NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Ik ben Jenthe, in 1953 geboren en getogen in Leuven (Vlaams-Brabant). In 2000 aangespoeld in Oostende. Na bijna 15 jaar terug naar Vlaams Brabant. Een wandeling en een lekker streekbiertje op een zonnig terrasje, heerlijk. Lekkere eenvoudige gerechten klaarmaken is mijn hobby. Ik zet dan de recepten op papier, neem een foto en laat jullie meegenieten. Neem ook eens een kijkje op mijn receptensite door op de foto hierboven te klikken. Smakelijk!

Nu ook op Facebook: Jenthes keuken 

Foto
Willekeurig SeniorenNet Blogs
remnicole
blog.seniorennet.be/remnico
Foto
Links
  • Powerpoint Moni
  • De wandelaar
  • Taal van het hart
  • Zucchini's recepten
  • Funny website
  • Tuin den Horst
    SeaBreeze jenthes_keuken
    SeaBreeze
    bluebird jenthes_keuken
    bluebird
    Links
  • André 2 Linkoverzicht
  • Kantklossen
  • Betoverend veelzijdig startpagina
  • Koivis
  • Bloggers in de kijker
  • Denbosrand
  • Hobbycreatief
    FUNSITE!TIZIANA jenthes_keuken
    FUNSITE!TIZIANA
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ldm2
    blog.seniorennet.be/ldm2
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ploef
    blog.seniorennet.be/ploef
    Jenthe's keuken
    Lekkere gerechten, eenvoudig uitgelegd, voor uw dagelijkse keuken of een feestelijk ideetje om je tafelgenoten te verrassen van vingerhapje tot dessert.
    14-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinazie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verse jonge spinazieblaadjes gestoofd met spek.
    Voor 2 personen
    ± 450 g verse spinazieblaadjes
    25 g + 50 g bakboter
    1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
    1 teentje knoflook, gepeld en fijngesneden
    1 dl melk
    1 eetlepel maizena (of sausbinder)
    peper, zout, nootmuskaat
    4 sneden gezouten spek (± 1 cm dik)

    Verwijder de lange steeltjes van de spinazieblaadjes. Tweemaal spoelen in overvloedig water en laten uitlekken. Bak het spek goudbruin in 25 g bakboter op middelmatig vuur. Dek af met deksel (voor spatten) en draai het spek een paar keer om zodat het korstje krokant gebakken is. 50 g boter smelten op middelmatig vuur en sjalot en look even glazig (niet bruin) stoven. Spinazieblaadjes al omroerend, beetje bij beetje, toevoegen (hoeveelheid zal snel slinken). Kruiden naar smaak met peper, zout en nootmuskaat en ± 5 min. verder stoven. De melk mengen met maizena, toevoegen aan de spinazie en omroeren. Laat even indikken. Of melk toevoegen en de saus binden met sausbinder. Serveer het spek met de spinazie en gekookte aardappelen. Gebraden worst of gehaktballen smaken ook lekker bij spinazie. Ter afwisseling kan de spinazie met de gekookte aardappelen geplet en gemengd worden tot stoemp. Liefhebbers hebben hier graag wat mosterd bij.


    Categorie:Groenten
    Tags:spinazie, spek, aardappelen, sjalot, look, spinaziestoemp
    >> Reageer (2)
    11-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Jonge wortelen met fris groen loof, vol vitamine A.
    Voor 2 personen
    400 g wortelen met loof
    klont boter
    2 sjalot of 1 ui, fijngesneden
    teentje knoflook (naar keuze), fijngesneden
    tijm 1 laurierblad
    1,5 dl water
    eventueel peterselie
    Snijd het groene loof af, maar laat nog wat aan de wortel, want dit oogt mooi. Spoel even in water en schraap de wortel, of schil met een dunschiller. In een brede stoofpan de boter smelten op middelmatig vuur. Voeg de sjalot of ui toe en laat even glazig (niet bruin) stoven. Voeg de hele wortelen toe. Kruid naar smaak met peper en zout en voeg ook tijm en laurierblad toe. Na een vijftal minuten het water bijvoegen en deksel op de kookpot zetten. Op zacht vuur 10 - 15 minuten laten garen. Kontroleer met houten prikker of vork op gaarheid. Bestrooi eventueel met verse peterselie.

