NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
tatankayotanka
blog.seniorennet.be/tatanka
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    krijan_jono
    blog.seniorennet.be/krijan_
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    wilmaldegem1931
    blog.seniorennet.be/wilmald
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    28-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosterdsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker bij vis en varkensvlees
    1 dl water
    4 eetl mosterd
    2 dl room ( light of soyaroom)
    peper en zout
    Bak het vlees, neem uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Blus de braadpan met het water en schraap de aanbaksels los. Zet de pan even van het vuur en doe er de room en de mosterd bij en roer goed om met klopper. Breng al roerend aan de kook en laat even indikken.


    Categorie:Sauzen
    Tags:mosterd, saus, room
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met preiroomsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 kippefilets
    2 preiwit ( 300 g), fijngesneden
    100 g boter
    2 eetl olijfolie
    1 dl water + 1 eetl citroensap (of witte wijn)
    1 dl room

    Smelt 50 g boter en 2 eetl olijfolie en laat de kip rondom bruinbakken. Zet vuur lager, kruid naar smaak met peper en zout en laat nog 15 min zachtjes verder bakken. Ondertussen in een andere kookpot 50 g boter smelten. Prei afspoelen en met aanhangend water bijvoegen. Zet vuur lager en ± 15 min laten stoven met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Voeg water, citroensap en room toe. Kruid met peper (molen) en zout en breng aan de kook. Laat nog ± 5 – 8 min koken op hoog vuur, zonder deksel, zodat de saus kan indikken. Goed roeren. De saus is nu mooi romig. Serveer de saus met de warme kip. Dien op met gekookte aardappelen of kroketten.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kip, kippefilet, prei, room, kroketten, aardappelen
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenskotelet met picklessaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook wel Cross & Blackwell saus genoemd, naar de Engelse piccalilli.
    Voor 2 personen
    2 koteletten
    4 eetl pickles (vb Devos-Lemmens)
    1 dl lichte room, uit koelkast
    0,5 dl water
    bakboter
    peper, zout
    Smelt de boter en bak de koteletten goudbruin langs beide kanten op middelmatig vuur. Zet deksel schuin op de pan en laat 5 à 10 minuten (naargelang dikte) doorbakken op zachter vuur. Kruid naar smaak met peper en zout. Neem uit de pan en dek af. Blus de braadpan met het water. Schraap de aanbaksels los met houten lepel. Zet de pan even van het vuur en doe er de room en pickles bij. Goed omroeren en gedurende een paar minuten op middelmatig vuur inkoken tot een smeuige saus. Serveer de saus over de koteletten. Geef hierbij frietjes met een slaatje van fijngesnipperd witloof of tuinkers.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:picklessaus, kotelet, varkensvlees, tuinkers
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g aardappelen
    200 g wortelen
    50 g boter
    zout, peper, muskaatnoot
    1 sjalotje
    Schraap of schil de wortelen met dunschiller. Snijd de geschilde aardappelen, wortelen en sjalot in stukjes. Zet in kookpot alles onder water en breng aan de kook. Laat 25 min koken op zacht vuur. Giet af en laat even opdrogen in de kookpot. Voeg boter toe en stamp fijn. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Geef hierbij gebakken vlees, kip, of een zachtgekookt eitje bovenop de stoemp, prik en laat uitlopen. Ter afwisseling vervang je de helft van de wortelen door pastinaak.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:wortel, sjalot, aardappel, stoemp, puree, pastinaak, vlees, eitje, spek
    >> Reageer (8)
    27-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chipolata met champignons en kerstomaat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    6 chipolata (± 400 g)
    250 g champignons, in vieren gesneden
    8 kerstomaatjes, in twee gesneden
    2 eetl bakboter
    peper, zout
    Prik gaatjes in de chipolata en bak ze rondom bruin in de boter gedurende ± 10 min. op middelmatig vuur. Haal ze uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie. Bak de champignons ± 5 min in de achtergebleven bakboter. Roer voortdurend om zodat ze mooi bruin worden. Voeg de tomaatjes toe en kruid met peper en zout. Laat nog ± 5 min verder sudderen met deksel op de pan. Roer af en toe. Leg de laatste minuten de chipolata nog even bij in de pan. Serveer de chipolata met het champignon-tomaatmengsel en gekookte aardappelen of gekookte rijst.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:chipolata, worst, kerstomaat, champignons, paddestoelen,
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prei - witloofsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 personen
    1/2 kg witloof (fijngesneden)
    1/2 kg prei ( fijngesneden)
    2 aardappelen ( in stukjes gesneden)
    1,5 l water
    3 tabletjes kippen- of groentenbouillon
    1 klontje boter
    Smelt de boter en voeg de groenten toe en laat 10 min stoven op zacht vuur. Roer af en toe. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Laat 30 min zachtjes gaarkoken. Mixen en eventueel kruiden naar smaak met peper en zout.
    Tip:
    Ik gebruik het witte gedeelte van de prei als groente, gestoofd of met witte saus, bij vlees. Het groene gedeelte gebruik ik voor soep.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:soepprei, witloof, prei, soep, aardappel, bouillon
    >> Reageer (4)
    26-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktbrood met spekjasje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit vleesbrood (pain de veau) is met spek omwikkeld en lekker met groenten en aardappelen of warme kriekjes en brood. Tegenwoordig is het gehakt reeds gekruid in de handel verkrijgbaar.
    Voor 2 personen
    500 g gehakt (vb. varken of gemengd met rund)

