NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
theo1931
blog.seniorennet.be/theo193
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    nicolaas
    blog.seniorennet.be/nicolaa
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    frummel
    blog.seniorennet.be/frummel
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    14-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chili Con Carne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pittig gerecht van gehakt en bonen.
    Voor 4 à 6 personen
    500 gr rundsgehakt (americain natuur)
    2 blikken rode of bruine bonen (400ml)
    2 blikken gepelde tomaten
    1 rode paprika, fijngesneden
    1 ajuin, fijngesneden
    3 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 bouillonblokje(runds), peper, zout
    1 eetl paprikapoeder en 1 koffiel cayennepeper
    ½ koffielepel pili-pili of tabasco
    3 eetlepels olijfolie

    Ajuin glazig stoven in de verwarmde olijfolie. Gehakt toevoegen en rul bakken tot het grijs geworden is. Pletten met een vork of pureestamper. Look nu laten meebakken. Rode paprika, gepelde tomaten en bouillonblokje toevoegen. Laat ± 5 min doorkoken. Af en toe omroeren. Uitgelekte bonen en kruiden toevoegen. Laat ± 45 min zachtjes doorkoken. Eventueel naar smaak zoeten met een eetlepel kandijsuiker. Voor liefhebbers een blik uitgelekte mais toevoegen. Geef hierbij stokbrood, gekookte rijst of serveer in tortilla of wrap. Lekker met een glaasje wijn.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:bonen, rundsgehakt, eenpansgerecht, tomaat, paprka, ajuin, tabasco, wijn, stokbrood, tortilla, wrap, mexicaans
    >> Reageer (3)
    11-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaatjes met eimengsel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 4 personen
    8 kleine tomaatjes
    2 eieren
    100 g geraspte kaas
    4 eetl room
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    2 eetl boter
    peper, zout
    Snij een kapje van de tomaten. Hol ze uit met een lepeltje. Bestrooi met zout en laat ze omgekeerd uitlekken. Klop de eieren los met de kaas, room, peterselie, peper en zout. Vul de tomaatjes met dit mengsel en zet de kapjes erop. Zet ze in een beboterde ovenschotel en bedruppel met een beetje gesmolten boter. Zet ± 15 min in de voorverwarmde oven 220°. Geef hier toast met boter of stokbrood bij.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:ei, tomaat, kaas, stokbrood, voorgerecht, eiergerecht
    >> Reageer (0)
    10-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazenrug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    1 hazenrug (diepvries)
    60 g bakboter
    1 dl rode porto
    2 dl wildfond
    1 dl room
    1 takje tijm
    peper, zout
    De hazenrug een ganse nacht laten ontdooien in de koelkast. Droogdeppen met keukenpapier. Kruiden met peper en zout. De bakboter verhitten en de hazenrug rondom mooi laten kleuren. Het vuur lager zetten, blussen met 0,5 dl wildfond en deksel op de pan. Laat 25 minuten verder braden (Rosé 20 min) Uit de pan nemen en warm houden onder aluminiumfolie. Het braadvocht blussen met de porto en vuur hoog zetten. Wildfond en room toevoegen en laten inkoken gedurende ± 5 minuten tot een romige saus. Ondertussen het garnituur klaarmaken en de kroketten bakken. Haal het vlees van het been met behulp van een vork en de bolle kant van een lepel en snijd in schuine sneetjes.
    Als ganituur naar keuze:
    Witloof in de lengte halveren. Harde kern verwijderen. Spoelen in water en met aanhangend water
    in microgolf, afgedekt, 7 minuten op ± 800 Watt. Laat even afgedekt nagaren.
    Peren uit blik met sap 2 min opwarmen in microgolf. Laten uitlekken en de holte vullen met koude veenbessenkonfituur.
    In oven:
    Oven voorverwarmen 175°C. In braadslede 75 g boter smelten. Hazenrug aan beide kanten bruinbakken. 2 dl wildfond toevoegen. Braadtijd 25 min. Keer het vlees regelmatig en bedruip met braadvocht. Vlees uitnemen en porto en room toevoegen. Laat inkoken.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:wildfond, tijm, porto, room, peren, veenbessenconfituur, aardappelkroketten, hazenrug
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Jakobsvruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 2 personen
    12 kleine of 6 grote Sint-Jacobsvruchten (diepvries)
    2 eetl boter
    4 eetl droge witte wijn
    1 eetl peterselie, fijngeknipt
    peper en zout
    stokbrood
    Laat de Sint-Jacobsvruchten ontdooien en dep ze droog met keukenpapier. Grote Sint-Jakobsschelpen horizontaal doormidden snijden en eventuele koraal heel laten. Kruid met peper en zout. Verhit één eetl boter in een braadpan (tefal), waar de St-Jacobsvruchten in één laag in passen, en bak ze ± 5 min tot ze rondom goudbruin zijn en stevig aanvoelen. Doe de witte wijn in de pan en laat even inkoken. Voeg één eetlepel boter en de peterselie toe. Roer om tot een gladde saus. Serveer onmiddellijk in voorverwarmde lege Sint-Jakobsschelpen of bordjes. Geef er een stukje stokbrood bij.


