NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
vlaamsepolitie
blog.seniorennet.be/vlaamse
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    wittewoe
    blog.seniorennet.be/wittewo
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    maydee30
    blog.seniorennet.be/maydee3
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    13-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde paprika's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neem per persoon twee niet te grote, rode of groene paprika’s.
    Voor 2 personen
    Met gehaktvulling
    4 paprika’s
    500 g varkensgehakt, gekruid
    paneermeel
    boter
    1 dl water
    Snijd het bovendeel met steeltje weg. Zaad en zaadlijsten verwijderen. Vul de paprika’s met het gehakt. Bestrooi met weinig paneermeel en klein klontje boter. In microgolfschaal schikken. Nog 1 dl water in de schaal gieten. Zet in microgolf afgedekt 10 min op ca 800 Watt, totdat het gehakt grijsbruin en de paprika’s donkerder van kleur zijn. Laat nog 5 minuten afgedekt na-garen. Serveer met gekookte aardappelen of rijst.
    Met tonijnvulling
    Meng 1 blikje uitgelekt tonijn (op olie) met 1 teentje knoflook, 1 gesnipperd sjalotje, 1 eetlepel mayonaise en kruid met peper en zout. Vul de paprika’s en bestrooi met geraspte kaas. In een microgolfschaal 8 à 10 min op 800 Watt. Laat even nagaren.
    Variatie:
    In de handel is het gehakt gewoonlijk gekruid. Desgewenst kan je nog een eierdooier en een eetlepel paneermeel toevoegen. Ook fijngeknipte kruiden zoals peterselie en bieslook.


    Categorie:Microgolfgerechten
    Tags:paprika, tonijn, knoflook, sjalot, kruiden, microgolf, magnetron
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cordon blue
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dunne sneetjes kalfsvlees, ham en kaas, in paneermeel gewenteld. Nu ook verkrijgbaar met gehakt.
    Voor 2 personen
    2 cordon blue ( klaargemaakt bij de slager)
    250 g spagetti
    ± 300 g warme tomatensaus, vers of blik
    trostomaatjes (met kroontjes)
    peper, zout
    olijfolie
    bakboter
    Smelt voldoende boter schuimend goudbruin in een tefalpan en bak de cordon blue op een matig vuur, 4 à 5 minuten aan een kant, 3 à 4 minuten aan de andere kant. Na het omdraaien het vuur wat lager zetten. Kook de spagetti (volgens verpakking) in kokend en gezouten water met een scheutje olijfolie. Giet af in zeef en serveer onmiddellijk met warme tomatensaus en cordon blue. Geef hierbij enkele gegrilde trostomaatjes.
    Gegrilde trostomaatjes:
    In ovenschaal een tros met tomaatjes leggen. Kruiden met peper en zout en besprenkelen met olijfolie. Onder hete grill 6 min grillen tot het velletje openbarst.
    Zelf tomatensaus maken:
    Stoof een fijngesneden ajuin, samen met 3 gepelde en ontpitte vleestomaten. Kruid met tijm en laurierblad en voeg 1 dl rode wijn toe. Laat 15 min op matig vuur stoven met deksel op de pot. Verwijder laurierblad en fijnmixen. Opwarmen en 2 eetlepels room onderroeren.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:kalfslapje, cordon blue, tomatensaus, trostomaat
    >> Reageer (0)
    10-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoofde selder met gehaktballetjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het loof van een witte selder of bleekselderij is fris van kleur en heeft geen slappe, maar knapperige stengels. Zeer lekker rauw met of zonder dipsausje en de rest gebruiken we in de soep of bij mosselen.
    Voor 2 personen
    350 g gehakt
    1 bleekselder
    4 dl water
    2 eetlepels bakboter
    peper, zout
    maizena of sausbinder