    1 ei

    50 g paneermeel

    peper, zout, muskaatnoot

    1 eetlepel boter

    6 fijne sneetjes ontbijtspek
    Indien het gehakt niet gekruid is , dan vermeng je het gehakt met het ei, paneermeel, peper, zout en muskaatnoot, of naar eigen keuze met kruiden. Rol het tot een ovaal broodje en wikkel het spek rond het gehaktbroodje. Smelt op middelmatig vuur boter in een tefalpan en leg het gehaktbrood in de pan. Deksel op de pan en 30 minuten laten bakken op zacht vuur. Draai het broodje regelmatig om zodat het een mooi bruin korstje krijgt. Serveer naar keuze.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:gehakt, ei, paneermeel, muskaatnoot, ontbijtspek, pain de veau
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soepje met garnalen en visblokjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    150 g stevige visfilets (kabeljauw, pollak, ...)
    100 g grijze garnalen
    4 sneden gerookte zalm
    5 dl kippenbouillon (tabletjes)
    5 dl melk
    2 wortelen
    1 preiwit
    boter
    1 eetl fijngehakte peterselie

    De wortelen en prei in kleine blokjes snijden. Glazig fruiten in een kookpot met boter. De kippenbouillon en de melk toevoegen. Aan de kook brengen en ± 30 min op zacht vuur laten garen. Mixen. Kruiden naar smaak met peper en zout.De vis in blokjes snijden en laten pocheren. Gebruik een schuimspaan, dompel daarmee de blokjes in de soep. De visblokjes zijn vlug klaar. Haal ze uit de soep en omwikkel ieder blokje met gerookte zalm. Schik in ieder bord een lepel grijze garnalen en de visblokjes met gerookte zalm. Schenk de soep op de garnituur en versier met peterselie


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:kabeljauw, pollak, garnalen, zalm, wortel, prei, bouillon, soep, visblokjes
    >> Reageer (1)
    25-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitsmijter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 snede brood
    1 spiegelei
    zachte slablaadjes

    trostomaat of kerstomaatjes

    1 snede rauwe of gekookte ham

    1 sneetje kaas

    augurkjes

    Leg de snede brood op een bord. Bedek met enkele slablaadjes, dan de ham en daarop de kaas en bovenop het spiegelei. Leg rondom de schijfjes of stukjes tomaat en augurkjes.

