beelden van Joep
Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

beelden - tekens van leven
wie naar beelden kijkt, ziet ruimte, opent verten, ervaart schoonheid.
29-11-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOEDER EN KIND
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Joep houdt er van zo nu en dan zijn geazinsgeluk tot uitdrukking te brengen in een bronzen beeld. Het thema Moeder en kind is een zeer geliefd thema voor hem. Hij heeft telkens intens genoten van de de eerste maanden na de geboorte van onze kinderen. Hij vond het mooi om naar te kijken als ze bij me aan de borst dronken, nog helemaal afhankelijk waren van mijn moedermelk en liefkozen net zo belangrijk voor hen was als voedsel. Dat heeft in de loop der jaren heel mooie beelden van Moeder en kind opgeleverd, waarvan dit er één is. Het zijn beelden waar wij allebei moeilijk afstand van kunnen nemen, omdat ze een periode in ons leven vertegenwoordigen waarin we ons gezin gestalte gaven en het opbouwen van ons gezin parallel liep met de opbouw van onze carrière als kunstenaars.

29-11-2005, 09:18 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

25-11-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZITTENDE VROUW
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Dit bronzen beeld heeft Joep gemaakt op de Jan van Eijckacademie. In zijn studiejaren dus. Het was daar de gewoonte dat studenten leerden werken naar levend model, in realistische beeldtaal. Joep heeft veel naaktstudies gemaakt, die hem heel zeker geholpen hebben in de ontwikkeling van zijn eigen (abstracte en abstract-symbolische) beeldtaal. Ik vind dit zittend vrouwtje erg mooi. Het is een ingetogen beeld, een peinzende jonge vrouw die als het ware met een bescheiden handgebaar de wereld naar zich toe wil halen en de kijker laat zien dat ze er klaar voor is. Voor de liefde, voor de vruchtbaarheid, voor het leven zelf in de wereld waarin zij zich bevindt. Joep heeft een oplage aan dit beeld toegekend, een oplage van nooit meer dan tien, waarvan hij er al enkele verkocht heeft. Blijkbaar houden veel mensen van het verstilde, ingetogen meisje op de harde steen... ik ook!

25-11-2005, 09:47 geschreven door Elisabeth  

Reageer (1)

08-11-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTMOETING
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Het beeld 'Ontmoeting' laat zien dat Joep heel mooi met abstract-organische vormen een soort symbolisch-figuratief thema kan verbeelden. Wie goed kijkt, zal zien dat het hier twee mensfiguren betreft die dicht tegenover elkaar staan. Ze kijken elkaar aan, ze zijn elkaar zeer nabij ~ de echte ontmoeting in de ware zin van het woord. Voor mij een beeld om heel veel van te houden. Ik zie er veel in van ons huwelijksgeluk, onze huwelijkstrouw. Het beeld drukt voor mij uit hoe rijk twee mensen zich mogen voelen als hun relatie goed, vredig en gelukkig is.

08-11-2005, 00:00 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

07-11-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOEDER EN KIND op schoot
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Dit beeld spreekt voor zich. De moeder heeft haar kindje vóór zich zitten. Van vreugde heeft ze haar armen hoog gestrekt: een kreet van onder uit haar tenen. "Ik ben moeder en er bestaat niets mooiers dan het moederschap!" Zo kijk ik naar dit bronzen beeld, dat Joep maakte in de periode dat onze vier kinderen nog klein waren. Voor mij spettert het oudergeluk er van af!

07-11-2005, 07:59 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

04-11-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KLAROENSTOOT
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Klaroenstoot is een beeld dat heel mooi laat zien hoe Joep werkt met organische vormen, vormen die terug te vinden zijn in de natuur. Hij heeft er hier een mooi, spannend abstract en asymmetrisch beeld mee gemaakt dat iets weg heeft van een blaasinstrument van de fanfare of harmonie. Klaroenstoot heeft hij het genoemd. Alsof het beeld één krachtige klank uitstoot, in beweging gebracht door de schelpvorm, de klankschaal die de verte en de hoogte in wijst. Een muzikale klank, een ode aan de ons omringende natuur. Het staat in onze dicht bij de wilde natuur gebleven beeldentuin waarin het geruisloos is opgenomen.

