NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
anneken
blog.seniorennet.be/anneken
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    thrillers
    blog.seniorennet.be/thrille
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    springstal
    blog.seniorennet.be/springs
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    15-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensvlees met witloofroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    300 g witloof ( fijngesneden )
    klontje boter ( 30 gr)
    olijfolie
    3 eetl water
    1 dl room
    peper,zout, muskaatnoot
    2 varkenskotelet of mignonettes
    Smelt de boter en voeg het fijngesneden witloof en het water toe. Stoof op middelmatig vuur gedurende ± 10 min met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Bak ondertussen het vlees in ½ boter en ½ olijfolie. Het vlees krijgt zo een mooi goudkleurig korstje. Op middelmatig vuur aan iedere kant 5 min bakken. Kruid het witloof naar smaak met peper, zout en voeg de room toe. Laat op hoog vuur inkoken (± 5 min) en roer regelmatig om. Serveer de saus bij het vlees en kruid naar smaak met een weinig muskaatnoot. Geef hierbij frieten of kroketten. Deze witloofroomsaus is ook zeer lekker bij biefstuk en ander gebraden vlees.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:witloof, room, varkensvlees, mignonettes, kotelet, gebraden vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijn met bier of wijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 konijn, in stukken (± 1,5 kg)
    2 dikke uien, fijngesneden
    ½ l bier of rode wijn of droge witte wijn
    3 laurierblaadjes
    1 takje verse tijm of 1 eetl gedroogde tijm
    4 eetl bloem
    100 gr. bakboter
    peper, zout
    sausbinder
    Wentel de konijnstukken in een mengsel van de bloem, zout en peper. Verwarm de boter in een kookpan en bak alle konijnstukken op middelmatig vuur rondom bruin. Leg op een bord. De uien even glazig stoven in de boter. De stukken konijn toevoegen en overgieten met het bier of de wijn. Laurier en tijm toevoegen. Deksel op de pan en ongeveer 1 uur zachtjes laten sudderen. Verwijder laurier. Kruid naar smaak met peper en zout. Sausbinder toevoegen. Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen.
    Variatie:
    250 g champignons (of blikje) + 1 dl room toevoegen en nog 5 min doorverwarmen.
    Rozijnen, pruimen of abrikozen laten meestoven of een nachtje laten zwellen in lauw water en toevoegen 15 min voor het einde van de kooktijd.
    Weetje:
    Is de lever bijgevoegd, bak die dan mee met de konijnstukken, haal uit de pan en mix fijn met de wijn of het bier. Voeg dan toe in de kookpot. Laat de kop meegaren en verwijder voor het opdienen.
    Bier naar keuze en smaak: Piedboeuf tafelbier, Leffe, Floreffe, Postel dobbel, kriekbier, Westmalle, Rodenbach.....


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:konijn, bier, wijn, tijm, laurier, pruimen, aardappel, appelcompote
    >> Reageer (8)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijk met garnalen of stukjes krab.
    Gekruid met curry geeft dit een unieke smaak.
    Voor 6 - 8 personen
    500 g witloof, grofgesneden
    2 geschilde aardappelen, in blokjes gesneden
    1 ui, grofgesneden
    1 liter water
    2 groenten- of kippenbouillonblokjes
    1 takje tijm
    klontje bakboter
    ½ koffielepel currypoeder (naar keuze)
    Smelt boter en stoof de ui glazig (niet bruin) op middelmatig vuur. Voeg het witloof en de aardappelblokjes erbij. Laat 10 min zachtjes stoven met deksel op de kookpot. Water, bouillonblokjes en tijm bijvoegen en aan de kook brengen. Laat ongeveer 20 min zachtjes koken. Haal een paar eetlepels witloofsnippers uit de kookpot en mix de soep fijn. Kruid de soep eventueel met currypoeder. Nog even opwarmen. Opdienen en in ieder bord wat witloofsnippers als garnering.
    Variaties: Kleine onregelmatige witloofstronkjes zijn minder duur en ideaal voor de soep. 
    Als witloofroomsoep: een eidooier loskloppen, samen met 1 dl room en eventueel fijngeknipte peterselie. Bij de hete soep voegen. Niet meer koken. 
    Vervang de aardappelen naar keuze door twee bleekselderstengels.
    Als afwerking kan je een stronk witloof fijnsnijden en in een afgedekt microgolfpotje zetten, met een koffielepel water, 4 minuten op volle kracht.