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:sint-jacobsvruchten, jakobsschelpen, coquilles, wijn, stokbrood, voorgerecht
    >> Reageer (1)
    04-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocomousse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 4 personen
    150 g chocolade
    4 eieren
    4 eetl suiker
    De eierdooiers met 3 eetlepels suiker schuimig opkloppen (mixer). In andere kom de eiwitten met 1 eetlepel suiker met mixer halfschuimig opkloppen. De gebroken chocolade onafgedekt 1–2 min in microgolf smelten. Roer om en meng het eierdooiersmengsel erbij. Eiwitschuim langzaam toevoegen (niet kloppen). Giet eventueel in aparte schaaltjes en laat minstens één uur in de koelkast opstijven. Serveer eventueel met chocoladekrullen, slagroom of fijn koekje. Je kan dit maken met melk- of bitterchocolade. Probeer ook eens chocolade met nootjes.
    Feestelijk: Maak twee verschillende mousse en laat afkoelen in een kom. Bestrooi de bordrand met poedersuiker, schep een lepel mousse van iedere soort en versier met een fijn koekje.

    Categorie:Desserten
    Tags:chocolademousse, chocomousse, dessert, eieren, suiker, chocoladekrullen, slagroom
    >> Reageer (0)
    01-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde kwartels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feestelijk voor 2 personen
    4 kwartels
    4 sneetjes spek
    60 g boter
    4 sneetjes vierkant wit brood
    veenbessenkonfituur

    Oven voorverwarmen 200° C (gasovenstand 6). Spoel de kwartels onder stromend water en dep droog met keukenpapier. Kruid binnenkant met zout. Bind rond iedere kwartel en sneetje spek. Schik de kwartels in een beboterde ovenschaal en bak gedurende 20-25 min. Bedruip enkele keren met de saus zo krijg je een mooi korstje. Smelt de resterende boter in een pan en laat de sneetjes brood aan beide kanten bruin worden. Laat uitlekken op keukenpapier. Verwijder touwtjes van de kwartels, serveer op een sneetje brood en lepel er een beetje saus over. Serveer naar keuze met veenbessenjam, doperwtjes en kleine gekookte aardappelen of aardappelkroketten.
    Tip: Indien diepgevroren kwartels laat ze dan eerst ontdooien. In plaats van kwartels kan je twee piepkuikens nemen. Laat dan 35-40 min bakken in de oven.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:kwartel, piepkuiken, veenbessenkonfituur
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jenthes keuken

    Je kan recepten terugvinden in de categorieen (rechts) of met de zoekfunctie in het vakje "zoeken in blog". Een ingredient invullen, zoals bijvoorbeeld "witloof", en je krijgt dan alle gerechten met witloof. Lees ook de reacties onderaan de gerechten, met soms nuttige tips. Het is mogelijk om mijn recepten voor eigen gebruik te kopieeren. Wenst U ze op uw site te zetten,dan graag een link naar mijn keukenblog. Stuurt u mij in dit geval alstublieft een mail, zodat ik hiervan op de hoogte ben. Alle rechten voorbehouden © Jenthe. Veel kookplezier. 