    Categorie:Groenten
    Tags:wortelen, tijm, laurier, look, peterselie, vitamines, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    10-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel en tomatengratin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als vegetarische schotel of met gekookte aardappelen en gebakken vlees. Voor 2 personen
    1 venkel + groen
    ± 400 g gepelde tomaten
    1 ui, 1 knoflookteentje, fijngesneden
    tijmtakje, laurierblad, peper, zout
    1 eetl paneermeel, 1 eetl parmesan of grana padano
    mozzarella ( zakje 125 g )
    olijfolie
    Twee eetlepels olie verwarmen. Ui en knoflook glazig stoven. Tomaten met sap, tijm, laurierblad, peper en zout toevoegen. Op zacht vuur laten stoven. Venkel spoelen en schoonmaken. Het venkelgroen apart houden voor versiering. De takjes van de knol afsnijden en in stukjes snijden. De venkelknol doormidden en in grove stukken snijden. Oven voorverwarmen op 200° C. Venkel gaar koken : 15 min in kokend gezouten water of in microgolfschaal (afgedekt met 3 eetl water) gedurende 7 à 8 min. Laten uitlekken, in ovenschotel schikken en overgieten met tomatensaus. Mozzarella in schijfjes of blokjes snijden en verdelen over de schotel. Bestrooien met het paneermeel en geraspte kaas. Bedruipen met olijfolie. In het midden van de oven 8 à 10 min gratineren. Met pluimpjes venkelgroen versieren en opdienen.


    Categorie:Groenten
    Tags:tomaat, venkel, look, tijm, laurier, parmesan, gran padano, geraspte kaas, mozzarella, vegetarisch
    >> Reageer (0)
    05-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ratatouille
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    3 eetlepels olijfolie
    2 uien, in ringen gesneden
    1 rode en 1 gele paprika
    1 grote aubergine
    2 courgettes
    4 gepelde tomaten
    2 knoflookteentjes, fijngesneden
    2 laurierblaadjes
    1 eetlepel tijm
    peper, zout
    Aubergine in stukjes en courgettes in dikke schijfjes snijden (niet schillen). Paprika’s doormidden snijden, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. Snijd de gepelde tomaten in stukken. De olie opwarmen in een brede stoofpan en uien toevoegen. Op middelmatig vuur glazig bakken (niet bruinbakken), dan paprika’s bijvoegen en ± 5 minuten verder bakken. Aubergine, courgettes toevoegen en ± 5 min verder bakken. Regelmatig omroeren. Doe nu ook de tomaten, knoflook, laurier, tijm, peper en zout erbij. Deksel op de pan en ± 30 minuten zachtjes laten stoven.
    Je kan de olie ook in een ovenschotel gieten, de groenten en andere ingredienten toevoegen en afgedekt ± 45 min. in voorverwarmde oven 200° laten garen. Roer tussenin even om.


    Categorie:Groenten
    Tags:paprika, aubergine, courgette, tomaat, knoflook, laurier, tijm, uien
    >> Reageer (0)
    25-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trostomaatjes gegrild
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als bijgerecht met gebakken vlees en ook bij pastagerechten.
    Voor 2 personen
    trostomaatjes
    olijfolie
    peper, zout
    Oven voorverwarmen op 190 ° C. Leg de tomaatjes in een ovenschotel. Kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Zet in oven onder grill en rooster 6 minuten tot het velletje openbarst. Knip de tros in twee en serveer.


    Categorie:Groenten
    Tags:trostomaten, olijfolie, grillen, pasta, vlees
    >> Reageer (1)
    01-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterboontjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g boterboontjes

    2 sjalotjes, fijngesnipperd

    2 eetlepels bakboter of olijfolie

    1 teentje knoflook ( naar keuze)

    peper, zout
    Spoel de boterboontjes en verwijder beide uiteinden. Kook de boterboontjes 13 min in gezouten kokend water. Giet af en laat uitlekken. Smelt de bakboter of warm de olijfolie op middelmatig vuur en voeg de sjalot toe. Stoof de sjalotjes glazig (niet bruin) en voeg dan de fijngesnipperde look en dan de boterboontjes toe. Kruid met peper en zout en laat even opwarmen. Roer om en serveer met gebraden vlees en gekookte aardappelen.


