Een van de betere nepillusies. Kijk twintig seconden lang intens naar deze afbeelding en je zal een giraf herkennen ...
SUCCESS:
At age 4 success is . . not peeing in your pants.
At age 12 success is . having friends.
At age 16 success is . . . having a drivers license.
At age 35 success is . having money.
At age 50 success is . . . having money.
At age 70 success is . . . having a drivers license.
At age 75 success is . having friends.
At age 80 success is . not peeing in your pants
Ik ben MC, en gebruik soms ook wel de schuilnaam joeni1.
Ik ben een vrouw en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is Vroeger manifestbediende nu huisvrouw.
Ik ben geboren op 24/10/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Boeken, vreemde talen en culturen, koken, op kindjes passen, handwerk enz,,,,.
Ben getrouwd, en heb 4 zonen en 1 dochter, 3 kleinzonen en 1 kleindochter en uiteraard een lieve man, die uit Iran komt.
Mijn man was 'kok' van beroep. Hij was eerst voor 10 jaar chefkok op een schip ,we hebben dan een restaurant gehad in Antwerpen, tot voor 3 jaar, maar we zijn moeten stoppen.Wij krijgen veel bezoek over de vloer en dat is wel plezant voor mij, want hij kookt dan.
Ik hou heel veel van poezen, ik heb ook altijd poezen gehad.Maar 2 van mijn zonen hebben last van hooikoorst, du zit ik nu zonder, ik vind dat heel spijtig.
Hopelijk bevalt het jullie om hier te vertoeven. Bedankt!!
22-03-2006
13bedar
de 13de dag na het Iraans nieuwjaar wordt er weer gefeest. Elke familie is een beetje verplicht om buitenshuis te gaan eten of te gaan picknicken. Er wordt dan veel gedanst en plezier gemaakt.
De belangrijkste feestdag in Iran is Noruz. Op deze dag wordt het nieuwe jaar en het begin van de lente gevierd.
No-Ruz (spreek uit: Noróéz) betekent in het Perzisch 'Nieuwe Dag', en dan vooral de nieuwe dag van het nieuwe jaar. Noruz wordt in Iran, maar ook ver daarbuiten, gevierd op of rond 21 maart, op de dag van het begin van de lente, als de zon 's middags pal boven de evenaar staat. Voor ons is dat het begin van de lente. In Iran is Noruz hét grote feest van het jaar. Schoolkinderen hebben twee weken vakantie. Het is de dag dat de Iraniërs nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven. Het is een feest waarvoor de Iraanse huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers en allerlei mooie voorwerpen.
De Haft Sin tafel (letterlijk 'zeven s-en tafel') die met Noruz in elk Iraans huishouden wordt opgesteld, met daarop de typische producten van het voorjaar. In het Perzisch begint de naam van al die producten met de letter s. Nieuwjaarskaart, Iran, collectie Rijksmuseum voor Volkenkunde
Het Noruz-feest is al heel oud en dateert van lang vóór de komst van de islam naar Iran. Het feest wordt gevierd door bijna alle volkeren die een Iraanse taal spreken, waaronder ook de Koerden en de meeste Afghanen. Maar het is ook een nationale feestdag in landen waar ooit Iraans-sprekende mensen hebben gewoond, of waar de Iraanse invloed in het verleden erg groot is geweest, zoals in Uzbekistan, Tadjikistan en Kazakstan. In al die landen en bij al die volkeren kijkt men halsreikend uit naar Noruz, want die dag betekent de terugkeer van de zon, van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het Nieuwjaarsfeest op 1 januari bij ons. En net als bij ons de dag vóór het Nieuwjaarsfeest vaak wordt gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken, wordt ook in Iran en daarbuiten de tijd vóór Noruz gebruikt om te denken aan de overledenen. Noruz is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest: het is ook een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven
Dit jaar als alles meevalt vertrek ik samen met een vriendin terug naar Iran begin oktober. Voor mij is dit de beste tijd, niet te warm. Dus nog een 7tal maanden wachten, gewoonlijk blijf ik daar een 14tal dagen. Ik kijk er altijd naar uit, want ik ga daar echt graag naartoe. Ik heb al inlichtingen gevraagd betreffende de prijs en het is ongeveer hetzelfde als verleden jaar. Ik ben wel altijd bang in het vliegtuig,
ik heb claustrofobie, maar met een paar pilletjes, helpt het wel. Maar eerst zal ik hier het Iraans nieuwjaar vieren ( norooz ) volgende week dinsdag.