04-11-2005, 07:49 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

03-11-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIELUIL
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Dit beeldje verzinnebeeldt de wijze uil en de uitvinding van het wiel. De uitvinging van het wiel was in de Oudheid een spectaculaire gebeurtenis die misschien wel vergelijkbaar is met wat wij momenteel beleven op het gebied van de technologie in de IT-sector. De uil is nog altijd het symbool van de klassieke wijsheid. De combinatie van die twee heeft naar mijn idee een heel mooi beeld opgeleverd dat de vertegenwoordiging is van de oude en nieuwe wetenschap.

03-11-2005, 10:43 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

29-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAOS
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Dit beeld doet mij een beetje denken aan een doolhof in een dichte haag met hier en daar een opening. Het is een asymmetrisch abstract beeld dat helemaal is opgebouwd uit organische vormen. Ik vind het zo mooi omdat ik in dit beeld elke willekeurige gemoedsstemming kan terugvinden die ik wil. Het past zich aan mijn emoties aan. Als ik me blij voel, ervaar ik er iets uitbundigs in, als ik me verdrietig voel, zie ik er iets in van verlorenheid of angst. Het beeld prikkelt mijn fantasie en het voorziet in mijn behoefte aan esthetiek.

29-10-2005, 14:33 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

27-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT ORAKEL
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Dit beeld verzinnebeeldt een orakel, een wonder. Het strekt als het ware de armen uit om wereldwijd te verkondigen: hoort! Ziet! Er heeft zich een mirakel voltrokken. Het blijft gissen naar wélk mirakel. Maar het bronzen symmetrische, abstrakte beeld lijkt één enthousiaste kreet op gehoor. Misschien verkondigt het alle goeds en moois dat er tussen mensen is, ondanks dat veel gebeurtenissen in de grote wereld iets heel anders doen vermoeden.... Ja, dat zijn de kleine wonderen die grote gevolgen kunnen hebben ~ het onverwacht goede en mooie dat er is tussen mensen.... Groot orakel!

27-10-2005, 09:56 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

26-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIGER
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Toen Joep deze opdracht kreeg, werd hem gevraagd tot uitdrukking te brengen dat een jonge wijk met pasgebouwde woningen kon uitgroeien tot een moderne gemeenschap die zich liet meenemen in de Vaart der Volkeren. De aannemer kwam bij Joep thuis kijken of hij eventueel al een geschikt beeld zag staan voor dit thema. En ja, hij koos het ontwerp van deze grote reiger, de vogel met gespreide vleugels in zijn vlucht, opgetild en meegenomen in de termiek. De omwonenden zijn erg gelukkig met dit beeld en Joep ook.

26-10-2005, 10:10 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

24-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCHELP terra cotta
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Joep heeft dit beeldje gemaakt in zijn studententijd aan de Jan van Eijck Academie te Maastricht. Hij werkte toen in het beeldhouwatelier onder leiding van professor Fred Carasso, een temperamentvolle Italiaanse beeldhouwer die zelf voornamelijk werkte in klassieke vormen die hij ontleende aan de traditionele klassieke Griekse en Romeinse beelden. Joep had heel andere ideeen over het maken van beelden en maakte in zijn vrije tijd de beelden in vormen die hem meer aanspraken. Zoals dit beeldje, waarin hij de schelpvorm, de organische vormen en de symmetrie samen tot een mooi geheel gemaakt heeft. Het beeldje straalt rust en harmonie uit, het staat nog steeds model voor zijn latere beeldhouwwerken. Joep houdt nog steeds heel veel van dit kleine beeld.

24-10-2005, 12:16 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

22-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTPLOOIING
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Dit beeld ontvouwt zich als een bloem, het bestaat uit ronde, open vormen die zowel naar elkaar toe als van elkaar af buigen, door elkaar heen lopen en gezamenlijk holtes creeren. Holtes waar doorheen alles zichtbaar wordt wat men zien wil. Het beeld ontplooit zich echt, het verzinnebeeldt de mens die op zoek is naar zichzelf en uiteindelijk zo ver komt dat hij zichzelf als een éénheid gaat ervaren, sterk, opgewassen tegen de dingen die komen gaan.