    Categorie:Groenten
    Tags:boterboontjes, sjalot, seizoensgroenten, knoflook
    >> Reageer (0)
    29-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preirolletjes met ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    4 stengels prei
    ½ l water
    4 sneetjes gekookte ham
    Kaassaus: ½ liter
    50 g boter
    50 g bloem
    25 dl melk en 25 dl kookvocht
    100 g geraspte kaas (emmenthal of gruyere)
    Neem alleen het wit van de prei en in kokend water gaarkoken ± 10 min. Laat uitlekken. Rol ze in de ham en leg in een beboterde ovenschaal.
    Maak de kaassaus: smelt boter op matig vuur en roer er de bloem ineens onder. Voeg melk en kookvocht van de prei toe onder voortdurend roeren. Voeg 50 g geraspte kaas toe. Laat even aandikken. Kruiden naar smaak met peper en zout.
    Giet de kaassaus over de prei. Bestrooien met overgebleven kaas, enkele klontjes boter en ± 15 min laten gratineren in een oven van 200° C zodat de korst licht kleurt.


    Categorie:Groenten
    Tags:prei, gekookte hesp, ham, kaassaus, emmenthal, gruyere, gratineren
    >> Reageer (0)
    18-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 - 3 personen
    2 uien, fijngesneden
    2 knoflookteentjes, fijngesneden
    3 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
    1 rode paprika
    2 courgettes
    1 blik gepelde tomaten (400g)
    1 blikje tomatenpuree (70 g)
    œ groentebouillonblokje
    peper, zout

    De courgettes afspoelen en in dikke schijfjes snijden. De rode paprika halveren, de zaadjes verwijderen en in fijne reepjes snijden. Olijfolie opwarmen, uien toevoegen en even bakken op middelmatig vuur. Knoflook en rode paprika toevoegen en nog 5 minuten bakken. Regelmatig omroeren. De courgettes toevoegen en met deksel op de kookpan 10 min op middelmatig vuur stoven. De gepelde tomaten met sap, tomatenpuree en verkruimeld bouillonblokje toevoegen en goed roeren. Kruiden naar smaak met peper en zout. Deksel op de stoofpan en 20 min. zachtjes laten garen tot de courgettes beetgaar zijn en de saus gebonden is.


    Categorie:Groenten
    Tags:courgette, tomaten, tomatenpuree, knoflook, ui, olijfolie, groenten
    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel met tomaten - hamsaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rijst en tomatensaus gaan goed samen met venkel. Geraspte kaas is hier zeer lekker bij. Voor 2 personen.
    1 venkelknol
    2 eetl olijfolie
    4 dl water + ½ kippenbouillonblokje
    3 eetl tomatenpuree
    1 eetl bloem
    ½ koffielepel oregano
    ½ koffielepel basilicum
    250 g gekookte ham in stukjes
    Grana Padano of Parmesan
    Snij de stelen van de venkel, hou het groen apart als garnering. Verwijder de lelijke stukken van de knollen, spoel in water en halveer vertikaal. Bak rondom lichtbruin in de olie op middelmatig vuur. Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat ± 20 tot 30 minuten (naargelang grootte) gaar stoven op zacht vuur. Kook ondertussen de rijst. Haal de knollen uit de pan en hou warm. Meng de tomatenpuree met de bloem, voeg al roerend bij het kookvocht en laat ± 3 min koken onder voortdurend roeren. Roer de kruiden en de hamstukjes door de saus. Kruid naar smaak met peper en een weinig suiker. Warm nog even op. Schenk de hamsaus over de venkelknollen en bestrooi met de kaas. Serveer met gekookte rijst en garneer met het fijngesneden venkelgroen.


    Categorie:Groenten
    Tags:venkel, ham, tomatenpuree, geraspte kaas, rijst, olijfolie, oregano, basilicum
    >> Reageer (2)
    17-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolrabi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze knollen zijn zacht van smaak, supergezond en bevatten weinig calorieën. Ze smaken rauw naar radijs en gekookt naar een pittige bloemkool. Vooral de wit, lichtgroene koolrabi vind je meer dan de paarse van kleur, maar binnenin zijn ze beiden wit. De lange fijne bladeren kan je fijngesneden voor de soep gebruiken. Per persoon neem je één gekookte koolrabi en je kan ze enkele dagen bewaren in de koelkast. Je kan deze groente stoven, stomen of koken en serveren met witte saus.

