gelijke grootte. Aardappelen wassen en in een microgolfschaal schikken. Aan de bovenkant insnijding maken en water toevoegen zodat ze half onder water staan. Afgedekt 8 min op 850 Watt. Laat 2 min afgedekt nagaren. Kontroleer gaarheid met houten prikker.


    Categorie:Vleesgerechten-Lam
    Tags:lamsfilet, brood, champignon, tomaat, paasfeest, familiefeest
    >> Reageer (4)
    04-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Capellini carbonara
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fijne pasta met spekblokjes

    Voor 2 personen
    200 g capellini (fijne pasta)

    200 g spekblokjes

    50 g grana padano of parmesan

    2 eieren

    1 eetlepel olijfolie

    2 eetlepels peterselie, fijngeknipt

    zout, peper
    Kook de pasta in lichtgezouten water met een scheutje olijfolie. Verwarm de olijfolie en bak de spekblokjes lichtjes bruin. Giet de pasta af, behoud een bodempje kookwater, en breng de pasta onmiddellijk opnieuw in de kookpan. Kluts de eieren en kruid met peper en zout. Giet de geklutste eieren over de pasta en schep goed om. Door de warmte van de pasta zullen de eieren lichtjes stollen. Schep de spekblokjes en gemalen kaas ook onder de pasta. Goed omscheppen en bestrooien met peterselie. Dien onmiddellijk op.


    Categorie:Pasta's
    Tags:capellini, spekblokjes, gemalen kaas, eieren, olijfolie, bladpeterselie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vinken met jagersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 blinde vinken (bij slager)
    1 ui, fijngesneden
    250 g champignons, in schijfjes gesneden
    2 dl tafelwijn
    1 dl water
    1 doosje tomatenpuree (70 g)
    ½ koffielepel tijm, peper, zout
    klont bakboter
    2 eetlepels room (of soyaroom)

    Smelt bakboter in een stoofpan (tefal) en bak de blinde vinken op middelmatig vuur rondom bruin. Deksel op de pan en 20 min verder laten braden op middelmatig vuur. Halverwege de braadtijd omdraaien. Haal het vlees uit de pan. Voeg de ui toe en laat ± 5 min stoven (niet bruin laten worden). Zet het vuur hoger en blus met de wijn en water. Voeg tomatenpuree toe en roer goed om. Leg het vlees opnieuw in de pan en prik in het vlees zodat de sappen vrijkomen. Kruid met peper, zout en tijm en laat 20 min verder sudderen op een zacht vuur. Draai het vlees halverwege om. In een andere tefalpan een klontje boter smelten en de champignons ongeveer 5 min bakken op middelmatig vuur. Voortdurend omroeren zodat ze romdom mooi bruinbakken. Voeg de champignons bij de saus. Meng de room onder de saus en laat even indikken op middelmatig vuur. Naar keuze kan de saus nog gebonden worden met sausbinder. Geef hierbij gekookte aardappelen of frieten.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:vogels zonder kop, champignon, wijn, tomatenpuree, tijm, soyaroom, room, blinde vinken
    >> Reageer (3)
    02-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schorseneren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Schorseneren zijn ook bekend als winterasperges. Het zijn lange stengels in een zwarte schil. Deze groente bevat veel ijzer en vezelstoffen. Ze zijn volop vers verkrijgbaar in de wintermaanden. Door het vervelende kuiswerk is schorseneren uit diepvries of blik zeer handig.
    Voor 2 personen
    schorseneren,
    vers, diepvries of blik (± 500 g)
    30 g boter
    30 g bloem
    ½ L melk
    1 ei
    1 koffielepel fijngesneden peterselie
    sap van ½ citroen
    peper, zout, nootmuskaat

    Indien verse schorseneren, goed spoelen onder de kraan. Gebruik plastiek handschoenen, schil ze met dunschiller en snijd de uiteinden weg. Leg ze onmiddellijk in water + citroensap of azijn om verkleuring te voorkomen. Snijd ze dan in stukjes van 4 à 5 cm. Kook verse of diepvriesschorseneren in gezouten kokend water met wat citroensap gedurende ± 20 à 30 min naargelang de dikte. Kontroleer met prikker. In microgolf kort koken, afgedekt met 3 eetlepels water, gedurende ± 6 min, ca 750 Watt. Schorseneren uit blik of bokaal opwarmen met kooknat in microgolf. Groenten afgieten en onmiddellijk opdienen met de eiersaus.
    Voor de saus: Boter smelten en bloem toevoegen. Goed omroeren met klopper en even laten bakken. De melk toevoegen en goed roeren tot de saus dikker wordt. Laat een paar minuten doorkoken tot gewenste dikte. Neem van het vuur en meng het hele ei onder de saus met klopper. Kruid naar smaak met peper, zout, nootmuskaat en het citroensap. De peterselie mengen met saus en over de warme schorseneren serveren.
    Variatie: De gekookte groenten in gesmolten boter 2 min bakken en karameliseren met 1 koffielepel griessuiker gedurende 2 min.