    Snijd onderaan de bleekselder de harde kern af. Breek de buitenste stengels met plekken af en snijd verlepte blaadjes weg. Snijd de kleine vertakkingen met blaadjes af , snijd fijn en vries eventueel in voor het maken van een soepje of als groente bij mosselen. Snijd de brede takken in stukjes van ± 3 - 4 cm en neem ± 400 gr. Spoel onder de waterkraan. Het gehakt wordt gewoonlijk gekruid verkocht, dus rollen we er vier gehaktballetjes van. Smelt de boter in een stoofpan en op middelmatig vuur de balletjes even licht aanbakken. Na een paar minuten omdraaien. Voeg het water toe in kleine hoeveelheden. De bleekselder toevoegen en onder de balletjes roeren. Kruiden met peper en weinig of geen zout. Alles moet bijna onder water staan. Even het vuur hoger zetten, tot het kookpunt en dan op middelmatig vuur verder stoven gedurende 30 – 40 minuten. Draai de balletjes tussenin even om. Als de selder mals is binden we de saus. Los in wat water één eetlepel maizena op en roer onder de saus. Laat even indikken. Naar keuze kan de saus ook gebonden worden met een paar lepels sausbinder. Serveer met gekookte aardappelen.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:witte selder, bleekselderij, selder, ballekes, gehakt
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wittekoolsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Een hartige winterse koolsoep.
    Voor 8 personen
    ½ witte kool
    1 ui, in ringen gesneden
    2 geschilde aardappelen, in blokjes
    300 g wortelen, in blokjes of geraspt
    2 liter water + 3 groente- of rundsbouillonblokjes
    1 koffielepel tijm
    ½ koffielepel kummel (naar keuze)
    peper, zout
    50 g bakboter
    De wittekool in fijne reepjes snijden of met groenteschaaf. In een hoge kookpot boter smelten. Ui en kool toevoegen en op middelmatig vuur, met deksel op de pot, 5 minuten stoven. Omroeren en aardappel- en wortelblokjes toevoegen. Nog 5 min stoven. Water en bouillonblokjes, kummel en tijm toevoegen. Breng aan de kook en laat dan op zacht vuur 45 min gaarkoken. Met stamper de groenten in fijne stukjes pletten en kruiden met peper en zout. Voor een maaltijdsoep kan je er nog gerookt spek of stukgesneden zwanworstjes bijvoegen. Laat dan nog even opwarmen. 

    Categorie:Soepen T - Z
    Tags:wittekool, ui, aardappel, wortel, tijm, kummel, spek, wintersoep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofstoemp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 stronkjes witloof
    50 g geraspte kaas
    200 g gekookte ham, in reepjes
    aardappelpuree van 500 g aardappelen (zie recept)
    1 eetl boter

    Kaas toevoegen aan warme aardappelpuree. Witloof in de lengte halveren, bittere kern uitsnijden, en in fijne reepjes snijden. Boter smelten in een pan en de witloofreepjes ± 5 min stoven op matig vuur en met deksel op de pan. Een paar maal omroeren. Leg de laatste minuut de gekookte ham even bij in de pan, om op te warmen (niet bakken). Roer om en meng met de warme puree.
    Variatie:
    Met Lamkoteletjes: Witloofstoemp zonder ham klaarmaken en geef er gebakken lamskoteletjes bij, gekruid met peper, zout en (verse) tijm.
    Met gerookte zalm: 2 stronkjes witloof stoven zoals hierboven en 100 g gerookte zalm bijvoegen . De aardappelpuree mengen met 2 eetl fijngeknipte bieslook (zonder kaas).
    Met spekblokjes: 200 g spekblokjes even bruinbakken in een tefalpan, zonder vetstof. Voeg bij het gestoofde witloof. 


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:witloof, ham, aardappelpuree, kaas, spek, zalm, bieslook, lamskoteletjes, stoemp, streekprodukten
    >> Reageer (11)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfilet met pizzaiola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een pittige Italiaanse tomatensaus gegaard op zacht vuur en lekker met vis, gebakken vlees of gepelde scampi.
    Voor 2 personen
    2 visfilets (diepgevroren)
    400 g gepelde tomaten (blik)
    2 eetlepels boter
    3 eetlepels olijfolie
    2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
    1 koffielepel oregano
    1 koffielepel tijm
    peper, zout, cayennepeper, suikerklontje
    Verwarm de olijfolie in een diepe tefalpan. Voeg knoflook toe en laat op een zacht vuur goudbruin worden. Giet het blik tomaten erbij en plet ze fijn. Kruid met peper en zout, flink wat cayennepeper, oregano, suiker en tijm. Meng alles goed en laat zonder deksel zachtjes stoven. Roer af en toe. Na ± 15 min. is de saus wat ingedikt en het sap verdampt. Leg de diepgevroren visfilets in de pan en bedek met de saus. Na 5 min. omdraaien. Laat nog ± 5 min. verder sudderen. Tijdens de laatste 5 minuten het vuur wat hoger zetten, zodat het overtollige vocht van de vis kan verdampen, en de saus niet te vloeibaar is. Schep de vis op de borden. Roer de boter bij de saus en meng even goed op een hoog vuur. Lepel de saus over de vis. Geef hierbij gekookte aardappelen of puree.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:vis, tomaat, olijfolie, look, kruiden, saus
    >> Reageer (0)
    09-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wittekool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aan de buitenkant is deze kool lichtgroen, maar binnenin wit.
    Voor 4 personen
    ½ wittekool
    30 g boter
    30 g bloem
    ½ liter melk
    peper, zout, nootmuskaat

    Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool. Snijd ze in twee, bedek de andere helft met plastiekfolie en bewaar in de koelkast voor een ander gerecht (vb soep of wittekoolsalade), of je kan witte kool ook invriezen na eerst 2 minuten te blancheren (koken in kokend water en verfrissen met koud water). Snijd de halve kool in fijne reepjes of met een groenteschaaf. De harde kern gebruiken we niet. In kokend gezouten water de fijngesneden kool 15 à 20 minuten gaarkoken op middelmatig vuur. Afgieten in vergiet en met een stamper fijnpletten, zo bekom je fijne stukjes kool. Dek af met deksel en ondertussen maken we een witte saus. Voor de saus: Boter smelten en bloem toevoegen. Goed omroeren met klopper en melk toevoegen. Goed mengen en paar minuten doorkoken tot de saus dikker wordt. Kruid naar smaak met peper en zout, maar zeker met nootmuskaat. Neem van het vuur en meng de wittekool onder de saus. Laat nog even opwarmen met de restwarmte van het vuur. Lekker met gekookte aardappelen en varkensvlees, worsten of spek.


    Categorie:Groenten-Kool
    Tags:witte kool, bechamelsaus, witte saus, spek, worst, chipolata, varkensvlees, wittekoolsoep, aardappelen, wittekoolsalade
    >> Reageer (1)
    05-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kervelsoep met roomkaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6-8 personen
    1 zakje gemengde soepgroenten (500 g)
    1 ui, fijngesneden
    1,5 l bouillon (blokjes)
    1 potje kervel (diepvries,100 g)
    150 g verse roomkaas met kruiden
    peper, zout

    Stoof de ui in een klontje boter. Voeg de soepgroenten toe, laat even stoven, en doe de bouillon erbij. Breng tot kookpunt en laat op zacht vuur ± 30 min koken. Mix de soep fijn. Voeg de kervel toe en laat nog even koken. Kruid met peper en zout en roer de roomkaas eronder. Dit gaat het beste als je die beetje bij beetje met een beetje soep in een pollepel mengt. Laat nog even opwarmen.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:kervel, soep, roomkaas, soepgroenten
    >> Reageer (1)
    02-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding of bodding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gerecht om oud brood en/of koffiekoeken te verwerken. Zeer lekker tussendoortje.
    500 g oud brood
    300 g griessuiker
    ¾ l lauwe melk
    4 eieren
    50 g rozijnen
    1 zakje vanillepoeder
    1 koffielepel kaneel (of vanillesuiker)
    2 eetl rum (naar keuze)
    Breek het brood met korsten in kleine stukken en doe in grote kom. Los de suiker op in ½ liter lauwe melk en giet over het brood. Plet alles en laat 30 minuten weken. Plet en roer in de kom zodat een dikke brij ontstaat. Meng het zakje vanillepoeder met ¼ liter melk Voeg samen met de rozijnen, kaneel, rum en de geklutste eieren toe aan de brij. Roer alles goed door elkaar en giet in een ingevette bakvorm. Bak in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 50 à 60 min. De broodpudding eerst wat laten afkoelen en uit de vorm halen.
    Weetje:
    Je kan ook een beetje peperkoek, speculaas, koekjesoverschot of chocoladestukjes toevoegen. Eventueel een eetlepel honing samen met de suiker oplossen. Koffie i.p.v. melk kleurt de pudding donkerer.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:oud brood, melk, ei, vanillepoeder, suiker, kaneel, rum, koffiekoeken, overschotjes
    >> Reageer (2)
    01-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsbrief 2018
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste wensen voor 2018.

