NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
wilmaldegem1931
blog.seniorennet.be/wilmald
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    virreke
    blog.seniorennet.be/virreke
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    arthosteart
    blog.seniorennet.be/arthost
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    02-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenekoolstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Groenekool- of savooikoolstoemp zijn lekker met worst, spek of zalm.
    Voor 3-4 personen 
    600 g aardappelen, geschild
    ½ groene kool (savooikool)
    1 sjalot, fijngesnipperd
    75 g boter
    1 blokje groentebouillon
    1 koffielepel tijm
    peper, zout, nootmuskaat
    Verwijder de lelijke bladeren van de kool. Snijd de kool doormidden en verwijder de dikke nerven. Snijd in grove stukken. Kook de aardappelen samen met de groene kool, het groentebouillonblokje, sjalot en tijm in lichtgezouten water. Giet af na 25 à 30 min. Doe opnieuw in de kookpot en voeg de boter, peper, zout en muskaatnoot toe. Plet tot grof mengsel. Geef hierbij chipolata, worsten of gebakken spek. Lichtgebakken zalmfilet past hier ook goed bij. Maak met de andere helft van de kool soep of gestoofde kool als groente. Je kan de kool ook invriezen, maar eerst 2 min blancheren in kokend water en spoelen met koud water.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:groenekool, aardappelen, kool, savooikool, worst, spek, zalm, stoemp, tijm
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pudding met frambozen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Vanillepudding met zakje vanillebloem of zoals hier met verse eieren. Lekker dessert  in kleine glaasjes en afgewerkt met frambozen.
    Voor 8 glaasjes naargelang grootte.
    6 dl melk
    1,5 dl room of soyaroom
    6 eierdooiers (eiwit gebruiken we niet)
    100 g fijne suiker
    1 vanillestokje (of vanillesuiker)
    50 g maizena (maïszetmeel)
    poedersuiker (afwerking)
    verse frambozen of ander fruit 
    Snijd het vanillestokje in twee en doe dit samen met de melk en room in een kookpot. Op een middelmatig vuur aan de kook brengen. Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker tot die volledig opgelost is. Voeg de maïzena toe, klop nog goed op en giet een kleine hoeveelheid warme melk bij. Roer goed met de klopper en giet dan alles bij gekookte melk, waar je het vanillestokje uitgehaald hebt. Laat nog indikken op middelmatig vuur en blijf goed roeren. Als er dikke blazen openbarsten is de pudding klaar. Haal van het vuur en schenk in de glaasjes met een kleine pollepel of sauslepel. Laat afkoelen. Spoel de frambozen voorzichtig onder de waterkraan en schik bovenop de pudding. Bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker bij het opdienen.  
    Ter afwisseling kan je (in plaats van fruit) de pudding ook afwerken met een mengeling van verkruimelde speculaas of Petit-beurrekoekjes en wat bruine suiker. Bestrooi de warme pudding hiermee en laat dan afkoelen.
    Chocoladekrullen of een toefje slagroom is ook eenvoudig en lekker.

    Categorie:Desserten
    Tags:melk, room, soyaroom, eigelen, eierdooiers, vanillestokje, maiszetmeel, crumble, vanillebloem
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cappuccino van soep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wachthapje voor 4 personen
    1 liter gele paprikasoep (zie soepen)
    2 dl room
    kervel of peterselie, fijngeknipt
    zout
    Klop de room lichtjes op met een snuifje zout. Warm de gele-paprikasoep op en verdeel over 4 thee-glazen. De room bovenop de soep serveren zoals een cappuccino. Bestrooi met een weinig peterselie of kervelplukje. Kan ook met garnalensoep, pompoensoep, wortelsoep, paprikasoep.....


