NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
loeske
blog.seniorennet.be/loeske
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    gina_creas
    blog.seniorennet.be/gina_cr
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    marielouise
    blog.seniorennet.be/marielo
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    20-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddestoeltjes met eieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zeer leuk bij koude schotels of als voorgerecht.
    hardgekookte eieren

    trostomaten (evengroot als eieren)

    mayonaise

    verse peterselie

    vulling: zalm, tonijn, grijze garnalen….

    peper, zout
    Leg de eieren op een lepel en dompel onder in kokend water. Kooktijd is 8 à 10 minuten, vanaf het moment dat het water opnieuw kookt. Giet het water af en laat de eieren schrikken in koud water (zo stopt kooktijd). Laat afkoelen en pel de eieren. Snijd een klein stukje onderaan het ei af zodat het ei blijft rechtstaan op een schaal. Bovenaan een deel afsnijden en het eigeel uithalen. Plet het eigeel met een vork en meng met een paar lepels mayonaise, een weinig fijngeknipte peterselie en de vulling naar keuze. Plet zalm (blik) of tonijn met vork. Vul de eieren met dit mengsel en schik ze op een schotel. Snijd van de tomaten het bolle gedeelte en verwijder pitjes en vruchtvlees, zodat je een kapje bekomt. Zet het bovenop de gevulde eieren en breng kleine witte stippen aan met mayonaise. Versier met een paar plukjes tuinkers of peterselietakjes.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:eieren, hardgekookt, tomaat, mayonaise, zalm, tonijn, garnalen, paddestoelen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lepelhapje met garnaal of scampi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lepeltje met scampi
    Smelt boter in pan of microgolf en laat gepelde scampi een paar minuten bakken. Doe er kruidenboter, lookboter of zoetzure saus bij. Laat even opwarmen en schep in lepeltjes.

    Lepeltje met garnalen
    Leg op een lepeltje een paar garnalen. Meng een gelijke hoeveelheid mayonaise met cocktailsaus. Leg op een lepeltje een paar garnalen, een toefje cocktailsaus en een plukje tuinkers of peterselie.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:scampi, garnaal, cocktailsaus, zoetzure saus, kruidenboter, hapje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grissinistokjes met ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grissinistokjes met ham
    Per persoon 2 à 3 stuks. Voor 4 personen
    12 grissini (soepstengels)
    4 sneden italiaanse ham
    2 eetlepels rode of groene pesto
    Ieder sneetje ham in 3 lange linten snijden. De soepstengels tot de helft insmeren met de pesto. De ham rond de stengels wikkelen zodat de pesto bedekt is.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:italiaanse ham, pesto, soepstengels, tapas
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsfilet met champignonkorfjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 lamsfilets
    250 g champignon, in schijfjes gesneden
    0,5 dl water
    1,5 dl room
    peper, zout, 1 koffiel tijm
    2 aardappelen in schil gekookt
    2 tomaten
    4 sneetjes brood, zonder korst
    boter
    peterselie
    Oven voorverwarmen op 180°. De sneetjes brood met een deegrol platrollen en één kant insmeren met boter. Ovenvaste potjes of bakvormpjes met boter insmeren en bekleden met de sneetjes brood (beboterde kant naar boven). Mag gerust over of op mekaar, het heeft geen belang voor het roosteren.
    Aardappelen en tomaten in schijfjes snijden en in een ovenvaste schotel schikken Doe dit daksgewijs en afwisselend. Kruid met peper en zout en verdeel 2 eetl gesmolten boter hierover. Zet de broodkorfjes en aardappelschotel in de oven gedurende 15 min. Bak ondertussen de lamsfilets in 1 eetl verhitte boter, ± 5 min langs iedere kant. Kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en dek af met alufolie of bord. Blus de pan met het water. Voeg de champignons toe en roer goed om. Kruiden met peper, zout en tijm. Room toevoegen, op hoog vuur ± 5 min laten inkoken en regelmatig roeren zodat de saus mooi gebonden is. De broodkorfjes uit de oven nemen en voorzichtig uit de vormpjes nemen. Op ieder bord twee champignonkorfjes schikken en vullen met de champignonsaus. Serveer het vlees hierbij en de aardappelgratin. Bestrooi met peterselie.
    Tip:
    Neem aardappelen van gelijke grootte. Aardappelen wassen en in een microgolfschaal schikken. Aan de bovenkant insnijding maken en water toevoegen zodat ze half onder water staan. Afgedekt 8 min op 850 Watt. Laat 2 min afgedekt nagaren. Kontroleer gaarheid met houten prikker.