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:Witloof, aardappelen, ui, bouillon, tijm, curry, room, peterselie, feestelijk
    >> Reageer (15)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi in lookboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    12 scampi
    lookboter

    Neem per persoon een schaaltje. Snij de scampi onderaan in (met schaar), zodat je ze kan pellen, maar laat het staartje eraan ( handig om vast te nemen). Leg 6 scampi in een schaaltje en zet onafgedekt 1 min. in microgolf ca. 750 Watt. Doe hetzelfde met het tweede schaaltje. De scampi omdraaien en een klontje lookboter toevoegen. Ieder schaaltje nogmaals 1 min in microgolf. Dien onmiddellijk op met stokbrood. Tips:
    Door toevoeging van paprikapoeder of pili-pili krijgt dit gerecht een pikante toets.
    Maak je liever zelf lookboter: look, fijngesneden sjalot en boter vermengen en kruiden.
    Hou de tijd bij: scampi drogen vlug uit en worden dan taai.
    Diepvriesscampi een paar minuutjes in warm water zetten en droogdeppen met keukenrol.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:scampi, lookboter, magnetron
    >> Reageer (0)
    13-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde paprika's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neem per persoon twee niet te grote, rode of groene paprika’s.
    Voor 2 personen
    Met gehaktvulling
    4 paprika’s
    500 g varkensgehakt, gekruid
    paneermeel
    boter
    1 dl water
    Snijd het bovendeel met steeltje weg. Zaad en zaadlijsten verwijderen. Vul de paprika’s met het gehakt. Bestrooi met weinig paneermeel en klein klontje boter. In microgolfschaal schikken. Nog 1 dl water in de schaal gieten. Zet in microgolf afgedekt 10 min op ca 800 Watt, totdat het gehakt grijsbruin en de paprika’s donkerder van kleur zijn. Laat nog 5 minuten afgedekt na-garen. Serveer met gekookte aardappelen of rijst.
    Met tonijnvulling
    Meng 1 blikje uitgelekt tonijn (op olie) met 1 teentje knoflook, 1 gesnipperd sjalotje, 1 eetlepel mayonaise en kruid met peper en zout. Vul de paprika’s en bestrooi met geraspte kaas. In een microgolfschaal 8 à 10 min op 800 Watt. Laat even nagaren.
    Variatie:
    In de handel is het gehakt gewoonlijk gekruid. Desgewenst kan je nog een eierdooier en een eetlepel paneermeel toevoegen. Ook fijngeknipte kruiden zoals peterselie en bieslook.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:paprika, tonijn, knoflook, sjalot, kruiden, microgolf, magnetron
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cordon blue
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dunne sneetjes kalfsvlees, ham en kaas, in paneermeel gewenteld. Nu ook verkrijgbaar met gehakt.
    Voor 2 personen
    2 cordon blue ( klaargemaakt bij de slager)
    250 g spagetti
    ± 300 g warme tomatensaus, vers of blik
    trostomaatjes (met kroontjes)
    peper, zout
    olijfolie
    bakboter
    Smelt voldoende boter schuimend goudbruin in een tefalpan en bak de cordon blue op een matig vuur, 4 à 5 minuten aan een kant, 3 à 4 minuten aan de andere kant. Na het omdraaien het vuur wat lager zetten. Kook de spagetti (volgens verpakking) in kokend en gezouten water met een scheutje olijfolie. Giet af in zeef en serveer onmiddellijk met warme tomatensaus en cordon blue. Geef hierbij enkele gegrilde trostomaatjes.
    Gegrilde trostomaatjes:
    In ovenschaal een tros met tomaatjes leggen. Kruiden met peper en zout en besprenkelen met olijfolie. Onder hete grill 6 min grillen tot het velletje openbarst.
    Zelf tomatensaus maken:
    Stoof een fijngesneden ajuin, samen met 3 gepelde en ontpitte vleestomaten. Kruid met tijm en laurierblad en voeg 1 dl rode wijn toe. Laat 15 min op matig vuur stoven met deksel op de pot. Verwijder laurierblad en fijnmixen. Opwarmen en 2 eetlepels room onderroeren.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:kalfslapje, cordon blue, tomatensaus, trostomaat
    >> Reageer (0)
    10-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoofde selder met gehaktballetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het loof van een witte selder of bleekselderij is fris van kleur en heeft geen slappe, maar knapperige stengels. Zeer lekker rauw met of zonder dipsausje en de rest gebruiken we in de soep of bij mosselen.
    Voor 2 personen
    350 g gehakt
    1 bleekselder
    4 dl water
    2 eetlepels bakboter
    peper, zout
    maizena of sausbinder

