NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
biekebolleke
blog.seniorennet.be/biekebo
Foto
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    luc_en_rina
    blog.seniorennet.be/luc_en_
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lisettejsr
    blog.seniorennet.be/lisette
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    22-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterkerssoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4-6 personen
    1 bosje waterkers of 2 bakjes tuinkers
    2 preiwit, fijngesneden ( 300 g )
    1 grote aardappel, geschild
    7 dl water
    3 dl volle melk
    2 groentenbouillonblokjes
    Olijfolie of mespuntje boter (voorkomt overkoken)
    peper, zout

    Spoel de geschilde aardappel en snijd in blokjes. Breng de melk, water, bouillonblokjes en een paar druppels olie of boter samen aan de kook. Voeg de prei en aardappelblokjes toe, kruid met peper en zout. Breng opnieuw aan de kook, dek af en laat ± 25 min garen op een zacht vuur. Mix de soep fijn, voeg de waterkers of tuinkers toe en mix nog even fijn. Versier met een paar plukjes water- of tuinkers. Voor een feestelijke afwerking een paar snippers gerookte zalm in elk bord schikken. Waterkersroomsoep: Klop een eidooier met 2 dl room en voeg net voor het opdienen bij de soep. Niet meer koken.


    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:waterkers, preiwit, aardappel, melk, bouillon, olijfolie
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met kruidenkorst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijk haasje met verse kruiden.
    Verrukkelijke geuren in de keuken.
    Voor 2 personen
    1 varkenshaasje ( ± 400 g)
    1 bosje peterselie
    1 bosje basilicum
    2 tijmtakjes
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 sjalot, fijngesnipperd
    6 eetl paneermeel
    6 eetl olijfolie
    50 g boter, gesmolten
    peper, zout

    Kruiden afspoelen en droogdeppen. De peterselie en basilicumblaadjes fijnknippen met schaar. Tijmblaadjes van de takjes afritsen. Vermengen met paneermeel, olijfolie, sjalot, knoflook en kruiden met peper en zout. Varkenshaasje droogdeppen met keukenpapier en rondom inwrijven met peper en zout. Twee eetlepels olijfolie verhitten en het vlees rondom mooi bruin bakken. Uit de pan nemen, het fijne uiteinde omvouwen en in een vuurvaste schotel leggen. Het vlees bedekken met een laag kruidenmengsel. Verdeel de rest over de schaal. De gesmolten boter over het geheel verdelen. In een voorverwarmde oven 220° C braden gedurende 30 – 35 min. Na 20 min temperatuur minderen naar 200° C. en het vlees bedruipen met het braadvocht. Serveer hierbij gekookte aardappelen en gestoofde erwtjes of wortelen.


    Categorie:Vleesgerechten-Varken
    Tags:varkenshaasje, kruidenkorst, familiefeest, peterselie, basilicum, tijm, look, sjalot, paneermeel, olijfolie
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peren met vijgenpuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Geef dit verrassend lekker gerecht bij wild en gevogelte of als dessert met sabayon.
    Voor 2 personen
    2 peren (conference, doyenné..)
    2 verse vijgen
    3 eetl suiker
    3 eetl water
    sap van 1 citroen
    Snijd de geschilde peren doormidden en verwijder het klokhuis. Rol ze in citroensap om verkleuring te voorkomen. Schik ze in een kring in een microgolfschaal. Water toevoegen en bestrooien met één eetlepel suiker. Afgedekt in microgolf 6 min ± 750 Watt. Laat afkoelen. Halveer de vijgen en meng het vruchtvlees met 2 eetlepels suiker in een pannetje. Warm op en laat 3 à 4 min doorkoken op zacht vuur. Roer af en toe. Laat afkoelen. Leg op ieder bord 2 halve uitgelekte peren met de snijkant naar boven en vul met de vijgenpuree. Kan ook met uitgelekte peren uit blik.
    Sabayon met porto:
    Per persoon: 1 eierdooier, 1 eidopje kristalsuiker, 1 eidopje porto Klop in een hoog microgolfkommetje de eierdooier met de suiker tot het mengsel als een lint van de klopper loopt. Roer er dan de porto door en zet in microgolf, onafgedekt 30 seconden, ca 750 Watt. Roer nogmaals flink en zet nog 30 seconden in microgolf. Klop de sabayon vervolgens los en lepel rond de peren. Kan ook met zoete witte wijn.

