NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
eugeen
blog.seniorennet.be/eugeen
Foto
Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Betoverend veelzijdig startpagina
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    puntanderelijn
    blog.seniorennet.be/puntand
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    allegro
    blog.seniorennet.be/allegro
    Foto
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    29-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preirolletjes met ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    4 stengels prei
    ½ l water
    4 sneetjes gekookte ham
    Kaassaus: ½ liter
    50 g boter
    50 g bloem
    25 dl melk en 25 dl kookvocht
    100 g geraspte kaas (emmenthal of gruyere)
    Neem alleen het wit van de prei en in kokend water gaarkoken ± 10 min. Laat uitlekken. Rol ze in de ham en leg in een beboterde ovenschaal.
    Maak de kaassaus: smelt boter op matig vuur en roer er de bloem ineens onder. Voeg melk en kookvocht van de prei toe onder voortdurend roeren. Voeg 50 g geraspte kaas toe. Laat even aandikken. Kruiden naar smaak met peper en zout.
    Giet de kaassaus over de prei. Bestrooien met overgebleven kaas, enkele klontjes boter en ± 15 min laten gratineren in een oven van 200° C zodat de korst licht kleurt.


    Categorie:Groenten
    Tags:prei, gekookte hesp, ham, kaassaus, emmenthal, gruyere, gratineren
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 zalmfilets
    bearnaisesaus (bokaal)
    100 g grijze garnalen
    tuinkers
    bakboter
    Smelt boter en leg de zalmfilets in de pan. Op middelmatig vuur 6 à 10 min bakken, naar gelang de grootte van de vis, en eventueel deksel op de pan. Halverwege baktijd de vis omdraaien. Saus opwarmen in microgolf of pannetje. Garnalen toevoegen aan de saus (hou enkele apart als bordversiering). Nog even opwarmen (niet te lang anders worden de garnalen taai). Schik de zalm op een bord en serveer de saus erover. Strooi enkele garnaaltjes op het bord en een plukje tuinkers. Geef hierbij gekookte of gebakken aardappeltjes.


    Categorie:Visgerechten
    Tags:zalm, garnaal, tuinkers, bearnaise
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preisoep met aardappelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 8 personen
    1 kg prei
    1/2 kg aardappelen
    2 eetl boter
    1 L water
    verse tijmtakjes
    3 dl melk
    zout, peper

    Snijd de geschilde aardappelen in stukjes. De schoongemaakte preistengels in stukken snijden. Boter smelten en prei toevoegen. Laat ± 5 min stoven met deksel op de pot. Roer af en toe. Aardappelblokjes, water en takje tijm toevoegen. Alles moet net onderstaan. Breng aan de kook en 30 min op zacht vuur laten koken. Melk toevoegen en kruiden met peper en zout. Nog 30 min laten verder koken. De uiteengevallen aardappelen zullen de soep binden. Schep de soep in borden en strooi er eventueel wat verse afgeritste tijmblaadjes over.
    Tip:
    Bij dikke winterprei gebruik ik het donker- en lichtgroene deel van de prei voor de soep. Het witgedeelte gestoofd als groente of in ham gerold.
    Je kan deze soep ook fijnmixen. Verwijder dan eerst de tijmtakjes.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, aardappel, tijm, melk, soep, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    28-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijst met tonijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eenpansgerecht zo klaar
    Voor 3 - 4 personen
    250 g rijst
    5 dl warm water + 1 groentenbouillonblokje
    1 blik uitgelekte erwtjes (400 g)
    3 gepelde ontpitte tomaten, in stukjes gesneden
    1 blik uitgelekte tonijn in olie (200 g)
    1 fijngesneden sjalot
    2 eetl boter