    Spiegelei

    Smelt op middelmatig vuur wat boter in een anti-kleefpan. Breek het ei op de zijkant van een tas en laat het voorzichtig in de pan glijden. Kruid naar keuze met peper en strooi wat zout op het eiwit (dat stolt dan makkelijker), nooit op de dooier (die wordt dan hard). Laat bakken tot het eiwit volledig gestold is. Laat zachtjes uit de pan op een warm bord glijden.( Warm het bord 30 seconden in de microgolf).


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, brood, sla, tomaat, ham, hesp, kaas, augurk, spiegelei
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als voorgerecht voor 2 personen
    500 g verse witte asperges, diepvries of bokaal
    2 hardgekookte eieren
    1 eetlepel fijngeknipte peterselie
    75 g echte boter
    peper, zout, nootmuskaat

    Schil en kook de asperges volgens basisrecept of verwarm de asperges uit bokaal een paar minuten in microgolf met het vocht. Laat uitlekken op huishoudpapier. Pel de eieren, versnipper het eigeel en eiwit apart en meng dan samen met de fijngeknipte peterselie. Smelt de boter in een pannetje ( niet bruin laten worden) en kruid met peper en zout. Voeg 2 eetlepels kookvocht van de asperges toe en laat even opwarmen. Warm ondertussen de borden op. Druppel wat water op de borden en verwarm 1 min 30 sec in de microgolf. Droog ze even en schik de uitgelekte warme asperges op het bord. Bestrooi met een weinig nootmuskaat. Bestrooi de onderkant van het bord met het ei- en peterseliemengsel en lepel er de gesmolten boter over. Dien onmiddellijk op.


    Categorie:Groenten-Asperges
    Tags:asperges, eieren, peterselie, boter, voorgerecht
    >> Reageer (0)
    24-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten met eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Eenvoudige ovenschotel als lunch met een stuk brood
    4 grote tomaten (zoals coeur de boeuf)
    4 eieren
    oregano, gedroogd
    geraspte kaas (grana padano, parmesan)
    gerookte ham, in stukjes gesneden
    peper, zout
    Oven voorverwarmen op 180°C. Spoel de tomaten onder de waterkraan en snijd bovenaan een deel weg. Met een lepeltje de pitjes en vruchtvlees uithalen. Bestrooi de binnenkant met zout en laat ze omgekeerd een kwartiertje uitlekken. Een ovenschaal insmeren met bakboter. Bestrooi de tomaten met wat gedroogde oregano en kruid met peper. Wrijf de buitenkant in met wat olijfolie en schik ze in de ovenschaal. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven, breek telkens een ei in een kopje en laat het ei in de tomaat glijden. Bestrooi met de ham. Als het ei wat uitloopt langs de tomaat is dit niet erg. Zet de schaal opnieuw in de oven gedurende 5 minuten, tot de eieren gestold zijn. Haal de schotel uit de oven en bestrooi naar eigen keuze met wat geraspte kaas.

    Categorie:Eiergerechten
    Tags:tomaat, ei, oregano, kaas, ham, hesp, ovenschotel, lunch
    >> Reageer (1)
    23-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met kalfsragout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verrassend lekker en feestelijk gerecht met groene pasta.
    Voor 4 personen
    ± 600 g kalfsblanket (fricassee)
    1 eetlepel bloem
    ± 6 dl heet water
    blikje champignons (± 280 g)
    takje tijm, 1 laurierblad
    1 ui, fijngesneden
    tagliatelle verdi (groen)
    sausbinder
    1 dl room (naar keuze)
    Geraspte kaas (Parmesan, Grana Padano...)