Traditiegetrouw vieren Iraniërs op 21 maart het begin van het nieuwe jaar. Een week voorafgaand aan nieuwjaar wordt het oude jaar afgesloten met een vuurfeest bij zonsondergang. Door over vuurbakken heen te springen wordt tegenspoed achtergelaten en geluk en gezondheid meegenomen naar het nieuwe jaar.
Geloof het of niet, maar vandaag stappen er 18 Nederlandse kinderen op het vliegtuig naar Teheran. De kinderen (ongeveer 11 jaar) komen in het kader van een uitwisselingsproject en zijn leerlingen van twee basisscholen in Amsterdam. de afgelopen twee jaar hebben ze tekeningen en fotos gestuurd naar kinderen in Iran en die gaan ze nu ontmoeten. Het project heet Kids-at-Iran en is georganiseerd door het Tropenmuseum Junior. Hun tentoonstelling Paradijs & co vormt de basis van het project.
Ik vind het wel van lef getuigen dat hun ouders ze durven te sturen. Natuurlijk is er niets aan de hand hier in Iran en zal iedereen aardig zijn voor die kinderen. Maar wie in Nederland het journaal kijkt, moet wel het idee krijgen dat iedere buitenlander hier een kopje kleiner wordt gemaakt. Dat is natuurlijk niet zo. Kortom petje af voor die ouders dat ze toch toestemming hebben gegeven.
Onze Man in Teheran
maandag, februari 27, 2006
Voorkennis
Nu de week van de waarheid voor het Iraanse kernprogramma aanbreekt, worden mensen hier toch wel nerveus. "Wat gaat er gebeuren? Wordt het oorlog?", vragen mensen aan me. Alsof ik dat weet.
Een taxichauffeur informeerde of hij zijn benzineslurpende 'Paykan' moest verkopen. "Straks gaat alle brandstof op rantsoen, denkt u niet?" Zakenmensen voelen al maanden pijn door de crisis rondom het Iraanse kernprogramma. "Ik kan geen deal sluiten omdat niemand weet wat de toekomst zal brengen. Weet jij meer?", vertelde een Iraanse zakenman me. Zelfs een Iraans conservatief parlementslid wilde weten wat ik dacht dat er ging gebeuren.
Toen ik Armin had gevraagd om eens te informeren naar de prijs van stroomgeneratoren -essentieel bij rampen, oorlogen en langdurige stroomonderbrekingen-, brak de paniek uit. Zijn vader wilde weten of ik soms iets wist. Iemand anders vroeg hem of ik soms over "speciale informatie" beschikte.
Ondanks de donkere wolken gaat iedereen gewoon door met de voorbereidingen van de Noruz viering, het Iraanse nieuwjaar. Men is voornamelijk bezig met een grote schoonmaak om het huis aan kant te hebben voor de 21ste maart. Dan begint hier het jaar 1385.
Sommige 'bronnen' -de meeste volstrekt idioot- beweren dat er een aanval tijdens de nieuwjaarsvakantie zal komen. Ik denk dat we nog erg ver van militair ingrijpen zijn verwijderd en betwijfel of dat ooit gaat gebeuren. Irans macht in de regio is enorm gegroeid en de (westerse) publieke opinie lijkt me er nog niet klaar voor.