    Smelt boter in tefalpan en laat de sjalot samen met de rijst glazig stoven. Bouillonblokje in warm water oplossen. De pan blussen met de warme bouillon. Kruiden met peper en zout. Deksel op de pan en op een matig vuur laten pruttelen. Na 10-15 min (naargelang rijstsoort) stukjes tomaat en erwtjes toevoegen. Omroeren en nog 5 min verder afgedekt laten pruttelen. Tonijn uitlekken, losmaken met vork en met de rijst mengen. Laat nog een paar minuten verder doorwarmen.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:rijst, tonijn, erwtjes, tomaten, eenpansgerecht
    >> Reageer (0)
    27-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prei - witloofsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 personen
    1/2 kg witloof (fijngesneden)
    1/2 kg prei ( fijngesneden)
    2 aardappelen ( in stukjes gesneden)
    1,5 l water
    3 tabletjes kippen- of groentenbouillon
    1 klontje boter
    Smelt de boter en voeg de groenten toe en laat 10 min stoven op zacht vuur. Roer af en toe. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Laat 30 min zachtjes gaarkoken. Mixen en eventueel kruiden naar smaak met peper en zout.
    Tip:
    Ik gebruik het witte gedeelte van de prei als groente, gestoofd of met witte saus, bij vlees. Het groene gedeelte gebruik ik voor soep.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:soepprei, witloof, prei, soep, aardappel, bouillon
    >> Reageer (4)
    25-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chipolata met champignons en kerstomaat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    6 chipolata (± 400 g)
    250 g champignons, in vieren gesneden
    8 kerstomaatjes, in twee gesneden
    2 eetl bakboter
    peper, zout
    Prik gaatjes in de chipolata en bak ze rondom bruin in de boter gedurende ± 10 min. op middelmatig vuur. Haal ze uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie. Bak de champignons ± 5 min in de achtergebleven bakboter. Roer voortdurend om zodat ze mooi bruin worden. Voeg de tomaatjes toe en kruid met peper en zout. Laat nog ± 5 min verder sudderen met deksel op de pan. Roer af en toe. Leg de laatste minuten de chipolata nog even bij in de pan. Serveer de chipolata met het champignon-tomaatmengsel en gekookte aardappelen of gekookte rijst.


    Categorie:Vleesgerechten
    Tags:chipolata, worst, kerstomaat, champignons, paddestoelen,
    >> Reageer (0)
    24-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peren in koffie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een oud recept van grootmoeder. Het werd met stoofperen uit de boomgaard gemaakt, overgoten met warme koffie en op de Leuvense stoof een paar uren zachtjes gestoofd. Het werd lauw of koud opgediend met een stevige boterham gesopt in de koffie. Dit is een modernere versie.
    Voor 2 personen
    2 peren (Conference..)
    warme koffie
    4 eetl fijne suiker

    Schil de peren en halveer in de lengte. Verwijder het klokhuis en schik ze in een microgolfschaal. Overgiet met de warme koffie tot de peren half onderstaan. Bestrooi met de suiker. Afgedekt in microgolf, 8 min, 850 Watt. Laat afkoelen en zet eventueel koel weg voor de volgende dag. Laat de peren even uitlekken en dien op als dessert of met een boterham.


    Categorie:Oma's recepten
    Tags:peren, koffie, suiker, boterham, brood, microgolf, fruit
    >> Reageer (4)
    23-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met kalfsragout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verrassend lekker en feestelijk gerecht met groene pasta.
    Voor 4 personen
    ± 600 g kalfsblanket (fricassee)
    1 eetlepel bloem
    ± 6 dl heet water
    blikje champignons (± 280 g)
    takje tijm, 1 laurierblad
    1 ui, fijngesneden
    tagliatelle verdi (groen)
    sausbinder
    1 dl room (naar keuze)
    Geraspte kaas (Parmesan, Grana Padano...)

    Snijd het vlees in kleine blokjes. Boter smelten en het vlees met kleine hoeveelheden in de pan rondom dichtschroeien. Bestrooi het vlees met de bloem en roer om. Overgiet met het hete water zodat het vlees juist bedekt is. Laurier, tijm, ui, peper en zout toevoegen. Deksel op de pan en 1u 15 min op zacht vuur garen. Voeg champignons toe en nog 15 min. laten verder pruttelen. Voeg sausbinder toe zodat de saus mooi gebonden is. Eventueel room toevoegen, maar dan niet meer koken. Kook de pasta (volgens verpakking) in gezouten kokend water met een beetje olijfolie. Roer regelmatig om. Afgieten en onmiddellijk op bord schikken. De kalfsragout in het midden op de pasta schikken. Bestrooi de pasta met een weinig geraspte kaas en serveer in een schaaltje op tafel.