    Snijd het vlees in kleine blokjes. Boter smelten en het vlees met kleine hoeveelheden in de pan rondom dichtschroeien. Bestrooi het vlees met de bloem en roer om. Overgiet met het hete water zodat het vlees juist bedekt is. Laurier, tijm, ui, peper en zout toevoegen. Deksel op de pan en 1u 15 min op zacht vuur garen. Voeg champignons toe en nog 15 min. laten verder pruttelen. Voeg sausbinder toe zodat de saus mooi gebonden is. Eventueel room toevoegen, maar dan niet meer koken. Kook de pasta (volgens verpakking) in gezouten kokend water met een beetje olijfolie. Roer regelmatig om. Afgieten en onmiddellijk op bord schikken. De kalfsragout in het midden op de pasta schikken. Bestrooi de pasta met een weinig geraspte kaas en serveer in een schaaltje op tafel.


    Categorie:Pasta's
    Tags:fricassee, kalfsblanquette, champignon, tagliatelle verdi, geraspte kaas
    >> Reageer (0)
    22-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andijviestoemp met spekjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g aardappelen, geschild
    150 g verse andijvie
    150 g spekblokjes
    50 g boter
    1 koffielepel mosterd
    peper

    Breng geschilde aardappelen met water aan de kook. Op zacht vuur 20 minuten gaarkoken. De andijviebladeren spoelen en in fijne reepjes snijden van ± 5 cm. Bak ondertussen de spekblokjes krokant in tefalpan zonder boter. Giet de aardappelen af en stamp fijn. Maak een putje in het midden en voeg de boter, mosterd en peper naar smaak toe. Meng alles goed en roer er de rauwe andijvie onder. Serveer de stamppot onmiddellijk met de spekblokjes bovenop.
    Tip: Maak met de rest van de struik de volgende dag gestoofde andijvie als groentenschotel met worst of ander vlees.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:andijvie, aardappel, spekblokjes, mosterd, stoemp, stamppot
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andijvie, gestoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 andijvie
    1 sjalotje, fijngesneden
    50 g boter
    peper, zout, nootmuskaat
    sausbinder

    Verwijder alleen de lelijke buitenste bladeren van de andijvie en spoel als struik in koud water. Laat uitlekken en neem de struik goed samen. Snijd met groot mes, van de top naar de wortel, in stukjes van ± 5 cm. Smelt boter en stoof de sjalot op middelmatig vuur een paar minuten glazig ( niet bruinbakken). Spoel de andijvie nogmaals onder de kraan en voeg met het aanhangende water bij de sjalot. Deksel op de kookpot en ± 5 min op middelmatig vuur laten stoven. Roer om. Laat 15 min stoven op zacht vuur en af en toe omroeren. Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Bind vocht met sausbinder.
    Tip: Voor 2 personen maak je de helft van de struik klaar en met de andere helft bijvoorbeeld andijviestoemp.


    Categorie:Groenten
    Tags:andijvie, sjalot, boter, seizoensgroenten
    >> Reageer (1)
    21-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rond Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Roereieren of omelet

    Per ei voeg je een lepel melk bij opgeklopte eieren. Kruid met wat peper en zout. Giet de eieren in een tefalpan met gesmolten boter. Op een matig vuur de eieren regelmatig roeren, zodat ze lichtjes stollen, zonder aan te bakken. Roer de buitenste delen die al gestold zijn naar het midden. De roereieren moeten nog smeuïg zijn. Je kan er geraspte kaas, stukjes ham of spek, stukjes tomaat of tuinkruiden zoals bieslook bijvoegen. Vouw eventueel de omelet dicht en vul met bijvoorbeeld gekookte asperges, gebakken champignons of grijze garnalen. Fijn gesneden spek eerst in pan krokant bakken en daarover de geklutste eieren. Bak tot de eieren gestold zijn.  
    Spiegeleieren

    Smelt op middelmatig vuur wat boter in een anti-kleefpan. Breek het ei op de zijkant van een tas en laat het voorzichtig in de pan glijden. Kruid naar keuze met peper en strooi wat zout op het eiwit (dat stolt dan makkelijker), nooit op de dooier (die wordt dan hard). Laat bakken tot het eiwit volledig gestold is. Laat zachtjes uit de pan op een warm bord glijden.( Warm het bord 30 seconden in de microgolf)
    Gekookte eieren
    Haal de eieren liefst enige tijd op voorhand op kamertemperatuur. In een kookpot water aan de kook brengen. Met wat zout in het water zullen de eieren niet barsten. Leg de eieren op een lepel en dompel ze in het water. Ze moeten volledig met water bedekt zijn.

