Het einde van kweek is in zicht, eind deze maand laten wij geen enkel nest meer doorgaan. Omdat de poppen in de rui vallen en dan slecht gaan voederen, de jonge vogels niet tijdig uit de rui zijn voor de eerste vroege tentoonstellingen en te jong voor kweekparen te vormen volgend jaar. Degene die zijn vogels dan niet gekweekt heeft wacht best tot volgend jaar om dezelfde paringen te doen. Wat wij wel kunnen doen nu, is ons toeleggen op de rui, zorgen dat ons vogels niets te kort komen in de rui is zeer belangrijk, b.v. rui vitamienen geven mutavit van orlux is zeer goed, voldoende zaad met wildzaden, groenvoer voor zwarte kanaries bruidsluier is zeer goed de vogels krijgen er zwarte pootjes en hoorndelen van, verder kunnen wij voor de roodfaktorige vogels geraspte wortenen geven, muur en weegbree zijn ook zeer goed en paardrebloem blaadjes lusten ze ook zeer graag, verder iedere dag zuiver drinkwater, 2 tot 3 maal/week bad geven met badzout en een beetje azijn in het badwater, de vogels iets donkerder huisvesten en zorgen dat ze tochtvrij zitten en als het kan het licht in korten tot 10 uren. Het zijn allemaal tips om een goede rui te hebben en met goed uitgeruide vogels kan je goud, zilver of brons halen op de tentoonstellingen. Vergeet ook niet je vogels te enten tegen vogelpokken, als de vogelpokken uitbreken en je vogels zijn niet geënt dan ben je op één week al je vogels kwijt, want de ene na de andere valt van de stokken dood door besmetting van de vogelpokken. ENTEN is dus de boodschap, zeker doen. Ik hoop dat je al je vogels hebt kunnen kweken die je je als doel gesteld had, en dat ze nu een goede rui mogen hebben, en dan zien wij ze wel op de tentoonstelling. Veel succes van Willy Vossen.
Wij hebben reeds 40 geringde jonge kleurkanaries van 2014 op stok. De juvenielen zijn in de kleurslagen ZWART ROOD - ZWART OPAAL ROOD - ZWART KOBALT ROOD - ZWART IVOOR - AGAAT ROOD - AGAAT OPAAL ROOD - AGAAT KOBALT ROOD - AGAAT IVOOR en BRUIN ROOD . Sommige ouders zijn nog aan hun eerste ronde bezig, andere zijn aan hun 2de ronde begonnen, en wij hopen dat deze net zo goed zal zijn als de 1ste ronde. Als deze vogels 2 ronden jongen groot gebracht hebben gaan deze terug naar de voiliere. En dan komen weer andere koppels in de kweekkamer die ook 2 ronden met jongen mogen doen. Nadien word de kweekkamer opgeruimd en zuivergemaakt, maar dan zijn wij al een maand of drie vier verder, en dan leggen wij ons toe op de rui van de vogels. Wij wensen U allen veel succes met Uw kweek, tot later van Willy Vossen.
Vandaag zijn de eerste jongen voor 2014 geboren. Er zijn nog 20 koppels aan het broeden, ik verwacht dan ook de volgende dagen nog jongen. Door het aanhoudend zacht weer van de laatste weken komen alle vogels vroeger in broedstemming dan andere jaren. De eerste jongen zijn zwart opaal rood en zwart/opaal rood, verder volgen er nog zwart rood, zwart kobalt rood, zwart/kobalt rood, agaat rood, agaat kobalt rood, agaat/kobalt rood, agaat opaal rood + roodivoor, agaat/opaal rood + roodivoor, zwart roodivoor, zwart rood/ivoor, agaat roodivoor en agaat rood/ivoor. Ik hoop dan ook dat jullie binnenkort ook zo ver zijn met jullie vogels. Ik wens jullie nu althans veel succes met de kweek van jullie vrienden, groetjes van Willy Vossen.
Zoals ik had beloofd geef ik hier het vervolg van mijn kweek. Inmiddels zijn er al 16 koppels die begonnen zijn aan de eerste broedronde. De poppen zitten vast op het nest te boeden, de mannen voederen de poppen op het nest, ik verwacht dan ook dat de eerste jongen zullen uitkippen of uitgekipt zijn tegen half januari. Ik ben genoodzaakt vroeger te beginnen door het zachte weer van de laatste weken, en dit komt mij goed uit want ik moet einde mei stoppen met de kweek omdat ik in de kweekkamer de temperatuur te hoog vind nadien. Mocht U in mijn geval verkeren in de zelfde situatie zou U het ook doen ik ben er zeker van. De temperatuur in de kweekkamer is momenteel 17° a 18° celcius en de vochtigheid is tussen 40% a 60%, bij het broeden rond de 40% en bij het uitkippen rond de 60%. Ik hoop dat jullie weldra ook zo ver zijn. Succes met de kweek van jullie vogels en tot later maar weer. groeten van Willy Vossen.