    Categorie:Pasta's
    Tags:fricassee, kalfsblanquette, champignon, tagliatelle verdi, geraspte kaas
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andijviestoemp met spekjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g aardappelen, geschild
    150 g verse andijvie
    150 g spekblokjes
    50 g boter
    1 koffielepel mosterd
    peper

    Breng geschilde aardappelen met water aan de kook. Op zacht vuur 20 minuten gaarkoken. De andijviebladeren spoelen en in fijne reepjes snijden van ± 5 cm. Bak ondertussen de spekblokjes krokant in tefalpan zonder boter. Giet de aardappelen af en stamp fijn. Maak een putje in het midden en voeg de boter, mosterd en peper naar smaak toe. Meng alles goed en roer er de rauwe andijvie onder. Serveer de stamppot onmiddellijk met de spekblokjes bovenop.
    Tip: Maak met de rest van de struik de volgende dag gestoofde andijvie als groentenschotel met worst of ander vlees.


    Categorie:Oma's Stoemp-Puree
    Tags:spekblokjes, spek, andijvie, aardappelen, mosterd, stoemp
    >> Reageer (3)
    21-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof met champignonsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 gr witloof
    boter
    peper, zout, nootmuskaat
    1dl water
    250 g champignons
    2 dl room
    Of
    1 bokaal champignonsaus
    Het witloof halveren of in dunne reepjes snijden. In een tefalpan een klontje boter smelten en het witloof rondom lichtjes laten kleuren. Blussen met 1 dl water en op zacht vuur gedurende ± 15 min stoven met deksel op de pan. De laatste minuten het vocht zoveel mogelijk laten verdampen. De champignonsaus over het witloof gieten en laten opwarmen. Naar smaak kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Past uitstekend bij gebraden vlees, met aardappelen of kroketten. Gebruik je verse champignons,snijd ze in schijfjes en laat deze dan ± 5 min. stoven in boter. Voeg de room toe en laat inkoken op hoog vuur, onder voortdurend roeren, tot een romige saus. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:witloof, champignon, room, seizoensgroenten, groenten
    >> Reageer (0)
    18-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 - 3 personen
    2 uien, fijngesneden
    2 knoflookteentjes, fijngesneden
    3 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
    1 rode paprika
    2 courgettes
    1 blik gepelde tomaten (400g)
    1 blikje tomatenpuree (70 g)
    œ groentebouillonblokje
    peper, zout

    De courgettes afspoelen en in dikke schijfjes snijden. De rode paprika halveren, de zaadjes verwijderen en in fijne reepjes snijden. Olijfolie opwarmen, uien toevoegen en even bakken op middelmatig vuur. Knoflook en rode paprika toevoegen en nog 5 minuten bakken. Regelmatig omroeren. De courgettes toevoegen en met deksel op de kookpan 10 min op middelmatig vuur stoven. De gepelde tomaten met sap, tomatenpuree en verkruimeld bouillonblokje toevoegen en goed roeren. Kruiden naar smaak met peper en zout. Deksel op de stoofpan en 20 min. zachtjes laten garen tot de courgettes beetgaar zijn en de saus gebonden is.


    Categorie:Groenten
    Tags:courgette, tomaten, tomatenpuree, knoflook, ui, olijfolie, groenten
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel met tomaten - hamsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rijst en tomatensaus gaan goed samen met venkel. Geraspte kaas is hier zeer lekker bij. Voor 2 personen.
    1 venkelknol
    2 eetl olijfolie
    4 dl water + ½ kippenbouillonblokje
    3 eetl tomatenpuree
    1 eetl bloem
    ½ koffielepel oregano
    ½ koffielepel basilicum
    250 g gekookte ham in stukjes
    Grana Padano of Parmesan
    Snij de stelen van de venkel, hou het groen apart als garnering. Verwijder de lelijke stukken van de knollen, spoel in water en halveer vertikaal. Bak rondom lichtbruin in de olie op middelmatig vuur. Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat ± 20 tot 30 minuten (naargelang grootte) gaar stoven op zacht vuur. Kook ondertussen de rijst. Haal de knollen uit de pan en hou warm. Meng de tomatenpuree met de bloem, voeg al roerend bij het kookvocht en laat ± 3 min koken onder voortdurend roeren. Roer de kruiden en de hamstukjes door de saus. Kruid naar smaak met peper en een weinig suiker. Warm nog even op. Schenk de hamsaus over de venkelknollen en bestrooi met de kaas. Serveer met gekookte rijst en garneer met het fijngesneden venkelgroen.