    Zachtgekookt: 4 minuten. Lekker met lange broodreepjes, noem het soldaatjes.

    Hardgekookt: 10 minuten. Niet langer want anders kleurt de rand van de dooier zwart. 

    Giet het water af en hou de eieren even onder koud stromend water om ze af te koelen. Laat volledig afkoelen. Hardgekookte eieren bewaren enkele dagen in de koelkast. Om ze gemakkelijk te pellen rol ze onder de handpalm om de schaal te breken. Serveer ze doorgesneden bij een koude schotel, uit het vuistje bij de pic-nic, of omhuld met gehakt heten ze vogelnestjes. 

    Gepocheerde eieren

    Breng een liter water aan de kook met 2 eetlepels azijn. Breek de eieren één voor één in een kopje. Zet het vuur zachter zodat het niet meer kookt. Roer in het water zodat het een draaikolk vormt en laat het ei erin glijden. Laat ongeveer 3 minuten gaar worden. Haal de eieren met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op een propere keukendoek (huishoudrol blijft plakken). Lekker bij aardappelpuree of stoemp. Doorprik de dooier, zo kan het eigeel lekker uitlopen.

    Eiermimosa

    Snijd een hardgekookt ei doormidden en scheid het eiwit van het eigeel. Plet ieder apart met een vork en kruid met wat peper en zout. Meng met gesmolten boter en met fijngeknipte peterselie. Serveer onmiddellijk met gekookte asperges, lamsfilet, hamrolletjes enz…

    Liaison voor romige binding in soep: 1 eidooier met 1 dl room opkloppen en onder de warme soep mengen. Niet in kokende soep anders stollen de eieren en schift de soep.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, spiegelei, roerei, omelet, gekookte eieren, zachtgekookt, hardgekookt, gepocheerd, eiermimosa, liaison, pasen
    >> Reageer (0)
    20-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBQ: Gegrilde sardines
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    2 à 3 sardines per persoon
    zeezout (naar keuze)
    citroenen
    rauwkost naar keuze (tomaat, sla…)
    aardappel in de schil of stokbrood
    Maak de sardines schoon, maar laat kop en staart zitten. Maak met een mes drie dwarse inkepingen in beide zijden van elke sardine. Leg ze op een grillrooster en bestrooi met zeezout. Bak ze ± 4 minuten aan beide kanten, tot ze gaar zijn, het vel vertoont dan blaasjes. Serveer met citroenhelften om ze te besprenkelen, rauwkost naar keuze, aardappel of brood en een fris biertje.


