NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
spriet
blog.seniorennet.be/spriet
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    guitarking
    blog.seniorennet.be/guitark
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lucie1952
    blog.seniorennet.be/lucie19
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    01-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskoteletjes met witloof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    6 lamskoteletjes
    4 witloofstronkjes
    bakboter of olijfolie
    2 knoflookteentjes, gepeld
    2 verse tijmtakjes
    takje rozemarijn
    versgemalen peper
    1 dl water
    1 eetl honing

    Verwijder de lelijke blaadjes van het witloof en snijd onderaan een stukje van de verkleurde kern. Smelt 2 eetlepels bakboter in een tefalpan en bak de witloofstronken goudbruin op een middelmatig vuur. Met deksel op de pan ± 20 min laten stoven. Rits de tijmblaadjes van de takjes. Rozemarijn fijnhakken. Wrijf de koteletjes in met een doormidden gesneden knoflookteentje, bestrooi ze met de rozemarijn, tijmblaadjes (houd een beetje apart voor de afwerking) en kruid met peper. Bak ze in 2 eetlepels hete bakboter of olijfolie, op hoog vuur 3 min. aan één zijde. Omdraaien en met deksel op de pan nog 3 min aan andere kant bakken. Haal ze uit de pan en schik op het bord. Blus de pan met het water, voeg de honing toe, omroeren en even laten inkoken. Schik ook het witloof op het bord en werk af met een lepeltje saus en bestrooi met de overige tijmblaadjes. Geef hierbij aardappelkroketten of gekookte aardappelen.


    Categorie:Vleesgerechten-Lam
    Tags:lamskotelet, witloof, honing, tijm, rozemarijn, knoflook
    >> Reageer (2)
    25-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof gestoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grondwitloof is in de handel verkrijgbaar van oktober tot april en bewaart een paar weken in de groentelade, in papier verpakt. Witloof op watercultuur is het ganse jaar verkrijgbaar. Gebruik voor het stoven kleine stronkjes die minder duur zijn.
    Voor 2 personen
    6 witloofstronkjes
    50 g boter
    1 dl water
    peper, zout
    sausbinder

    Snijd het verkleurde gedeelte van de stronk en verwijder de lelijke buitenste blaadjes. Snijd de stronk kruisgewijs in. De boter smelten en het witloof rondom lichtjes laten kleuren (niet bruinbakken). Blussen met 1 dl water en kruiden met peper en zout naar smaak. Op zacht vuur ± 15 min stoven met deksel op de pan. Draai het witloof halverwege om. De laatste minuten het vocht zoveel mogelijk laten verdampen. De saus eventueel met sausbinder binden.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:witloof, grondwitloof, groenten, seizoensgroenten
    >> Reageer (5)
    22-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erwten en wortelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Deze groenten zijn een klassieker met rosbief of ander gebraad en kroketten. Maar met een stukje hespenspek of gezouten spek is dit een dagelijkse kost.
    Voor 2 personen
    200 g wortelen
    200 g erwtjes (diepvries)
    1 sjalotje, fijngesnipperd
    2 eetl bakboter
    1 laurierblad, takje tijm
    peper, zout
    1 dl water
    Sausbinder Schil de wortelen met een dunschiller. Halveer in de lengte en snijd in staafjes van 5 à 6 cm . Smelt boter en voeg sjalotje toe. Laat even glazig stoven op middelmatig vuur. Wortelen, kruiden en water toevoegen. Op middelmatig vuur 15 min laten stoven. Erwtjes bijvoegen en nogmaals 15 min stoven. Saus binden met sausbinder. Dien op met gekookte aardappelen en gebraden vlees naar keuze. Zie ook andere recepten : jonge wortelen in hun geheel gestoofd met stukje groen van het loof of erwtjes gestoofd.