    Categorie:Groenten
    Tags:venkel, ham, tomatenpuree, geraspte kaas, rijst, olijfolie, oregano, basilicum
    >> Reageer (2)
    17-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolrabi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze knollen zijn zacht van smaak, supergezond en bevatten weinig calorieën. Ze smaken rauw naar radijs en gekookt naar een pittige bloemkool. Vooral de wit, lichtgroene koolrabi vind je meer dan de paarse van kleur, maar binnenin zijn ze beiden wit. De lange fijne bladeren kan je fijngesneden voor de soep gebruiken. Per persoon neem je één gekookte koolrabi en je kan ze enkele dagen bewaren in de koelkast. Je kan deze groente stoven, stomen of koken en serveren met witte saus.

    Voor 2 personen
    2 kleine koolrabi
    1 klont bakboter of olijfolie
    peper, zout, nootmuskaat
    weinig water, melk

    Verwijder eventueel de groene bladeren. Spoel de koolrabi in water, schil en snijd in kleine blokjes. Smelt de boter of olijfolie op middelmatig vuur. Voeg de blokjes toe en laat even stoven. Blus met een weinig water en voeg daarna melk toe, zodat de groente bijna onder staan. Kruid met wat zout en peper. Zet het vuur wat zachter en laat ± 20 minuten gaarstoven. De koolrabi moet nog wat krokant blijven. Roer tussenin even om en kruid met een weinig nootmuskaat. Geef hierbij gekookte aardappelen en gebraden vlees zoals chipolata, worst…..


    Categorie:Groenten
    Tags:vergeten groenten, knollen, koolrabi
    >> Reageer (0)
    15-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avocadosalade met grijze garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker fris als voorgerecht of lunchmaaltijd.
    Voorgerecht voor 2 personen
    100 g grijze garnalen
    1 avocado
    50 g krulsla
    1 gekookt ei in stukjes
    citroensap
    olijfolie, azijn, mosterd
    tuinkruidendressing
    Snijd het vruchtvlees van een geschilde avocado in stukken. Besprenkel met citroensap. Meng 2 eetl olijfolie met 1 eetl azijn en 1 koffielepel mosterd en schep in een kom door de krulsla. Verdeel de avocado, stukjes ei en garnalen over de krulsla. Serveer de dressing er apart bij.
    Tuinkruidendressing: 2 eetlepels zure room mengen met 2 eetlepels mayonaise (of yoghurt) en 2 eetlepels versgehakte tuinkruiden (bieslook, peterselie) Kruid met peper.
    Als lunchmaaltijd de hoeveelheden verdubbelen. Geef er stokbrood bij.


    Categorie:Salades
    Tags:avocado, garnaal, krulsla, dressing, ei, yoghurt, mayonaise, tuinkruiden, lunch
    >> Reageer (0)
    13-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erwten en wortelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze groenten zijn een klassieker met rosbief of ander gebraad en kroketten. Maar met een stukje hespenspek of gezouten spek is dit een dagelijkse kost.Voor 2 personen
    200 g wortelen

    200 g erwtjes (diepvries)

    1 sjalotje, fijngesnipperd

    2 eetl bakboter

    1 laurierblad, takje tijm

    peper, zout

    1 dl water

    Sausbinder

    Schil de wortelen met een dunschiller. Halveer in de lengte en snijd in staafjes van 5 à 6 cm . Smelt boter en voeg sjalotje toe. Laat even glazig stoven op middelmatig vuur. Wortelen, kruiden en water toevoegen. Op middelmatig vuur 15 min laten stoven. Erwtjes bijvoegen en nogmaals 15 min stoven. Saus binden met sausbinder. Dien op met gekookte aardappelen en gebraden vlees naar keuze. Zie ook andere recepten : jonge wortelen in hun geheel gestoofd met stukje groen van het loof of erwtjes gestoofd.