    Voor 2 personen
    2 kleine koolrabi
    1 klont bakboter of olijfolie
    peper, zout, nootmuskaat
    weinig water, melk

    Verwijder eventueel de groene bladeren. Spoel de koolrabi in water, schil en snijd in kleine blokjes. Smelt de boter of olijfolie op middelmatig vuur. Voeg de blokjes toe en laat even stoven. Blus met een weinig water en voeg daarna melk toe, zodat de groente bijna onder staan. Kruid met wat zout en peper. Zet het vuur wat zachter en laat ± 20 minuten gaarstoven. De koolrabi moet nog wat krokant blijven. Roer tussenin even om en kruid met een weinig nootmuskaat. Geef hierbij gekookte aardappelen en gebraden vlees zoals chipolata, worst…..


    Categorie:Groenten
    Tags:vergeten groenten, knollen, koolrabi
    >> Reageer (0)
    13-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erwten en wortelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze groenten zijn een klassieker met rosbief of ander gebraad en kroketten. Maar met een stukje hespenspek of gezouten spek is dit een dagelijkse kost.Voor 2 personen
    200 g wortelen

    200 g erwtjes (diepvries)

    1 sjalotje, fijngesnipperd

    2 eetl bakboter

    1 laurierblad, takje tijm

    peper, zout

    1 dl water

    Sausbinder

    Schil de wortelen met een dunschiller. Halveer in de lengte en snijd in staafjes van 5 à 6 cm . Smelt boter en voeg sjalotje toe. Laat even glazig stoven op middelmatig vuur. Wortelen, kruiden en water toevoegen. Op middelmatig vuur 15 min laten stoven. Erwtjes bijvoegen en nogmaals 15 min stoven. Saus binden met sausbinder. Dien op met gekookte aardappelen en gebraden vlees naar keuze. Zie ook andere recepten : jonge wortelen in hun geheel gestoofd met stukje groen van het loof of erwtjes gestoofd.


    Categorie:Groenten
    Tags:erwten, wortel, sjalot, larier, tijm, groentenkrans, rosbief
    >> Reageer (0)
    17-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andijvie, gestoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    1 andijvie
    1 sjalotje, fijngesneden
    50 g boter
    peper, zout, nootmuskaat
    sausbinder

    Verwijder alleen de lelijke buitenste bladeren van de andijvie en spoel als struik in koud water. Laat uitlekken en neem de struik goed samen. Snijd met groot mes, van de top naar de wortel, in stukjes van ± 5 cm. Smelt boter en stoof de sjalot op middelmatig vuur een paar minuten glazig ( niet bruinbakken). Spoel de andijvie nogmaals onder de kraan en voeg met het aanhangende water bij de sjalot. Deksel op de kookpot en ± 5 min op middelmatig vuur laten stoven. Roer om. Laat 15 min stoven op zacht vuur en af en toe omroeren. Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Bind vocht met sausbinder.
    Tip: Voor 2 personen maak je de helft van de struik klaar en met de andere helft bijvoorbeeld andijviestoemp.


    Categorie:Groenten
    Tags:andijvie, sjalot, boter, seizoensgroenten
    >> Reageer (1)
    20-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolselder met witte saus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Knolselder bevat veel vezels en ijzer. Neem stevige en niet te grote exemplaren. Als je erop tikt en ze klinken hol is het vruchtvlees binnenin soms houterig. Je kan de groente in staafjes snijden en rauw eten. Geraspt als salade, gekookt als groente, in puree met aardappelen of voor een lekkere soep. Voor 2 personen

    ½ knolselder (400 g)
    25 g bakboter
    25 g huishoudbloem
    ¼ liter volle of halfvolle melk
    peper, zout, nootmuskaat
    fijngeknipte peterselie
    Snijd de knolselder in tweeën en schil alleen het deel dat je gebruikt. Eventueel het andere deel besprenkelen met citroensap, afdekken met plastiekfolie en bewaren in de koelkast. Gebruik het voor een lekker soepje. Schil de knolselder tot op het witte vruchtvlees en snijd in blokjes van ± 4 cm. De blokjes in gezouten kokend water gaarkoken gedurende 25 à 30 minuten. Prik erin om te kontroleren of ze mals, maar niet platgekookt zijn. Giet af in een vergiet en maak een bechamelsaus- of witte saus (zie ook recept). Smelt 25 g boter en voegt er 25 g gewone huishoudbloem bij. Goed omroeren met klopper. Het papje even laten inbakken en er 1/4 liter melk (volle of halfvolle) bijvoegen. Goed omroeren met klopper en de saus laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Giet de saus over de gekookte knolselderblokjes en bestrooi eventueel met wat fijngeknipte peterselie. Lekker met gebakken vlees.