    Categorie:Groenten
    Tags:erwten, wortel, sjalot, laurier, tijm, groenten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met champignons en Leffe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    ± 450 gr varkenshaasje
    250 g champignons
    2 fijngesneden sjalotjes
    ½ flesje bruine Leffe
    kruidnagel, rozemarijn, marjolein(naar keuze)
    1 klontje suiker
    1 dl room
    tijm, laurier, paprikapoeder, peper

    Stoof de sjalotjes even in een klont gesmolten boter (niet bruinbakken)en voeg de in schijfjes gesneden champignons toe. Op middelmatig vuur ± 5 minuten bakken, onder voortdurend roeren. Neem uit de pan en zet apart. Doe nu 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in de pan (dit geeft een mooi goudkleurig korstje aan het vlees) en braad het varkenshaasje rondom bruin. Voeg de Leffe toe, de kruidnagel, en het klontje suiker. Kruiden naar keuze met tijm, laurier, paprikapoeder, rozemarijn, marjolein en peper. Laat ± 25 min stoven op middelmatig vuur met deksel op de pan. Doe de champignons en sjalot opnieuw bij het vlees ± 10 minuten voor het einde. Haal het vlees uit de pan, versnijd het in sneetjes en schik op bord of schotel. Voeg room toe aan de saus en laat even inkoken. Serveer met aardappelkroketten en eventueel groenten naar keuze zoals gestoofd witloof of groene boontjes omwikkeld met gerookt spek. Je koopt ze in diepvries of je maakt ze zelf: 250 g fijne groene boontjes koken gedurende 12 min. Verfrissen en in gerookt spek rollen. Een paar minuten opbakken in gesmolten boter.
    Geen liefhebber van Leffe, gebruik dan wijn of water, of ½ Leffe en ½ water.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:varkenshaasje, sjalot, bruin bier, kruiden, suiker, champignon, kruidnagel, rozemarijn, marjolein, paprikapoeder, laurier, tijm, leffe
    >> Reageer (15)
    21-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andijviestoemp met spekjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g aardappelen, geschild
    150 g verse andijvie
    150 g spekblokjes
    50 g boter
    1 koffielepel mosterd
    peper

    Breng geschilde aardappelen met water aan de kook. Op zacht vuur 20 minuten gaarkoken. De andijviebladeren spoelen en in fijne reepjes snijden van ± 5 cm. Bak ondertussen de spekblokjes krokant in tefalpan zonder boter. Giet de aardappelen af en stamp fijn. Maak een putje in het midden en voeg de boter, mosterd en peper naar smaak toe. Meng alles goed en roer er de rauwe andijvie onder. Serveer de stamppot onmiddellijk met de spekblokjes bovenop.
    Tip: Maak met de rest van de struik de volgende dag gestoofde andijvie als groentenschotel met worst of ander vlees.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:spekblokjes, spek, andijvie, aardappelen, mosterd, stoemp
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ajuinstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een echte vlaamse stoemp met gestoofde ajuin, heerlijk met gebakken spek of worst en een glaasje tafelbier
    Voor 2 personen
    3 dikke uien (ajuin)
    bakboter of olijfolie
    4 sneetjes spek(ontbijt- of hespespek)
    of spekreepjes
    400 g aardappelen, geschild
    4 eetl water
    peper, zout
    Doe de geschilde aardappelen in een kookpot en zet onder water. Breng aan de kook en laat dan op matig vuur 20 minuten koken. Pel de uien en snijd in ringen. In een anti -kleefpan boter smelten of olijfolie opwarmen op matig vuur. Voeg de uiringen toe, laat lichtjes bruinbakken en roer regelmatig om. Voeg 4 eetlepels water toe, doe het deksel op de pan en laat ± 10 minuten gaarbakken. Bak de speksneetjes op matig vuur in een weinig bakboter. Snijd ze naar keuze in reepjes voor het bakken, dit bakt makkelijker en sneller. Giet het water van de gekookte
    aardappelen en met een pureestamper grof pletten. Voeg de gestoofde uien erbij en een klont boter en kruid naar smaak met peper en zout. Roer goed om en dien op met het spek.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:ajuin, uien, aardappelen, stoemp, spek, vlaams, worst, tafelbier
    >> Reageer (0)
    20-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde zalm met witloofstronkjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 zalmfilets, elk 125g (diepvries)
    4 witloofstronkjes
    rozemarijn
    mosterdsaus ( of eigen keuze)
    aardappelpuree