    Snijd onderaan de bleekselder de harde kern af. Breek de buitenste stengels met plekken af en snijd verlepte blaadjes weg. Snijd de kleine vertakkingen met blaadjes af , snijd fijn en vries eventueel in voor het maken van een soepje of als groente bij mosselen. Snijd de brede takken in stukjes van ± 3 - 4 cm en neem ± 400 gr. Spoel onder de waterkraan. Het gehakt wordt gewoonlijk gekruid verkocht, dus rollen we er vier gehaktballetjes van. Smelt de boter in een stoofpan en op middelmatig vuur de balletjes even licht aanbakken. Na een paar minuten omdraaien. Voeg het water toe in kleine hoeveelheden. De bleekselder toevoegen en onder de balletjes roeren. Kruiden met peper en weinig of geen zout. Alles moet bijna onder water staan. Even het vuur hoger zetten, tot het kookpunt en dan op middelmatig vuur verder stoven gedurende 30 – 40 minuten. Draai de balletjes tussenin even om. Als de selder mals is binden we de saus. Los in wat water één eetlepel maizena op en roer onder de saus. Laat even indikken. Naar keuze kan de saus ook gebonden worden met een paar lepels sausbinder. Serveer met gekookte aardappelen.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:witte selder, bleekselderij, selder, ballekes, gehakt
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip op jagerswijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 kippefilets (of bouten)
    4 eetl olijfolie
    2 uien, fijngesneden
    3 knoflookteentjes, fijngesnipperd
    ± 225 g champignons (blik)
    2 dl rode wijn
    450 g gepelde tomaten (blik)
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    1 koffielepel basilicum, laurierblad
    1 eetl sausbinder
    In een brede tefalbraadpan de kip rondom bruin bakken in olijfolie. Schuif de kip naar de kant en voeg in het midden de uien en knoflook toe. Op middelmatig vuur een paar minuten glazig, maar niet bruin, bakken. De tomaten, champignons en wijn toevoegen. Kruid met peper en zout. Basilicum, peterselie en laurierblad bijvoegen. Aan de kook brengen, dan vuur lager zetten en afgedekt ± 45 min laten sudderen tot de kip gaar en mals is. Roer af en toe. Sausbinder toevoegen Serveer met gekookte rijst of pasta (tagliatelli).
    Tip:
    Je kan dit ook met kalkoenfilets of mager varkensvlees.
    Verwijder het vel als u minder vet en calorieen wil.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, wijn, tomaten, peterselie, basilicum, champignon, pasta
    >> Reageer (7)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wittekoolsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Een hartige winterse koolsoep.
    Voor 8 personen
    ½ witte kool
    1 ui, in ringen gesneden
    2 geschilde aardappelen, in blokjes
    300 g wortelen, in blokjes of geraspt
    2 liter water + 3 groente- of rundsbouillonblokjes
    1 koffielepel tijm
    ½ koffielepel kummel (naar keuze)
    peper, zout
    50 g bakboter
    De wittekool in fijne reepjes snijden of met groenteschaaf. In een hoge kookpot boter smelten. Ui en kool toevoegen en op middelmatig vuur, met deksel op de pot, 5 minuten stoven. Omroeren en aardappel- en wortelblokjes toevoegen. Nog 5 min stoven. Water en bouillonblokjes, kummel en tijm toevoegen. Breng aan de kook en laat dan op zacht vuur 45 min gaarkoken. Met stamper de groenten in fijne stukjes pletten en kruiden met peper en zout. Voor een maaltijdsoep kan je er nog gerookt spek of stukgesneden zwanworstjes bijvoegen. Laat dan nog even opwarmen. 