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:gele paprika, room, peterselie, kervel, feest
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnfilet met appel en champignon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Konijnfilet is versneden uit het rugstuk. ca 120 gr filet per persoon in een volledig menu of 2 filets als hoofdschotel.
    Voor 2 personen
    4 konijnenfilets
    2 appelen
    250 g champignons
    1 dl room
    1 dl water
    ¼ koffielepel kaneel
    1 koffielepel bloemsuiker
    fijngeknipte peterselie
    bakboter of olijfolie
    De filets uit de koelkast halen en 15 minuten op kamertemperatuur laten komen. Droogdeppen met huishoudrol. De champignons in dikke schijven snijden. Snijd de appelen in schijfjes en schik ze op een vuurvaste ovenschotel. Meng de bloemsuiker met kaneel en bestrooi de appelschijfjes met dit mengsel (door een zeef). Met behulp van een borsteltje wat insmeren met gesmolten boter of olijfolie. Zet onder de ovengrill (180°C) ± 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Snijd de konijnfilets (langs de vlieskant) op enkele plaatsen in, anders krolt het vlees op zodra het in de pan komt. Smelt een klont boter of olijfolie in een hete tefalpan en bak de filets 5 minuten langs iedere kant. Kruid met peper en zout, leg ze op een bord en laat rusten, afgedekt met alufolie. Bak nu ondertussen de aardappelkroketten. Blus de pan met water, laat even inkoken en giet in een potje. Op hoog vuur de champignons in dezelfde pan bakken (zonder vetstof) en regelmatig omroeren zodat ze rondom mooi bruin gebakken zijn. Het braadvocht toevoegen en de room. Kruiden met peper en even laten inkoken tot een romige saus. Serveer op een bord het vlees met de appelschijfjes, de champignons en de kroketten. Bestrooi met wat peterselie.
    Variatie: Kan ook met peren in kwartjes gesneden of met gebakken schorseneren.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:konijn, appel, champignon, room, kaneel, bloemsuiker, kroketten, feestelijk
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lepelhapje met ham en kiwi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ham met kiwi. 12 stuks
    1 kiwi
    3 sneetjes gedroogde of rauwe ham
    De kiwi schillen en het harde uiteinde verwijderen. In drie schijven verdelen en iedere schijf in vier snijden. De ham in fijne reepjes snijden en rond de kiwistukjes schikken.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:kiwi, ham, vingerhapje, lepelhapje, hapje, feest
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cake met appelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenvoudige cake met appeltjes en zo klaar !!
    4 eieren
    250 g suiker
    160 g echte boter
    250 g zelfrijzende bloem
    2 pakjes vanillesuiker
    2 appelen (golden), middelgroot

    Oven voorverwarmen 165°C. Doe in een grote ronde kom eerst de eieren ( helemaal) + de suiker + vanillesuiker. Mix even tot schuimig en luchtig. Doe er dan de gesmolten boter bij. Opnieuw even mixen. Dan beetje bij beetje de bloem bijvoegen. Schil de appelen en snijd ze in schijfjes. Beboter een cakevorm en giet een laagje deeg, daarna een laag met alle appelen. Opnieuw de rest van de deeg zodat alle appeltjes bedekt zijn. Bak in een voorverwarmde oven gedurende 1 uur op 165°C of 4-5. Gegarandeerd succes. De appelen kunnen vervangen worden door schijfjes van banaan of peren of ananasstukjes.


    Categorie:Dessert - Cake
    Tags:bloem, suiker, eieren, boter, vanillesuiker, appelen, dessert, gebak
    >> Reageer (4)
    01-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verkruimel 50 g roquefort of andere blauwschimmelkaas in een kommetje met een vork en meng met 50 g verse kaas. Meng er een eetlepel grofgehakte walnoten onder. Verdeel over toastjes (of geroosterd brood) en bestrooi met wat walnoten en fijngehakte peterselie.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:roquefort, noten, walnoten, toast, hapje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje: Spekballetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vingerhapje gebakken in de pan of op de barbecue.
    Rol balletjes met gekruid gehakt.
    Wikkel ieder balletje in een fijn sneetje gerookt spek.
    Bak op middelmatig vuur in een weinig gesmolten boter.
    Het spek schroeit dicht en zo bakken we de balletjes een tiental minuten.
    Steek er houten prikkers in en serveer.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:gehakt, speksneetje, ballekes, boulette
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lepelhapjes: Champignon met lookboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Trek het steeltje uit de champignons (niet te groot) en vul de holte op met look of kruidenboter. Leg de in stukjes gesneden steeltjes hierop. Zet ± 3 min in schaaltje in microgolf ca. 700 Watt, tot de boter begint te pruttelen. Serveer in lepeltje of schaal en garneer met plukje peterselie of kervel. 