    Categorie:Oma's recepten
    Tags:schorseneren, witte saus, bechamelsausmuskaatnoot, citroensap, peterselie, karameliseren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archiducsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    bakje champignons, 500 g

    2,5 dl room of soyaroom

    1 eetlepel citroensap

    ¼ liter water + ½ blokje kippenbouillon

    peper, zout
    S
    melt het bouillonblokje in het warme water. Bak vlees naar keuze en haal het vlees uit de pan. Giet het bakvet weg en blus de pan met een paar lepels bouillon. Op hoog vuur de in blokjes of schijfjes gesneden champignons bakken tot ze beetgaar zijn (niet platkoken). Kruid met weinig zout en meer peper. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Voeg de room toe en laat de saus indikken tot de gewenste dikte. 


    Categorie:Sauzen
    Tags:champignon, room, kippenbouillon, citroen, soyaroom, sauzen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotel met gehakt en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen

    MET UIEN
    3 grote uien
    300 g gehakt
    400 g aardappelen
    50 g boter
    peper, zout, nootmuskaat
    50 g geraspte kaas ( vb gruyere, emmenthal, gratineerkaas….)
    Kook de geschilde aardappelen 20 minuten in kokend water en giet af. Plet met pureestamper (geen mixer) en voeg 25 g boter toe. Meng meteen en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Eventueel kan er ook enkele lepels melk onder gemengd worden. Pel de uien en snijd ze in lengte in schijfjes. Smelt 25 g boter en laat de uien zweten ± 10 min. op een matig vuur (niet bruinbakken). Schep in een beboterde ovenschotel. Bak het gehakt in de pan in de overblijvende boter en prak fijn met een pureestamper of vork tot het korrelig is. Schep bovenop de uien in de ovenschaal. Hierop scheppen we de aardappelpuree en bestrooien met de geraspte kaas. In een voorverwarmde oven 180°C gratineren ± 15 minuten. Serveer met frisse kropsla of krokante ijsbergsla.

    MET TOMATEN
    2 gepelde tomaten of blik
    300 g gehakt
    50 g geraspte kaas
    1 fijngehakte ui
    3 eetlepels bakboter of olijfolie
    tijm, peper en zout
    Laat de ui met de boter of olie zweten op een zacht vuurtje. Voeg gehakt toe en stoof op een middelmatig vuur. Prak het fijn met een vork. Kruid met tijm, peper en zout. Voeg de in stukjes gesneden tomaten erbij. Laat ± 15 min sudderen op zacht vuur. Maak ondertussen aardappelpuree. Beboter een ovenschotel. Vul met het gehakt en tomaten en bedek met de aardappelpuree. Bestrooi met de geraspte kaas en laat ± 15 min. gratineren in een voorverwarmde oven 180°C. Serveer met een fris slaatje.
     
    MET BLOEMKOOL OF BROCCOLI
    1 broccoli, of een kleine bloemkool of œ bloemkool (gebruik de rest voor
    bloemkoolsoep)
    300 gr gehakt
    paneermeel, peper en zout
    Aardappelpuree klaarmaken. Spoel de bloemkool- of broccoliroosjes en kook ze 12 min in
    lichtgezouten kokend water. Laat uitlekken. Bak het gehakt zoals hierboven. Vul een beboterde ovenschotel met het gehakt. Bedek met de bloemkool of broccoli en daarop een laag puree. Bestrooi met paneermeel en enkele klontjes boter. Gratineren ± 15 min in voorverwarmde oven 180°C zodat zich een goudkleurig korstje vormt.
     
    MET WITLOOF
    300 g gehakt
    2 witloofstronken
    paneermeel, peper en zout
    Aardappelpuree klaarmaken. Stoof ondertussen het gehakt zoals hierboven en schep in een
    beboterde ovenschotel. Verwijder de verlepte blaadjes en de harde kern uit het witloof en snij in grove stukken. Stoof ± 10 min beetgaar in boter. Kruid met peper en zout. Schep op het gehakt. Dek af met de puree. Strooi er een weinig paneermeel over en blokjes boter. Gratineren in voorverwarmde oven 180°C ± 15 min.
    Deze schotels kunnen van tevoren klaargemaakt worden. Laat ze dan afgedekt met alufolie of bakpapier ± 40 min opwarmen. Verwijder alufolie en laat korstje vormen. Gratineren doen we met de bovenwarmte van de klassieke oven of onder de grill, maar zet de schaal niet te dicht onder de grill en blijf wel om toe te zien dat alles niet verbrand.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:uien, witloof, tomaten, bloemkool, broccoli, ovenschotel, gehakt, aardappelen, kaas, gratineren, sla, ijsbergsla
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juliennesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    500 g fijngesneden soepgroenten (zakje in handel)
    2 liter water
    2 bouillonblokjes
    peper, zout, tijm
    tapioca of vermicelli (naar keuze)
    300 g gehakt, gekruid