22-10-2005, 13:41 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

21-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOORNKRUIK
Klik op de afbeelding om de link te volgen
In ´Hoornkruik´ komen enkele van Joep zijn zeer geliefde organische vormen sterk naar voren, de horen, de sikkel en de bloemstengel. Met deze drie organische vormen heeft Joep een symmetrisch beeld gecomponeerd dat doet denken aan een oude kruik en tegelijkertijd aan een vruchtbaarheidssymbool. Zaadhulzen van bloemen bijvoorbeeld. De combinatie van deze vormen ~ holtes, sikkels, horens, stengels ~ spreekt veel mensen erg aan. Dit beeld staat bij ons in huis. Elke dag ga ik er wel een paar keer met mijn handen overheen omdat ik de vormen zo aangenaam vind om naar te kijken én vooral om ze aan te raken.
 

21-10-2005, 08:52 geschreven door Elisabeth  

Reageer (1)

20-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HARPSCHILD
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Joep houdt van symmetrie, van vormen die herinneren aan groeizaamheid in de natuur, bloembladvormen, voelsprieten en wat dies meer zij. Hiermee componeert hij zijn beelden die soms doen denken aan muziekinstrumenten. Zoals dit kleine beeld dat in de verte doet denken aan de oude harp die de Romeinen gebruikten om er hun rijdansen muzikaal mee te begeleiden. De voelsprieten steken hier als antennes omhoog, klaar om de muzikale klanken op te vangen.

20-10-2005, 10:23 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

17-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KLEINE AMAZONE
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Waarin een klein beeld GROOT kan zijn, laat Joep zien in dit beeldje, dat amper een centimeter of 20 hoog is. Joep heeft hier zijn liefde voor de rudimentaire vormen in tot uitdrukking gebracht. Enkel datgene dat nodig is om een paard páárd te laten zijn en een vrouw vróúw en amazone tegelijk. Samen vormen ze een fiere twee-eenheid die ontroert en vreugde uitstraalt. Ik ben trots op mijn Joep die met zo weinig boetseerwas zo'n sterk en fier beeldje gemaakt heeft.

17-10-2005, 08:15 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

16-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROTE CONSTRUCTIE
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Joep is in vroeger jaren zo gelukkig geweest door het Rijk twee stipendia toegewezen te krijgen voor een heel jaar. Twee jaar achter elkaar heeft hij zonder geldzorgen kunnen werken aan zijn plan: het combineren van hout, steen en brons in één beeldhouwwerk. Deze grote constructie is er het product van. Aanvankelijk heeft het het massieve deel van het beeld uitgehakt in hout, maar... hout is erg vergankelijk en om iets te bewaren uit zijn stipendiumtijd heeft Joep het in brons laten gieten. Op het eerste gezicht doet het aan een oorlogsbeeld denken, maar... wie goed kijkt, ziet dat het geweer precies de andere kant op wijst als de geabstraheerde figuur. Het is een beeld dat om vrede roept, vergelijkbaar met de oude Regenroepers uit Afrika ~ een roep die zelden gehoord wordt, een roep van een wanhopig roepende in de woestijn. Het beeld staat in onze tuin statig te wezen, gekeerd naar het zuiden, waar het licht vandaan komt. Ik ben me erg gaan hechten aan dit beeld.

16-10-2005, 11:59 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

15-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT ORAKEL
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Groot Orakel wil zeggen 'groot wonder'. Als ik naar dit beeld kijk, zie ik er het gebaar in van opgeheven, uitgestrekte armen die iets uitdrukken van het geluk dat ons is overkomen. Joep, die het allermooiste in zijn leven elke dag opnieuw weer mag uitoefenen: het beeldhouwen. Het maken van beelden die zijn hele leven vertegenwoordigen. Alles tot uitdrukking brengen wat binnen in hem leeft. Groot orakel! Het beeld lijkt gevleugeld. Het lijkt alle klanken van schoonheid en vreedzaamheid te ontvangen, pure rijkdom ~ groot orakel voor een kunstenaar die maar af moet wachten of hij er zijn gezin van kan onderhouden. Het is Joep gelukt! De kinderen zijn uitgevlogen! En hij kan nog steeds zijn beelden maken, elke dag weer. Ja, een wonder van geluk voor hem....

