De jonge vogels geboren in februari, maart en april zijn al helemaal uitgeruid, enkel de jongen geboren in mei en de overjaarse vogels hebben nog even nodig, dit zal zich voltrekken in de loop van de maand september eerstkomende. Vanaf 1 september gaan wij de jonge uitgeruide vogels voorzichtig uit de voiliere vangen; en nadat de pennen gefatsoeneerd zijn plaatsen wij hen in T.T.kooien. In deze T.T.kooien worden de vogels getraind en geselecteerd, alleen de mooiste vogels gaan naar de vroege tentoonstellingen van oktober, zoals, en dit is mischien een hint, de speciaalclub S.K.K. Limburg die te Rapertingen-Hasselt van 19 tot 21 oktober 2012 haar 25 ste tentoonstelling inricht, een zilveren laureaatschap, dus, zeker mee tentoonstellen. Laat zien die juweeltjes van vogels van jou, toon ze aan de buitenwereld, en wees er fier op dat je deze exemplaren gekweekt hebt. Wij zien ons daar dan op 19 tot 21 oktober 2012, tot dan, het ga je goed, en succes. Groetjes van Willy Vossen.
Er zijn nog altijd veel liefhebbers die last hebben van bloedluis of bloedmijt, en er zijn er evenveel die nog niet weten dat zij bloedluis of bloedmijt hebben, want als je ze ziet heb je er al duizenden. Lees nu goed het geen volgt, op 24 juni 2012 om stipt 9 u 30 is er bij S.K.K. Limburg een voordracht dien aangaande, wat je kan doen, hoe je het kan doen, en wanner je het kan doen, een NIEUW product dat in de handel is, dus zorg dat je aanwezig bent bij S.K.K. Limburg in zaal St Ludovicus Luikersteenweg 395 te Hasselt-Rapertingen aan afrit 29 van autostrade Antwerpen-Luik iedereen welkom, einde omstreeks het middaguur. Zij die niet aanwezig zijn moeten niet komen klagen dat zij geen vogels meer kunnen kweken door al die bloedmijten, je hebt nu de kans om er wat aan te doen. Zorg dat je er bij bent, laat de kans niet voorbij gaan. IDEREEN WELKOM, tot dan. Groeten van Willy Vossen.
Einde van de kweek naderd weer. Na 1 juni laten wij geen nieuwe nesten meer doorgaan om een paar redenen. Primo de jongen zijn veel te laat uitgeruid, en secundo ze zijn te jong voor de kweek volgend jaar, dus waardeloos. Wij beginnen liever wat vroeger en stoppen tijdig, zodat wij forse en goed uitgeruide vogels hebben. Tenandere vogels die tijdig de broedkooien verlaten ruien ook makkelijker en beter, vergeet niet dat de rui veel energie vraagt van onze vogels, dus tijdig uit de broedkooien, zodat zij wat kunnen recupereren voor de rui begint. Wat de rui ook bevorderd is een dagelijks bad, en de nodige vitamienen toedienen, wij doen deze vitamienen in het eivoer omdat deze in de zomer in het water te warm worden, zeker als er zonlicht op je drinkwater staat, dan veranderen de vitamienen boven 25°C in vergif, en dat is zeker de bedoeling niet. De vogels wat donkerder huisvesten is ook een hulpmiddel om een snelle en gemakkelijkere rui te bekomen, groenvoer geven zoals wortel, appel, witloof, raketsla,vogelmuur en onkruidzaden, zijn allemaal zaken die de rui bevorderen. Wij hopen dat iedereen zijn vogels heeft kunnen kweken, voor hen die niet in deze omstandigheden zijn zouden wij zeggen volgend jaar komt er weer een nieuw kweekseizoen, zorg nu ervoor dat je vogels goed door de rui komen en verzorg hen goed dan zal je volgend jaar de vruchten er van plukken. Wij wensen alle liefhebbers een goede rui van hun vogels toe en houden er weer eens mee op voor deze keer. Veel succes allemaal en de groeten van Willy Vossen.
Zoals je kan zien op de foto's gebruiken wij volledige draadkooien als kweekkooi met een gril of tralie op de bodem , zodat de vogels niet aan hun uitwerpselen kunnen. Wij gebruiken ook geen zand meer in de zandlade maar krantenpapier, dat wij gemakkelijk kunnen verwijderen en verversen. Wel raden wij aan als je dat ook wil doen om zeker een bakje met grit in de kooi te plaatsen, dit is noodzakelijk voor de vogels(vertering en kalkopname). Verder gebruiken wij als opvoedingsruimte nadat de jongen het nest verlaten hebben een babbykooi die wij aan het voorfront van de kweekkooi hangen, zodat de jongen niet geplukt worden door de ouders, die de veertjes van de jongen zouden gebruiken als nestmateriaal, als je natuurlijk ook tijdig scharpie of andere nesteling ter beschikking van de vogels stelt. De ouders kunnen gerust verder paren en een nieuw nest beginnen terwijl de jongen door de vader verder gevoerd worden, uiteraard dient je de babykooi ook van zaadbakje met zaad en eivoerbakje met eivoer, gritbakje met grit en waterfonteintje met water te voorzien. In de babykooi plaats ik een zitstok zo dicht mogelijk met het voorfront van de kweekkooi, zodat de jongen gemakkelijk het eten van de ouders kunnen ontvangen, en op de bodem van de babykooi leggen wij wit zand of anti coccidiosekorrels en verversen dit regelmatig, zo worden de jongen snel zelfstandig onder het waakzaam oog van de ouders. Veel succes nog met de kweek en tot later. Groetjes Willy Vossen.