    >> Reageer (1)
    23-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macaronischotel met tonijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekkere ovenschotel met prei, tonijn en kaassaus
    Voor 4 personen
    300 g preiwit, fijngesneden
    2 eetl olijfolie
    300 g macaroni
    2 blikjes tonijn (185g), eigen nat, uitgelekt
    zout, peper, nootmuskaat
    1 eetlepel citroensap
    kaassaus
    Verwarm de olijfolie en voeg het preiwit toe. Kruid met een weinig zout en peper. Op middelmatig vuur, met deksel op de pot, ongeveer 15 min laten verder garen. Roer tussenin even om. Maak ondertussen een kaassaus.
    Kaassaus:
    50 g boter
    50 g bloem
    1/2 liter koude melk
    150 g gemalen kaas (emmenthal of andere)
    peper en zout
    Maak een roux: smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de bloem er ineens aan toe. Roer om en laat even bakken. Voeg de koude melk er bij en laat onder voortdurend roeren indikken. Neem van het vuur en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Voeg ook 1eetlepel citroensap bij en roer er dan ¾ van de gemalen kaas onder.

    Kook de macaroni in kokend, gezouten water 8 min of volgens verpakking. Meng dan de uitgelekte tonijn, gestoofde prei en gekookte macaroni samen met de kaassaus en roer goed om. Je kan het gerecht zo serveren of alles in een ovenschaal gieten en bestrooien met de rest van de kaas. In een voorverwarmde oven 180°C laten gratineren 10 à 15 minuten tot een goudbruin korstje gevormd is ( let op dat het korstje niet zwart kleurt).Maak je de schotel vooraf klaar verwarm dan eerst 35 min. in de voorverwarmde oven vooraleer je deze laat gratineren.


    Categorie:Pasta's
    Tags:macaroni, tonijn, kaas, preiwit, kaassaus, ovenschotel, gratineren
    >> Reageer (0)
    22-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeetong
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 2 personen
    2 zeetongen, gekuist
    75 g boter
    peper, zout
    frieten
    sla

    Droog de vis met keukenpapier en kruid met peper en zout. Smelt 50 g boter in een tefalpan en laat lichtjes bruin kleuren. Bak de vis 5 min langs iedere kant op hoog vuur. Dek af met deksel. De pan regelmatig schudden zodat de vis niet kan aanbakken. Bak ondertussen de frietjes. Haal de vis uit de pan en leg op het bord. Laat nog 25 g boter smelten in dezelfde pan en giet over de vis. Meteen opdienen met frietjes. Geef hierbij een fris slaatje met eventueel een fijngesneden sjalotje en stukje tomaat. Tip: Neem één grote tong of meerdere kleine tongschar per persoon naar gelang de grootte van de tong. Je kan de tong even warm houden in de oven op ongeveer 100°.
     

    Categorie:Visgerechten
    Tags:zeetong, tong, noordzeetong, tongschar, gebakken vis, vis van het jaar,
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met uien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Per persoon
    2 eieren
    1 ui
    bieslook, fijngeknipt
    bakboter of olijfolie
    peper, zout
    melk ( naar keuze)

    Smelt boter in de pan en voeg de in fijne ringen gesneden ui toe. Op middelmatig vuur enkele min. glazig bakken, niet bruin. Eieren klutsen met een scheut melk en kruiden met een weinig peper en zout. Giet de eieren over de uien en voeg onmiddellijk bieslook toe. Serveer de omelet als de eieren gestold, maar nog smeuig zijn.