Ik heb 32 koppels opgekooid, daarvan hebben al 11 koppels een nest klaar, en vanmorgen heb ik het eerste eitje geraapt. Het koppel waarbij het eitje geraapt is, is zwart kobalt rood schimmel man x zwart/kobalt rood intensief pop. Opgelet ik kweek licht verwarmd, buiten of onverwarmd moet U dat niet gaan doen. De verwachting is dat de andere 10 poppen van die 11 koppels die hun nest klaar hebben in de komende dagen ook hun eerste eitje zullen leggen. Terwijl de meeste liefhebbers nog bezig zijn met het tentoonstellen van hun vogels ben ik begonnen met het kweken ervan. Ik moet wel bekennen dat ik een echte kweker ben en niet zo zeer een tentoonsteller, omdat ik liever kweek dan tentoonstel met mijn vogels. Ik hou U verder op de hoogte van het verdere verloop. Ik wens U allen een zeer warme en gezellige Kerst en een spetterend en gezond 2014 met veel kwallitatieve jongen. Groetjes van Willy Vossen.
Ik weet niet wat julie er van vinden maar de nieuwe locatie de Brabanthal te Leuven voor de V.V.N.K. show ligt heel wat centraler in het land. Prachtige locatie en prachtige show van V.V.N.K. veel mooie vogels en snel bereikbaar, proficiat aan de inrichters en tentoonstellers. Succes zit soms in een klein hoekje, en bij V.V.N.K. heeft men dat hoekje ontdekt. Een prachtshow opgedragen aan de Heer Door Peters die niet meer onder is, God geve hem de hemel. Door droeg zijn vrienden vogelkwekers een zeer warm hart toe, en ik ben er zeker van dat Door voor zijn vogelvrienden een plaatsje zal reserveren voor later, dat staat vast. Ik wens ook al de medaillewinnaars te feliciteren met hun behaalde medailles. En ik zou vooral willen zeggen doe zo verder. Groetjes van Willy Vossen.
ZEER GESLAAGDE TENTOONSTELLING S.K.K. LIMBURG 2013
De tentoonstelling van S.K.K. Limburg 2013 is achter de rug. Iets minder vogels als andere jaren maar toch nog 1030 vogels maar van een zeer goede kwaliteit. Zo zie je maar dat ook nieuwe leden thuis met zeer mooie kleurkanaries zitten. Aan vogelliefhebbers die kleurkanaries hebben en kweken kan ik alleen maar de raad geven sluit U aan bij S.K.K. Limburg en kom volgend jaar half oktober eens naar de tentoonstelling met jou vogels, schrijf ze in, en doe mee aan de tentoonstelling met jou kleurkanaries. Zelf hadden wij 3 x goud, 2 x zilver en 1 x brons, wat niet slecht was. Doe zelf eens mee met jou kleurkanaries, kom ook eens naar de club bijeenkomsten de data kan je vinden op de site van S.K.K. Limburg. Ik wens julie nog veel succes op de komende tentoonstellingen. Groetjes van Willy Vossen.
Wij zijn weer begin september, dat wil zeggen dat de eerste vogels door de rui zijn, en dus tijd om de vogels op te kooien in tentoonstellingskooien, en te trainen. Om de vogels klaar te krijgen voor de tentoonstelling van S.K.K. Limburg te Rapertingen Hasselt op 19 en 20 oktober 2013, inkorving 18 oktober 2013. Zorg dat je erbij bent, laat jou juweeltjes aan de buitenwereld zien, en wees fier op wat je gekweekt hebt. Ieder jaar staan de rekken er vol van mooie kleurkanaries ongeveer 1.500 stuks, waarvan verschillende exemplaren GOUD, ZILVER, en BRONS behalen. Als je niet meedoet als kleurkanarie kweker weet je ook niet hoe ver jou vogels staan, ten overstaan van de collega kwekers. Dus vooruit opkooien die vogels en zorgen dat je op 18 oktober 2013 jou vogels naar zaal Ludovicus te Luikersteenweg 395 Rapertingen Hasselt brengt, zodat je meedingt naar GOUD, ZILVER en BRONS en alzo recht heb op een prijs uit de mooie prijzentafel. Wij zien ons dan op 18 oktober 2013, tot dan. Willy Vossen.