    Categorie:Desserten
    Tags:vijgen, peer, sabayon, gevogelte
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnfilet met appel en champignon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Konijnfilet is versneden uit het rugstuk. ca 120 gr filet per persoon in een volledig menu of 2 filets als hoofdschotel.
    Voor 2 personen
    4 konijnenfilets
    2 appelen
    250 g champignons
    1 dl room
    1 dl water
    ¼ koffielepel kaneel
    1 koffielepel bloemsuiker
    fijngeknipte peterselie
    bakboter of olijfolie
    De filets uit de koelkast halen en 15 minuten op kamertemperatuur laten komen. Droogdeppen met huishoudrol. De champignons in dikke schijven snijden. Snijd de appelen in schijfjes en schik ze op een vuurvaste ovenschotel. Meng de bloemsuiker met kaneel en bestrooi de appelschijfjes met dit mengsel (door een zeef). Met behulp van een borsteltje wat insmeren met gesmolten boter of olijfolie. Zet onder de ovengrill (180°C) ± 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Snijd de konijnfilets (langs de vlieskant) op enkele plaatsen in, anders krolt het vlees op zodra het in de pan komt. Smelt een klont boter of olijfolie in een hete tefalpan en bak de filets 5 minuten langs iedere kant. Kruid met peper en zout, leg ze op een bord en laat rusten, afgedekt met alufolie. Bak nu ondertussen de aardappelkroketten. Blus de pan met water, laat even inkoken en giet in een potje. Op hoog vuur de champignons in dezelfde pan bakken (zonder vetstof) en regelmatig omroeren zodat ze rondom mooi bruin gebakken zijn. Het braadvocht toevoegen en de room. Kruiden met peper en even laten inkoken tot een romige saus. Serveer op een bord het vlees met de appelschijfjes, de champignons en de kroketten. Bestrooi met wat peterselie.
    Variatie: Kan ook met peren in kwartjes gesneden of met gebakken schorseneren.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:konijn, appel, champignon, room, kaneel, bloemsuiker, kroketten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oesters met kruidenboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    12 oesters
    kruidenboter ( kant en klaar in de handel )
    Open de oesters en laat zoveel mogelijk vocht in de schelp. Schik ze op een laag grof zout in twee ovenschoteltjes of op oesterborden. Leg op iedere oester een klein klontje kruidenboter. Oven verwarmen op 200 °. Zet de oesters 3 à 4 min onder de grill. Serveer eventueel met een stukje stokbrood of oesterbrood.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:oesters, boter, look, kruiden, oesterbrood, feestelijk
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje - Pens met appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 14 hapjes
    1 witte pens
    1 zwarte pens of bloedworst
    1 appel (jonagold)
    1 koffielepel fijne suiker
    kandijsiroop of limburgse stroop
    Met een scherp mes de pensen in schijfjes snijden van ± 3 cm. De appel in blokjes snijden en in een microgolfbordje met suiker bestrooien. Zet 5 minuten onafgedekt in microgolf en laat nagaren. Neem een tefalpan en bak de schijfjes pens, zonder vetstof, op middelmatig vuur, 3 minuten langs iedere kant. Op een schaal eerst de stukjes pens, een stukje appel en steek er een prikker in. Doe een weinig siroop of stroop op een bordje en met een mespunt op ieder hapje een druppel laten vallen.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:witte pens, bloedworst, suiker, stroop, appel, tapas, hapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lepelhapje met ham en kiwi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ham met kiwi. 12 stuks
    1 kiwi
    3 sneetjes gedroogde of rauwe ham
    De kiwi schillen en het harde uiteinde verwijderen. In drie schijven verdelen en iedere schijf in vier snijden. De ham in fijne reepjes snijden en rond de kiwistukjes schikken.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:kiwi, ham, vingerhapje, lepelhapje, hapje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje: Witloofschuitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Witloofschuitjes met garnaal
    Beleg witloofblaadjes met een paar garnalen. Een toefje zachte cocktailsaus (1 lepel mayonaise + 1 lepel cocktailsaus) met en een blaadje peterselie. Kan ook met stukjes krab. Of een lepeltje cremepaté met plukje tuinkers.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:witloof, garnaal, krab, smeerpate, hapje, vingerhapje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje: Spekballetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vingerhapje gebakken in de pan of op de barbecue.
    Rol balletjes met gekruid gehakt.
    Wikkel ieder balletje in een fijn sneetje gerookt spek.
    Bak op middelmatig vuur in een weinig gesmolten boter.
    Het spek schroeit dicht en zo bakken we de balletjes een tiental minuten.
    Steek er houten prikkers in en serveer.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:gehakt, speksneetje, ballekes, boulette
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Snel klaar en verrassend lekker. Voor 2 personen
    200 g grijze gepelde garnalen
    1 sjalotje, fijngesnipperd
    2 eetl tomatenpuree (of passata)
    5 dl kippenbouillon (water + 1 blokje)
    1 dl room
    paprikapoeder
    peper
    2 eetl witte droge wijn of sherry (naar keuze)
    Los het bouillonblokje op in heet water (microgolf). Doe 150 gr garnalen , sjalotje, tomatenpuree, bouillon in kom of blender en mix tot een gebonden soep. Breng aan de kook en roer regelmatig. Laat op zacht vuur nog een paar minuten pruttelen. Voeg room, een beetje paprikapoeder en peper toe. Laat nog een paar minuten opwarmen. Roer naar keuze de wijn of sherry erdoor en serveer onmiddellijk. Leg in ieder bord enkele garnalen en schep de soep erover. Versier met een takje peterselie.
    Tip:
    De sherry of wijn geeft een uitgesproken smaak aan deze soep, maar het kan uiteraard ook zonder.
    Kan ook met twee verse gepelde en ontpitte tomaten. Zet ze een paar minuten, afgedekt, samen met het sjalotje, in de microgolf en plet ze zodat je een passata bekomt.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:garnalen, sjalot, tomatenpuree, kippebouillon, paprikapoeder, wijn, sherry, feestelijk
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Leg de ontdooide en gepelde scampi in schaaltje en zet 1 minuut, onafgedekt, in microgolf, draai om en nog 1 min. Warm garnaalsoepje (zie soepen) op en serveer in kleine glaasjes. De scampi op een houten saté–prikker steken en op glaasje leggen. Nog een plukje kervel of peterselie.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:garnaal, scampi, soep, wachthapje, tapas
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwartels met abrikozensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Geroosterde kwartels met lichte fruitsaus. Als hoofdgerecht 2 kwartels per persoon. Bij een menu volstaat 1 kwartel. Voor 4 personen
    4 kwartels bakboter
    1 groot blik abrikozen
    1 sjalot, fijngesnipperd
    1 koffielepel currypoeder
    50 g boter
    50 g boter
    3 dl water + 1 kippenbouillonblokje
    peper, zout
    Spoel de kwartels indien nodig onder stromend water en dep droog met keukenpapier. In een passende ovenschaal een klont boter smelten tijdens het opwarmen van de oven op 200°C.De kwartels kruiden met zout en peper. Schik in de ovenschotel, zet de oven op grill, en bak gedurende ± 25 min. Bedruip enkele keren met de saus zodat je een mooi korstje krijgt. Maak ondertussen de fruitsaus. Los het bouillontabletje op in het warme water. Smelt 50 g boter op middelmatig vuur en doe er de sjalot en currypoeder bij. Laat even stoven. Voeg dan de bloem toe en roer goed om. Overgiet met de kippenbouillon en het sap van de abrikozen. Laat de saus inkoken. Eenmaal de gewenste dikte kruiden met peper en zout naar smaak. Meng de abrikozen met de saus en laat nog even opwarmen. Verwijder de touwtjes van de kwartels en schik ze op een bord. Omring met de abrikozensaus en serveer met aardappelkroketten.