    Categorie:Eiergerechten
    Tags:ei, uien, dijonnaise, omelet
    >> Reageer (0)
    16-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsblanket met witloof en kriekbier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    500 g kalfsblanket
    400 g witloof, grof gesneden
    1 flesje kriekbier (25cl)
    1 dl water
    1 sjalotje, fijngesneden
    2 eetl olijfolie
    1 laurierblad, peper, zout
    ¼ koffielepel tijm
    sausbinder
    Snijd het vlees nog eventueel in kleinere blokjes. Bak het langs alle kanten goudbruin in de hete olijfolie. Voeg het sjalotje erbij en laat nog even verder bakken. Blus met het flesje kriek en water. Het vlees moet bijna volledig bedekt zijn. Kruid met laurier, tijm, peper en zout. Deksel op de pan en laat op een zacht vuur 1u 15 min stoven. Voeg het witloof toe en het vuur even hoger. Laat nog 20 minuten verder sudderen op zacht vuur. Verwijder laurierblad en bind de saus met sausbinder. Serveer met gekookte aardappelen.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:kalfsvlees, blanquette, kriek, witloof, stoofpot, kalfsragout, stoofpotje
    >> Reageer (0)
    15-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steak met groene pepersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een lekker stukje rundvlees zoals dunne lende, chateaubriand, rumsteak.....
    Voor 2 personen
    2 biefstukken
    2 eetlepels groenepeperbolletjes (blikje, op nat)
    1 dl water
    2 dl room
    2 eetlepels bakboter
    peper, zout

    Verhit de boter in een pan en bak de steaks op hoog vuur zodat het vlees kan dichtschroeien en een mooi korstje krijgt. Kruid met peper en zout en draai het vlees na ongeveer 3 minuten om. Bak evenlang aan deze kant. Het vlees is nu lichtroze. Haal uit de pan, dek eventueel af met aluminiumfolie of een omgekeerd bord en laat rusten. Blus de pan met het water en schraap met een spatel de bakresten los. Voeg de room en peperbolletjes toe en een koffielepel vocht van de groenepeper. Laat al roerend inkoken tot de saus mooi gebonden is. Serveer de saus op de biefstuk en geef hierbij frietjes. Werk af met wat tuinkers of ander slaatje.


    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:steak, biefstuk, dunne lende, chateaubriand, rumsteak, gezinsbiefstuk, groene peperbolletjes, room, tuinkers, frietjes,
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gedroogde witte bonen een hele nacht te week zetten of op deze snellere manier koken.
    Voor 8 personen
    500 g gedroogde bonen
    ½ kg juliennegroenten, fijngesneden
    takje tijm en peterselie
    1 ui, stukgesneden
    1 knoflookteentje (naar keuze)
    5 blokjes groentenbouillon
    spekblokjes
    De gedroogde bonen spoelen onder stromend water en met 1,5 liter water aan de kook brengen. Geen zout toevoegen, anders worden de bonen niet mals. Afgieten in zeef. De juliennegroenten met ui, tijm, peterselie, lookteentje, uitgelekte bonen en 3 liter koud water in kookpot aan de kook brengen. Op zacht vuur 2 uur laten garen. Een tas bonen uit kookpot nemen voor afwerking. De rest van de soep fijnmixen. Opnieuw aan de kook brengen met de bouillonblokjes. Als de soep kookt de spekblokjes toevoegen en de achtergehouden bonen. Kan als maaltijdsoep opdiend worden met broodkorstjes.