Zondag 16/06/2013 had de Speciaalclub Kleurkanaries Limburg een fantastische bijeenkomst, met als spreker Johan Vandermaelen, alle kleurslagen werden digitaal onder de loupe genomen. Johan Vandermaelen heeft zoals wij dat van hem gewoon zijn dit formidabel gebracht, proficiat Johan. Spijtig moeten wij vast stellen dat er maar 20 personen aanwezig waren, en dat kan volgens mij niet meer. Onze club telt 100 leden, dus 80 afwezigen, en dat is veel maar veel te veel. Het bestuur van de club doet al de moeite voor goede sprekers uit te nodigen, die komen natuurlijk niet gratis naar Hasselt, dus die worden betaald van de clubkas, en als er dan maar 20 leden aanwezig zijn, stel ik mij de vraag, wat willen julie eigenlijk?. Het bestuur spaart kosten noch moeite om alles geregeld te krijgen, en julie sturen julie kat. Als er wat te leren valt zijn julie er niet. Komaan jongens waar zijn we mee bezig, dit moet echt veranderen in de toekomst want zo kan het niet verder. In ieder geval de afwezigen hadden ongelijk, zoals steeds trouwens. Denk hier maar eens over na en frons je wenkbrouwen maar eens. Groeten van Willy Vossen.
De rui is voor onze vogels een zeer belangrijke en moeilijke periode, de oudere vogels verliezen en hernieuwen al hun pluimen en pennen, de jongen verliezen enkel hun pluimen en behouden hun pennen. Dit vraagt van dat kleine vogellichaam heel wat energie, geef hen daarom al wat ze nodig hebben om deze periode snel en goed door te komen. Wat kan helpen met een snelle en goede rui, een zeer goed uitgebalanceerde zaadmengeling is uiteraard noodzakelijk. Wat kan je verder nog geven, onrijpe onkruiden zoals vogelmuur, graszaden, herderstasje, paardebloem enz... .Wat nog kan en goed helpt is groenten en fruit zoals geraspte wortel, gekiemde zaden, in kleine blokjes gesneden appel, in kleine blokjes gesneden komkommer, kleine stukjes witloof, een fijn gesnipperde ajuin, klein stukjes meloen of aardbei enz... Uiteraard geven wij in deze periode ook regelmatig wat vitamienen in het drinkwater maar opgepast want als je drinkfonteintje met vitamienen in de zon hangt, veranderen deze vitamienen snel in vergift voor onze vogels, indien uw drinkfonteintje in de zon hangt, doe dan liever de vitamienen onder uw eivoer dat je dagelijks vers verstrekt met al dan niet kleurstof er onder. Dagelijks een bad geven aan de vogels helpt ook flink, zorg ook voor wat afleiding voor de vogels door een plukkoord en of trosgierst in de vluchten of voilieres te hangen, dit helpt ook tegen het verenpikken. Ik denk als je dit allemaal doet de rui voor onze vogels een stuk sneller en makkelijker verloopt, en zie je snel welke mooie exemplaren je gekweekt heb. Zo veel succes met het uitruien van je vogels. Groetjes en tot een volgende keer van Willy Vossen.
Het warme weer is in het land, tijd om te enten tegen vogelpokken. Bescherm uw vogels tegen de vogelpokken door ze te enten. In deze warme zomerdagen hebben de muggen larven, en voor die larven hebben de muggen veel bloed nodig en dit bloed word gehaald met mens en dier, dus ook bij onze kanaries. Als die muggen nu besmet zijn met het vogelpokkenvirus en ze komen bloed zuigen met uw vogels heb je prijs. En als de vogelpokken uitbreken verlies je 80% tot 100% van je vogelbestand in enkele dagen tijd. Daarom ENT JE VOGELS en laat niet verloren gaan waar je hard voor gewerkt heb. Een verwittigd man is er 2 waard, doen dus. Succes ermee en de groeten van Willy Vossen.
