beelden van Joep
Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

beelden - tekens van leven
wie naar beelden kijkt, ziet ruimte, opent verten, ervaart schoonheid.
11-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANNENBORG
Klik op de afbeelding om de link te volgen
De Annenborg is een verzorgingsinstituut in Rosmalen. Een aantal jaren geleden kreeg Joep van de directie de opdracht een klein bronzen beeld te maken dat samenwerking tot uitdrukking moest brengen en tegelijkertijd iets zou moeten uitdrukken van de eenzaamheid en het isolement van de bewoners. Met dit beeldje heeft Joep daar een heel rake typering van gegeven. Man en vrouw zitten beide op een zetel waarop de zon is geboetseerd, bron van alle licht. Ze zitten er beide, maar... met de ruggen tegen elkaar. Ze verblijven beide in het instituut, maar leven in zichzelf gekeerd. Tegelijkertijd zijn ze tot steun voor elkaar. Samen sterk. Men was erg blij met het beeldje, waarvan er 450 in kunststof zijn afgegoten en uitgedeeld.

11-10-2005, 09:40 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

10-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DRIE GRATIEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Joep werkt ook graag figuratief, realistisch, beelden waaraan de kijker direct kan zien wat ze vorstellen. Toch werkt hij dan niet fotografisch realistisch. Ook zijn direct herkenbare beelden modelleert hij tot beelden in zijn eigen specifieke beeldtaal. Slank, rank, gracieus, ingetogen, zo vertegenwoordigen deze drie vrouwen ~ de Drie Gratien ~ de figuratieve beeldtaal van Joep. aangenaam om naar te kijken, om bij weg te dromen, om ze aan te raken en te zien dat het brons ervan gaat glanzen.

10-10-2005, 12:55 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KLAROENSTOOT
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Klaroenstoot is een assymmetrisch beeld, opgebouwd uit organische vormen, holtes, bollingen, klankschalen en schelpvormen. Het doet denken aan een muziekinstrument in de categorie zwaardere blaasinstrumenten, zoals de tuba, de fagot of de hoorn. De grote schelp- of bladvorm die schuin naar boven wijst, werkt als een klankbord dat alle geluiden van buitenaf opvangt en registreert. Het beeld harmonieert heel mooi met zijn natuurlijke omgeving, waarin duizend en één geluiden klinken die wij misschien met ons blote oor niet waarnemen, maar die er wel zijn en getuigen van sprankelend leven overal om ons heen. Soms strijk ik met mijn handen over dat beeld, volg ik met mijn vingers al die vormen en laat ik me meevoeren in de holtes, opnemen in de klanken. Een weldadige belevenis.

10-10-2005, 10:52 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KRIJGER TE PAARD
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Fier zit deze krijger te paard in onze beeldentuin. Joep maakte 'm in de jaren '80. Het was een van de eerste beelden waarmee we onze beeldentuin konden verfraaien. Hierin is zijn combinatie van geabstraheerde en figuratieve vormen duidelijk te zien. Het is een manier van verbeelden waar Joep zijn hart echt naar uitgaat. Ook het terugbrengen van realistische vormen tot de meest rudimentaire speelt een grote rol in het werk van Joep. Hij laat zich hierin graag inspireren door de Etrusken. Als ik naar buiten kijk, zie ik de krijger te paard staan, fier, sterk, moedig. Die fierheid voel ik telkens als ik naar Joep z'n bronzen beelden kijk. Ik ben fier op hem. Ik vind hem sterk in zijn werkdrift, moedig in het uitdragen van zijn roeping, tegen de verdrukking van de voortdurende onzekerheid in.

10-10-2005, 10:02 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESLOTEN VRUCHTBAARHEID
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Joep werkt graag met holtes waarin organische vormen symmetrisch worden aangebracht. Die combinatie, de holte en de organische vormen, werkt heel sterk symbolisch. In dit beeld heeft Joep getracht de vruchtbaarheid van alles wat leeft tot uitdrukking te brengen. Alle organismen die samen de vruchtbaarheid tot stand brengen, liggen altijd voor het menselijk oog verborgen in lichaamsholtes. Door wetenschappelijk onderzoek zijn al heel veel organismen zichtbaar gemaakt. In dit beeld doen de organische vormen denken aan eierstokken of zaadballen. De holte eromheen lijkt een klankkast die tegelijk dienst doet als beschutting voor de kwetsbare bevruchtingsorganismen. Mij spreekt dit beeld heel erg aan. Ik ben dankbaar voor onze vier kinderen, voor mijn vruchtbaarheid en die van Joep. Als ik naar dit beeld kijk, word ik daar op een mooie, rustige, esthetische manier aan herinnerd.