    Snijd de harde kern van het witloof kegelvormig weg. Schik in microgolfschaal met 1 eetl water en afgedekt, 9- 10 min op max vermogen. Zet de diepgevroren zalmfilets in microgolf, afgedekt, 6 min. Schik de zalm en witloof in aparte ovenvaste schaaltjes. Bestrooi het witloof met de rozemarijn. Zet 8-10 min onder de ovengrill. Neem het witloof op met een vork en laat het overtollige water eruit lopen. Serveer met aardappelpuree en mosterdsaus.
    Tip:
    Mosterdsaus: ¼ l melk en ¼ l water met 1 visbouillonblokje al roerend aan de kook brengen. 2 eetl mosterd bijvoegen en 4 eetl sausbinder, zodat de saus mooi gebonden is. Kruiden met zout en peper.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalmfilet, witloof, mosterdsaus, aardappelpuree, rozemarijn
    >> Reageer (1)
    19-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 blinde vinken ( vogels zonder kop)
    2 uien, fijngesneden
    2 wortelen, stukgesneden
    200 g gepelde tomaten
    1 knoflookteentje, fijngesneden
    2 eetlepels olijfolie of bakboter
    ½ koffielepel cayennepeper
    ½ kollielepel suiker
    250 g tagliatelli, linguine of andere lintpasta
    Olijfolie opwarmen en uien, wortelen en look gedurende een paar minuten glazig (niet bruin) stoven op middelmatig vuur. Blus met 1 dl water en laat even verdampen. Voeg de in stukken gesneden tomaten en suiker toe. Laat ½ uur sudderen op laag vuur en mix fijn. Warm 1 eetlepel olijfolie of bakboter en bak de blinde vinken rondom mooi bruin. Blus met 2 eetlepels water en laat 25 min. zachtjes braden met deksel op de pot. Draai regelmatig om en prik in het vlees zodat de sappen vrijkomen. Kook de pasta gaar. Haal het vlees uit de pan, snijd in dikke sneden en schik op een bord. Meng ondertussen het braadvocht bij de tomatensaus. Lepel wat saus over het vlees. De uitgelekte pasta mengen met wat olijfolie of boterklontje en op het bord schikken. Serveer de resterende saus in een sauskom. Ieder neemt wat saus op de pasta en bestrooid naar keuze met gemalen kaas.


    Categorie:Pasta's
    Tags:tomaten, blinde vinken, slavinken, wortelen, look, cayennepeper, tagliatelle, linguine, lintpasta
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehakt in witloofjasje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    4 witloofstronken (middelgroot)
    250 g gehakt, gekruid
    400 g vastkokende aardappelen
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd
    1 dl water
    peterselie, fijngesnipperd

    Rol van het gehakt 4 worstjes. Snij de witloofwortel weg en houd de mooie blaadjes. Verpak elk worstje in meerdere blaadjes witloof. Steek er een houten prikker door om het samen te houden. Schil de aardappelen, spoel ze in water en snij ze in fijne schijfjes van een halve centimenter. Schik ze op de bodem van een microgolfschotel en bestrooi met het knoflook. Leg hierop de witloofpakjes naast elkaar. Kruid met peper en zout. Overgiet met water. Dek af met deksel of microgolffolie. Plaats gedurende 15 min in microgolf op 850 Watt. Laat nog 5 min afgedekt nagaren. Kontroleer met een houten prikker of de aardappelen gaar zijn. Bestrooi met peterselie.
    Tip:
    Hier werden Nicola-aardappelen gebruikt.
    In de handel is het gehakt doorgaans reeds gekruid.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:witloof, gehakt, aardappelen, look, nicola
    >> Reageer (2)
    17-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fijne kippesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Snel klaar en toch feestelijk!
    Voor 4 personen
    200 g kipfilet
    200 g gekookte asperges, blik of vers
    150 g fijne erwtjes, diepvries
    1 liter water
    1 groentebouillon- en 1 kippebouillonblokje
    peper, zout
    peterselie en/of bieslook, fijngeknipt

    Breng het water aan de kook. Voeg de kipfilet en de bouillonblokjes toe. Op zacht vuur gedurende ± 30 min gaarkoken. De erwtjes in microgolfschaal, afgedekt, 5 minuten in microgolf zetten. Onmiddellijk afspoelen onder koud water. Haal de kipfilet uit de kookpot, snijd in stukjes en doe opnieuw in de kookpot. Laat de asperges uitlekken en snijd in stukken van ± 3 cm. Voeg aspergestukjes en erwtjes toe aan de soep en laat nog even goed opwarmen. Indien nodig kruiden naar smaak met peper en zout. Bestrooi ieder bord met de verse peterselie en/of bieslook.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:kipfilet, asperges, bieslook, peterselie, erwtjes, bouillon
    >> Reageer (0)
    15-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vissoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 8 personen
    600 g visfilets
    200 g grijze garnalen
    1 blik gepelde tomaten (400 g)
    2 wortelen, 2 preiwit, 1 ui
    2 teentjes knoflook
    1 venkel ( groen apart houden)
    1,5 l visbouillon ( 3 blokjes met water)
    2,5 dl droge witte wijn
    2 aardappelen in blokjes gesneden
    1 koffielepel tijm, 1 laurierblad, peper, zout