    Categorie:Barbecue
    Tags:sardine, zeezout, citroen, barbecue, aardappel, biertje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met champignons en kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    150 g champignons
    1 sneetje ham (gekookt of gerookt)
    3 eieren
    2 eetl melk
    3 eetl geraspte kaas (emmenthal, gruyere...)
    boter
    1-2 eetl bieslook, fijngesnipperd
    Snijd de champignons in schijfjes, de ham in stukjes en bak ± 5 min in een beetje boter. Goed omroeren. Giet het mengsel op een bordje. Eieren even met een beetje melk loskloppen. Kruiden met peper en zout. Een goede klont boter smelten, vuur lager zetten, en de eieren in de pan gieten. De boter en eieren meteen mengen met een spatel of vork, want eieren houden van boter en zo bekom je een smeuige omelet. Verdeel onmiddellijk het champignonmengsel over de eieren en bestrooi met de kaas. Deksel op de pan en laat verder bakken op zacht vuur tot de eieren gestold zijn. Bestrooien met bieslook en onmiddellijk serveren.
    Tip: Een blikje uitgelekte champignons kan ook. Gebruik liefst verse kruiden.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:omelet, ham, gekookte hesp, eieren, kaas, melk, champignon, verse kruiden
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelkroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bloemige aardappelen zoals bintjes zijn ideaal voor kroketten. Als de nieuwe patatjes op komst waren, maakte ik met de overblijvende voorraad oude aardappelen kroketten, die dan ingevroren werden.
    Voor 4 personen
    1 kg bintjes - aardappelen
    2 eieren
    1 eetlepel boter (± 30 gr) op kamertemperatuur
    peper, zout, nootmuskaat
    paneermeel
    1 eetlepel maizena – zetmeel
    Schil de aardappelen en spoel ze in water. Snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een kookpot en vul met water zodat ze juist onder staan. Breng aan de kook met deksel op de kookpot. Als het water bijna kookt, zet je het vuur lager op middelmatig en laat de aardappelen 20 minuten zachtjes koken. Giet ze af en laat ze in de kookpot nog even verdampen en schud de aardappelen zodat ze bloemig worden en opdrogen. De gekookte aardappelen nu, als ze nog warm zijn, door een roerzeef of “passe – vite” draaien. Meng de puree met de boter, de eierdooiers (eiwit apart in koelkast zetten), peper, zout, nootmuskaat en het zetmeel. Proef even of de kruiding goed is. Nu doen we de massa in een kroketmachine (millecroquettes, met 3 ronde gaten), of we rollen ze zelf eerst rond en dan in langwerpige kroketten van ± 7 cm. Allen op een schaal of plank schikken en onafgedekt of met een keukenhanddoek in de koelkast of op een koele plaats zetten. Liefst tot de volgende dag, zo kunnen ze opdrogen en afkoelen. ’s Anderdaags het eiwit lichtjes opkloppen in een diep bord. In een ander bord strooien we paneermeel. We rollen eerst de kroketten door het eiwit en daarna in het paneermeel. Nu zetten we ze in de koelkast tot ze gebakken worden. Warm het frituurvet of olie tot 180°C. Bak de kroketten met zo’n 6 à 8 tegelijk gedurende ± 3 minuten. Laat het mandje in de frietketel tijdens het bakken, zonder te schudden. Na het bakken laten uitlekken op huishoudrol (witte kant).
    Deze kroketten kan je invriezen. Leg ze naast mekaar indien mogelijk. Het is best om nadien het aantal kroketten een half uurtje te laten ontvriezen op een bord, zo zijn de ijskristallen verdwenen en barsten ze niet open bij het bakken.
    Warmhouden van een grotere hoeveelheid kan in een oven van ± 80°C.


    Categorie:Groenten-Aardappelen
    Tags:kroketten, croquettes, bintje, paneermeel, eieren, frituren, millecroquettes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmrolletje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 rolletjes
    Snijd twee sneetjes zalm in repen van ± 3 cm breed. Neem een blik kleine, fijne, asperges en laat uitlekken. Snijd de aspergepunten af, en rol ze in een zalmreepje zodat ze mooi uitsteken boven de zalm. Steek er een prikker in en bestrooi de aspergekopjes met wat fijngeknipte peterselie. Gebruik de overgebleven aspergestukjes in een aperitiefglaasje.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:gerookte zalm, asperge, hapje
    >> Reageer (0)
    15-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 zalmfilets (diepvries)
    250 g tagliatelli
    2 doosjes tuinkers
    2 eetl water
    2 dl room
    peper, zout
    Water aan de kook brengen met een beetje olijfolie en zout. De diepgevroren zalmfilets in een microgolfschaal leggen. Afgedekt 6 à 8 min (naargelang grootte) in microgolf 800 Watt. Laat afgedekt nagaren. Tuinkers afknippen juist boven de bodem. Afgedekt in microgolfpotje, met water, 30 sec op 800 Watt. In mixerkom room en tuinkers een paar seconden mixen. Kruiden met peper en zout en opwarmen. Kook de tagliatelli en giet af. Schik de zalm op een bord met de pasta en overgiet met de saus.
    Tip:
    Naar keuze kan je nog andere kruiden toevoegen aan de room zoals peterselie, kervel, waterkers en spinazie.