    De groenten met het water en de bouillonblokjes aan de kook brengen. Tijm toevoegen en kruiden met peper en zout. Laat ± 30 minuten zachtjes koken. Rol ondertussen kleine balletjes van het gehakt. Als de groenten gaar zijn, de soep opnieuw tegen het kookpunt aan brengen (niet koken). Tapioca of vermicelli en gehaktballetjes toevoegen. Een tiental minuten laten verder garen. Voeg naargelang het seizoen andere groenten zoals erwtjes, spruiten, asperges enz... toe.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:seizoengroenten, ballekes, tapioca, vermicelli, soepgroenten, soepballetjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne met zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 porties
    lasagneblaadjes (ongekookt)
    200 g sneetjes gerookte of verse zalm
    500 g spinazie met room (diepvries)
    100 g geraspte kaas
    ½ l witte saus (bechamelsaus)
    peper, zout, nootmuskaat

    Spinazie opwarmen en kruiden naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Maak de witte saus: smelt 50 g boter en voeg 50 g bloem toe. ½ l melk toevoegen en goed omroeren. Laten indikken. In een ovenschaal of schaaltje de bodem bedekken met een dun laagje witte saus. Hierop een lasagneblad, een laagje spinazie, een lasagneblad, sneetje gerookte zalm, een lasagneblad, een laagje spinazie, een lasagneblad en eindigen met een laagje witte saus. Bestrooi met geraspte kaas. Zet de schotel minstens een paar uren in de koelkast (lasagneblaadjes zullen het vocht opnemen). In voorverwarmde oven van 210 ° bakken gedurende 30 – 35 min.
    Tip:
    Individuele aluminiumbakjes van 500 g (in handel) zijn zeer handig. Breek de lasagneblaadjes in stukken van gewenste grootte.


    Categorie:Pasta's
    Tags:lasagne, zalm, spinazie, kaas, bechamelsaus
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pangasius met romige tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als voorgerecht of hoofdgerecht
    Voor 4 personen
    4 pangasiusfilets (of andere visfilets)
    3 gepelde tomaten, in stukjes
    1 sjalot, fijngesnipperd
    70 g tomatenpuree
    1 blaadje laurier
    ½ koffielepel paprikapoeder
    30 gr echte boter
    2 dl visbouillon (2 dl water + ½ blokje)
    2 dl room

    Warm het water met bouillonblokje 2 min in microgolf. De sjalot in weinig boter glazig stoven. Tomaten, tomatenpuree, laurier en paprikapoeder toevoegen en overgieten met de visbouillon. Op middelmatig vuur ongeveer 10 min koken en regelmatig roeren tot de tomaatblokjes uiteenvallen. Laurierblad verwijderen en fijnmixen. Kruiden met peper en zout. De visfilets in de lengte halveren en kruiden met peper en zout. Oprollen van kop naar staart met velzijde naar binnen en houten prikker insteken. In microgolfschaal leggen met 2 eetl water. Gedurende 6 min, afgedekt, pocheren op ca 700 Watt. Laat afgedekt nagaren. Ondertussen de saus opnieuw aan de kook brengen en de boter erdoor kloppen met de garde. Room toevoegen en ongeveer 5 min inkoken. Regelmatig roeren. Op ieder bord een paar lepels saus. Verwijder de prikkers uit de visrolletjes en schik op de saus. Geef hierbij aardappelpuree, gekookte rijst of lintpasta.
    Als voorgerecht de hoeveelheid halveren en serveren met stokbrood.
    Tip:
    De basis van de tomatensaus kan op voorhand klaargemaakt worden.
    Diepvriesvis ontdooien of 5 min op ontdooistand, onafgedekt, in microgolf zetten.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, tomatensaus, voorgerecht, visbouillon, paprikapoeder, tomatenpuree, vis
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hou het groene gedeelte van de prei voor een soep, want hierin zitten de meeste vitamienen
    Voor 2 personen
    400 gr preiwit
    1 dl water
    peper en zout
    1 klont bakboter

    Snij de wortel af en verwijder de verdroogde groene bladeren en bladpunten. Preiwit in stukken van ± 5 cm snijden en grondig wassen (met lauw water indien veel zand). In een klont gesmolten boter de prei stoven samen met het water en deksel op de kookpot. Eerst een paar minuten op hoog vuur, daarna op middelmatig vuur 10 - 15 minuten. Eventueel de laatste minuten deksel wegnemen om het overtollige water te laten verdampen of sausbinder toevoegen om saus te binden. Kruid naar smaak met peper en zout. Serveer met aardappelen en gebakken vlees of gestoomde vis of gevogelte. 