    Indien diepgevroren zet de vis 5 min in de microgolf op ontdooistand, of 2 u op kamertemperatuur, en snij in blokjes van ± 2 à 3 cm. Laat boter in een grote kookpot smelten. Voeg de fijngesneden ui, het preiwit, de wortelen, de aardappelblokjes, de venkel en de knoflookteentjes toe. Laat 5 min stoven op middelmatig vuur met deksel op de kookpot en roer regelmatig om. Overgieten met visbouillon, witte wijn, de tomaten en de kruiden.Tot kookpunt laten komen. Laat 30 min zachtjes koken. Verwijder het laurierblad en mix de soep. Breng opnieuw aan de kook. Doe nu de vis in de soep en laat nog 10 minuten koken. Neem van het vuur voeg garnalen toe. Bestrooi de soep met de fijngehakte dille ( groen van venkelknol ) en eventueel peterselie. Kan opgediend worden als maaltijdsoep met stokbrood of knoflookbroodjes.
    Tips:
    Gebruik minstens twee soorten vis: kabeljauw, pangasius, pollak, zalm... (evt diepvries = voordeliger).In plaats van 200 g garnalen kan je : 100 g mosselen en 100 g garnalen toevoegen. Je kan de soep de dag voordien klaarmaken tot en met het mixen. Breng de dag zelf de soep opnieuw tot kookpunt en voeg er dan de vis bij en ga verder zoals hierboven.


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:visfilet, garnalen, tomaten, wortel, ui, preiwit, venkel, visbouillon, wijn, aardappel, tijm, laurierblad
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommersoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    2 komkommer
    2 sjalotjes, fijngesneden
    ½ liter water + kippenbouillonblokje
    1 dl melk of room
    rauwe ham, in stukjes ( naar keuze)
    bakboter

    Was de komkommer en snij de uiteinden weg. Snij er 12 dunne schijfjes van en hou opzij voor afwerking. Schil de komkommer, snij middendoor, verwijder de pitten met een lepeltje en snij in stukjes. Stoof de sjalotjes even in boter, voeg de komkommerblokjes bij en laat een 5-tal minuten meestoven. Water en bouillonblokje toevoegen, aan de kook brengen en 15 min zachtjes laten koken. Fijn mixen en melk of room toevoegen. Kruiden naar smaak met peper en zout. Soep opdienen en ieder bord met komkommerschijfjes en stukjes ham versieren.
    Variatie:
    Een teentje knoflook bijvoegen. Vervang de komkommerschijfjes door lente-uitjes.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:komkommer, sjalot, ham, soep, knoflook, soyaroom, lente-uitjes, lunch
    >> Reageer (8)
    12-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visgratin met spinazie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoofdgerecht voor 2 personen
    Als voorgerecht in vier aparte schaaltjes met stokbrood of hotelbroodje
    400 g visfilets, diepgevroren
    250 g spinazie, diepvries
    20 g boter
    20 g bloem
    100 g geraspte kaas
    2,5 dl melk
    peper, zout, nootmuskaat
    Leg de diepgevroren vis in een microgolfschaal, afgedekt, 6 min 800 Watt. Omdraaien in de helft van de kooktijd en kruiden met peper en zout. Laat afgedekt staan. De spinazie 2 min verwarmen, omroeren en nogmaals 2 min. Laat uitlekken in een fijne zeef om het overtollige water weg te nemen. De boter laten smelten in pannetje, bloem bijvoegen en omroeren . De melk toevoegen en goed mengen met klopper. Op zacht vuur laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de helft van de kaas toe. De vis in een ovenschotel of twee individuele schaaltjes leggen. Een laagje spinazie hierover en met de kaassaus overgieten. Bestrooi met de rest van de kaas. Een paar minuten onder de ovengrill laten gratineren om een mooi korstje te bekomen. Serveer met gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, spinazie, kaassaus, geraspte kaas, visgratin
    >> Reageer (3)
    11-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsfricassee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heerlijk hoofdgerecht of als voorgerecht in warme bladerdeegpasteitjes (vidés).
    500 g kalfsblanket
    7,5 dl water
    ½ koffiel tijm, peper, zout, laurierblad
    1 ui
    250 g gehakt
    1 blikje champignons, uitgelekt (naar keuze)
    zure eiersaus