Maar de taxichauffeurs en Iraanse zakenmannen geloven me niet. "Als je iets hoort, bel me dan", vroeg een man me. "Alle informatie is welkom"
Onze Man in Teheran
zondag, februari 26, 2006
Visastress (2)
Hij heeft zijn vlucht gemist in Dubai en daar op de grond geslapen, maar vrijdagmiddag was Ard weer terug in Iran. Het kostte de douanebeamtes zeker anderhalf uur om hem er door te laten, maar hij is weer binnen. Al met al heeft het 300 euro gekost. Mijn stress was niet zonder reden, want vorige week is er een Nederlander teruggestuurd wegens een onbenulligheid in zijn papieren.
Bij deze dus een kleine waarschuwing voor iedereen die zonder toeristenvisum naar Iran wil komen. Langer zeven dagen krijg je niet, ondanks de berichten dat er verlengbare visums voor twee weken worden afgegeven. Het is nog steeds de beste optie om een visum bij de Iraanse ambassade aan te vragen.
En voor alle journalisten die me de afgelopen weken hebben gemaild: het is onverantwoordelijk en onprofessioneel om zonder journalistenvisum te komen. Maar die keuze is uiteraard aan hen.
Onze Man in Teheran
donderdag, februari 23, 2006
Visastress (1)
Zes weken geleden vertelde president Ahmadinejad (tijdens een persconferentie) dat "Alle buitenlanders zonder visum naar Iran kunnen komen en twee weken kunnen blijven". Ik geloofde dat (dom) en vertelde mijn vrienden dat ze niet van te voren een visum hoefden aan te vragen als ze me zouden komen bezoeken.
Natuurlijk ging het anders dan was beloofd. Bij aankomst kregen mijn vrienden een visum voor één week. "UNEXTENDABLE" stond erop. De volgende dag ben ik handenschuddend en glimlachend allerlei overheidskantoren langsgegaan om verandering in die term aan te brengen. Maar al snel bleek mijn missie zinloos: mijn vrienden moesten vertrekken, wat de president ook had gezegd, zo oordeelden de Iraanse bureaucraten.
woensdag, februari 22, 2006
Skipistes en waterpijpen
Omdat ik graag leuke kanten van Iran laat zien, besloot ik Ard en Jan Dirk mee te nemen op een korte ski-reis. Jan Dirk kan niet skiën dus die moest waterpijp roken.
Met Ard snowboard ik al bijna 15 jaar en die had er dus wel zin in. Samen met Newsha's vriendin Nazanin trokken we de piste van Shemshak op. Daar droeg vrijwel niemand een hoofddoek en op de piste draaiden ze Iraanse popmuziek. Ard snapte er niets meer van: "doek op, doek af, het lijkt wel carnaval!"
TEHERAN - In de bergen van Totchal is het elke vrijdagmiddag gezellig druk, als jongeren er bij elkaar komen.
Met een hoofddoek om watersporten (foto AP)
Aan de rand van de Iraanse hoofdstad Teheran komen jongeren suikerspin eten, wandelen of skiën. Het is een ideale ontmoetingsplek. Daarvan zijn er weinig in de islamitische republiek.
Jongens met hip-hop truien, lange haren of Elvis-kuiven staan in groepjes sigaretten te roken. Ze doen stoer als meisjes met glimmende zonnebrillen en veel make-up langslopen. Veel van de in strakke jasjes gehulde dames hebben een pleister over hun plastisch bewerkte neus. Onder hun minuscule hoofddoekjes steken getoupeerde pony's, kuiven en staarten uit.
In Iran behoort een man een kortgeknipt kapsel te hebben. Een vrouw draagt, als het goed is, een hoofddoek die al het haar bedekt. De manteau, een jas tot over de knie, is verplicht. Draag je die niet, dan loop je kans dat de alom aanwezige zedenpolitie je arresteert.