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:champignon, lookboter, kruidenboter, lepelhapje, wachthapje, hapje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peer met ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht
    Voor 2 personen
    2 peren (conference...)
    4 fijne sneetjes gedroogde ham (vb Ganda)
    1 citroen
    3 eetl water
    1 eetl suiker
    Schil de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis. Rol ze in citroensap om verkleuring te voorkomen. Schik ze in een kring, in een microgolfschaal, met de punten naar het midden. Water toevoegen en bestrooien met suiker. Zet afgedekt in microgolf, 800 Watt gedurende 6 min. Zet koel weg en laat afkoelen. Laat uitlekken, snijd iedere helft in partjes en schik op een bordje. Twee sneetjes gedroogde ham oprollen en als een bloem schikken in het midden van het bord. Kan ook met peren uit blik.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:peer, ganda, ham, voorgerecht
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje: Witloofschuitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Witloofschuitjes met garnaal
    Beleg witloofblaadjes met een paar garnalen. Een toefje zachte cocktailsaus (1 lepel mayonaise + 1 lepel cocktailsaus) met en een blaadje peterselie. Kan ook met stukjes krab. Of een lepeltje cremepaté met plukje tuinkers.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:witloof, garnaal, krab, smeerpate, hapje, vingerhapje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meng 1 eetlepel limoensap met 100 g zachte boter en kruid met peper en zout. Rol op en zet 1 u in koelkast. Snijd een klein stokbrood in schijfjes en rooster even onder degrill. Bestrijk met de limoenboter en leg hierop fijne reepjes gerookte zalm. Versier met fijngeknipte basilicumblaadjes.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:wachthapje, aperitief, crostini,gerookte zalm, hapje, tapas
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aperitiefglaasjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verschillende manieren om glaasjes te vullen.
    - Vul de glaasjes met stukjes gebakken of gekookte kip en stukjes abrikozen of perziken (blik). Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 eetl cocktailsaus en lepel dit in de glaasjes. Versier met sprietjes bieslook.
    - Vul de glaasjes 1/3 met stukjes fijne asperges (blik) en 1/3 krab of garnaal. Meng mayonaise met verse peterselie en lepel erover. Afwerken met plukje peterselie en een aspergekopje.
    - Vul de glaasjes met stukjes mandarijntjes (blik) . Hierover grijze garnalen. Meng een beetje vers appelsiensap met cocktailsaus en lepel over garnalen. Afwerken met sprietjes bieslook.
    - Vul de glaasjes 1/3 met klaargemaakte knolselder (geraspt met mayonaise) en stukjes gedroogde ham bovenop. Versier met plukje tuinkers.
    - Vul de glaasjes voor 1/3 met fijngeknipte sla. Vul bij met garnalen, krabvlees of rivierkreeftjes. Meng 1 eetl mayonaise met 1 eetl cocktailsaus en lepel dit in de glaasjes. Afwerken met stukjes tomaat, een toefje peterselie of sprietjes bieslook.
    -Vul de glaasjes met sla en stukjes gerookte zalm. Meng 1 eetl roomkaas met kruiden met 1 eetl melk en lepel dit bovenop de zalm. Versieren met sprietjes bieslook.
    - Vul de glaasjes met reepjes krokante sla en kleine stukjes ananas. Een laagje garnalen, krab of tonijn. Meng 2 eetl mayonaise met enkele druppels citroensap en tabasco. Lepel in de glaasjes met een plukje peterselie of tuinkers.
    -Vul de glaasjes met guacamole (saus). Hierop rucolasla, kippenwit (sneetjes, fijngesneden) en stukjes tomaat. Meng 1 soeplepel mayonaise met 1 eetlepel room en wat currypoeder. Lepel in de glaasjes.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:vingerhapje,lepelhapje,wachthapje, aperitiefhapje
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hemelse peer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen

    2 peren ( conference...)
    3 eetl water
    1 eetl suiker
    citroensap
    chocoladesaus



    De peren schillen en de steeltjes eraan laten. Aan de onderkant het kroontje verwijderen en vlak afsnijden zodat ze recht neergezet kunnen worden. Rol ze in een weinig citroensap zodat ze niet verkleuren. Leg ze in een microgolfschaal met het water en bestrooi met de suiker. Laten garen in microgolf, afgedekt 6 min, ± 850 Watt. Laat even afkoelen en uitlekken, zo zal de warme chocolade blijven plakken aan de afgekoelde peer. Serveer in schaaltje overgoten met warme chocoladesaus.
    Ter afwisseling:
    Met een bolletje roomijs nog lekkerder.
    Geraspte pistaches als versiering.
    Bestrooi eens met vanillesuiker.
    Chocoladesaus: Smelt een tabletje (100 gr) gebroken chocolade met een eetl water 2 min in de microgolf (op ontdooistand). Roer om.