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:bonen, juliennegroenten,spekblokjes,tijm,peterselie,ui,knoflook
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuurkoolschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1,2 kg zuurkool
    800 gr vastkokende aardappelen, geschild
    15 cl witte wijn
    4 Frankfurter worsten
    4 Poolse worsten
    2 Kasslerribben
    1 varkenshammetje
    100 gr gerookt spek, in blokjes gesneden
    1 kleine ui, gepeld
    1 wortel, schoongemaakt
    5 jeneverbessen
    2 teentjes look
    1 kruidentuiltje (tijmtakje,peterseliesteeltjes,laurier)
    peper en zout
    Leg het varkenshammetje in een ruime pan en voeg er koud water aan toe tot het vlees onder staat en breng aan de kook. Voeg er de wortel, ui en kruiden aan toe, dek af en laat een half uurtje koken. Voeg er dan de poolse worst en kasslerribben bij en laat nog 20 min. verder pruttelen. Haal het vlees uit het water en hou warm. Kook de aardappelen gaar in de bouillon. Bak de spekblokjes goudbruin en krokant in een pan met antiaanbaklaag en laat uitlekken op keukenpapier. Doe de zuurkool in een pan met dikke bodem, besprenkel met de wijn en verwarm, voeg er de spekblokjes en frankfurter worsten aan toe, dek af en laat op een zacht vuurtje doorwarmen. Schik de zuurkool, aardappelen en het vlees op een bord en serveer met een lekker biertje of witte wijn.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:zuurkool, poolse worst, frankfurter, kasslerrib, varkenshammetje, spek, wortel, jenerverbessen, wijn, aardappel
    >> Reageer (0)
    03-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marmercake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    4 eieren
    250 g suiker
    160 g echte boter
    250 g zelfrijzende bloem
    2 zakje vanillesuiker
    2 lepels cacaopoeder ( vb.Nesquick)
    Doe in een grote ronde kom eerst de eieren ( helemaal) + de suiker + vanillesuiker. Mix even. Doe er dan de gesmolten boter bij. Opnieuw even mixen. Dan beetje bij beetje de bloem bijvoegen.Beboter een cakevorm en giet hierin 2/3 van het deeg. Meng 1/3 van het deeg met 2 eetl cacaopoeder. Giet bovenop de blanke deeg en maak met een mes of vork een letter S in het deeg om beide kleuren te mengen. Bak in een voorverwarmde oven gedurende 1 uur op 165 ° of 4-5.


    Categorie:Dessert - Cake
    Tags:eieren, suiker, boter, zelfrijzende bloem, vanillesuiker, cacaopoeder, cake, gebak
    >> Reageer (3)
    02-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundsvlees in rode wijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor 4 personen
    1 kg stoofkarbonaden (rundsvlees)
    doosje tomatenpuree (70 g)
    ½ l rode wijn (tafelwijn) + 1 dl water
    1 dessertl rozemarijn (fijngeknipt) 
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    3 eetl olijfolie
    zout, peper
    3 eetl sausbinder
    peterselie, fijngeknipt
    Olijfolie verwarmen en het vlees langs alle kanten mooi bruin bakken. Knoflook en rozemarijn toevoegen en omroeren. Blussen met de rode wijn en het water. Het vlees moet bedekt zijn. Eventueel nog water toevoegen. Tomatenpuree toevoegen en kruiden met peper en zout. Op zacht vuur ± 2 uur laten stoven. Saus binden met sausbinder of maizena (opgelost in wat water). Opdienen met gekookte aardappelen of rijst. Versieren met peterselie.

    Categorie:Vleesgerechten-Rund
    Tags:stoofvlees, rundskarbonaden, rundsvlees, rozemarijn, knoflook, rode wijn, tomatenpuree
    >> Reageer (0)
    01-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastinaaksoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pastinaak is een witte wortel met lange dunne staart en heeft een eerder zoete smaak, zelfs licht anijsachtig en proeft wat naar knolselder. Deze wintergroente is te verkrijgen van oktober tot maart. Na de oogst worden de wortels slap. Koop dus stevige wortels en bewaar maximum 2 dagen in de groentelade van de koelkast.

    2 grote of 6 kleine pastinaak, ± 600 g
    2 uien, gepeld en grofgesneden
    witte selder (bleekselder), ± 300 g fijngesneden
    1 appel (golden), geschild, in stukjes
    tijmtakje en laurierblad
    1,5 liter water + 3 blokjes groenten–of kippenbouillon
    klont bakboter
    peper, zout
    Spoel de pastinaak onder stromend water. Snijd de bovenkant en de dunne staart eraf, schil met een dunschiller en snijd in blokjes of reepjes. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de uien toe. Laat even stoven tot ze glazig (niet bruin)zijn. De pastinaak, witte selder en appel toevoegen en een 5-tal minuten stoven. Roer tussentijds even om. Giet het water bij de groenten, alsook de bouillonblokjes, tijm en laurier. Breng aan de kook en laat dan op zacht vuur garen met deksel op de kookpot. Na 30 minuten het laurierblad en tijmtakje uit de soep halen en fijn mixen. Naar smaak kruiden met peper en zout. Je kan het soepbord afwerken met een plukje tuinkers. Naar keuze kan er na het mixen ook room toegevoegd worden, laat dan even opwarmen. Een lepel graanmosterd toevoegen geeft ook een aparte smaak aan deze soep.
    De resterende, fijngesneden witte selder (+ kern fijne blaadjes) kan je invriezen of stoof de selder als bijgerecht met gehaktballetjes (zie recept).