    Categorie:Groenten
    Tags:erwten, wortel, sjalot, larier, tijm, groentenkrans, rosbief
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provencaalse groentesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6-8 personen
    2 preiwit
    2 uien, grofgesneden
    400 g aardappelen, geschild en stukgesneden
    4 gepelde tomaten of 1 blik (400 g)
    4 teentjes knoflook, fijngesneden
    1 venkelknol
    3 eetl olijfolie
    1,5 l water + 3 groentebouillonblokjes
    cayennepeper, zout
    Snijd het wit van de prei in ringen en de tomaten in stukjes. Verwijder het groen van de venkel, hak fijn en zet opzij (garnering). Verwijder eventuele lelijke stukken van de venkelknol en stengels en snijd in stukken. Verhit de olijfolie op middelmatig vuur en voeg de uien, prei, aardappel, tomaten, knoflook en venkel toe. Laat ongeveer 5 min stoven met deksel op de kookpot. Roer om en giet het water en de groentebouillonblokjes erbij. Breng tot kookpunt en laat 30 min gaar koken op zacht vuur. Mix de soep. Kruid naar smaak met cayennepeper en zout. Voeg het venkelgroen toe en dien op.


    Categorie:Soepen K - S
    Tags:prei, ui, aardappel, tomaat, look, venkel, bouillon, soep
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visballetjes in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een ongewoon en smakelijk eenpansgerecht.
    Voor 2 personen
    Voor de visballetjes
    400 g witvis (pollak, kabeljauw...)
    1 capsule saffraan
    ½ bosje peterselie, fijngeknipt
    1 ei
    1 ½ eetl olijfolie
    1 eetl citroensap
    3 eetl paneermeel of witbroodkruim
    zout, peper
    Vooraf:
    Snijd de vis in blokjes. Los de saffraan op in 2 eetl warm water. Doe dit in een keukenmachine met de visblokjes, peterselie, olijfolie, paneermeel, citroensap, peper, zout en het ei. Pureer 10-20 sec tot de vis is fijngemalen en alles goed is vermengd. Vorm kleine balletjes, leg ze naast mekaar op een bord en zet, onafgedekt, minstens een uur in de koelkast.
    Voor de saus:1 kleine ui, fijngesneden – 1 knoflookteentje, fijngesnipperd – 4 tomaten, gepeld in blokjes – 1 rode paprika - 4 eetl olijfolie – 1 dl water – 1 eetl citroensap
    Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd in reepjes. Doe in een hapjespan de ui, knoflook, tomaten, rode paprika, olijfolie en water. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de saus met het deksel schuin op de pan 10-15 min zachtjes sudderen. Roer regelmatig.
    Afwerking:
    Roer het citroensap door de warme saus en leg de visballetjes erin. Gaar de visballetjes afgedekt 15 min in de saus. Draai ze regelmatig om met behulp van twee lepels. Bestrooi met peterselie en dien rechtstreeks uit pan op met gekookte aardappelen of rijst.


    Categorie:éénpansgerechten
    Tags:witvis, pollak, kabeljauw, saffraan, tomaat, look, paprika, visballetjes, eenpansgerecht
    >> Reageer (1)
    10-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 zalmfilets (diepvries)
    250 g tagliatelli
    2 doosjes tuinkers
    2 eetl water
    2 dl room
    peper, zout
    Water aan de kook brengen met een beetje olijfolie en zout. De diepgevroren zalmfilets in een microgolfschaal leggen. Afgedekt 6 à 8 min (naargelang grootte) in microgolf 800 Watt. Laat afgedekt nagaren. Tuinkers afknippen juist boven de bodem. Afgedekt in microgolfpotje, met water, 30 sec op 800 Watt. In mixerkom room en tuinkers een paar seconden mixen. Kruiden met peper en zout en opwarmen. Kook de tagliatelli en giet af. Schik de zalm op een bord met de pasta en overgiet met de saus.
    Tip:
    Naar keuze kan je nog andere kruiden toevoegen aan de room zoals peterselie, kervel, waterkers en spinazie.