    Categorie:Desserten
    Tags:peer, chocoladesaus, dessert, fruit, conference
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beleg plakjes gerookte zalm of gekookte ham met een laagje kruidenkaas of boursin. Rol op en doe ze in alufolie. Laat 1u in koelkast opstijven of leg ze een kwartier in de diepvries. Snij in plakken.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:vingerhapje, lepelhapje, wachthapje
    >> Reageer (7)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruitjessoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 - 6 personen
    500 g spruiten, diepvries of vers
    1 dikke ui, grofgesneden
    1 l water
    2 vlees- of groentenbouillonblokjes
    1 laurierblad
    ½ dessertlepel tijm
    0,5 dl halfvolle melk, of koffiemelk
    1 eetlepel bakboter
    Verse spruiten spoelen onder stromend water, snijd onderaan een dun schijfje van de verkleurde harde kern en verwijder verlepte blaadjes. Snijd ze in twee of drie schijfjes, naargelang de grootte. Smelt de boter en bak de ui glazig op middelmatig vuur. Voeg de stukgesneden spruitjes toe. Roer om en laat even stoven op middelmatig vuur met het deksel op de kookpot. Voeg water beetje bij beetje toe en zet het vuur hoger. Voeg de bouillonblokjes, laurier en tijm toe. Kruid met flink wat peper (liefst uit pepermolen) en een weinig zout. Breng aan de kook en laat daarna ± 20 min zachtjes koken. Haal een paar spruitjes uit de soep voor versiering en verwijder laurierblad. Mix de soep en voeg de melk toe. Laat eventueel nog even opwarmen, maar niet meer koken. Leg in ieder bord een paar spruitjes en serveer de soep erover. Gerookte of gebakken spekblokjes zijn ook lekker als afwerking in het bord.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:spruiten, spekblokjes, ui, bouillon, tijm, laurier, soep, seizoensgroenten, winterkost
    >> Reageer (2)
    30-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creme brulee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    350 ml melk
    200 ml room
    1 zakje vanille-puddingpoeder
    1 zakje vanillesuiker
    50 g suiker
    4 koffielepels kandijsuiker
    Los het puddingpoeder op in een weinig koude melk. Breng de melk, room, vanillesuiker en suiker aan de kook. Neem dan van het vuur en meng de puddingoplossing onder de hete melk, onder voortdurend roeren. Laat nog één minuut zachtjes doorkoken. Giet in kleine ovenschaaltjes en laat afkoelen. Voor het opdienen een dessertlepel kandijsuiker over de pudding strooien en even kort karameliseren onder een hete grill. Laat even afkoelen zodat het karamellaagje laagje krokant is.
    Heb je meer tijd en kies je voor eieren:
    4 eierdooiers + 1 heel ei
    5 dl lightroom
    100 g griessuiker
    4 koffielepels kandijsuiker
    Meng met een klopper de eierdooiers en het hele ei met de griessuiker. Voeg de room toe en goed mengen. Giet in ovenschaaltjes en zet in een ovenschaal, gevuld met water, zodat de schaaltjes voor ¾ met water bedekt zijn. Bak 35 minuten in een voorverwarmde oven 180° C. Haal de schaaltjes uit de oven en laat afkoelen. Bedek met de kandijsuiker en laat karameliseren onder de ovengrill.