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:pastinaak, tijm, laurier, bleekselder, witte selder, appel, ui, vergeten groenten, soep, creme de panais
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met preistoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 stukken kabeljauwhaasje of filet (vers of diepvries)
    400 g aardappelen
    250 g preiwit, fijngesneden
    1 klont bakboter
    boter voor stoemp
    muskaatnoot, peper, zout

    De kabeljauw eventueel laten ontdooien in de koelkast of in bevroren toestand onafgedekt in microgolf 5 minuten op ontdooistand zetten. Bestrooi met zout en laat even afgedekt staan zodat het overtollige water uit de vis komt. Schil de aardappelen en snijd in niet te grote stukken. Breng ze in lichtgezouten water aan de kook in kookpot met deksel. Voeg de fijngesneden prei toe als het water bijna kookt. Op zacht vuur 15 minuten laten garen met deksel op de kookpot. Giet de groenten af en opnieuw in de kookpot met pureestamper grof pletten. Kruid met voldoende nootmuskaat, peper, een weinig zout en een ferme klont boter. Goed omroeren. De vis droogdeppen met huishoudrol. Smelt een klont bakboter op middelmatig vuur in een antikleefpan en bak de vis ± 3 - 4 min. langs iedere kant zodat je een licht goudbruin korstje bekomt. Serveer de vis met de preistoemp.
    Kabeljauwfilets gepocheerd: Snijd een kleine ui in ringen en breng met œ liter melk aan de kook met een laurierblad en een paar peperbolletjes. De kabeljauw hierin ± 4 tot 6 min. pocheren naargelang de dikte.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:preiwit, kabeljauwfilet, kabeljauwhaasje, aardappel, boter
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sabayon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In microgolf: lukt altijd
    Met Leffe Bruin
    3 eierdooiers
    3 eidopjes kristalsuiker
    3 eidopjes Leffe Bruin
    Klop in een microgolfkommetje de eierdooiers met de kristalsuiker tot het mengsel als een lint van de lepel loopt. Roer er dan de Leffe door en zet in microgolf, onafgedekt 1 min, ca 750 Watt. Roer nogmaals flink en zet nog 30 seconden in microgolf. Klop de sabayon vervolgens los en dien onmiddellijk op in glazen op voet, eventueel met een bolletje ijs. Kan ook met zoete wijn of Porto.
    Klassieke manier:
    Met zoete witte wijn of marsala-wijn:
    6 eierdooiers
    6 eidopjes kristalsuiker
    6 eidopjes zoete witte wijn of Porto
    De eierdooiers mengen met de suiker. De witte wijn toevoegen. Op een zacht vuurtje ( of bain-marie) luchtig kloppen. Zorg dat het niet kookt, anders gaat het schiften. Schep in glazen op voet. Eventueel eerst een bolletje ijs in elk glas leggen.
    Weetje:
    Reken per persoon 1 eierdooier, 1 eidopje suiker, 1 eidopje wijn, bier of porto.