    Categorie:Vleesgerechten-Lam
    Tags:lamsfilet, brood, champignon, tomaat, paasfeest, familiefeest
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beleg plakjes gerookte zalm of gekookte ham met een laagje kruidenkaas of boursin. Rol op en doe ze in alufolie. Laat 1u in koelkast opstijven of leg ze een kwartier in de diepvries. Snij in plakken.


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:vingerhapje, lepelhapje, wachthapje
    >> Reageer (7)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Jakobsschelp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 4 personen
    500 g Sint-Jakobsnoten
    50 g bakboter
    50 g bloem
    0,5 d1 dl witte wijn
    4 dl visfond of bouillon
    1 dl room
    100 g gemalen kaas
    100 g (blikje) champignons, uitgelekt

    Schik de Sint-Jacobsnoten in een microgolfschaal met de witte wijn en laat afgedekt ± 4 min op 750 Watt pocheren. Laat afgedekt nagaren. Maak ondertussen een roux. Laat de boter smelten en voeg van het vuur, onder voortdurend roeren, de bloem bij. De visfond en de witte wijn (uit microgolfschaal) bijvoegen onder voortdurend roeren. Voeg champignons en de room toe. Kruid met peper en zout. Laat goed opwarmen en haal van het vuur. Voeg de helft van de kaas toe. Schik de Sint-Jakobnoten op een bordje of schelp en overgiet met de saus. Strooi er nog wat geraspte kaas over en laat gratineren in een voorverwarmde oven 200°C zodat je een mooi goudbruin korstje krijgt. Serveer met een stukje stokbrood.
    Tip: Je kan dit vooraf klaarmaken en tijdens het aperitief in de oven zetten. Bij Sint-Jakobsnoten uit de diepvries eerst ontdooien.


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:feest, kommuniefeest, champignon, sint jacobsschelp, wijn,coquilles
    >> Reageer (3)
    19-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met preistoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 stukken kabeljauwhaasje of filet (vers of diepvries)
    400 g aardappelen
    250 g preiwit, fijngesneden
    1 klont bakboter
    boter voor stoemp
    muskaatnoot, peper, zout

    De kabeljauw eventueel laten ontdooien in de koelkast of in bevroren toestand onafgedekt in microgolf 5 minuten op ontdooistand zetten. Bestrooi met zout en laat even afgedekt staan zodat het overtollige water uit de vis komt. Schil de aardappelen en snijd in niet te grote stukken. Breng ze in lichtgezouten water aan de kook in kookpot met deksel. Voeg de fijngesneden prei toe als het water bijna kookt. Op zacht vuur 15 minuten laten garen met deksel op de kookpot. Giet de groenten af en opnieuw in de kookpot met pureestamper grof pletten. Kruid met voldoende nootmuskaat, peper, een weinig zout en een ferme klont boter. Goed omroeren. De vis droogdeppen met huishoudrol. Smelt een klont bakboter op middelmatig vuur in een antikleefpan en bak de vis ± 3 - 4 min. langs iedere kant zodat je een licht goudbruin korstje bekomt. Serveer de vis met de preistoemp.
    Kabeljauwfilets gepocheerd: Snijd een kleine ui in ringen en breng met œ liter melk aan de kook met een laurierblad en een paar peperbolletjes. De kabeljauw hierin ± 4 tot 6 min. pocheren naargelang de dikte.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:preiwit, kabeljauwfilet, kabeljauwhaasje, aardappel, boter
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minibroodjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Decoratief is een uitgehold brood naar keuze. Met vierkant brood of mie-brood snijden we het brood overlangs in driehoekjes. Beleg de sneetjes met verschillende slaatjes zoals krab, tonijn, kip curry of seizoenslaatjes. Een sneetje kaas naar keuze of brie met wat raketsla of tuinkers. Charcuterie zoals kippefilet, varkensgebraad, gekookte of gerookte ham of americain préparé. Besmeerd met paté naar keuze en een toefje confituur (kersen, viervruchten..) of ajuinconfijt. Werk de schotel af met wat tuinkers en verse groentjes. Een bordje apart met wat vers fruit zoals kiwischijfjes, druiven en meloensneetjes ..... Zet alles afgedekt koel tot gebruik.