    Categorie:Pasta's
    Tags:tagliatelli, zalmfilet, tuinkers, pasta
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelkroketten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bloemige aardappelen zoals bintjes zijn ideaal voor kroketten. Als de nieuwe patatjes op komst waren, maakte ik met de overblijvende voorraad oude aardappelen kroketten, die dan ingevroren werden.
    Voor 4 personen
    1 kg bintjes - aardappelen
    2 eieren
    1 eetlepel boter (± 30 gr) op kamertemperatuur
    peper, zout, nootmuskaat
    paneermeel
    1 eetlepel maizena – zetmeel
    Schil de aardappelen en spoel ze in water. Snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een kookpot en vul met water zodat ze juist onder staan. Breng aan de kook met deksel op de kookpot. Als het water bijna kookt, zet je het vuur lager op middelmatig en laat de aardappelen 20 minuten zachtjes koken. Giet ze af en laat ze in de kookpot nog even verdampen en schud de aardappelen zodat ze bloemig worden en opdrogen. De gekookte aardappelen nu, als ze nog warm zijn, door een roerzeef of “passe – vite” draaien. Meng de puree met de boter, de eierdooiers (eiwit apart in koelkast zetten), peper, zout, nootmuskaat en het zetmeel. Proef even of de kruiding goed is. Nu doen we de massa in een kroketmachine (millecroquettes, met 3 ronde gaten), of we rollen ze zelf eerst rond en dan in langwerpige kroketten van ± 7 cm. Allen op een schaal of plank schikken en onafgedekt of met een keukenhanddoek in de koelkast of op een koele plaats zetten. Liefst tot de volgende dag, zo kunnen ze opdrogen en afkoelen. ’s Anderdaags het eiwit lichtjes opkloppen in een diep bord. In een ander bord strooien we paneermeel. We rollen eerst de kroketten door het eiwit en daarna in het paneermeel. Nu zetten we ze in de koelkast tot ze gebakken worden. Warm het frituurvet of olie tot 180°C. Bak de kroketten met zo’n 6 à 8 tegelijk gedurende ± 3 minuten. Laat het mandje in de frietketel tijdens het bakken, zonder te schudden. Na het bakken laten uitlekken op huishoudrol (witte kant).
    Deze kroketten kan je invriezen. Leg ze naast mekaar indien mogelijk. Het is best om nadien het aantal kroketten een half uurtje te laten ontvriezen op een bord, zo zijn de ijskristallen verdwenen en barsten ze niet open bij het bakken.
    Warmhouden van een grotere hoeveelheid kan in een oven van ± 80°C.


    Categorie:Groenten-Aardappelen
    Tags:kroketten, croquettes, bintje, paneermeel, eieren, frituren, millecroquettes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloof gestoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grondwitloof is in de handel verkrijgbaar van oktober tot april en bewaart een paar weken in de groentelade, in papier verpakt. Witloof op watercultuur is het ganse jaar verkrijgbaar. Gebruik voor het stoven kleine stronkjes die minder duur zijn.
    Voor 2 personen
    6 witloofstronkjes
    50 g boter
    1 dl water
    peper, zout
    sausbinder

    Snijd het verkleurde gedeelte van de stronk en verwijder de lelijke buitenste blaadjes. Snijd de stronk kruisgewijs in. De boter smelten en het witloof rondom lichtjes laten kleuren (niet bruinbakken). Blussen met 1 dl water en kruiden met peper en zout naar smaak. Op zacht vuur ± 15 min stoven met deksel op de pan. Draai het witloof halverwege om. De laatste minuten het vocht zoveel mogelijk laten verdampen. De saus eventueel met sausbinder binden.