Het kweekseizoen is goed geweest 120 jongen op stok en nog 10 nestjes die worden bebroed. Het is 1 juni voorbij en dat wil zeggen dat wij stoppen met nieuwe nesten laten door te gaan, dus alles wat geen eieren of jongen heeft gaat naar de voiliere, zodat zij wat kunnen bekomen voor dat de rui begint. Trouwens jongen die na 15 juni geboren worden zijn meestal niet uitgeruid voor het begin van de tentoonstellingen, en meestal te jong voor de kweek volgend jaar. Dat betekent dat de jongen die we hebben goed doorgevoerd worden, en een goede rui kunnen tegemoet gaan. Om een goede rui te hebben voor onze vogels is het belangrijk dat zij dagelijks bad gelegenheid krijgen, voldoende eivoer, vitamienen en een uitgebalanceerde zaadmengeling. Voeg desnoods wat onkruidzaden toe aan uw zaadmengeling. Groenvoer doet ook wonderen in de rui. En nu afwachten dat ze er zeer mooi zouden uitzien na de rui. Wij wensen Uw vogels een zeer goede rui toe en hopen hen dan te zien op de komende tentoonstellingen. Veel succes en groeten van Willy Vossen.
Op zaterdag 09/03/2013 hield de Speciaalclub Kleurkanaries Limburg haar jaarlijks clubfeest.Het was een gezellige avond met een lekker aperitief gevolgd door een heerlijke maaltijd. Nadien werden de Gouden Medailles winnaars in de bloemen gezet, en zo als altijd hadden de afwezige ongelijk.
De eerste jonge kleurkanaries zijn geboren en geringd van de zwart rood reeks, de agaat rood reeks volgt iets later. Door de zachte temperaturen tijdens de maand december waren de ouders eerder klaar dan voorgaande jaren. Dat komt ons goed uit omdat wij iets vroeger stoppen met de kweek, door de te hoge opwarming in het kweeklokaal word het vanaf eind mei te warm voor de kanaries, vandaar. Wij hopen dat jullie ook bijna zo ver zijn, en dan kan de kweekvreugde beginnen, voor ons is het al zover. Zo tot later weer maar eens en succes met de kweek, groetjes van Willy Vossen.
Wij hebben onze kweekpoppen op gekooid in de kweekkooien en door het zachte weer van de laatste weken komen zij bijna onmiddelijk in broedconditie, het scheelt zich anderhalve tot twee weken met andere jaren, dus de natuur kan ook een handje toesteken. Sommige onder hen zijn al volop aan het slepen met nesteling en andere al nest aan 't bouwen. Wij hebben er zelfs al twee die hun eerste ei gelegd hebben, het word afwachten of dat wel bevrucht is, wij hanteren in de kweekruimte een temperatuur van 18°C en 15 uur licht. Tot nog toe loopt alles goed, hopelijk blijft dat zo. Wij hopen dat jullie ook bijna zo ver zijn, en dat jullie er veel vreugde aan mogen beleven. Groeten en tot later van Willy Vossen.
Wij wensen iedere bezoeker van dit blog een GEZOND en GELUKKIG NIEUWJAAR 2013 en dat al Uw wensen mogen uit komen. Wij wensen U ook een fantastisch kweekjaar toe zonder verrassingen ten kwade, en dat er moge uitkippen wat U verwacht had, dat U mooie exemplaren moge kweken en op stok krijgen, dit wensen wij U allen van ganser harte. Veel kweekvreugde en bij leven en welzijn tot volgend jaar.
WIJ HEBBEN ONZE VOGELS OP GEKOOID IN DE KWEEKKOOIEN
Vandaag hebben wij onze vogels op gekooid in de kweekkooien met een belichting van 12 uur + 25 minuten dimlicht en met een temperatuur van 12 ° C. Stilaan zullen wij de belichtingstijd verhogen naar 15 uren en de temperatuur naar 18°C. Voorlopig zijn het enkel de mannen die op gekooid zitten in de kweekruimte, de poppen volgen met 3 weken, het eivoer word verhoogt aangeboden, samen met vitamienen vooral vitamienen E. Wanneer wij aan 14 lichturen en een temperatuur van 16°C zijn, worden de nestjes geplaatst in de kweekkooien bij de poppen en word er nesteling gegeven, zodat zij hun nest kunnen bouwen. Wanneer de nestjes bijna klaar zijn worden de mannen die wij geselecteerd hadden voor de respectievelijke poppen die hun nest klaar hebben erbij gelaten en kan de bevruchting van de eitjes beginnen. 4à5 dagen later zijn de eerste eitjes daar. Iedere dag rapen wij de gelegde eitjes uit de nestjes en leggen een kunsteitje in het nest, het echte eitje plaatsen wij in een kistje dat wij voozien hebben van vakjes met watte erin, bij het eitje leggen wij ook een kartonnetje met het kooinummer van de kweekkooi erop, zodat je weet van welk koppel die eitjes zijn, dat doen wij iedere dag. Nadat het 4de eitje gelegd is halen wij de 3 kunsteitjes uit het nest en plaatsen er de echte eitjes terug in, wij nemen ons kweekboek schrijven de ringnummers van de vader en de moeder en de kweekkooi nummer er in op, en de datum wanneer je de echte eitjes heb terug geplaatst. 14 dagen later zullen de jongen van dat koppel uitkippen, wij nemen terug ons kweekboek en vermelden de datum van uitkippen, de zesde levensdag gaan wij de jongen ringen met een officiële ring met uw kwekersnummer op, schrijf ook de ringnummers in je kweekboek, zodat je later weet van welke ouders zij afstammen. Nu kan de opvoeding beginnen, het is aangeraden dat u de vogels zoveel mogelijk observeerd en aantekeningen maakt in uw kweekboek van zowel de positieve als de negatieve punten van deze opvoeding. Maak er een mooie kweek van, veel succes met het kweken van jou lievelingen. Groetjes van Willy Vossen.