10-10-2005, 09:54 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AAMBEELD
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Aambeeld is een tamelijk klein bronzen beeld dat heel duidelijk de vorm heeft van een aambeeld. Als Joep een serie beelden in brons gegoten heeft, afgewerkt en op sokkeltjes gezet heeft, gaat hij ze titels geven. Als het abstracte beelden zijn (zoasl dit aambeeld), laat hij zich inspireren door wat de beelden in hun vormentaal tot uitdrukking brengen en daar komen dan soms de vreemdste namen uit. Wonderlijke namen die mij iets vertellen van de verborgen wereld der verbeelding die in Joep zijn hoofd leeft. Net als de vormentaal van zijn beelden is ook zijn titelscenario héél authentiek, volkomen eigen aan Joep en niemand anders. Aambeeld vind ik een heel mooi, sterk beeld. Voor mij drukt het kracht, moed en een sympathiele vorm van zelfverzekerdheid uit.

10-10-2005, 09:53 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ARABISCHE RUITER
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Als kunstenaar ontmoet je soms de meest interessante mensen. Op een ochtend werd er bij ons aangebeld en stond er een Arubaan aan de deur. Hij bleek architect te zijn en op Aruba gigantische hotels gebouwd te hebben. Hij was erg enthousiast over het beeldhouwwerk van Joep, kocht tot onze vreugde enkele vrij grote bronzen beelden, at met ons mee van ons eigengebakken volkorenbrood en de peperkoek en vertrok weer. Omdat hij erg veel van Aruba hield en met name van de raspaarden die er rondliepen, gaf hij Joep enige tijd later de opdracht een bronzen paard te maken, een natuurgetrouwe Arabische hengst met een zuid-Amerikaanse ruiter erop in traditionele kledij. Hij stuurde Joep enkele foto's en Joep ging ermee aan de slag. Joep vond dit wel een uitdaging. Het resultaat spreekt voor zich. De Arubaanse architect was er bijzonder mee ingenomen en Joep zelf was er zo gelukkig mee dat hij later van het paardje nog enkele exemplaren heeft gemaakt zónder ruiter.

10-10-2005, 09:50 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LIEFDESPAAR
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Joep heeft zich altijd graag laten inspireren door de liefde. Zowel in zijn houten beelden als in zijn bronzen. In onze tuin staat een heel mooi liefdesbeeld in brons. Het zijn geabstraheerde organische vormen die toch heel sterk figuratief werken. Man en vrouw staan naar elkaar toegekeerd, de armen en handen naar elkaar uitgestoken. Ik vind het een heel sterk en ja, ook ontroerend mooi beeld.... Het drukt precies uit wat ik in onze liefdesrelatie ervaar: onze sterke verbondenheid, onze gerichtheid op elkaar en tegelijkertijd onze twéé-eenheid, dat wil zeggen: de twéé personen die wij zijn, met ieder onze eigen identiteit, maar hoe we in die eigenheid heel sterk naar elkaar toegegroeid zijn.

10-10-2005, 09:48 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

E-mail mij

door deze knop aan te klikken


BEELDEN VERBEELDEN DE VERBORGEN WERKELIJKHEID

http://joepcoppensbronzen.mijnalbums.nl
http://blog.seniorennet.be/elkedagtelt
http://fotosvanels.mijnalbums.nl



Inhoud blog
  • OVERWINNING
  • GEZIN
  • SCHELP hout
  • EXPOSITIE
  • VARKEN

    Gastenboek
  • van piet aan els en foep
  • vergeten verjaardag, els
  • Beste groetjes
  • hallo
  • super

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Joep Coppens, beeldhouwer
    Molenhuisweg 4
    Ateliers Molenrijn
    5756 PB Vlierden
    Beeldentuin en expositieruimte
    te bezoeken na telefonische afspraak
    tel. 0493 314300 fax 399335
    joepjgm@coppens.tweakdsl.nl

    Wie geïnteresseerd is in beelden van Joep is altijd welkom bij ons. Even eentelefoontje vooraf en... de slagbomen gaan open, men kan ons erf op rijden en zonder enige verplichting door onze beeldentuin wandelen, in onze expositieruimte rondkijken en het oeuvre van Joep op zich laten inwerken.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!