    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:wittekool, ui, aardappel, wortel, tijm, kummel, spek, wintersoep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 stronkjes witloof
    50 g geraspte kaas
    200 g gekookte ham, in reepjes
    aardappelpuree van 500 g aardappelen (zie recept)
    1 eetl boter

    Kaas toevoegen aan warme aardappelpuree. Witloof in de lengte halveren, bittere kern uitsnijden, en in fijne reepjes snijden. Boter smelten in een pan en de witloofreepjes ± 5 min stoven op matig vuur en met deksel op de pan. Een paar maal omroeren. Leg de laatste minuut de gekookte ham even bij in de pan, om op te warmen (niet bakken). Roer om en meng met de warme puree.
    Variatie:
    Met Lamkoteletjes: Witloofstoemp zonder ham klaarmaken en geef er gebakken lamskoteletjes bij, gekruid met peper, zout en (verse) tijm.
    Met gerookte zalm: 2 stronkjes witloof stoven zoals hierboven en 100 g gerookte zalm bijvoegen . De aardappelpuree mengen met 2 eetl fijngeknipte bieslook (zonder kaas).
    Met spekblokjes: 200 g spekblokjes even bruinbakken in een tefalpan, zonder vetstof. Voeg bij het gestoofde witloof. 


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:witloof, ham, aardappelpuree, kaas, spek, zalm, bieslook, lamskoteletjes, stoemp, streekprodukten
    >> Reageer (11)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfilet met pizzaiola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een pittige Italiaanse tomatensaus gegaard op zacht vuur en lekker met vis, gebakken vlees of gepelde scampi.
    Voor 2 personen
    2 visfilets (diepgevroren)
    400 g gepelde tomaten (blik)
    2 eetlepels boter
    3 eetlepels olijfolie
    2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
    1 koffielepel oregano
    1 koffielepel tijm
    peper, zout, cayennepeper, suikerklontje
    Verwarm de olijfolie in een diepe tefalpan. Voeg knoflook toe en laat op een zacht vuur goudbruin worden. Giet het blik tomaten erbij en plet ze fijn. Kruid met peper en zout, flink wat cayennepeper, oregano, suiker en tijm. Meng alles goed en laat zonder deksel zachtjes stoven. Roer af en toe. Na ± 15 min. is de saus wat ingedikt en het sap verdampt. Leg de diepgevroren visfilets in de pan en bedek met de saus. Na 5 min. omdraaien. Laat nog ± 5 min. verder sudderen. Tijdens de laatste 5 minuten het vuur wat hoger zetten, zodat het overtollige vocht van de vis kan verdampen, en de saus niet te vloeibaar is. Schep de vis op de borden. Roer de boter bij de saus en meng even goed op een hoog vuur. Lepel de saus over de vis. Geef hierbij gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:vis, tomaat, olijfolie, look, kruiden, saus
    >> Reageer (0)
    09-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wittekool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aan de buitenkant is deze kool lichtgroen, maar binnenin wit.
    Voor 4 personen
    ½ wittekool
    30 g boter
    30 g bloem
    ½ liter melk
    peper, zout, nootmuskaat

    Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool. Snijd ze in twee, bedek de andere helft met plastiekfolie en bewaar in de koelkast voor een ander gerecht (vb soep of wittekoolsalade), of je kan witte kool ook invriezen na eerst 2 minuten te blancheren (koken in kokend water en verfrissen met koud water). Snijd de halve kool in fijne reepjes of met een groenteschaaf. De harde kern gebruiken we niet. In kokend gezouten water de fijngesneden kool 15 à 20 minuten gaarkoken op middelmatig vuur. Afgieten in vergiet en met een stamper fijnpletten, zo bekom je fijne stukjes kool. Dek af met deksel en ondertussen maken we een witte saus. Voor de saus: Boter smelten en bloem toevoegen. Goed omroeren met klopper en melk toevoegen. Goed mengen en paar minuten doorkoken tot de saus dikker wordt. Kruid naar smaak met peper en zout, maar zeker met nootmuskaat. Neem van het vuur en meng de wittekool onder de saus. Laat nog even opwarmen met de restwarmte van het vuur. Lekker met gekookte aardappelen en varkensvlees, worsten of spek.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:witte kool, bechamelsaus, witte saus, spek, worst, chipolata, varkensvlees, wittekoolsoep, aardappelen, wittekoolsalade
    >> Reageer (1)
    05-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kervelsoep met roomkaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6-8 personen
    1 zakje gemengde soepgroenten (500 g)
    1 ui, fijngesneden
    1,5 l bouillon (blokjes)
    1 potje kervel (diepvries,100 g)
    150 g verse roomkaas met kruiden
    peper, zout