    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kwartels, curry, abrikozen, feestelijk
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenrollade met champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker met gekookte rijst of feestelijk met veenbessen en kroketten.
    Voor 4 personen
    kalkoenrollade (diepvries ± 700g)
    250 g champignons
    2 dl vleesbouillon (water + ½ tabletje)
    1 dl room
    bakboter
    peper, zout
    veenbessenconfituur
    De kalkoenrollade de avond tevoren in de koelkast leggen om volledig te ontdooien. Het netje rondom het vlees niet verwijderen. Bak de fijngesneden champignons een 5-tal minuten in een tefalpan met boter. Haal ze uit de pan en zet opzij. Smelt opnieuw boter in de pan (iets groter dan de rollade) en bak het vlees rondom bruin. Op middelmatig vuur 40 minuten braden met deksel op de pan. Draai regelmatig om. Haal de rollade uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Giet de vleesbouillon in de pan en breng aan de kook. Schraap de bodem zodat de aanbaksels loskomen. Voeg de room toe en laat inkoken tot een romige saus. Voeg de champignons toe en kruid naar smaak met peper. Laat even verder opwarmen op laag vuur. Verwijder ondertussen met een schaar het netje (en folie) van de rollade, snijd in sneetjes en schik ze op een verwarmde schotel. Giet de saus over het vlees.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kalkoen,veenbessenmoes, aardappelkroketten, rijst, rollade, champignon
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visrolletjes met garnalensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer feestelijk. 
    Neem fijne visfilets zoals tong of pangasius. Als hoofdgerecht 1 visfilet per persoon of kleine visfilets als voorgerecht. Hier garnalensaus voor 2 personen of voorgerecht voor 4 personen.
    2 visfilets
    2 eetl boter, 2 eetl bloem
    1,5 dl visbouillon ( water + ½ blokje)
    1 dl witte wijn
    2 eetl room
    1 eidooier, sap van ½ citroen
    125 g champignons (blik), uitgelekt
    125 g grijze garnalen
    De visfilets halveren in de lengte, kruiden met peper en zout en oprollen van kop naar staart, met velkant naar binnen. Vastprikken met houten stokje. In diepe microgolfschaal leggen met 1 dl witte wijn, afgedekt, 4 – 5 min ( ½ -1 min per stuk), ca 600 Watt. Laat afgedekt nagaren. Maak ondertussen een roux met de gesmolten boter en de bloem. Voeg visbouillon en witte wijn ( uit de microgolfschaal) toe. Goed omroeren en even indikken. Room, eidooier, champignons, citroensap en garnalen onderroeren. Even goed opwarmen tot de saus mooi gebonden is. Niet laten koken, anders worden de garnalen taai. Verwijder houten stokjes en schik de visrolletjes op een bord of in aparte schaaltjes. Overgiet met de saus. Versier met enkele garnalen en plukjes peterselie. Serveer als hoofdgerecht met aardappelpuree (hier met peterselie). Als voorgerecht met hotelbroodje of stokbrood.
    Tip:
    Je kan dit vooraf klaarmaken en opwarmen in de oven.
    Diepvriesfilets laten ontdooien, of in microgolf op ontdooistand, onafgedekt, gedurende ongeveer 5 min zodat je de filets kan oprollen. Diepvriesgarnalen ontdooien en met keukenrol droogdeppen, niet afspoelen, anders is de smaak ook weg. 
    Vervang witte wijn eventueel door visbouillon of visfond.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:garnalensaus, vis, hotelbroodje, stokbrood, feestelijk
    >> Reageer (6)
    21-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verkruimel 50 g roquefort of andere blauwschimmelkaas in een kommetje met een vork en meng met 50 g verse kaas. Meng er een eetlepel grofgehakte walnoten onder. Verdeel over toastjes (of geroosterd brood) en bestrooi met wat walnoten en fijngehakte peterselie.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:roquefort, noten, walnoten, toast, hapje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastinaaksoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pastinaak is een witte wortel met lange dunne staart en heeft een eerder zoete smaak, zelfs licht anijsachtig en proeft wat naar knolselder. Deze wintergroente is te verkrijgen van oktober tot maart. Na de oogst worden de wortels slap. Koop dus stevige wortels en bewaar maximum 2 dagen in de groentelade van de koelkast.