    Categorie:Groenten
    Tags:knolselder, bloem, boter, melk, bechamelsaus, witte saus, seizoensgroenten
    >> Reageer (0)
    16-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel gegratineerd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 venkelknollen
    50 g boter
    50 g geraspte kaas (Grana Padano, Parmesan..)
    zout

    Verwijder eventuele lelijke stukken van de venkelknollen en snijd ze in twee. Hak het venkelgroen fijn en zet opzij. Kook de venkelknollen in ruim (gezouten) kokend water gedurende 20 min. Laat uitlekken en schik in ovenschotel met de platte kant naar boven. Bestrooi met het venkelgroen en geraspte kaas. Leg hierop kleine klontjes boter. Gratineer onder de ovengrill gedurende ± 5 min, zodat je een mooi korstje krijgt.


    Categorie:Groenten
    Tags:venkel, kaas, boter
    >> Reageer (0)
    13-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bleekselder of witte selder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    400 g witte selder (bleekselder)
    2 eetl boter
    2 eetl bloem
    125 ml koude melk
    125 ml kookvocht
    peper, zout, nootmuskaat

    De witte selderstengels afspoelen, nakijken en eventuele bruine plekken wegsnijden. In stukjes van ± 6 cm snijden. Kook de stengels 30 min in gezouten kokend water, met deksel op de kookpot en op middelmatig vuur. Giet af en vang 125 ml kookvocht op. Laat selder uitlekken. Smelt boter en roer de bloem erdoor. Voeg kookvocht en melk erbij en laat indikken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Schenk de saus over de selder.
    Gegratineerd: Schik de selder in een ovenschotel en giet de saus erover. Bestrooi met een paar eetlepels kaas (parmesan, grana padano of gruyere) en enkele klontjes boter erop. In voorverwarmde oven van 200°C gedurende ± 10 min gratineren zodat je een goudgeel korstje bekomt.
    Weetje: Overschot van de verse selder kan je invriezen. Snijd in stukjes. Gebruik ook de fijngesneden blaadjes bij een soepje. De afgesneden voet van de selderstruik kan je rauw eten. Schil de buitenkant van de stengels met een dunschiller en eet ze rauw met een groente- of tomatensapje.


    Categorie:Groenten
    Tags:bleekselderij, witte selder, bechamelsaus, witte saus, kaassaus, selderstengels, ovenschotel
    >> Reageer (0)
    01-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoen-ovenschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pompoen heb je in alle maten en heeft een zachte en eerder zoete smaak. Je kan deze groente een tijdje bewaren in zijn geheel. Een pompoensoepje is heerlijk!
    Voor 2 – 3 personen
    800 g pompoenvlees, in blokjes
    500 g aardappelpuree
    300 g gehakt
    1 ui, fijngesnipperd
    1 knoflookteentje, fijngesnipperd
    50 g geraspte kaas ( emmenthal, gruyere)
    olijfolie of boter
    4 eetl water
    Snijd de pompoen in vier en verwijder de pitten en draden. Om de pompoen makkelijk te schillen leg je de grote pompoenstukken met de schil op de zijkant 2 min. in de microgolf ca 700 Watt. Schil dan en snijd de pompoen in blokjes. Stoof de ui en knoflook even in opgewarmde olijfolie of bakboter op middelmatig vuur. Doe de pompoenblokjes erbij en 4 eetlepels water. Laat gedurende een œ uur gaarstoven en roer regelmatig om. Stamp fijn en kruid met peper en zout. Plet het gehakt in een bord en zet 3 min, onafgedekt, ca 700 Watt in microgolf. Halverwege omroeren zodat alles mooi bruin bakt. Vul de bodem van een ovenschotel met het gehakt, verdeel de aardappelpuree erover en als laatste de pompoenpuree. Bestrooi met de geraspte kaas en hier en daar een klontje boter. Laat gratineren in een voorverwarmde oven van 200°C zodat er een mooi korstje op komt.