    Categorie:Groenten-Witloof
    Tags:witloof, grondwitloof, groenten, seizoensgroenten
    >> Reageer (5)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (35)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (23)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Macaronischotel met tonijn
  • Zeetong
  • Omelet met uien
  • Kalfsblanket met witloof en kriekbier
  • Steak met groene pepersaus
  • Bonensoep
  • Warme appelen
  • Pastinaaksoep
  • Kabeljauw met preistoemp
  • Cake met appelen
  • Savooikool met kotelet
  • Appelcompote
  • Preisoep
  • Vis met mosterdsaus
  • Kip op jagerswijze
  • Waterkerssoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Prei
  • Pompoen-Paprikasoep
  • Pompoensoep met griezelballetjes
  • Witloof - Hamtaart
  • Rode bietjes zoet-zuur
  • Visrolletjes met courgettes
  • Fruitige varkenskotelet
  • Varkenskotelet met uiensaus
  • Venkelschuitjes met gehakt en kaas
  • Kindertaart
  • Broccoli - tonijntaart
  • Varkensstoofvlees
  • Gebraden kip
  • Tagliatelli met tonijn en courgettesaus
  • Varkenshaasje met champignons en Leffe
  • Tagliatelli met blinde vinken en tomatensaus
  • Witloof met ballekes
  • Aardappelpuree
  • Aardappelschotel met groene boontjes
  • Mayonaise met mixer
  • Chili Con Carne
  • Ajuinstoemp
  • Messinaroom
  • Tomatensaus
  • Broccolispagetti met mignonette
  • Courgettesoep
  • Spek met aardappelblokjes en groenten
  • Tomatentaart
  • Uiensoep
  • Zuiderse varkenskotelet
  • Bechamel of witte saus
  • Sperziebonensoep met kaas
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Erwtjes met appel
  • Komkommersoep
  • Tapas van mosselen en serranoham
  • Komkommerschuitje
  • Courgettes gestoofd
  • Komkommer Polonaise
  • Slasoep
  • Aardbei - braambessen - frambozenconfituur
  • Aardbeien met roomijs
  • Tomaat Garnaal
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Tomatensla
  • Tortilla
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Mosselen natuur
  • Gazpacho
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Citroendrankje
  • Courgette met tomaten en mozarrellaschijfjes
  • Tomaat tonijn
  • Paella
  • Slastoemp met eieren
  • Mosselsoep
  • Groene boontjes
  • Ballekes met zachte currysaus
  • Broccolisoep
  • Meloen met Gandaham
  • Gehaktballekes in tomatensaus
  • Oma's stoofkarbonaden
  • Pasta met spekblokjes
  • Looksoep met venusschelpen en ham
  • Tomatensoep met gehaktballetjes
  • Kaassoep met balletjes
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Meloen met ham
  • Broccoli en tomaten gegratineerd
  • Gedroogde ham met knolselder
  • Tomaat - Basilicumtaart
  • Garnalentoren
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tagliatelle met boschampignons en witloofslierten
  • Tonijn met kruidenboter
  • Meloen met gerookte zalm
  • Lamskotelet met ananas
  • Avocado met krab
  • Sperzieboontjes met spek
  • Vruchtenstokje met kaasdip
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Snijbonen
  • Doperwten
  • Salade Niçoise
  • Spagetti Bolognese
  • Bloemkoolsalade
  • Broccoli
  • Varkensruggebraad
  • Blinde vinken met worteltjes
  • Ijsbergsla met fruit
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Karnemelksmeus met gepocheerd ei en garnalen
  • Ratatouille
  • Aspergerolletje
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • Provencaalse saus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Witloofroomsaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Aardbeien met sabayon
  • Groene aspergesoep
  • Witloof met veldsla
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Asperges met beenham
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bloemkoolsoep
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Seldersoep
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Boterboontjes
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Aspergeslaatje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met uien en spek
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preirolletjes met ham
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Preisoep met aardappelen
  • Rijst met tonijn
  • Prei - witloofsoep
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Peren in koffie

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    creativiteit_annoo2006
    blog.seniorennet.be/creativ

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!