    Stoof de ui in een klontje boter. Voeg de soepgroenten toe, laat even stoven, en doe de bouillon erbij. Breng tot kookpunt en laat op zacht vuur ± 30 min koken. Mix de soep fijn. Voeg de kervel toe en laat nog even koken. Kruid met peper en zout en roer de roomkaas eronder. Dit gaat het beste als je die beetje bij beetje met een beetje soep in een pollepel mengt. Laat nog even opwarmen.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:kervel, soep, roomkaas, soepgroenten
    >> Reageer (1)
    02-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding of bodding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gerecht om oud brood en/of koffiekoeken te verwerken. Zeer lekker tussendoortje.
    500 g oud brood
    300 g griessuiker
    ¾ l lauwe melk
    4 eieren
    50 g rozijnen
    1 zakje vanillepoeder
    1 koffielepel kaneel (of vanillesuiker)
    2 eetl rum (naar keuze)
    Breek het brood met korsten in kleine stukken en doe in grote kom. Los de suiker op in ½ liter lauwe melk en giet over het brood. Plet alles en laat 30 minuten weken. Plet en roer in de kom zodat een dikke brij ontstaat. Meng het zakje vanillepoeder met ¼ liter melk Voeg samen met de rozijnen, kaneel, rum en de geklutste eieren toe aan de brij. Roer alles goed door elkaar en giet in een ingevette bakvorm. Bak in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 50 à 60 min. De broodpudding eerst wat laten afkoelen en uit de vorm halen.
    Weetje:
    Je kan ook een beetje peperkoek, speculaas, koekjesoverschot of chocoladestukjes toevoegen. Eventueel een eetlepel honing samen met de suiker oplossen. Koffie i.p.v. melk kleurt de pudding donkerer.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:oud brood, melk, ei, vanillepoeder, suiker, kaneel, rum, koffiekoeken, overschotjes
    >> Reageer (2)
    01-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsbrief 2018
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste wensen voor 2018.

    Voor vandaag, morgen en alle andere dagen wensen we jullie een jaar zonder zorgen.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jenthes keuken

    Je kan recepten terugvinden in de categorieen (rechts) of met de zoekfunctie in het vakje "zoeken in blog". Een ingredient invullen, zoals bijvoorbeeld "witloof", en je krijgt dan alle gerechten met witloof. Lees ook de reacties onderaan de gerechten, met soms nuttige tips. Het is mogelijk om mijn recepten voor eigen gebruik te kopieeren. Wenst U ze op uw site te zetten,dan graag een link naar mijn keukenblog. Stuurt u mij in dit geval alstublieft een mail, zodat ik hiervan op de hoogte ben. Alle rechten voorbehouden © Jenthe. Veel kookplezier. 


    >> Reageer (0)
    28-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cappuccino van soep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wachthapje voor 4 personen
    1 liter gele paprikasoep (zie soepen)
    2 dl room
    kervel of peterselie, fijngeknipt
    zout
    Klop de room lichtjes op met een snuifje zout. Warm de gele-paprikasoep op en verdeel over 4 thee-glazen. De room bovenop de soep serveren zoals een cappuccino. Bestrooi met een weinig peterselie of kervelplukje. Kan ook met garnalensoep, pompoensoep, wortelsoep, paprikasoep.....