    Het kalfsblanket eventueel nog in kleinere blokjes versnijden. 4- 5 cm is ideaal. Water aan de kook brengen met de kruiden. Voeg het vlees en de ui toe. Het vlees moet juist onder water staan. Breng even opnieuw aan de kook. Dan op zacht vuur 1u 30 minuten gaarkoken. Rol balletjes van het gehakt en voeg de laatste vijf minuten toe (als ze bovendrijven zijn ze gaar). Haal het vlees en balletjes uit de kookpot en zeef de bouillon. Houd ½ liter apart en maak een zure eiersaus. Het vlees, de balletjes en champignons toevoegen. Voorzichtig omroeren. Dien op met gekookte aardappelen, gekookte rijst, aardappelpuree of lintpasta. Als voorgerecht de bladerdeegpasteitjes 10 minuten opwarmen in de oven (150°C) en vullen juist voor het opdienen zodat het bladerdeeg knapperig blijft.
    ZURE EIERSAUS:50gr bloem, 50gr boter, ½ l bouillon, 1 eierdooier, sap van ½ citroen, zout, peper, muskaatnoot, ½ dl room (light of soya)
    Smelt boter op matig vuur. Roer de bloem er ineens onder. Voeg er, onder flink roeren, de bouillon bij en laat doorkoken. Klop de eierdooier met een beetje bouillon en vermeng met de overige saus. Naar keuze kan er ook room toegevoegd worden. Breng op smaak met peper, zout, muskaatnoot en citroensap.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:Kalfsblanquette, gehakt, champignon, zure eiersaus, kalfsragout, kalfsblanket, blanquette de veau
    >> Reageer (1)
    07-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfilets met romige tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als voorgerecht of hoofdgerecht
    Voor 4 personen
    4 visfilets
    3 gepelde tomaten, in stukjes
    1 sjalot, fijngesnipperd
    70 g tomatenpuree
    1 blaadje laurier
    ½ koffielepel paprikapoeder
    30 gr echte boter
    2 dl visbouillon (2 dl water + ½ blokje)
    2 dl room

    Warm het water met bouillonblokje 2 min in microgolf. De sjalot in weinig boter glazig stoven. Tomaten, tomatenpuree, laurier en paprikapoeder toevoegen en overgieten met de visbouillon. Op middelmatig vuur ongeveer 10 min koken en regelmatig roeren tot de tomaatblokjes uiteenvallen. Laurierblad verwijderen en fijnmixen. Kruiden met peper en zout. De visfilets in de lengte halveren en kruiden met peper en zout. Oprollen van kop naar staart met velzijde naar binnen en houten prikker insteken. In microgolfschaal leggen met 2 eetl water. Gedurende 6 min, afgedekt, pocheren op ca 700 Watt. Laat afgedekt nagaren. Ondertussen de saus opnieuw aan de kook brengen en de boter erdoor kloppen met de garde. Room toevoegen en ongeveer 5 min inkoken. Regelmatig roeren. Op ieder bord een paar lepels saus. Verwijder de prikkers uit de visrolletjes en schik op de saus. Geef hierbij aardappelpuree, gekookte rijst of lintpasta.
    Als voorgerecht de hoeveelheid halveren en serveren met stokbrood.
    Tip:
    De basis van de tomatensaus kan op voorhand klaargemaakt worden.
    Diepvriesvis ontdooien of 5 min op ontdooistand, onafgedekt, in microgolf zetten.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:visfilet, tomatensaus, voorgerecht, visbouillon, paprikapoeder, tomatenpuree, vis
    >> Reageer (5)
    04-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Capellini carbonara
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fijne pasta met spekblokjes

    Voor 2 personen
    200 g capellini (fijne pasta)

    200 g spekblokjes

    50 g grana padano of parmesan

    2 eieren

    1 eetlepel olijfolie

    2 eetlepels peterselie, fijngeknipt

    zout, peper
    Kook de pasta in lichtgezouten water met een scheutje olijfolie. Verwarm de olijfolie en bak de spekblokjes lichtjes bruin. Giet de pasta af, behoud een bodempje kookwater, en breng de pasta onmiddellijk opnieuw in de kookpan. Kluts de eieren en kruid met peper en zout. Giet de geklutste eieren over de pasta en schep goed om. Door de warmte van de pasta zullen de eieren lichtjes stollen. Schep de spekblokjes en gemalen kaas ook onder de pasta. Goed omscheppen en bestrooien met peterselie. Dien onmiddellijk op.