Op 16/10/2012 waren wij met onze kleurkanaries uitgenodigd bij T.V.LIMBURG , waar wij een aangenaam gesprek hadden met Rudi Moesen over kleurkanaries. Hier vind U enkele foto's in de studio's van T.V.LIMBURG samen met onze kleurkanaries. Groetjes Willy Vossen.
Wij hebben onze vogels in de binnenvoiliere gelaten om ze de volledige rust te geven gedurende een paar maanden, alvorens wij de koppels gaan samenstellen. ondertussen word er uitgekeken welke vogels het best bij elkaar passen. En worden er pluimpjes verzameld, gemeten, opgetekend en geplakt op een blad met vermelding van kleurslag en ringnummer van de vogels. Zodat wij bij het samenstellen van de koppels de juiste bevederingslengtes aan elkaar kunnen koppelen. Dan profiteren wij er ook van om onze kweekkamer te voorzien van nieuwe verlichtingsaccomodatie met nieuwe dimmer en true-light lampen 500 lumen/m² tijdens de dag en dimbare halogeenlampen voor het dimmen. En zorgen ook dat onze kweekkooien in orde zijn voor de aanvang van de kweek. Nieuw bloed en nieuwe kleuren zijn aangekocht en kunnen zo inwennen en gewoon worden aan hun nieuw baasje en de voeding en voedingssuplementen. Ik hoop dat het met jullie ook de goede richting uit gaat. Succes en tot later, groetjes Willy Vossen.
Dit jaar waren er opmerkelijk minder vogels aanwezig op de tentoonstelling, de tentoonstellingen van speciaalclub Luik te Waremme en speciaalclub land van Aalst gelijktijdig met S.K.K. Limburg zullen er niet vreemd aan zijn. Eigenlijk pleit ik al jaren om beter af te spreken onder de speciaalclubs, maar er is geen gehoor bij de verantwoordelijken van de speciaalclubs. Het is net of je tegen doofstommen bezig bent. Maar des al niet te min waren er bijna 1000 vogels op de rekken bij S.K.K. Limburg. Mooie receptie op zaterdagavond 20/10/2012 met cava en fruitsap en koude en warme hapjes want er was wat te vieren, namelijk het zilveren jubileum, 25 jaar richt S.K.K. Limburg deze jaarlijkse tentoonstelling al in. Ook de deelnemers deelden in die vreugde, zij kregen ieder een kweekboek en 1 Kg eivoeder van Beyers cadeau. De afwezigen hadden zoals altijd ongelijk. De ingezonden vogels waren van goed tot zeer goed alooi en werden aan een strenge jury en controle onderworpen. Toch waren er veel goud, zilver en brons aanwezig. Zelfs haalden wij 2 X GOOUD en 1 X ZILVER en 1 X E.P. naar mijn eigen mening niet genoeg, maar het is de jury die dat toekent, en daar moeten wij ons bij neerleggen. Ik hoop dat jullie er veel meer hadden, en als je niet deelgenomen hebt, hoop ik dat je volgend jaar tenminste deelneemt. Zo nog veel succes voor de volgende tentoonstellingen, en tot later. Willy Vossen.
Ik ben Vossen Willy, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Wils Birds.
Ik ben een man en woon in B 3700 Tongeren (België) en mijn beroep is handelsreizigger.
Ik ben geboren op 27/11/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: kleurkanaries kweken en tentoonstellen.
Kwekersnummer A.O.B. DR177
Lid K.B.O.F. SKK Limburg
Mijn telefoonnummer 012/395802
of G.S.M. 0497/357724