Gefrustreerd door de beperkingen van het geloof en het regime, zien jongeren alles wat afwijkt als een uiting van protest. ,,Ik ben ontevreden over de situatie in mijn land, anders zou ik dit nooit dragen, zegt Mohammed, 21, lange zwarte jas en ringen aan zijn vingers. Hij houdt van heavy-metal; verboden muziek en dus razend populair onder jongeren. Elke kans om lawaai te maken grijpen ze gretig aan.
Iran heeft een jonge bevolking: zeventig procent is nog geen 35. Er zijn echter weinig sportfaciliteiten en geen bars of clubs. Alcohol is verboden. Iedereen kijkt satelliettelevisie, huurt illegale dvds en surft op internet. Bioscoopfilms zijn gecensureerd, popconcerten zijn verboden. De meeste jongeren vervelen zich en willen het land uit. Ze overstelpen westerse ambassades met visumaanvragen.
s Avonds is hier weinig te beleven. Thuis een feestje geven is riskant. Elk lawaai alarmeert de politie. Alternatieven zijn hamburgertenten of cruisen in een auto over Jordan Street. Elkaar bespiedend door de raampjes geven coole jongens en meisjes met glitterhoofddoeken elkaar knipoogjes. Is er belangstelling, dan worden lichtsignalen gegeven en rijden autos een zijstraatje in.
,,Op zich is dit geen slecht land, zegt Leila in Jordan Street. Ze is 25 en komt hier bijna wekelijks. ,,Als ze ons een beetje ruimte gaven, zouden we het leuk kunnen hebben. Nu houden alleen hoop en dromen ons op de been.
In de Antwerpse haven komen er regelmatig schepen uit Iran, ze blijven hier soms tot 1 week, naargelang hun lading, wat ze hier moeten opladen , en ook het weer. Op zo'n schip was mijn man werkzaam als kok voor de officieren, zware job, 7 op 7, ik heb ook een paar keer meegevaren maar was rap zeeziek. Zo'n schip is wel de moeite waard om te bezichtigen.
,,Vandaag is de wereld op zoek naar een oplossing voor de nucleaire dreiging van het Iraanse regime. Maar nog belangrijker dan de nucleaire dreiging, is het feit dat de Iraanse president Ahmadinejad momenteel fundamentalistische bondgenoten in de regio zoekt. Vandaar hun bemoeienissen in Irak en de woordelijke aanvallen op Israël. Het huidige regime in Iran is bang van een democratie in Irak en van vrede in het Midden Oosten
een volwaardige vegetarische maaltijd:
BAGHALI POLLO Hoofdgerecht, Iran, rijst met tuinbonen en dille.
INGREDIËNTEN:
· 120 g rijst (basmati of andere langkorrelrijst) per persoon
· ca. 50 g gedopte en ontvelde tuinbonen p.p.
· veel dille, vers en/of gedroogd, zodat het goed zichtbaar is in de rijst
· 2 of 3 aardappels
· beetje olie (p.p. 0.5 kopje waarvan 2/3 olie en 1/3 water)
· 1 g saffraan
BEREIDING:
Week de rijst minimaal 30 min. in zout water en schil de aardappels, bewaren onder water.
Zet ruim water op (voor rijst), als dit kookt weekwater van rijst toevoegen en weer aan de kook brengen, dan rijst toevoegen.
Hak de dille fijn.
Kook de tuinbonen 5 min. in water met wat zout.
In een klein pannetje de olie met wat water (1 kopje) aan de kook brengen.
Kook rijst tot die bijna zacht is, afgieten in vergiet.
Maak pan schoon en zet weer op vuur met de helft van water + olie, leg plakjes aardappel op de bodem, strooi hier wat zout op en strooi nu de rijst erop: laagje rijst, laagje tuinbonen, laagje dille etc. Laat de wand van de pan vrij (piramide) zodat het bovenste beter gaar wordt.
Op het vuur laten staan en als er damp afkomt de rest van het oliemengsel toevoegen.