    Categorie:Desserten
    Tags:ei, suiker, wijn, bier, porto, marsala
    >> Reageer (2)
    30-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Savooikool met kotelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eén van de oudste koolsoorten en een wintergroente met veel vitaminen en weinig kalorieën. Savooikool of groenekool heeft donkergroene bladeren en een gele kern.
    Voor 2 personen
    +- 400 g gesneden savooikool
    30 g bakboter
    zout, peper, nootmuskaat
    1 dl water
    1 dl melk
    ½ groentebouillonblokje
    2 varkenskotelet
    sausbinder
    Verwijder de harde buitenste verlepte bladeren van de kool. Snijd de kool in vier en schaaf of snijd de kool langs de zijkant in fijne reepjes, zonder de dikke nerven. Spoel onder stromend water. Breng licht gezouten water aan de kook en laat de koolreepjes gaarkoken gedurende 5 à 7 minuten. Giet af en spoel onder stromend water. Knijp de kool even uit en het volume is aanzienlijk verminderd. Smelt de boter in de kookpot en voeg de savooikool toe. Het groentebouillonblokje verkruimelen en toevoegen met het water en de melk. Even omroeren en kruiden met wat zout, peper en muskaatnoot. Op middelmatig vuur 25 à 30 minuten stoven. Een lepel sausbinder toevoegen, goed omroeren en even laten indikken. Smelt een eetlepel boter en bak de koteletten goudbruin langs beide kanten op middelmatig vuur. Zet deksel schuin op de pan en laat 5 à 10 minuten (naargelang dikte) doorbakken op zachter vuur. Kruid naar smaak met zout, peper en nootmuskaat. Serveer het vlees met de savooikool en gekookte aardappelen.
    Variaties:
    Gezouten spekreepjes in de pan bakken en kool toevoegen.
    Savooikoolreepjes met 2 eetlepels water, afgedekt in microgolf, 4 à 7 minuten, 750 watt. Daarna stoven en afwerken zoals hierboven.
    Worst of gezouten spek passen uitstekend bij deze groente.
    Bekijk ook de andere recepten zoals groenekoolstoemp of groenekoolsoep.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:groenekool, savooikool, groentebouillon, spekreepjes, gezouten spek, worst
    >> Reageer (0)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (34)
  • Oma's Stoemp-Puree (9)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Kip met mandarijntjes
  • Lamsfilet met champignonkorfjes
  • Sint-Jakobsschelp
  • Kalkoenrollade met champignonsaus
  • Martini - Zalm
  • Peren met vijgenpuree
  • Vissoep
  • Kwartels met abrikozensaus
  • Garnalensoep
  • Preiroomsoep
  • Grissinistokjes met ham
  • Scampi en Sint-Jakobsvruchten
  • Oesters met kruidenboter
  • Roggebrood of toastjes met gerookte zalm
  • Vispasteitje
  • Visrolletjes met garnalensaus
  • Witloofsoep
  • Wachthapje: Garnaalsoepje met scampi
  • Kwartels met vijgen en appelen
  • Lepelhapje met garnaal of scampi
  • Currysaus
  • Kalkoenfilet met porto en preisaus
  • Warme wijn voor koude dagen
  • Varkenshaasje met kruidenkorst
  • Microgolf: Warme appelen
  • Aperitiefsoepje met erwtjes
  • Garnaalkroketten
  • Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
  • Knolseldersoep
  • Groenekoolstoemp
  • Pudding met frambozen
  • Cappuccino van soep
  • Konijnfilet met appel en champignon
  • Lepelhapje met ham en kiwi
  • Cake met appelen
  • Vingerhapje: Toast met Roquefort en walnoot
  • Vingerhapje: Spekballetjes
  • Lepelhapjes: Champignon met lookboter
  • Peer met ham
  • Vingerhapje: Witloofschuitjes
  • Vingerhapje: Crostini met gerookte zalm
  • Aperitiefglaasjes
  • Hemelse peer
  • Vingerhapje: Kruidenkaas-hapje
  • Spruitjessoep
  • Creme brulee
  • Rode kool
  • Venkel met kaaskorstje
  • Hete bliksem
  • Farfalle met krabvlees
  • Uientaart
  • Chili Con Carne
  • Tomaatjes met eimengsel
  • Hazenrug
  • Sint-Jakobsvruchten
  • Chocomousse
  • Geroosterde kwartels
  • Jenthes keuken
  • Macaronischotel met tonijn
  • Zeetong
  • Omelet met uien
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Zuurkoolschotel
  • Marmercake
  • Rundsvlees in rode wijn
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Sabayon
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Gehaktballen in microgolf
  • Vis met mosterdsaus
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Risotto met zeevruchten
  • Witloof - Hamtaart
  • Rozijnenbrood
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Finettes met champignonsaus
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Mayonaise met mixer
  • Ajuinstoemp
  • Messinaroom
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • Prei op vlaamse wijze
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Doperwten in microgolf
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    britt
    blog.seniorennet.be/britt

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!