    Categorie:Snacks - Brood
    Tags:mie, broodbeleg, groenten, fruit
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visrolletjes met courgettes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 visfilets (zoals pangasius, tong..)
    2 courgettes
    8 kleine trostomaatjes of kerstomaten
    1 kleine ui, fijngesneden
    2 grote sneetjes gekookte of gerookte ham
    peterselie, fijngeknipt
    3 eetl olijfolie
    zout, peper
    Spoel de courgettes in water. Niet schillen. Snijd de bittere uiteinden af en snijd in staafjes. Verwarm de olijfolie in een diepe tefalpan en bak de ui glazig (niet bruin) op middelmatig vuur. Voeg de courgettes toe. Kruid met peper en zout en laat afgedekt op middelmatig vuur ± 10 minuten sudderen. Af en toe omroeren. Ondertussen de visfilets halveren in de lengte. Verwijder eventueel vet van de ham en snijd deze ongeveer evengroot als de visfilets. Leg op elke visfilet een sneetje ham, rol ze op (van kop naar staart met velzijde naar binnen) en prik vast met een houten stokje. Leg ze bij in de pan , samen met de in twee gesneden trostomaatjes (met kroontje is zeer decoratief). Deksel op de pan. Na 5 min de visrolletjes omdraaien en nogmaals 5 min verder garen. Bestrooi met peterselie en geef hierbij gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:courgette, trostomaat, vis, visfilet, visrolletjes
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g aardappelen
    200 g wortelen
    50 g boter
    zout, peper, muskaatnoot
    1 sjalotje
    Schraap of schil de wortelen met dunschiller. Snijd de geschilde aardappelen, wortelen en sjalot in stukjes. Zet in kookpot alles onder water en breng aan de kook. Laat 25 min koken op zacht vuur. Giet af en laat even opdrogen in de kookpot. Voeg boter toe en stamp fijn. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Geef hierbij gebakken vlees, kip, of een zachtgekookt eitje bovenop de stoemp, prik en laat uitlopen. Ter afwisseling vervang je de helft van de wortelen door pastinaak.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:wortel, sjalot, aardappel, stoemp, puree, pastinaak, vlees, eitje, spek
    >> Reageer (8)
    18-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcompote
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klassieke appelcompote met stukjes of tot moes geplet. Lekker bij gebakken kip, worst, gehaktbal en varkensvlees. Appelcompote is laxerend, maar een rauwe appel die je wat laat liggen, zal bruin kleuren doordat de acide weg is, en daarom is die goed tegen diarree.
    Voor 4 personen
    1 kg appelen
    4 eetlepels suiker
    Spoel de appelen onder de waterkraan en schil ze. Snijd in kleine stukken en leg in een anti - kleefpan met een eetlepel water. Op een matig vuur ± 15 min stoven (zonder roeren) tot de appeltjes zacht zijn. Voeg de suiker toe en meng goed. Heb je liever appelmoes (mousseline) plet dan de appelen met een pureestamper of even mixen. Probeer ook eens wat fijngesnipperde verse muntblaadjes hierbij, zeer verfrissend!
    In microgolf
    Leg de geschilde appelstukjes in een microgolfschaal met deksel. ±10 minuten ca 750 Watt. Met een vork de appelstukjes tegen de zijkant van de schaal pletten en mengen met de suiker.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:appelen, moes, compote, appel, mousseline, suiker, munt
    >> Reageer (0)
    15-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Jakobsvruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 2 personen
    12 kleine of 6 grote Sint-Jacobsvruchten (diepvries)
    2 eetl boter
    4 eetl droge witte wijn
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    peper en zout
    stokbrood
    Laat de Sint-Jacobsvruchten ontdooien en dep ze droog met keukenpapier. Grote Sint-Jakobsschelpen horizontaal doormidden snijden en eventuele koraal heel laten. Kruid met peper en zout. Verhit één eetl boter in een braadpan (tefal), waar de St-Jacobsvruchten in één laag in passen, en bak ze ± 5 min tot ze rondom goudbruin zijn en stevig aanvoelen. Doe de witte wijn in de pan en laat even inkoken. Voeg één eetlepel boter en de peterselie toe. Roer om tot een gladde saus. Serveer onmiddellijk in voorverwarmde lege Sint-Jakobsschelpen of bordjes. Geef er een stukje stokbrood bij.