    Voor vandaag, morgen en alle andere dagen wensen we jullie een jaar zonder zorgen.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jenthes keuken

    Je kan recepten terugvinden in de categorieen (rechts) of met de zoekfunctie in het vakje "zoeken in blog". Een ingredient invullen, zoals bijvoorbeeld "witloof", en je krijgt dan alle gerechten met witloof. Lees ook de reacties onderaan de gerechten, met soms nuttige tips. Het is mogelijk om mijn recepten voor eigen gebruik te kopieeren. Wenst U ze op uw site te zetten,dan graag een link naar mijn keukenblog. Stuurt u mij in dit geval alstublieft een mail, zodat ik hiervan op de hoogte ben. Alle rechten voorbehouden © Jenthe. Veel kookplezier. 


    >> Reageer (1)
    28-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cappuccino van soep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wachthapje voor 4 personen
    1 liter gele paprikasoep (zie soepen)
    2 dl room
    kervel of peterselie, fijngeknipt
    zout
    Klop de room lichtjes op met een snuifje zout. Warm de gele-paprikasoep op en verdeel over 4 thee-glazen. De room bovenop de soep serveren zoals een cappuccino. Bestrooi met een weinig peterselie of kervelplukje. Kan ook met garnalensoep, pompoensoep, wortelsoep, paprikasoep.....


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:gele paprika, room, peterselie, kervel
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ajuinsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een nachtje vieren een hartige kop soep om te bekomen.
    Voor 8 personen
    800 g gepelde uien
    3 eetlepels boter
    3 eetlepels bloem
    1,5 liter water
    3 kip- of groentenbouillonblokjes
    1 knoflookteentje
    takje tijm, laurierblad
    Snij de uien in ringen. Boter smelten en de uiringen stoven op middelmatig vuur met deksel op de kookpot. Roer regelmatig om en voeg het fijngesneden teentje look toe. Hoe bruiner de uien, hoe bruiner de kleur van de soep zal zijn. Na ± 10 minuten de bloem over de uien strooien en goed omroeren. Voeg het water, bouillonblokjes, laurier en tijm toe en schraap met een spatel over de bodem zodat alles goed loskomt. Breng aan de kook en laat 30 min garen op zacht vuur. Eventueel met stamper de uien fijner pletten, maar niet fijnmixen. Naar smaak kruiden indien nodig met peper en zout en opdienen.
    Tip:
    Neem ook een kijkje bij de variant: uiensoep


    Categorie:Soepen A - J
    Tags:uien, bouillon, knoflook, ajuin, soep, uiensoep
    >> Reageer (11)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi en Sint-Jakobsvruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 2 – 4 personen
    12 kleine of 6 grote Sint-Jakobsvruchten
    6 - 8 scampi
    bloem
    3 eetl olijfolie, 1 eetl boter
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    1 eetl verse basilicum of peterselie, fijngeknipt
    6 eetl droge witte wijn
    peper, zout

    Kruid de Sint-Jakobsvruchten met peper en zout en bestrooi met wat bloem. Schud de overtollige bloem af. Neem een brede pan (zodat alles in één laag naast elkaar ligt) en verhit de olijfolie. Voeg de scampi en Sint-Jakobsvruchten toe. Verminder het vuur, bak 2 min. en keer om. Voeg knoflook en basilicum (of peterselie) toe en roer om. Bak alles nog 2 min, tot de schelpdieren stevig aanvoelen en alles rondom goudbruin gebakken is. Blus met de witte wijn en laat even inkoken. Voeg de boter toe en blijf roeren tot de saus iets indikt. Serveer onmiddellijk op voorverwarmde bordjes of schelpen. Geef een stukje stokbrood bij.
    Tip:
    Dompel de diepgevroren scampi en Sint Jakobsnoten even onder in warm water om te ontdooien. Dep droog met keukenpapier. Snijd grote Sint-Jacobsvruchten doormidden (laat eventuele koraal heel).