15-10-2005, 10:39 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

13-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FONTEIN
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Wie droomt er niet van een fontein in de tuin.... Joep heeft die droom verwezenlijkt door zijn eigen bronzen fontein te maken. In deze fontein heeft hij zijn hele vormentaal verwerkt: het figuratieve, het abstract organische, het abstractfiguratief symbolische. De man en vrouw zijn dragers van de bovenste schaal van de fontein ~ samen sterk, samen het water doen stromen, water waaruit alle levensvormen ontstaan zijn, vogels en vissen, zoogdieren en mensen. De vier stieren spuiten het water in het waterbekken. Ik vind het telkens weer fascinerend het spel van opspattend water en spiegelend brons te aanschouwen. Op hete zomerdagen schenkt onze fontein ons artistiek genot en aangename verkoeling.

13-10-2005, 09:33 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

11-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANNENBORG
Klik op de afbeelding om de link te volgen
De Annenborg is een verzorgingsinstituut in Rosmalen. Een aantal jaren geleden kreeg Joep van de directie de opdracht een klein bronzen beeld te maken dat samenwerking tot uitdrukking moest brengen en tegelijkertijd iets zou moeten uitdrukken van de eenzaamheid en het isolement van de bewoners. Met dit beeldje heeft Joep daar een heel rake typering van gegeven. Man en vrouw zitten beide op een zetel waarop de zon is geboetseerd, bron van alle licht. Ze zitten er beide, maar... met de ruggen tegen elkaar. Ze verblijven beide in het instituut, maar leven in zichzelf gekeerd. Tegelijkertijd zijn ze tot steun voor elkaar. Samen sterk. Men was erg blij met het beeldje, waarvan er 450 in kunststof zijn afgegoten en uitgedeeld.

11-10-2005, 09:40 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

10-10-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DRIE GRATIEN
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Joep werkt ook graag figuratief, realistisch, beelden waaraan de kijker direct kan zien wat ze vorstellen. Toch werkt hij dan niet fotografisch realistisch. Ook zijn direct herkenbare beelden modelleert hij tot beelden in zijn eigen specifieke beeldtaal. Slank, rank, gracieus, ingetogen, zo vertegenwoordigen deze drie vrouwen ~ de Drie Gratien ~ de figuratieve beeldtaal van Joep. aangenaam om naar te kijken, om bij weg te dromen, om ze aan te raken en te zien dat het brons ervan gaat glanzen.

10-10-2005, 12:55 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KLAROENSTOOT
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Klaroenstoot is een assymmetrisch beeld, opgebouwd uit organische vormen, holtes, bollingen, klankschalen en schelpvormen. Het doet denken aan een muziekinstrument in de categorie zwaardere blaasinstrumenten, zoals de tuba, de fagot of de hoorn. De grote schelp- of bladvorm die schuin naar boven wijst, werkt als een klankbord dat alle geluiden van buitenaf opvangt en registreert. Het beeld harmonieert heel mooi met zijn natuurlijke omgeving, waarin duizend en één geluiden klinken die wij misschien met ons blote oor niet waarnemen, maar die er wel zijn en getuigen van sprankelend leven overal om ons heen. Soms strijk ik met mijn handen over dat beeld, volg ik met mijn vingers al die vormen en laat ik me meevoeren in de holtes, opnemen in de klanken. Een weldadige belevenis.

10-10-2005, 10:52 geschreven door Elisabeth  

Reageer (0)

E-mail mij

door deze knop aan te klikken


BEELDEN VERBEELDEN DE VERBORGEN WERKELIJKHEID

http://joepcoppensbronzen.mijnalbums.nl
http://blog.seniorennet.be/elkedagtelt
http://fotosvanels.mijnalbums.nl



Inhoud blog
  • OVERWINNING
  • GEZIN
  • SCHELP hout
  • EXPOSITIE
  • VARKEN

    Gastenboek
  • van piet aan els en foep
  • vergeten verjaardag, els
  • Beste groetjes
  • hallo
  • super

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Joep Coppens, beeldhouwer
    Molenhuisweg 4
    Ateliers Molenrijn
    5756 PB Vlierden
    Beeldentuin en expositieruimte
    te bezoeken na telefonische afspraak
    tel. 0493 314300 fax 399335
    joepjgm@coppens.tweakdsl.nl

    Wie geïnteresseerd is in beelden van Joep is altijd welkom bij ons. Even eentelefoontje vooraf en... de slagbomen gaan open, men kan ons erf op rijden en zonder enige verplichting door onze beeldentuin wandelen, in onze expositieruimte rondkijken en het oeuvre van Joep op zich laten inwerken.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!