    Prei met warme vinaigrette
    Preiwit in stukken van ± 4 cm snijden en in gezouten kokend water 10 min gaarkoken. Giet af en laat uitlekken. Warm mosterdvinaigrette even kort op in de microgolf en giet over de warme prei.


    Categorie:Groenten
    Tags:prei, bakboter, seizoensgroenten, preiwit, mosterdvinaigrette, jonge prei
    >> Reageer (5)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (30)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (8)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (13)
  • Oma's recepten (32)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (21)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (15)

  • Inhoud blog
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Everzwijnragout
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Steak met groene pepersaus
  • Pompoen - Paprikasoep
  • Witloofstoemp
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Kip op jagerswijze
  • Ajuinstoemp
  • Broccoli - tonijntaart
  • Visrolletjes met courgettes
  • Chili Con Carne
  • Fruitige varkenskotelet
  • Kip met mandarijntjes
  • Appelsoep
  • Tomaat tonijn
  • Aardappelpuree
  • Messinaroom
  • Witloof met ballekes
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Waterkerssoep
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Kindertaart
  • Varkensstoofvlees
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Osso Bucco met pasta
  • Croque-Monsieur
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Warme appelen
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomatensaus
  • Uiensoep
  • Mayonaise met mixer
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Peer met ham
  • Courgettesoep
  • Appelcompote
  • Grissinistokjes met ham
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Bechamel of witte saus
  • Erwtjes met appel
  • Pasta met spekblokjes
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Courgettes gestoofd
  • Tortilla
  • Broodpudding of bodding
  • Slasoep
  • Gazpacho
  • Cake met appelen
  • Lamskotelet met ananas
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Meloen met Gandaham
  • Kaassoep met balletjes
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Paella
  • Komkommersoep
  • Tortilla met courgette
  • Bloemkoolsalade
  • Sperzieboontjes met spek
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Visfilet met pizzaiola
  • Martini - Zalm
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Komkommerschuitje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Rode bietensoep
  • Tomatensla
  • Verse tomatensoep
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Provencaalse saus
  • Snijbonen
  • Gerookte zalm met toast
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Salade Niçoise
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Soepvleesfricassee
  • Groene boontjes
  • Broccolisoep
  • Meloen met ham
  • Mosselsoep
  • Slastoemp met eieren
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Aardbeien met sabayon
  • Knolseldersalade
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Tonijn met kruidenboter
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Mosselen natuur
  • Spinazie
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Seldersoep
  • Aardbeibloesem
  • Doperwten
  • Avocado met krab
  • Trostomaatjes gegrild
  • Spagetti Bolognese
  • Paprikasoep
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Meloen met gerookte zalm
  • Steak met champignonsaus
  • Gehaktballen met krieken
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Prei - witloofsoep
  • Wortelen
  • Bolognesesaus
  • Witloof - appelsalade
  • Witloof met veldsla
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelstoemp
  • Appeltaart
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Rosbief met groentenkrans
  • Ratatouille
  • Wortelsoep
  • Vijgenconfituur
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Nieuwe aardappelen
  • Veldsla met uien en spek
  • Ijsbergsla met fruit
  • Citroendrankje
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Boterham met aardbeien
  • Chocomousse
  • Asperges gestoofd
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterboontjes
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalen
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Witloof met champignonsaus
  • Bonensoep
  • Zeetong
  • Kippenbouillon met asperges
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Gevulde avocado
  • Pangasius met asperges en garnalen
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bloemkoolsoep
  • Broccoli - tonijntaart
  • Witloofroomsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Asperges met garnalensaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Provencaalse groentesoep
  • Erwten en wortelen
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Kaassaus
  • Knolselder met witte saus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Vissoep
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Mosterdsaus
  • Appelen gevuld met prei
  • Aspergeslaatje
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Kip met preiroomsaus
  • Gele-Paprikasoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Knolselderstoemp
  • Witloofsoep
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Kip en paddestoelensalade

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    krookraanvogels
    blog.seniorennet.be/krookra

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!