    Categorie:Groenten
    Tags:pompoen, look, ui, aardappel, puree, kaas, ovenschotel
    >> Reageer (0)
    16-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spruiten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Spruitjes spoelen we eerst onder de kraan en onderaan snijden we een dun schijfje van de verkleurde kern. We verwijderen de verlepte blaadjes. Kook ze gaar in 8 à 10 minuten in lichtgezouten kokend water. Ze moeten nog licht krokant zijn. Verfris onder stromend water en stoof ze nog even op in een dikke klont gesmolten boter. Naar smaak kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Voor spruitjesstoemp voegen we gekookte aardappelen bij de gestoofde spruitjes, pletten met stamper, mengen met wat melk en kruiden. Lekker met worst of chipolata en eventueel wat mosterd. Voor een éénpansgerecht meng je gerookte spekreepjes met de spruitjesstoemp.
    Spruitjes met appelschijfjes
    Voor 2 personen
    400 g spruiten ( vers of diepvries)
    2 rode appelen (hier Kanzi-appel)
    2 eetl bakboter
    peper, zout, nootmuskaat
    Snijd verse spruitjes in twee of in dikke schijfjes naargelang de grootte. Smelt de boter op middelmatig vuur en voeg de spruitjes toe. Deksel op de kookpot en ± 10 minuten laten garen. Ze moeten nog licht krokant blijven. Spoel de appelen onder de kraan, snijd in dikke schijfjes en verwijder het klokhuis. Ongeschild geeft dit een mooi kleurkontrast. Voeg de appelstukjes bij de spruitjes en laat nog 5 minuten garen. Roer tussenin éénmaal om en laat verder garen, niet te veel roeren anders krijg je appelmoes. Kruid naar smaak met peper en weinig zout. Geef hierbij gebakken vlees en gekookte aardappelen.


    Categorie:Groenten
    Tags:spruitjes, choux de bruxelles, Brussels sprout, worst, chipolata, appel, kanzi, seizoensgroenten
    >> Reageer (1)
    27-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel met kaaskorstje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 2 personen
    2 venkelknollen
    3 eetl boter
    2 eetl bloem 
    1,25 dl melk + 1,25 dl kookvocht
    3 eetl parmesan of grana padano
    peper, zout, nootmuskaat
    Maak de venkelknollen schoon en snijd iedere knol in vieren. Hak het venkelgroen fijn en hou apart. Kook de venkelknollen 20 min in ruim gezouten kokend water. Giet af en vang 1,25 dl kookvocht op. Oven voorverwarmen op 200°C. Laat twee eetlepels boter smelten en roer de bloem erdoor. Giet eerst de melk en dan het kookvocht erbij en laat al roerend indikken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Schik de venkel in een ovenschaal, verdeel het venkelgroen erover en schenk de saus erover. Bestrooi met de kaas en leg de overige boter in vlokjes erop. Schuif in de oven en laat de venkel in 10 min gratineren zodat er een lichtbruin korstje verschijnt.


    Categorie:Groenten
    Tags:venkel, parmesan, grana padano, bechamelsaus, witte saus, gratineren
    >> Reageer (0)
    25-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prei op vlaamse wijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 jonge preien
    4 eieren, hardgekookt
    160 g boter
    peterselie, fijngesnipperd
    peper, zout, nootmuskaat

    Pel en plet de eieren met een vork. Doe een beetje water in een pan en meng er de klontjes koude boter in. Ze zullen automatisch binden Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Klop luchtig of mix met staafmixer. Giet de saus over de eieren, meng goed en voeg peterselie toe. Snij de prei in schuine, brede schijfjes. Kruid naar smaak met peper en zout. Stoom gaar in 3-4 min. Serveer de groenten op een bord met de saus erover.


    Categorie:Groenten
    Tags:prei, eieren, peterselie, boter
    >> Reageer (0)
    23-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hou het groene gedeelte van de prei voor een soep, want hierin zitten de meeste vitamienen
    Voor 2 personen
    400 gr preiwit
    1 dl water
    peper en zout
    1 klont bakboter

    Snij de wortel af en verwijder de verdroogde groene bladeren en bladpunten. Preiwit in stukken van ± 5 cm snijden en grondig wassen (met lauw water indien veel zand). In een klont gesmolten boter de prei stoven samen met het water en deksel op de kookpot. Eerst een paar minuten op hoog vuur, daarna op middelmatig vuur 10 - 15 minuten. Eventueel de laatste minuten deksel wegnemen om het overtollige water te laten verdampen of sausbinder toevoegen om saus te binden. Kruid naar smaak met peper en zout. Serveer met aardappelen en gebakken vlees of gestoomde vis of gevogelte. 