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:sint-jacobsvruchten, jakobsschelpen, coquilles,
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marmercake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    4 eieren
    250 g suiker
    160 g echte boter
    250 g zelfrijzende bloem
    2 zakje vanillesuiker
    2 lepels cacaopoeder ( vb.Nesquick)
    Doe in een grote ronde kom eerst de eieren ( helemaal) + de suiker + vanillesuiker. Mix even. Doe er dan de gesmolten boter bij. Opnieuw even mixen. Dan beetje bij beetje de bloem bijvoegen.Beboter een cakevorm en giet hierin 2/3 van het deeg. Meng 1/3 van het deeg met 2 eetl cacaopoeder. Giet bovenop de blanke deeg en maak met een mes of vork een letter S in het deeg om beide kleuren te mengen. Bak in een voorverwarmde oven gedurende 1 uur op 165 ° of 4-5.


    Categorie:Dessert - Cake
    Tags:eieren, suiker, boter, zelfrijzende bloem, vanillesuiker, cacaopoeder
    >> Reageer (3)
    10-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazenrug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    1 hazenrug (diepvries)
    60 g bakboter
    1 dl rode porto
    2 dl wildfond
    1 dl room
    1 takje tijm
    peper, zout
    De hazenrug een ganse nacht laten ontdooien in de koelkast. Droogdeppen met keukenpapier. Kruiden met peper en zout. De bakboter verhitten en de hazenrug rondom mooi laten kleuren. Het vuur lager zetten, blussen met 0,5 dl wildfond en deksel op de pan. Laat 25 minuten verder braden (Rosé 20 min) Uit de pan nemen en warm houden onder aluminiumfolie. Het braadvocht blussen met de porto en vuur hoog zetten. Wildfond en room toevoegen en laten inkoken gedurende ± 5 minuten tot een romige saus. Ondertussen het garnituur klaarmaken en de kroketten bakken. Haal het vlees van het been met behulp van een vork en de bolle kant van een lepel en snijd in schuine sneetjes.
    Als ganituur naar keuze:
    Witloof in de lengte halveren. Harde kern verwijderen. Spoelen in water en met aanhangend water
    in microgolf, afgedekt, 7 minuten op ± 800 Watt. Laat even afgedekt nagaren.
    Peren uit blik met sap 2 min opwarmen in microgolf. Laten uitlekken en de holte vullen met koude veenbessenkonfituur.
    In oven:
    Oven voorverwarmen 175°C. In braadslede 75 g boter smelten. Hazenrug aan beide kanten bruinbakken. 2 dl wildfond toevoegen. Braadtijd 25 min. Keer het vlees regelmatig en bedruip met braadvocht. Vlees uitnemen en porto en room toevoegen. Laat inkoken.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:wildfond, tijm, porto, room, peren, veenbessenconfituur, aardappelkroketten, hazenrug
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gele-Paprikasoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    3 gele paprika’s
    2 sjalotten, fijngesnipperd
    1 teentje knoflook, fijngesnipperd
    1 groentebouillonblokje
    2 eetl boter
    6 dl water
    peterselie, fijngeknipt

