Er is nu 1 bezoeker op dit blog. Record tot nu toe: 7
Er is nu 1 bezoeker op dit blog. Record tot nu toe: 7
De doendenkers
09-06-2006
Maar...
Ook dit is China : de wolkenkrabbers van Shanghai met in het midden de Oriental Pearl, de hoogste tv-oren van Azië, 460m hoog. Hier bewijzen de Chinezen dat ze technisch enorm hoog staan...
Een typisch beeld dat we van China hebben : mensen die tot de knieën in het water waden om de rijstvelden te bewerken. Op de achtergrond de bamboebossen met hun waaiervormige takken.
In de omgeving van de Badalingpas bezochten we een werkplaats waar cloisonné vervaardigd wordt. Dit is een techniek van emailleren waarbij gebruik gemaakt wordt van een ondergrond in koper waarop metaaldraden zijn gelast die vakjes of ringetjes vormen. Die vakjes woren opgevuld met gekleurd zand, de kleur wordt door de werkster zelf gekozen. De voorwerpen gaan dan in een oven waar het zand emailleert, opvullen en smelten wordt herhaald tot de vakjes volledig egaal opgevuld zijn, daarna komt de afwerking met 3 soorten slijpstenen.China is de belangrijkste producent van cloisonné die allerlei vormen kan aannemen : vazen, borden, sieraden met kralen, eetstokjes, siervoorwerpen...
Luzhi is een traditionele Chinese stad met talrijke bruggen en steegjes, niet zo ver van Suzhou.We maakten er een boottocht op de kanaaltjes met aan het roer plaatselijke meisjes en vrouwen in felle, traditionele klederdracht.
In het noordwestelijk deel van de oude stad ligt de Yu-tuin, de enige klassieke tuin in Shanghai. Deze werd in 1577 aangelegd door de mandarijn Pan Yunduan, die een idyllisch plekje voor zijn oude vader wou maken. Een Chinese tuinarchitect was in feite schilder, dichter, architect en tuinman tegelijk. Zo kon hij zijn fantasie benutten, gebruikmakend van mineralen, planten en dieren en op een beperkte ruimte iets fantastisch creëren.Ook de Yu- tuin lijkt veel groter dan de oppervlakte die hij beslaat. De verschillende gedeelten worden afgescheiden door witte muren met bovenop draken en aan het einde prachtig uitgesneden drakenkoppen. Er zijn meer dan 30 paviljoenen en een labyrint van trapjes, paden en gangen . Deze tuin is een perfect voorbeeld van het combineren van verschillende elementen, om een wereld in miniatuur, een microcosmos, te scheppen.
Op 75 km ten noordwesten van Beijing, bij de Badalingpas, is de Grote Muur over een afstand van 500m geheel gerestaureerd.Dit gedeelte dateert van de Mingdynastie. De gemiddelde hoogte is hier 6,6m, de breedte 6,5 m beneden en 5,5 m bovenaan.De Grote Muur is een van de zeven wereldwonderen en een van de grootste menselijke prestaties.
Toen we dit beeld voor het eerst zagen, begrepen we niet goed wat die man gewapend met een emmertje water en een heel grote Chinese verfkwast eigenlijk aan het doen was...Toen we beter toekeken, bemerkten we dat hij op het stenen plaveisel de sierlijke Chinese tekens aan het inoefenen was. Na meerdere dagen verblijf in China zagen we in dat het merendeel van de Chinese senioren een rijk sociaal leven leidt. Vanaf heel vroeg in de morgen kun je in de parken en overel waar een open ruimte of een plekje groen is, groepjes mensen elegant zien bewegen volgens de basisprincipes van tai chi met of zonder waaiers, bloemen, zwaarden of kromdolken. Iedereen doet zijn ding of het nu stijldansen, discodansen, ritmisch turnen, stretching of gezichtsmassage is.'s Namiddags en 's avonds zie je ook vaak hoopjes mensen die samen musiceren, zingen, kaarten of het Chinese schaakspel spelen. Als vreemde toeschouwer word je heel goed aanvaard en word je meestal aangespoord deel te nemen aan hun activiteit. Zo kon het gebeuren dat we op een avond in het park van Guilin samen met een groepje Chinese dames de rumba dansten en dat we te Hangzhou in de prille ochtendzon onze paso doble-passen oefenden aan de oevers van het Westmeer, alsof het een doodnormale zaak was, wat het in China inderdaad ook is.
Wandelvereniging A.T.B. de natuurvrienden, Deinze, organiseerde op zaterdag, 13 mei een wandeltocht door de Leiestreek. De start werd gegeven in Zaal Oud Gemeentehuis in Bachte- Maria - Leerne. Wij kozen voor de 20 km. Het werd een heel mooie, goed georganiseerde wandeling langs de prachtige Leie-oevers, heerlijke dreven en mooie kastelen, waaronder het indrukwekkende slot van Ooidonk. De weerman had een ongunsig weekend voorspeld dus iedereen liep te zeulen met overbodige ballast : warme truien, regenjassen, regenschermen maar het was zonnig en warm en het prachtige groene landschap van de Leiestreek lag er op zijn best bij.
De senioren van de Fortisbank gingen op 2 mei op daguitstap naar Leuven. Jammer genoeg was er weinig tijd om de stad grondig te bezoeken maar het was een voorproefje en wij zijn vast van plan naar Leuven terug te keren om de universiteitsstad op het gemak te verkennen.
Zaterdag,29 april organiseerde wandelclub K.B.G. een mooie wandeltocht vanuit Louise-Marie, een gehucht van Schorisse.Het was een wandeling door het hartje van de Vlaamse Ardennen langs landelijke wegen via Schorisse, bos te Rijst tot aan Elzele.Door de late lente konden we zowel het gele speenkruid, de witte anemoontjes, de blauwe boshyacinthen als de paarse schubwortel bewonderen. De hele lichte teergroene lentetooi van de bomen gaf de bossen een sprookjesachtige sfeer.
In de zijgevel van de startplaats pronkte dit beeldje : de eerste Belgische koningin.Waarschijnlijk kwam het dorp aan zijn naam in 1851 naar aanleiding van het overlijden van Louise-Marie van Orléans in 1850.
In massa's stonden de schubwortels langs de paden, tussen speenkruid, boshyacinthen en anemonen door. De schubwortel,lathraea, is een niet groene, woekerende plant die parasiteert op de wortels van loofhout.
Voor de appelbomen is het nog iets te vroeg, maar de perenboom heeft nu eindelijk het voorbeeld van de kerselaar gevolgd en pronkt met zijn bloesems, nog heel schuchter maar ...ze zijn er!
Ooigem is een deelgemeente van Wielsbeke, in West-Vlaanderen.Tot in de 12e eeuw wordt het oord in de oude oorkonden aangeduid met de benaming Methela-woud. De driebeukige kerk werd oorspronkelijk in het begin van de 13e eeuw gebouwd, er is heel wat Romaanse invloed te zien maar toch zijn er reeds spitsbogen.