Nu zachtjes (zo nodig op vlamverdeler) laten koken met een (thee)doek om het deksel, zodat het verdampte vocht wordt opgenomen, ca. half uur. Aardappels mogen niet aanbranden.
De saffraan oplossen in kopje kokend water en in de pan zetten, dit wordt warmgehouden.
Als het gerecht droog is, opdienen, met saffraan erdoor geroerd.
Iran is sinds de Iraanse Revolutie een Islamitische Republiek. Het heeft een unieke staatsstructuur, die in geen enkel ander land voorkomt. De politiek wordt wel beschreven als het khomeinisme, de interpretatie van het twaalversjiisme (de staatsgodsdienst van Iran) door ayatollahRuhollah Khomeini. Het land wordt (onder andere) door vier entiteiten bestuurd:
Het Parlement van Iran of Majles (Perzisch: مجلس شورای اسلامی) bestaande uit 290 zetels. Vijf zetels zijn gereserveerd voor religieuze minderheden. Van de leden van het huidige parlement zijn twaalf vrouw.
Veel politieke beslissingen worden door de president of het parlement genomen, maar de geestelijken, zowel de religieuze leider als de Raad van Hoeders, hebben de uiteindelijke macht in handen, omdat zij over deze beslissingen een veto hebben.
Alle dagen bezoek ik zo'n 4 à 5 bloggen, soms interessant soms minder, dat is ieders goesting zou ik zeggen. Via, via ben ik ook bij ' het vuurpeloton ' langs geweest, niet 1 maar 3 maal. Volgens mij is het daar een gefrustreerde clan . Ik vond ze in het begin sappig en cru, maar nu gaan ze toch wat ver, belust op veroordelingen . Lef of durf moet je daar niet voor hebben. Het is een groepje 'onrechtvaardige rechters' echte loosers. Misschien denken de andere bloggers er anders over, dat was maar mijn mening, en wie ben ik? en wie zijn zij(of men)? Je hebt " paarden " en " paardjes " Tuurlijk is dit wel een beetje reclame voor hen, maar ja ' doe wat je niet laten kunt ' groetjes joeni1
This is a Flickr badge showing public photos from mamajoen tagged with joeni1. Make your own badge here.
Hier spreekt men Nederlands?
Logisch dat de Franstaligen "Vlaams" niet als een taal beschouwen.. De Nederlandssprekende Belg,ook beter bekend als Vlaming is helemaal niet eens Nederlandstalig...Dialect-talig.. Nederlands was al oorspronkelijk een Duits dialect .. Maar Vlaams..Wat is dat? Het oortergende onverstaanbare gebrabbel in het Hents? Antwaaaarps,de voertaal van de Vlaamse TV toneel reeksen? Bruhs?Alsof je een hete aardappel in je mond hebt.. Liiimbuuurgs al zeker niet. Limburgs is absoluut niet representatief voor de snelle"Vlaamse natie".. Vlaams is geen taal maar een spraakgebrek! Ik wacht op de dag der verlossing dat in elke stad die men Nederlandstalig noemt men er ook een klein beetje verstaanbaar Nederlands kan horen. Binnen enkele jaren zijn enkel de migranten ,die een taalcurcus volgden ,de echte Nederlandstaligen en diegenen die in aanmerking komen voor een baan als omroeper of journaal reporter bij de Nederlandstalige TV.
In zoiets ingewikkelds als een kamelenvacht kan je natuurlijk altijd dingen zien die er niet zijn. Er zijn al allerlei dingen geschreven over wat er te zien zou zien in deze kameel. Maar deze vorm en Manneken Pis (die in Brussel op de Grote Markt) lijken toch echt teveel op elkaar om toeval te zijn. Kijk naar de voorpoten van de kameel en daar zie je het kleine jongetje staan ,klik op afbeelding
Farsi [ Perzisch ] / Iraanse taal Farsi wordt voornamelijk in Iran gesproken, maar ook in Afghanistan [ waar het Dari heet ] en in de Centraal-Aziatische Republiek Tadzjikistan (Tadzjik). De naam Farsi is afgeleid van Fars, een provincie in het Zuid -Westen van Iran. Door de eeuwenlange contacten met de Perzische wereld, zijn er veel Perzische woorden blijven hangen in Europese talen, bijvoorbeeld: bazaar, pyjama, khaki, divan en kiosk. Farsi wordt geschreven in het Arabische schrift.