    Paprika’s doormidden snijden en pitten en steel verwijderen. Spoelen onder kraan en in reepjes snijden. Boter smelten en sjalot, paprika en knoflook toevoegen. Op middelmatig vuur stoven gedurende ± 5 minuten met deksel op de kookpot. Roer af en toe. Water en verkruimeld bouillonblokje toevoegen. Aan de kook brengen en dan 20 à 30 min zachtjes laten koken. Fijnmixen. Eventueel kruiden naar smaak met peper en zout. Dien op en bestrooi met fijngehakte peterselie.
    Variatie:
    Een eetlepel room of soyaroom in ieder bord.
    Feestelijk:
    Versier de soep met in stukjes gesneden gerookte zalm.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:gele paprika, soep, familiefeest, feestelijk, gerookte zalm
    >> Reageer (8)
    09-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwartels met vijgen en appelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als hoofdgerecht 2 kwartels per persoon. In een volledig menu volstaat één kwartel.
    Voor 2 personen
    4 kwartels
    2 vijgen
    1 appel, geschild
    bakboter
    fijne suiker
    peper, zout
    1 dl water
    2 dl room
    Oven voorverwarmen 200° C met 50 g boter in een passende ovenschotel. Dep de kwartels droog indien nodig met keukenpapier en kruid met peper en zout. Schik ze in de opgewarmde ovenschaal en zet de oven op grill. Bak de kwartels 20 – 25 minuten. Bedruip enkele keren met de saus zodat je een mooi korstje krijgt. Vijgen kruisgewijs insnijden, bestrooien met suiker en een klein klontje bovenop leggen. Zet ze de laatste 10 min bij in de ovenschaal. Het klokhuis uit de geschilde appel halen en in vier dikke schijven snijden. Bestrooi met een weinig suiker en zet onafgedekt ± 2 minuten in microgolf. Laat even nagaren en kontroleer met houten prikker of ze zacht zijn. Haal de kwartels en vijgen uit de ovenschaal en giet het water in de schaal. Laat even inkoken en voeg 2 dl room toe. Schraap de aanbaksels los en giet de saus in schaaltje. Serveer met aardappelkroketten.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:feestelijk, kwartel, vijg, appel, kroketten
    >> Reageer (0)
    08-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Currysaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker bij kip en varkensvlees
    2 sjalotjes, fijngesnipperd

    1 appel ( zoet)

    1eetlepel bakboter

    1 eetlepel huishoudbloem

    1 eetlepel currypoeder,

    2,5 dl melk of 2 dl room (soyaroom)
    Schil de appel, rasp of snijd in stukjes. Smelt de boter op middelmatig vuur. Voeg de sjalot toe, de appelstukjes en het currypoeder, peper en zout toe. Laat 5 à 10 minuten lichtjes bakken (niet bruin) en roer regelmatig. Voeg de bloem toe en laat even bakken. Voeg de melk of room toe en laat de saus even goed opkoken.


    Categorie:Sauzen
    Tags:appel, sjalot, currypoeder, room, soyaroom, saus
    >> Reageer (0)
    06-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme wijn voor koude dagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en Glühwein met citroen.
    Voor 2 grote glazen.
    ½ liter rode wijn 
    1 grote sinaasappel
    6 kruidnagels
    1 kaneelstokje
    3 eetlepels fijne suiker
    Was de sinaasappel, snijd in stukken en steek de kruidnagels in de schil. Doe ze in een kookpot, samen met de wijn, de suiker en het kaneelstokje. Zet het vuur even hoog ( niet koken), maar dan op zeer laag vuur ½ tot 1 uur laten trekken met deksel op de pot. Serveer in glazen of mokken, eventueel met stukje sinaasappel, maar zonder de kruiden.