    Prei met warme vinaigrette
    Preiwit in stukken van ± 4 cm snijden en in gezouten kokend water 10 min gaarkoken. Giet af en laat uitlekken. Warm mosterdvinaigrette even kort op in de microgolf en giet over de warme prei.


    Categorie:Groenten
    Tags:prei, bakboter, seizoensgroenten, preiwit, mosterdvinaigrette, jonge prei
    >> Reageer (5)


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Barbecue (6)
  • Confituren (2)
  • Dessert - Aardbei (3)
  • Dessert - Cake (3)
  • Desserten (15)
  • Dranken (2)
  • Eiergerechten (13)
  • éénpansgerechten (6)
  • Gevogelte en wild (13)
  • Groenten (29)
  • Groenten-Aardappelen (4)
  • Groenten-Asperges (12)
  • Groenten-Kool (4)
  • Groenten-Witloof (6)
  • Groentetaarten (7)
  • Hapjes - Tapas (25)
  • Microgolfgerechten (12)
  • Oma's recepten (35)
  • Oma's Stoemp-Puree (8)
  • Opleggen en inmaken (1)
  • Pasta's (22)
  • Rijst (1)
  • Salades (16)
  • Sauzen (13)
  • Snacks - Brood (4)
  • Soepen A - J (16)
  • Soepen K - S (22)
  • Soepen T - Z (12)
  • Steengrill - Gourmet - Fondue (2)
  • Vis - Schaaldieren (9)
  • Visgerechten (22)
  • Vleesgerechten (13)
  • Vleesgerechten-Lam (3)
  • Vleesgerechten-Rund (5)
  • Vleesgerechten-Varken (13)
  • Voorgerechten (14)