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:gele paprika, room, peterselie, kervel
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ajuinsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een nachtje vieren een hartige kop soep om te bekomen.
    Voor 8 personen
    800 g gepelde uien
    3 eetlepels boter
    3 eetlepels bloem
    1,5 liter water
    3 kip- of groentenbouillonblokjes
    1 knoflookteentje
    takje tijm, laurierblad
    Snij de uien in ringen. Boter smelten en de uiringen stoven op middelmatig vuur met deksel op de kookpot. Roer regelmatig om en voeg het fijngesneden teentje look toe. Hoe bruiner de uien, hoe bruiner de kleur van de soep zal zijn. Na ± 10 minuten de bloem over de uien strooien en goed omroeren. Voeg het water, bouillonblokjes, laurier en tijm toe en schraap met een spatel over de bodem zodat alles goed loskomt. Breng aan de kook en laat 30 min garen op zacht vuur. Eventueel met stamper de uien fijner pletten, maar niet fijnmixen. Naar smaak kruiden indien nodig met peper en zout en opdienen.
    Tip:
    Neem ook een kijkje bij de variant: uiensoep


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:uien, bouillon, knoflook, ajuin, soep, uiensoep
    >> Reageer (11)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi en Sint-Jakobsvruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 2 – 4 personen
    12 kleine of 6 grote Sint-Jakobsvruchten
    6 - 8 scampi
    bloem
    3 eetl olijfolie, 1 eetl boter
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 eetl verse basilicum of peterselie, fijngeknipt
    6 eetl droge witte wijn
    peper, zout

    Kruid de Sint-Jakobsvruchten met peper en zout en bestrooi met wat bloem. Schud de overtollige bloem af. Neem een brede pan (zodat alles in één laag naast elkaar ligt) en verhit de olijfolie. Voeg de scampi en Sint-Jakobsvruchten toe. Verminder het vuur, bak 2 min. en keer om. Voeg knoflook en basilicum (of peterselie) toe en roer om. Bak alles nog 2 min, tot de schelpdieren stevig aanvoelen en alles rondom goudbruin gebakken is. Blus met de witte wijn en laat even inkoken. Voeg de boter toe en blijf roeren tot de saus iets indikt. Serveer onmiddellijk op voorverwarmde bordjes of schelpen. Geef een stukje stokbrood bij.
    Tip:
    Dompel de diepgevroren scampi en Sint Jakobsnoten even onder in warm water om te ontdooien. Dep droog met keukenpapier. Snijd grote Sint-Jacobsvruchten doormidden (laat eventuele koraal heel).


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:scampi, jakobsschelpen, jacobsnoten, witte wijn, look,coquille
    >> Reageer (1)
    27-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Snijd bovenaan de tomaatjes een stukje weg. Hol het kerstomaatje uit met een lepeltje. Kruid met een weinig peper en zout. Laat omgekeerd wat uitlekken. Meng de garnalen met een weinig mayonaise en vul de tomaatjes hiermee. Versier met plukjes tuinkers of peterselie. Schik op een amuselepel een druppel mayonaise en zet het kerstomaatje hierop (zo kan het niet wegrollen).


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:kerstomaatje, garnaal, wachthapje, amuselepels, vingerhapje, lepelhapje
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (35)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Erwtjes met appel
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Cake met appelen
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Komkommersoep
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Witloofroomsaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Aardbeien met sabayon
  • Groene aspergesoep
  • Witloof met veldsla
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Asperges met beenham
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bloemkoolsoep
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Seldersoep
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Boterboontjes
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Aspergeslaatje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met uien en spek
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preirolletjes met ham
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Preisoep met aardappelen
  • Rijst met tonijn
  • Prei - witloofsoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Peren in koffie
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Witloof met champignonsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Koolrabi
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Erwten en wortelen
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Witloof gestoofd
  • Mosterdsaus
  • Appelen gevuld met prei
  • Kip met preiroomsaus
  • Vijgenconfituur
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Appeltjes in de oven
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Zalmrolletje
  • Kalfsfricassee
  • Soepvleesfricassee
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • Spaanse omelet
  • Omelet met champignons en kaas
  • Tomaten met eieren
  • Uitsmijter
  • Gevulde eieren
  • Gehakt in witloofjasje
  • Gevulde eitjes
  • Fijne kippesoep
  • Andijvie, gestoofd
  • Vispotje met lengfilet
  • Kaassaus
  • Visgratin met spinazie
  • Capellini carbonara
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Knolselderstoemp
  • Komkommer Polonaise
  • Champignonsaus
  • Juliennesoep
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Kabeljauw met provencaalse saus

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    bbe_group
    blog.seniorennet.be/bbe_gro
    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!