    Categorie:Dranken
    Tags:gluhwein, bisschopwijn, citroen, sinaasappel, kruidnagel, suiker, rode wijn, kaneel
    >> Reageer (0)
    03-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnaalkroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als borrelhapje, voorgerecht of lunch. Voor 10 kroketten of 20 aperoballetjes
    200 gr garnalen
    400 gr visfond (bokaal)
    100 gr boter
    100 gr bloem
    2 eieren
    sap van ½ citroen
    50 gr gemalen kaas of 2 eetl. versgesnipperd bieslook
    nootmuskaat, peper en zout
    Roux maken met de boter en de bloem, even bakken (om bloemsmaak te vermijden). Visfond al roerend toevoegen tot men een dikke massa verkrijgt. De eierdooiers (hou het eiwit apart) en garnalen bijvoegen, alsook de kruiden en het sap van de citroen. De gemalen kaas of bieslooksnippers bijvoegen. Op een plank uitstrijken, zo’n 2 a 3 cm dik. Onafgedekt in de koelkast tot ’s anderdaags laten opstijven. Eiwit loskloppen in bord. Kroketten (dikke) of balletjes vormen. Haal eerst door bloem, dan door eiwit en daarna door paneermeel. Afdekken met keukenpapier en nog een halfuurtje wegzetten in koelkast. Laat 2 min bakken in frituurvet op 180°. Eventueel bij grote hoeveelheden nog 5 a 10 min in oven van 180° zetten (voor binnenkant). Dien op met wat tuinkers of een blaadje sla, of stukje tomaat en partje citroen. Naar keuze wat verse garnalen op het bord schikken. Gefrituurde peterselie is decoratief en lekker !!
    Je kan deze garnaalkroket invriezen. Let erop dat ze in een doosje mekaar niet raken, zo kan je ze nadien naar gewenste hoeveelheid klaarmaken. Laat ze eerst ½ uur op kamertemperatuur staan, zo zijn de ijskristallen langs de buitenkant weg en zal de kroket niet barsten. Bak naargelang de grootte 5 à 6 minuten op 180°C.


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:garnalen, garnaalkroket
    >> Reageer (9)
    02-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundsvlees in rode wijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 4 personen
    1 kg stoofkarbonaden (rundsvlees)
    doosje tomatenpuree (70 g)
    ½ l rode wijn (tafelwijn) + 1 dl water
    1 dessertl rozemarijn (fijngeknipt) 
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    3 eetl olijfolie
    zout, peper
    3 eetl sausbinder
    peterselie, fijngeknipt
    Olijfolie verwarmen en het vlees langs alle kanten mooi bruin bakken. Knoflook en rozemarijn toevoegen en omroeren. Blussen met de rode wijn en het water. Het vlees moet bedekt zijn. Eventueel nog water toevoegen. Tomatenpuree toevoegen en kruiden met peper en zout. Op zacht vuur ± 2 uur laten stoven. Saus binden met sausbinder of maizena (opgelost in wat water). Opdienen met gekookte aardappelen of rijst. Versieren met peterselie.