    2 grote of 6 kleine pastinaak, ± 600 g
    2 uien, gepeld en grofgesneden
    witte selder (bleekselder), ± 300 g fijngesneden
    1 appel (golden), geschild, in stukjes
    tijmtakje en laurierblad
    1,5 liter water + 3 blokjes groenten–of kippenbouillon
    klont bakboter
    peper, zout
    Spoel de pastinaak onder stromend water. Snijd de bovenkant en de dunne staart eraf, schil met een dunschiller en snijd in blokjes of reepjes. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de uien toe. Laat even stoven tot ze glazig (niet bruin)zijn. De pastinaak, witte selder en appel toevoegen en een 5-tal minuten stoven. Roer tussentijds even om. Giet het water bij de groenten, alsook de bouillonblokjes, tijm en laurier. Breng aan de kook en laat dan op zacht vuur garen met deksel op de kookpot. Na 30 minuten het laurierblad en tijmtakje uit de soep halen en fijn mixen. Naar smaak kruiden met peper en zout. Je kan het soepbord afwerken met een plukje tuinkers. Naar keuze kan er na het mixen ook room toegevoegd worden, laat dan even opwarmen. Een lepel graanmosterd toevoegen geeft ook een aparte smaak aan deze soep.
    De resterende, fijngesneden witte selder (+ kern fijne blaadjes) kan je invriezen of stoof de selder als bijgerecht met gehaktballetjes (zie recept).