  • Inhoud blog
  • Tomaat Garnaal
  • Paprikasoep
  • Wortelstoemp
  • Varkenskotelet met picklessaus
  • Spinazie
  • Verse tomatensoep
  • Tortilla met courgette
  • Zalm met prei
  • Tomatensoep met verse basilicum
  • Wortelen
  • Venkel en tomatengratin
  • Pensen met appeltjes
  • Ratatouille
  • Lunch: Salade Niçoise
  • Wachthapje: Komkommersoepje koud
  • Aspergerolletje
  • Komkommersoep
  • Appeltaart
  • Kippenbouillon met asperges
  • Wortelsoep
  • Varkensvlees met mosterdsaus
  • BBQ: Ribstuk - Cote a l'os
  • BBQ: Kalfsbrochet met kerstomaat
  • Gehaktballen met krieken
  • BBQ: Aardappelspies
  • BBQ: Gemarineerde visbrochet
  • Meloen met gerookte zalm
  • Rosbief met groentenkrans
  • Pasta met scampi, courgette en tomaatjes
  • Tomatensla
  • Aardbeien met roomijs
  • Citroendrankje
  • BBQ: Gegrilde sardines
  • Gazpacho
  • Trostomaatjes gegrild
  • Asperges op vlaamse wijze - a la flamande
  • Bloemkoolsalade
  • Boterham met platte kaas en radijzen
  • Asperges met garnalen
  • Aardbeibloesem
  • Nieuwe aardappelen
  • Chipolata met zongedroogde tomaten
  • Paella
  • Ijsbergsla met fruit
  • Asperges met gerookte zalm
  • Witte of rode koolsalade
  • Witloof - appelsalade
  • Aspergesoep
  • Bolognesesaus
  • Melbatoast met verse kaas en radijs
  • Witloofroomsaus
  • Gerookte zalm met toast
  • Veldsla met ei en bieslook
  • Visfilets met asperges en garnalen
  • Aardbeien met sabayon
  • Groene aspergesoep
  • Witloof met veldsla
  • Verrukkelijk spekslaatje
  • Asperges met garnalensaus
  • Bloemkool
  • Varkenskotelet met zachte currysaus
  • Aspergetaart met ham en broccoli
  • Asperges met beenham
  • Selder in tomatensaus met balletjes
  • Venkelsoep
  • Asperges met een korstje
  • Spagetti met scampi en garnalen
  • BBQ: Scampi op de barbecue
  • Tomaat met vinaigrette
  • Boterham met aardbeien
  • Knolseldersalade
  • Croque-Monsieur
  • Aspergesalade met aardbeien
  • Veldsla met tomaten, champignon en avocado
  • Bloemkoolsoep
  • Spaanse gamba's met knoflook en ui
  • Asperges met ham en kaassaus
  • Salade Niçoise
  • Kabeljauwfilets in de oven
  • Fusilli met gegrilde zalm
  • Vanillepudding met aardbeien
  • Appelsoep
  • Gele-Paprikasoep
  • Asperges gestoofd
  • Asperges en Serranoham
  • Asperges: Basisrecept
  • Appelcake
  • Toast Champignon
  • Pudding met frambozen
  • Tomatensoep met venkel en garnalen
  • Boterboontjes
  • Ijsbergsla met paprika en komkommer
  • Aardappelen op z'n italiaans
  • Aspergeslaatje
  • Witloof met ham en kaassaus
  • Kip en paddestoelensalade
  • Veldsla met uien en spek
  • Rijstpap
  • Vleessaus
  • Steak met champignonsaus
  • Preirolletjes met ham
  • Zalmfilet met bearnaisesaus en garnalen
  • Preisoep met aardappelen
  • Rijst met tonijn
  • Prei - witloofsoep
  • Stoofvlees met bruine Leffe
  • Chipolata met champignons en kerstomaat
  • Peren in koffie
  • Tagliatelle met kalfsragout
  • Andijviestoemp met spekjes
  • Witloof met champignonsaus
  • Courgette in tomatensaus
  • Venkel met tomaten - hamsaus
  • Koolrabi
  • Avocadosalade met grijze garnalen
  • Erwten en wortelen
  • Provencaalse groentesoep
  • Visballetjes in tomatensaus
  • Tagliatelli met tuinkruiden en zalmfilets
  • Aardappelkroketten
  • Witloof gestoofd
  • Mosterdsaus
  • Appelen gevuld met prei
  • Kip met preiroomsaus
  • Vijgenconfituur
  • Lintpasta met spinazie en kip
  • Appeltjes in de oven
  • Lamskoteletjes met witloof
  • Bij een lekker ontbijt of gezellig vieruurtje: wentelteefjes
  • Gehaktbrood met spekjasje
  • Zalmrolletje
  • Kalfsfricassee
  • Soepvleesfricassee
  • Gemarineerde zalmfilet met kruiden
  • Visfilets met romige tomatensaus
  • Met Pasen zie je eieren in alle kleuren en smaken
  • Spaanse omelet
  • Omelet met champignons en kaas
  • Tomaten met eieren
  • Uitsmijter
  • Gevulde eieren
  • Gehakt in witloofjasje
  • Gevulde eitjes
  • Fijne kippesoep
  • Andijvie, gestoofd
  • Vispotje met lengfilet
  • Kaassaus
  • Visgratin met spinazie
  • Capellini carbonara
  • Blinde vinken met jagersaus
  • Knolselderstoemp
  • Komkommer Polonaise
  • Champignonsaus
  • Juliennesoep
  • Vol-au-vent of koninginnehapje
  • Kabeljauw met provencaalse saus
  • Goelash
  • Hutsepot
  • Ovenschotel met gehakt en groenten
  • Schorseneren
  • Tagliatelli Carbonara met gerookte zalm
  • Knolselder met witte saus
  • Archiducsaus
  • Rode bietensoep
  • Wafels
  • Doperwtensoep
  • Witloof met gehakt en spekjasje
  • Lasagne
  • Venkel gegratineerd
  • Stoofvleespotje met appel
  • Appel met ijs en peperkoek
  • Bleekselder of witte selder
  • Venkelvelouté met scampi
  • Vispannetje
  • Gehaktbrood
  • Havermoutpap en koekjes
  • Groene-peperroomsaus
  • Pompoen-ovenschotel
  • Chocomousse met bier
  • Spek met eieren in microgolf
  • Tarte Tatin met groenten
  • 2 februari - Maria-Lichtmis- dan eten we Pannenkoeken
  • Appelen met kaneel
  • Osso Bucco met pasta
  • Aardappeltjes in de oven
  • Gegrilde zalm met witloofstronkjes
  • Vogelnestjes
  • Zure eiersaus
  • Kwartels met druiven
  • Vleesballekes
  • Tomaten gevuld met gehakt
  • Witloof met ham en kaas
  • Scampi pikant
  • Preistoemp
  • Lasagne met zalm
  • Eieren gefrituurd
  • Groenekoolsoep
  • Kipfricassee voor vol au vent
  • Hespengebraad met bloemkool
  • Champignonsoep

    Foto

    E-MAIL


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jos_hobbys_interesses
    blog.seniorennet.be/jos_hob

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!