    Categorie:Pasta's
    Tags:capellini, spekblokjes, gemalen kaas, eieren, olijfolie, bladpeterselie
    >> Reageer (0)
    03-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vinken met jagersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 blinde vinken (bij slager)
    1 ui, fijngesneden
    250 g champignons, in schijfjes gesneden
    2 dl tafelwijn
    1 dl water
    1 doosje tomatenpuree (70 g)
    ½ koffielepel tijm, peper, zout
    klont bakboter
    2 eetlepels room (of soyaroom)

    Smelt bakboter in een stoofpan (tefal) en bak de blinde vinken op middelmatig vuur rondom bruin. Deksel op de pan en 20 min verder laten braden op middelmatig vuur. Halverwege de braadtijd omdraaien. Haal het vlees uit de pan. Voeg de ui toe en laat ± 5 min stoven (niet bruin laten worden). Zet het vuur hoger en blus met de wijn en water. Voeg tomatenpuree toe en roer goed om. Leg het vlees opnieuw in de pan en prik in het vlees zodat de sappen vrijkomen. Kruid met peper, zout en tijm en laat 20 min verder sudderen op een zacht vuur. Draai het vlees halverwege om. In een andere tefalpan een klontje boter smelten en de champignons ongeveer 5 min bakken op middelmatig vuur. Voortdurend omroeren zodat ze romdom mooi bruinbakken. Voeg de champignons bij de saus. Meng de room onder de saus en laat even indikken op middelmatig vuur. Naar keuze kan de saus nog gebonden worden met sausbinder. Geef hierbij gekookte aardappelen of frieten.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:vogels zonder kop, champignon, wijn, tomatenpuree, tijm, soyaroom, room, blinde vinken
    >> Reageer (3)
    02-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 2 personen
    1 bakje champignons,
    250 g bakboter
    peper, zout
    2 dl room of soyaroom
    1 eetlepel citroensap
    peterselie, fijngeknipt
    1 dl water Smelt een klontje boter en voeg de in stukjes of schijfjes gesneden champignons toe. Op hoog vuur enkele minuten bakken (piepend geluid). Roer regelmatig om. Besprenkel met het citroensap en voeghet water toe. Kruid met weinig zout en meer peper. Op middelmatig vuur de room in de pan gieten en de saus laten indikken (dit gaat wel snel). Bestrooi de saus eventueel met wat peterselie.

    Categorie:Sauzen
    Tags:champignon, boter, room, citroenasap, peterselie
    >> Reageer (0)
    27-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor ½ liter saus of voor 4 personen
    50 g boter
    50 g bloem
    1/2 liter koude melk (volle of halfvolle melk)
    150 g gemalen kaas (vb.emmenthal,gruyere,oude kaas,grana padano)
    1 eetlepel citroensap
    peper en zout
    Maak een roux door de boter te smelten op middelmatig vuur en voeg de bloem er ineens aan toe. Roer om en laat even bakken. Voeg de koude melk er bij en goed omroeren met de klopper. Laat de saus indikken tot je kringetjes in de saus ziet. Neem van het vuur en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Voeg ook 1eetlepel citroensap bij en roer er dan ¾ van de gemalen kaas onder. Gebruik de rest van de kaas om over de saus te strooien voor je het gerecht in de oven een lichtbruin korstje geeft (gratineren).