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:pastinaak, tijm, laurier, bleekselder, witte selder, appel, ui, vergeten groenten, soep, creme de panais
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preiroomsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze soep is snel klaar en kan later afgewerkt worden naar keuze.
    Voor 4 – 6 personen
    2 preiwit, fijngesneden ( 300 g )
    1 grote aardappel, geschild
    7 dl water
    3 dl volle melk
    2 groenten of kippenbouillonblokjes
    Olijfolie of mespuntje boter (voorkomt overkoken)
    peper, zout
    Spoel de geschilde aardappel en snijd daarna in blokjes. Breng de melk, water, bouillonblokjes en een paar druppels olie of boter samen aan de kook. Voeg de prei en aardappelblokjes toe, kruid met peper en zout. Breng opnieuw aan de kook, dek af en laat ± 25 min garen op een zacht vuur. Mix de soep fijn. Voor een feestelijke afwerking in ieder bord een paar garnalen, snippers gerookte zalm, fijne reepjes gandaham of gebakken spekblokjes.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, aardappel, melk, bouillon, olijfolie, soep
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wachthapje: Komkommersoepje koud
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer fris en een verrassende smaak.
    Voor 8 glaasjes
    1 komkommer
    1 l water
    2 kippebouillonblokjes (vetarm)
    2 eetlepels olijfolie
    cayennepeper
    2 eetlepels citroensap
    verse muntblaadjes ( naar keuze)
    zwarte lompviseieren (naar keuze)

    Los de bouillonblokjes op in warm water en zet opzij. De komkommer afspoelen onder stromend water en de uiteinden wegsnijden. Snijd de ongeschilde komkommer in blokjes en leg in microgolfschaaltje. Afgedekt 2 minuten in microgolf. Doe de kippebouillon, munt, olijfolie, zout, een snuifje cayennepeper en komkommer in blender en mix even fijn. Zet afgedekt in koelkast tot het opdienen. Meng dan het citroensap met de koude soep en vul kleine glaasjes. Eventueel naar keuze in ieder glaasje een weinig lompviseieren en een blaadje munt.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:komkommer, wachthapje, aperitiefhapje, munt, cayennepeper, olijfolie, bouillon, citroensap
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creme brulee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    350 ml melk
    200 ml room
    1 zakje vanille-puddingpoeder
    1 zakje vanillesuiker
    50 g suiker
    4 koffielepels kandijsuiker
    Los het puddingpoeder op in een weinig koude melk. Breng de melk, room, vanillesuiker en suiker aan de kook. Neem dan van het vuur en meng de puddingoplossing onder de hete melk, onder voortdurend roeren. Laat nog één minuut zachtjes doorkoken. Giet in kleine ovenschaaltjes en laat afkoelen. Voor het opdienen een dessertlepel kandijsuiker over de pudding strooien en even kort karameliseren onder een hete grill. Laat even afkoelen zodat het karamellaagje laagje krokant is.
    Heb je meer tijd en kies je voor eieren:
    4 eierdooiers + 1 heel ei
    5 dl lightroom
    100 g griessuiker
    4 koffielepels kandijsuiker
    Meng met een klopper de eierdooiers en het hele ei met de griessuiker. Voeg de room toe en goed mengen. Giet in ovenschaaltjes en zet in een ovenschaal, gevuld met water, zodat de schaaltjes voor ¾ met water bedekt zijn. Bak 35 minuten in een voorverwarmde oven 180° C. Haal de schaaltjes uit de oven en laat afkoelen. Bedek met de kandijsuiker en laat karameliseren onder de ovengrill.