    Categorie:Pasta's
    Tags:tagliatelli, zalmfilet, tuinkers, pasta, tuinkruiden, room, kervel, waterkers, spinazie
    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (11)
  • Oma's recepten (33)
  • Oma's Stoemp-Puree (10)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (21)
  • Vleesgerechten (12)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Tomaat tonijn
  • Tomaat Garnaal
  • Garnalentoren
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Meloen met gerookte zalm
  • Aardbeien met roomijs
  • Citroendrankje
  • Salade Niçoise
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Gazpacho
  • Ijsbergsla met fruit
  • Mosselsoep
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Varkensruggebraad
  • Paella
  • Prei op vlaamse wijze
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Spagetti Bolognese
  • Tonijn met kruidenboter
  • Broccolisoep
  • Paprikasoep
  • Lamskoteletje met ananas
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Tomatensla
  • Mayonaise met mixer
  • Cake met appelen
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Zalm met prei
  • Venkel en tomatengratin
  • Tortilla
  • Tortilla met courgette
  • Erwtjes met appel
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Wortelen
  • Mosselen natuur
  • Groene boontjes
  • Slastoemp met eieren
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met een korstje
  • Doperwten
  • Ratatouille
  • Snijbonen
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Slasoep
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Pasta met spekblokjes
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Appeltaart
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Aardbeien met sabayon
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Kippenbouillon met asperges
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergerolletje
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges met garnalensaus
  • Aardbeibloesem
  • Trostomaatjes gegrild
  • Nieuwe aardappelen
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Boterboontjes
  • Meloen met Gandaham
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Bloemkool
  • Asperges met garnalen
  • Groene aspergesoep
  • Aspergesoep
  • Toast Champignon
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Seldersoep
  • Venkelsoep
  • Pensen met appeltjes
  • Tomaat met vinaigrette
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Avocado met krab
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Appelsoep
  • Witloofsoep
  • Witloofroomsaus
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Wortelsoep
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Kaassoep met balletjes
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Witloof met veldsla
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Boterham met aardbeien
  • Bolognesesaus
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges met beenham
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Asperges: Basisrecept
  • Sperzieboontjes met spek
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Aspergeslaatje
  • Veldsla met uien en spek
  • Spinazie
  • Doperwten in microgolf
  • Appelcake
  • Verse tomatensoep
  • Rijstpap
  • Chili Con Carne
  • Provencaalse saus
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preisoep met aardappelen
  • Gehaktballen met krieken
  • Bloemkoolsoep
  • Preirolletjes met ham
  • Varkenskotelet charcutiere
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Mosterdsaus
  • Kip met preiroomsaus
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Wortelstoemp
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Prei - witloofsoep
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Uitsmijter
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Tomaten met eieren
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Andijvie, gestoofd
  • Rond Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Omelet met champignons en kaas
  • Aardappelkroketten
  • Zalmrolletje
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Gevulde eieren
  • Witloof met champignonsaus
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Gevulde eitjes
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Soepvleesfricassee
  • Wortelen in microgolf
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Spaanse omelet
  • Witloof gestoofd
  • Erwten en wortelen
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Ajuinstoemp
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Gehakt in witloofjasje
  • Courgette in tomatensaus
  • Koolrabi
  • Fijne kippesoep
  • Vissoep
  • Komkommersoep
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Visgratin met spinazie
  • Kalfsfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Capellini carbonara
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Champignonsaus
  • Zeevruchtenspagetti
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Kaassaus
  • Rijst met tonijn

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    cattleannie
    blog.seniorennet.be/cattlea

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!