Dit is de cover van Cher's album "Heart of Stone". Deze cover werd bijna meteen vervangen door een foto van Cher die een hart vormt met haar handen, omdat veel mensen deze zo lelijk vonden. Zoals dat gaat is de originele cover is nu een verzamelobject
De vrouw die zich op zit te maken voor haar spiegel ziet er op een afstandje uit als een schedel. De Engelse titel heeft twee betekenissen : een vanity is een opmaaktafel met een spiegel, vanity will ook zeggen dat je teveel bezig bent met je uiterlijk. De boodschap hierachter is : wees niet teveel bezig met wereldlijke zaken. Uiteindelijk gaan we allemaal dood.
klik er op
Iraniers gebruiken veel kruiden, voor elk kwaaltje is er wel een kruid bestand!
In Iran rijden de mensen heel defensief, op een baan met 3 stroken rijden ze met 6, ze gebruiken praktisch geen pinklichten maar toeteren een hele tijd.Ze zitten soms to 8 à 9 mensen in een auto. Verkeerslichten kennen ze niet, probeer daar maar eens over te steken. Levensgevaarlijk.
Al eens bij stil gestaan hoe onnozel al die namen van wereldbekende popgroepen en artiesten zijn in het Nederlands? Nee?Ik wel... Klinkt een pak minder koel...: De Kevers,De Rollende Stenen,De Deuren,De Strandjongens,De Schaduws, DeKoningen,De Beesten,De Vogels,De Wie,De Apen en Johhny Contant.. Keesie en de Zonneschijnband,Kus,Gehakt,Koningin,Stadsvolk,De Politie, Cultuur Club,U ook,Simpele Geesten,Gouden Oorring,Hete Chocolade, De Beestachtige Jongens,Dokter Haak,Ijzeren Maagd,Roze Floyd,Aarde Wind en Vuur,Donna Zomer,Kim De Wilde,Stevie Mirakel,Grootmeester Flits, Electrisch Licht Orkest,De Wurgers,De Vreemdelingen,De Gelijkmakers, Snoep Hondje Hond en Gemetalliseerd... U bent vrij om toe te voegen.....
Opium wordt gemaakt uit de gedroogde zaadjes van de mooie papaverbloem. Het wordt verwerkt tot een soort donkerbruine pasta,(kleur van pure chocolade)wordt oftewel gerookt of ingeslikt;het heeft een vieze(!!)smaak vind ik.Daarbij drinken ze heel veel zoete thee. Het is een heel slechte verslaving.
1. Selecteer deze code met de linker muisknop en druk op de toetsen Ctrl + C.
<FONT face=Arial size=3><br><br> <INPUT onclick="self.location.href=('http://blog.seniorennet.be/joeni1/')" type=button value=joeni1><br><br> je mag altijd langskomen op mijn blog</FONT> 2. Ga naar het gastenboek en plak met de toetsen Ctrl + V deze code in het vak Reactie.
3. Pas eerst de rode teksten van de code aan, vooralleer u op de knop Reactie insturen klikt!
Kikker en Paard
Dit is een van de mooiste voorbeelden van omkeerprenten die ik ooit heb gezien. Het is een kikker, en als je het een kwartslag draait is het een paard
De Liefde van Pierrot (L'Amour de Pierrot), 1905
Een Franse postkaart uit het begin van de vorige eeuw. Het ziet er onheilspellend uit voor de liefde van Pierrot en Columbine. Klik op de foto