    Categorie:Desserten
    Tags:ei, eierdooier, suiker, kandijsuiker, room, melk, vanillsesuiker, puddingpoeder, dessert, karameliseren
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krabgratin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 4 personen
    2 blikken krabvlees van 200 g
    3 eieren, hardgekookt en gepeld
    1 dessertl mosterd
    75 g boter
    3 eetl sherry of droge witte wijn
    2 eetl peterselie, fijngeknipt
    120 ml room
    2 lente-uitjes, fijngesneden
    paneermeel
    cayennepeper
    Oven voorverwarmen op 180°. Verbrokkel het krabvlees in grote stukjes. Plet in een andere kom de eierdooiers met een vork. Voeg mosterd, 50 g boter en een beetje cayennepeper toe en roer tot pasta. Roer er de sherry en peterselie door. Snijd het eiwit fijn en voeg het bij de pasta met de room en lente-uitjes. Voeg nu het krabvlees toe en kruid met peper en zout. Verdeel over 4 ingevette ovenschaaltjes of lege st-Jacobsschelpen. Bestrooi met paneermeel en verdeel de resterende boter in klontjes erover. Plaats ongeveer 20 min in de oven zodat het goed heet en goudbruin is. Versier eventueel met een sprietje bieslook en takje peterselie.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:krab, ei, mosterd, sherry, wijn, room, cayennepeper, voorgerecht
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (5)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (8)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (13)
  • Oma's recepten (33)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (5)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (14)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Spruiten
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloofsoep
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Kip op jagerswijze
  • Wittekoolsoep
  • Witloofstoemp
  • Visfilet met pizzaiola
  • Wittekool
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2018
  • Jenthes keuken
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Cappuccino van soep
  • Ajuinsoep
  • Aspergerolletje
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Visfondue
  • Steengrill-Gourmet
  • Hemelse peer
  • Gevulde aardappeltjes
  • Everzwijnragout
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Waterkerssoep
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Peren met vijgenpuree
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Oesters met kruidenboter
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Garnalensoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Pastinaaksoep
  • Preiroomsoep
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Creme brulee
  • Krabgratin
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Vispasteitje
  • Kip met mandarijntjes
  • Aperitiefglaasjes
  • Martini - Zalm
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Vissoep
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Grissinistokjes met ham
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Sint-Jakobsschelp
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Minibroodjes
  • Visrolletjes met courgettes
  • Wortelstoemp
  • Appelcompote
  • Marmercake
  • Hazenrug
  • Gele-Paprikasoep
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Currysaus
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Garnaalkroketten
  • Preisoep
  • Geroosterde kwartels
  • Sabayon
  • Uientaart
  • Knolseldersoep
  • Savooikool met kotelet
  • Venkel met kaaskorstje
  • Prei op vlaamse wijze
  • Groenekoolstoemp
  • Rode kool
  • Hete bliksem
  • Spruitjessoep
  • Chocomousse
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Pannenkoeken
  • Doperwten in microgolf
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Prei
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bonensoep
  • Witloof - Hamtaart
  • Vis met mosterdsaus
  • Omelet met uien
  • Zeetong
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Steak met groene pepersaus
  • Pompoen - Paprikasoep
  • Gebraden kip
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Tomatentaart
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Ajuinstoemp
  • Broccoli - tonijntaart
  • Chili Con Carne
  • Fruitige varkenskotelet
  • Wortelen in microgolf
  • Champignonsoep in microgolf
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Appelsoep
  • Tomaat tonijn
  • Aardappelpuree
  • Messinaroom
  • Witloof met ballekes
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Kindertaart
  • Varkensstoofvlees
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Osso Bucco met pasta
  • Croque-Monsieur
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Warme appelen
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomatensaus
  • Uiensoep
  • Mayonaise met mixer
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Sperziebonensoep met kaas
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Bechamel of witte saus
  • Erwtjes met appel
  • Pasta met spekblokjes
  • Courgettes gestoofd
  • Tortilla
  • Slasoep
  • Gazpacho
  • Cake met appelen
  • Lamskotelet met ananas
  • Witte of rode koolsalade
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Meloen met Gandaham
  • Kaassoep met balletjes
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Paella
  • Komkommersoep
  • Tortilla met courgette
  • Bloemkoolsalade
  • Sperzieboontjes met spek
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Komkommerschuitje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Rode bietensoep
  • Tomatensla
  • Verse tomatensoep
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Provencaalse saus
  • Snijbonen
  • Gerookte zalm met toast
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Salade Niçoise
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Soepvleesfricassee
  • Groene boontjes
  • Broccolisoep
  • Meloen met ham
  • Mosselsoep
  • Slastoemp met eieren
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Aardbeien met sabayon
  • Knolseldersalade
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Tonijn met kruidenboter
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Mosselen natuur
  • Spinazie
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Seldersoep
  • Aardbeibloesem

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    freddy11wandelt
    blog.seniorennet.be/freddy1

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!