    Categorie:Vis - Schaaldieren
    Tags:scampi, jakobsschelpen, jacobsnoten, witte wijn, look,coquille
    >> Reageer (1)
    27-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vingerhapje: Kerstomaatjes met garnaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Snijd bovenaan de tomaatjes een stukje weg. Hol het kerstomaatje uit met een lepeltje. Kruid met een weinig peper en zout. Laat omgekeerd wat uitlekken. Meng de garnalen met een weinig mayonaise en vul de tomaatjes hiermee. Versier met plukjes tuinkers of peterselie. Schik op een amuselepel een druppel mayonaise en zet het kerstomaatje hierop (zo kan het niet wegrollen).


    Categorie:Hapjes - Tapas
    Tags:kerstomaatje, garnaal, wachthapje, amuselepels, vingerhapje, lepelhapje
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfondue
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    Ingrediënten
    1,2 kg visfondue (diepvries, Kelvin)
    1 wortel
    1 sjalot
    2 dl droge witte wijn
    1 teentje knoflook
    1 blaadje laurier (Topaz)
    Voorbereiding
    Laat de vis ontdooien en dep droog.
    Snij de wortel in schijfjes.
    Snipper de sjalot en knoflook fijn.
    Bereiding (5 min.)
    Giet de visfumet (die zit in de verpakking van de visfondue) samen met de witte wijn en 2 dl water in een kookpan. Voeg de wortelschijfjes, de fijngesnipperde sjalot, de knoflook en het blaadje laurier toe. Verwarm tot net onder het kookpunt. Giet over in de fonduepan. Zorg ervoor dat de bouillon warm blijft, zonder te koken. Zet de visschotel op tafel. Ieder gaart zijn eigen stukjes vis door ze op een fonduevork te prikken en in de bouillon te dompelen. Dien op met verschillende sausjes, brood of rijst, groentjes, enz.
    Bron Colruyt


    Categorie:Steengrill - Gourmet - Fondue
    Tags:feest, visfondue, wijn, look, laurier, bouillon
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steengrill-Gourmet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezellig tafelen en ieder stelt zijn eigen maaltijd samen. Een toestel is meestal voor 4 personen. Voorzie 200 à 250 gr vlees per persoon. Op de steen strooien we eerst zout voor het bakken (tegen aankleven). We kiezen kleine, magere en fijne sneetjes voor een korte baktijd. Op de steengrill bakken we o.a biefstukjes – kalfsvlees – varkensvlees – kipfilet – kalkoenfilet – lamskoteletjes – kleine stevige vis of zalmfilets – scampi – St jacobsnoten - schijfjes champignon – uiringen. Bak vis en vlees gescheiden op de steen. Verder voorzie je een fris slaatje, koude voorgekookte groenten zoals bloemkoolroosjes, fijne boontjes of aardappelsalade, ½ stokbrood per persoon. In de gourmetpannetjes bakken we o.a kaassneetje - mini-hamburgers – worstjes – tomaat met kaassneetje – champignon met boter – roerei – spekreepjes – hamblokjes met kaas - boontjes met spek – gekookte aardappeltjes – zwarte of witte pens (in schijfjes). Hierbij horen ook sausjes naar keuze. Je kan ze zelf maken op basis van mayonaise, met knoflook, ketchup enz.. Fruit kan ook gebakken worden. Stukjes banaan, appel of peer eerst met citroensap inwrijven en fris wegzetten tot gebruik. Een beetje boter in het pannetje en fruit bestrooien met suiker. Uitgelekt fruit uit blik zoals ananas, abrikoos en druiven gewoon opwarmen. Op het bord kan je het fruit overgieten met chocolade, vruchtensaus of slagroom. Smakelijk!
    Tip: Voorzie voldoende verluchting voor de dampen.


    Categorie:Steengrill - Gourmet - Fondue
    Tags:feesten, gourmet, steengrill, fruit, fonduevlees,
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hemelse peer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen

    2 peren ( conference...)
    3 eetl water
    1 eetl suiker
    citroensap
    chocoladesaus



    De peren schillen en de steeltjes eraan laten. Aan de onderkant het kroontje verwijderen en vlak afsnijden zodat ze recht neergezet kunnen worden. Rol ze in een weinig citroensap zodat ze niet verkleuren. Leg ze in een microgolfschaal met het water en bestrooi met de suiker. Laten garen in microgolf, afgedekt 6 min, ± 850 Watt. Laat even afkoelen en uitlekken, zo zal de warme chocolade blijven plakken aan de afgekoelde peer. Serveer in schaaltje overgoten met warme chocoladesaus.
    Ter afwisseling:
    Met een bolletje roomijs nog lekkerder.
    Geraspte pistaches als versiering.
    Bestrooi eens met vanillesuiker.
    Chocoladesaus: Smelt een tabletje (100 gr) gebroken chocolade met een eetl water 2 min in de microgolf (op ontdooistand). Roer om.