    Categorie:Desserten
    Tags:ei, eierdooier, suiker, kandijsuiker, room, melk, vanillsesuiker, puddingpoeder, dessert, karameliseren
    >> Reageer (1)
    29-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode kool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rode kool is het gehele jaar verkrijgbaar en minstens een maand houdbaar op een koele, droge en donkere plaats. Kolen bevatten weinig calorieen. Eenmaal doorgesneden kleurt hij snel bruin en nog één dag houdbaar. Vermijd de aankoop van kolen met verwelkte buitenbladeren.
    1 ui, fijngesnipperd
    1 rode kool
    2 eetl azijn
    6 eetl water
    1 kg appelen
    100 g suiker
    2 eetl rode-bessenkonfituur
    boter, zout
    Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd in vieren en verwijder de stronk. Zeer fijn snijden of schaven. Kook ze eerst 15 min in kokend water, dat is beter voor de spijsvertering. Laat uitlekken. De ui in de boter stoven. De kool, azijn, water en zout toevoegen. Laat ± 30 min stoven op zacht vuur. Schil ondertussen de appelen, verwijder het klokhuis en snij in stukjes. De appeltjes bijvoegen en nog ± 1 uur (zie tips) zachtjes laten stoven. Voeg er nu de suiker en de konfituur bij. De kool wordt nu opnieuw mooi rood. Roer om en laat nog even stoven zonder deksel om het overtollige sap te laten verdampen. Bind eventueel met sausbinder.
    Tips:
    Je kan er ook een kleine gepelde ui waarin je kruidnagels steekt bijvoegen. Op het einde verwijderen. Of een paar jeneverbessen bijvoegen. Als je de kool mixt is het niet nodig de saus te binden. Zomerkool, van mei tot september, heeft een kooktijd van ± 30 minuten. Winterkool heeft meer dan een uur kooktijd nodig.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:rode kool, azijn, appelen, konfituur, bessenkonfituur, kool, kruidnagel, jeneverbessen, seizoensgroenten, red cabbage, choux rouge, lombarda, rote kohl
    >> Reageer (3)
    27-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel met kaaskorstje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 venkelknollen
    3 eetl boter
    2 eetl bloem 
    1,25 dl melk + 1,25 dl kookvocht
    3 eetl parmesan of grana padano
    peper, zout, nootmuskaat
    Maak de venkelknollen schoon en snijd iedere knol in vieren. Hak het venkelgroen fijn en hou apart. Kook de venkelknollen 20 min in ruim gezouten kokend water. Giet af en vang 1,25 dl kookvocht op. Oven voorverwarmen op 200°C. Laat twee eetlepels boter smelten en roer de bloem erdoor. Giet eerst de melk en dan het kookvocht erbij en laat al roerend indikken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Schik de venkel in een ovenschaal, verdeel het venkelgroen erover en schenk de saus erover. Bestrooi met de kaas en leg de overige boter in vlokjes erop. Schuif in de oven en laat de venkel in 10 min gratineren zodat er een lichtbruin korstje verschijnt.


    Categorie:Groenten
    Tags:venkel, parmesan, grana padano, bechamelsaus, witte saus, gratineren
    >> Reageer (0)
    20-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hete bliksem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekkere stoemp of stamppot met appel en peer en gebraden vlees
    Voor 4 personen
    400 g vers spek (1 cm dik)
    1 1/2 kg geschilde aardappelen, in stukjes
    1/2 kg zoete peren, geschild, in stukjes
    1/2 kg zure appelen, geschild, in stukjes
    3 dikke uien, in ringen gesneden
    peper uit de molen, zout
    echte boter, 2 dl water
    Bak het spek met wat boter en voeg de uien toe. Laat eventjes kleuren. Giet er het water op en laat 20-25 min zachtjes koken. Neem het spek uit de pan, en leg de stukjes aardappel, appel en peren in de pan. Kruid met veel peper uit de molen en zout. Doe het spek weer in de pan en laat 25-30 min zachtjes pruttelen. Kijk regelmatig of er nog genoeg vocht is, voeg eventueel een beetje water bij. Kijk of de aardappelen mals zijn. Neem het spek uit de pan en snij in dikke repen. Stamp de inhoud van de pan fijn en voeg een flinke noot boter toe. Schep in een schotel en leg het spek bovenop.
    Tip:
    Je kan hierbij pensen, braadworst, vleesbrood, slavink of blinde vinken serveren. Je kan dit vooraf maken en afgedekt opwarmen in de microgolf.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:appel, aardappel, peer, spek, uien, stoemp, stamppot, kindergerechten
    >> Reageer (1)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Oesters met kruidenboter
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Vispasteitje
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Witloofsoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Currysaus
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Microgolf: Warme appelen
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Garnaalkroketten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Knolseldersoep
  • Groenekoolstoemp
  • Pudding met frambozen
  • Cappuccino van soep
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Cake met appelen
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Aperitiefglaasjes
  • Hemelse peer
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Spruitjessoep
  • Creme brulee
  • Rode kool
  • Venkel met kaaskorstje
  • Hete bliksem
  • Farfalle met krabvlees
  • Uientaart
  • Chili Con Carne
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Hazenrug
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Chocomousse
  • Geroosterde kwartels
  • Jenthes keuken
  • Macaronischotel met tonijn
  • Zeetong
  • Omelet met uien
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Zuurkoolschotel
  • Marmercake
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Sabayon
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Gehaktballen in microgolf
  • Vis met mosterdsaus
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Risotto met zeevruchten
  • Witloof - Hamtaart
  • Rozijnenbrood
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Finettes met champignonsaus
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Mayonaise met mixer
  • Ajuinstoemp
  • Messinaroom
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • Prei op vlaamse wijze
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Doperwten in microgolf
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Witloofroomsaus

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    riekie1953
    blog.seniorennet.be/riekie1

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!