    Categorie:Sauzen
    Tags:kaas, melk, bloem, boter, citroensap, kruiden, kaassaus, gratineren
    >> Reageer (0)
    25-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hutsepot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit gerecht zit boordevol vitaminen.
    Voor 2 personen
    stuk hutsepotvlees, hammetje of 500 g vleesribben.
    2 preiwit, grof gesneden
    200 g wortelen, in staafjes gesneden
    200 g spruitjes
    2 kleine raapjes, geschild en in blokjes gesneden
    400 g kookvaste aardappelen, in blokjes gesneden
    1,2 l water
    ½ koffiel tijm, 1 laurierblad
    peper, zout
    Het vlees in de kookpot leggen en overgieten met het water. Tijm, laurier, zout en peper toevoegen. Breng aan de kook en laat dan minstens 1 uur zachtjes sudderen. Alle groenten toevoegen en opnieuw tot kookpunt brengen. Laat 30 min verder koken op zacht vuur. Verwijder laurier. Haal het hammetje of hutsepotvlees uit de kookpot. Snijd in stukken en verwijder het vet van het vlees ( bij vleesribben is dit niet nodig). Leg opnieuw in de kookpot en laat nog even opwarmen. Serveer in ieder bord vlees en groenten. De bouillon kan ieder naar believen zelf inscheppen. Geef hierbij mosterd.
    Tip: Naargelang het seizoen kan wittekool, witte selder, pastinaak, groenekool, knolselder, uien en witte geweekte bonen gebruikt worden. Eventueel diepvries-erwtjes, maar deze toevoegen 10 min. voor het einde van de kooktijd. Als vlees kan ook vers spek, schenkel of braadworst ( die je eerst even aanbakt in de pan) toegevoegd worden.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:hammetje, hutsepotvlees, vleesribben, prei, wortel, aardappel, spruitjes, rapen, pastinaak, knolselder, kool, bonen, spek, schenkel, worst, mosterd, eenpansgerecht
    >> Reageer (11)


    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Soepvleesfricassee
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Witloof gestoofd
  • Erwten en wortelen
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Ajuinstoemp
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Gehakt in witloofjasje
  • Fijne kippesoep
  • Vissoep
  • Komkommersoep
  • Visgratin met spinazie
  • Kalfsfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Capellini carbonara
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Champignonsaus
  • Kaassaus
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Wafels
  • Archiducsaus
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Rode bietensoep
  • Stoofvleespotje met appel
  • Venkelvelouté met scampi
  • Bleekselder of witte selder
  • Groene - peperroomsaus
  • Andijvie, gestoofd
  • Gehaktbrood
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Havermoutpap en koekjes
  • Vispotje met lengfilet
  • Macaroni met tonijn
  • Knolselderstoemp
  • Schorseneren
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Doperwtensoep
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Vleesballekes
  • Knolselder met witte saus
  • Preistoemp
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Cordon blue
  • Eieren gefrituurd
  • Lasagne met zalm
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Scampi pikant
  • Visfilets gegratineerd
  • Gevulde paprika's
  • Champignonsoep
  • Groenekoolsoep
  • Spruiten
  • Tagliatelle met kastanjechampignon en kalfslapje
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Goelash
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Witloofstoemp
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Wittekoolsoep
  • Visfilet met pizzaiola
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Ajuinsoep
  • Wittekool
  • Kwartels met druiven
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloof met ham en kaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2019
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Rosbief met groentenkrans
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Krabgratin
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Vispannetje
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Oesters met kruidenboter
  • Aperitiefglaasjes
  • Gerookte zalm met toast
  • Martini - Zalm
  • Messinaroom
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Osso Bucco met pasta
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Avocado met krab
  • Visfondue
  • Steengrill-Gourmet
  • Minibroodjes
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Gevulde aardappeltjes
  • Everzwijnragout
  • Kip met mandarijntjes
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Sint-Jakobsschelp
  • Scampi in lookboter
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Peren met vijgenpuree
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Garnalensoep
  • Preiroomsoep
  • Grissinistokjes met ham
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Vispasteitje
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Witloofsoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Currysaus
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Microgolf: Warme appelen
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Garnaalkroketten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Knolseldersoep
  • Groenekoolstoemp
  • Pudding met frambozen
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Cake met appelen
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Chocomousse met bier
  • Hemelse peer
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Spruitjessoep
  • Creme brulee
  • Aardappeltjes in de oven
  • Appelen met kaneel
  • Rode kool
  • Zure eiersaus
  • Venkel met kaaskorstje
  • Hete bliksem
  • Farfalle met krabvlees
  • Uientaart
  • Chili Con Carne
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Hazenrug
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Chocomousse
  • Juliennesoep
  • Geroosterde kwartels
  • Pladijs
  • Spek met eieren in microgolf
  • Vogelnestjes
  • Macaronischotel met tonijn
  • Zeetong
  • Omelet met uien
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Zuurkoolschotel
  • Marmercake
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Sabayon
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Gehaktballen in microgolf
  • Vis met mosterdsaus
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Gevulde uien met tomatensaus
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Risotto met zeevruchten
  • Witloof - Hamtaart
  • Rozijnenbrood
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Pompoen-ovenschotel
  • Finettes met champignonsaus
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    wenskaartjan
    blog.seniorennet.be/wenskaa

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!