    Categorie:Desserten
    Tags:peer, chocoladesaus, dessert, fruit, conference
    >> Reageer (3)
    26-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde aardappeltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht voor 4 personen
    12 kleine nieuwe aardappeltjes
    250 g grijze garnalen
    1 bosje waterkers
    1 eetl bieslook, fijngesnipperd
    klontje echte boter
    peper, zout, muskaatnoot
    Kook de aardappeltjes beetgaar in de schil. Snij er hoedjes af en hol ze gedeeltelijk uit met een lepeltje. Plet het aardappelkruim met de boter, de helft van de garnalen, en de bieslook. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Vul de aardappeltjes hiermee. Schik per persoon en bordje 3 aardappeltjes op een bedje van waterkers en strooi de rest van de garnalen errond. Een paar bieslooksprieten is zeer decoratief.


    Categorie:Voorgerechten
    Tags:aardappeltjes, garnalen, waterkers, bieslook
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everzwijnragout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlees van jong everzwijn of marcassin. De dag voordien klaargemaakt is ideaal. Feestelijk opgediend met appelen met veenbessen en aardappelkroketten.
    Voor 4 personen
    ± 600 g everzwijnragout
    100 g gerookte spekblokjes
    ½ liter rode wijn
    500 g champignons
    2 sjalotjes, fijngesneden
    1 knoflookteentje, fijngesneden
    bakboter, peper, zout, tijm, laurierblad
    4 appelen, veenbessencompote

    Snijd het vlees eventueel in dobbelstenen. Smelt de boter in een stoofpan. Leg het vlees en de spekblokjes in de pan en kruid met peper en zout. Als het vlees een paar minuten gebakken is, de wijn, knoflook, sjalot, tijm en laurierblad toevoegen. Breng aan de kook en zet vuur lager. Laat ± 1 uur zachtjes stoven. Bak ondertussen de champignons op een hoog vuur met een klontje boter. Na ± 5 minuten zijn ze klaar. Voeg bij de ragout en laat nog een half uur verder stoven. De ragout laten afkoelen en in de koelkast zetten tot ’s anderendaags. Opnieuw opwarmen en de saus binden met sausbinder of maizena. Laat even indikken. Ondertussen 4 appelen schillen en doorboren om het klokhuis te verwijderen. Strooi in een bord 2 eetlepels griessuiker (+ 1 zakje vanillesuiker) en rol de appelen hierin. Schik in een microgolfschaal, onafgedekt, 6 à 8 min (naargelang grootte), 800 Watt. Vul dan de holte op met een lepeltje veenbessencompote. Serveer op ieder bord de ragout met een gevulde appel en geef hierbij aardappelkroketten.


    Categorie:Gevogelte en wild
    Tags:everzwijn, spek, wijn, champignon, appelen, kroketten
    >> Reageer (5)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (35)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Chili Con Carne
  • Chocomousse
  • Macaronischotel met tonijn
  • Zeetong
  • Omelet met uien
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Warme appelen
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Cake met appelen
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Vis met mosterdsaus
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Witloof - Hamtaart
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Mayonaise met mixer
  • Ajuinstoemp
  • Messinaroom
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Macaroni met kaas en hesp
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Hamrolletjes met voetselder
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Doperwten in microgolf
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Witloofroomsaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Aardbeien met sabayon
  • Groene aspergesoep
  • Witloof met veldsla
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Asperges met beenham
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Soepje met garnalen en visblokjes
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bloemkoolsoep
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Seldersoep
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Boterboontjes
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Vol au vent met tomatensaus
  • Aspergeslaatje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met uien en spek
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preirolletjes met ham

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    wardvanjim
    blog.seniorennet.be/wardvan

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!