    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:stoofvlees, rundskarbonaden, rundsvlees, rozemarijn, knoflook, rode wijn, tomatenpuree
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (14)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (24)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (8)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Kalfsfricassee
  • Soepvleesfricassee
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • Spaanse omelet
  • Omelet met champignons en kaas
  • Tomaten met eieren
  • Uitsmijter
  • Gevulde eieren
  • Gehakt in witloofjasje
  • Gevulde eitjes
  • Fijne kippesoep
  • Andijvie, gestoofd
  • Vispotje met lengfilet
  • Visgratin met spinazie
  • Capellini carbonara
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Juliennesoep
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Goelash
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Schorseneren
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Knolselder met witte saus
  • Archiducsaus
  • Rode bietensoep
  • Wafels
  • Doperwtensoep
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Stoofvleespotje met appel
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Bleekselder of witte selder
  • Venkelvelouté met scampi
  • Pudding met frambozen
  • Vispannetje
  • Gehaktbrood
  • Havermoutpap en koekjes
  • Groene-peperroomsaus
  • Pompoen-ovenschotel
  • Chocomousse met bier
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Appelen met kaneel
  • Osso Bucco met pasta
  • Aardappeltjes in de oven
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Zure eiersaus
  • Kwartels met druiven
  • Vleesballekes
  • Witloof met ham en kaas
  • Scampi pikant
  • Preistoemp
  • Lasagne met zalm
  • Eieren gefrituurd
  • Groenekoolsoep
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Champignonsoep
  • Visfilets gegratineerd
  • Spruiten
  • Varkensvlees met witloofroomsaus
  • Konijn met bier of wijn
  • Witloofsoep
  • Scampi in lookboter
  • Gevulde paprika's
  • Cordon blue
  • Gestoofde selder met gehaktballetjes
  • Kip op jagerswijze
  • Wittekoolsoep
  • Witloofstoemp
  • Visfilet met pizzaiola
  • Wittekool
  • Kervelsoep met roomkaas
  • Broodpudding of bodding
  • Nieuwjaarsbrief 2018
  • Jenthes keuken
  • Cappuccino van soep
  • Ajuinsoep
  • Aspergerolletje
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Visfondue
  • Steengrill-Gourmet
  • Hemelse peer
  • Gevulde aardappeltjes
  • Everzwijnragout
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Waterkerssoep
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Peren met vijgenpuree
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Oesters met kruidenboter
  • Vingerhapje - Pens met appel
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Garnalensoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Pastinaaksoep
  • Preiroomsoep
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Creme brulee
  • Krabgratin
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Vispasteitje
  • Kip met mandarijntjes
  • Aperitiefglaasjes
  • Martini - Zalm
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Vissoep
  • Paddestoeltjes met eieren
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Grissinistokjes met ham
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Sint-Jakobsschelp
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Minibroodjes
  • Visrolletjes met courgettes
  • Wortelstoemp
  • Appelcompote
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Marmercake
  • Hazenrug
  • Gele-Paprikasoep
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Currysaus
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Garnaalkroketten
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Rozijnenbrood
  • Rundtong met champignonsaus
  • Preisoep
  • Kalfslapje Napolitaine met pasta
  • Geroosterde kwartels
  • Pladijs
  • Sabayon
  • Uientaart
  • Gehaktballen in microgolf
  • Tortelloni
  • Knolseldersoep
  • Savooikool met kotelet
  • Venkel met kaaskorstje
  • Prei op vlaamse wijze
  • Macaroni met tonijn
  • Zuurkoolschotel
  • Gevulde uien met tomatensaus
  • Groenekoolstoemp
  • Rode kool
  • Hete bliksem
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Spruitjessoep
  • Farfalle met krabvlees
  • Chocomousse
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Zeevruchtenspagetti
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Doperwten in microgolf
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Prei
  • Macaronischotel met tonijn
  • Bonensoep
  • Witloof - Hamtaart
  • Vis met mosterdsaus
  • Omelet met uien
  • Zeetong
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Steak met groene pepersaus
  • Pompoen - Paprikasoep
  • Gebraden kip
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Tomatentaart
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Ajuinstoemp
  • Broccoli - tonijntaart
  • Chili Con Carne
  • Fruitige varkenskotelet
  • Wortelen in microgolf
  • Champignonsoep in microgolf
  • Mosterdsoep met spekblokjes
  • Appelsoep
  • Tomaat tonijn
  • Aardappelpuree

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    krookraanvogels
    blog.seniorennet.be/krookra

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!