KWEEKT U KLEURKANARIES SLUIT U DAN AAN BIJ S.K.K.LIMBURG
Dit jaar 2012 viert Speciaalclub Kleurkanaries Limburg (afgekort S.K.K. Limburg) haar Zilveren jubileum. Als U kleurkanaries kweekt sluit U zich het best aan bij deze club, voor de kostprijs van het jaarabbonnement moet U het niet laten = 9 voor een gans jaar( nog geen euro per maand ). Wat krijg je daarvoor: wel om te beginnen krijgt ieder lid ons info clubblad met weetjes en nieuws uit onze sport, 3 maandelijks toegestuurt. Als lid kan je 3 maandelijks onze ledenvergadering bijwonen waar er kleurslagen besproken worden, verbeteringen die je kan aanbrengen, kweeksystemen enz..., waar ook een rondvraag gehouden word, als je met vragen zit, deze vergadering is ook geschikt om onder de pauze met andere colega kwekers te overleggen. Je kan er je entstof bestellen of materiaal als T.L.lampen(daglicht), nestmatjes, ivermectine om te druppelen enz... .Als lid kan je ook een vermelding vragen in de kwekerlijst gratis met de kleuren die je kweekt. Kortom waar wacht je nog op om U aan te sluiten. Ieder jaar houden wij ook ons clubfeest dat doorgaat in het eerste kwartaal van het jaar. Onze jaarlijkse tentoonstelling vind plaats in oktober. Twijfelt U nog steeds, kom dan gratis naar een van de volgende vergaderingen op zondag van 9u30 tot 12 u op 1/4/2012 of 24/6/2012 of 23/9/2012 te Ontmoetingscentrum St Ludovicus luikersteenweg 395 Hasselt (Rapertingen) gelegen vlak naast de afrit 29 Hasselt-Oost van de autostrade Antwerpen-Luik. Maakt niet uit met welke Bond je aangesloten bent, bij ons is iedere kweker welkom, U mag ook gerust een paar vrienden kwekers mee brengen. Wij zien ons dan op een van de volgende vergaderingen. Tot dan.
Ondanks de toch wel harde winter tijdens de maand februari, zijn de eerste jongen voor 2012 toch geboren in de kleuren zwart rood , zwart kobalt rood , zwart opaal rood , agaat rood , agaat opaal ivoorrood en agaat kobalt rood. De bruin rood laten nog eventjes op zich wachten, zal waarschijnlijk voor de maand maart zijn. Zoals vorig jaar zijn wij de kweek wat vroeger gestart en stoppen wij wat vroeger, omdat het kweekhok te fel opwarmt eenmaal eind mei begin juni, en geen 60% vochtigheid meer kunnen halen. Het geeft ons ook de mogelijkheid de kweek te stoppen eind mei begin juni, zodat de kweekvogels uitgerust aan de rui kunnen beginnen in juli, en dit komt ten goede aan de vogels. Als wij U vertellen dat wij gemakkelijk 3 jaar na elkaar kweken met onze poppen en sommige zelfs 4 jaar, dan begrijpt U wel waarom wij dat doen zeker. De tijdige rust voor Uw kweekvogels en ook de andere vogels is een voorkoming van ziekten, en ze hebben geen kuurmedicaties nodig. Geef uw vogels die broodnodige rust ook voor de kweek, daarom spelen wij zo weinig wedstrijden en zeker de late wedstrijden van december en januari spelen wij niet omdat onze vogels dan hun rust nodig hebben, vandaar. Liever rust geven dan medicatie geven, een bewuste keuze. Wij wensen julie een goede voorbereiding en kweek toe, en tot later dan maar weer, groeten Willy Vossen.
Dit jaar 2012 viert de Speciaalclub Kleurkanaries Limburg (afgekort S.K.K. Limburg) haar zilveren jubileum, voor deze gelegenheid zal er van 19 tot 21 oktober 2012 een speciale tentoonstelling zijn in de zaal Sint Ludovicus te Luikersteenweg 395 Rapertingen Hasselt op 100 meter van de uitrit 29 Hasselt-Oost-Kortessem van autostrade Antwerpen-Luik. Iedere kweker van kleurkanaries in en buiten Limburg moet er zeker aanwezig zijn met zijn vogels. Zoals altijd heten de Limburgers iedereen van harte welkom. Het is een Internationale tentoonstelling waar kwekers uit verschillende landen aanwezig zullen zijn. Noteer alvast deze datum in Uw agenda, en zorg dat je erbij bent, niet te missen van 19 tot 21 oktober the place to be Speciaalclub Kleurkanaries Limburg. Show je vogels, laat je juweeltjes aan de buitenwereld zien op 19 tot 21 oktober 2012, Wij zien ons dan groeten Willy Vossen.
Aan iedereen die dit blog bezoekt PRETTIGE FEESTEN gewenst. Of je nu een kanarioloog bent of gans toevallig op dit blog gesurft bent, wij wensen je een goede jaarwisseling en een GEZOND EN GELUKKIG SPETTEREND 2012. En mocht je daarbij ook nog kanarioloog zijn wensen wij je een goed kweek- en tentoonstellingsjaar toe. By Happy. To All Merry Xmas and Happy New Year. Met groeten van Willy Vossen.
Dit kweekseizoen gaan wij ons weer vooral toeleggen op de kweek van ZWART ROOD AGAAT ROOD, AGAAT OPAAL ROOD, BRUIN ROOD, ZWART OPAAL ROOD, ZWART KOBALT ROOD, AGAAT KOBALT ROOD en ook de ROODIVOOR van deze kleurslagen. De voorbereidingen zijn al genomen de mannen zitten al in de kweekruimte met verlenging van het daglicht, en de poppen volgen met een 4 tal weken, eind januari worden zij voorzien van nestkommetje en nestmatje en nesteling. Wanneer een pop haar nest bijna klaar heeft word de man erbij gelaten en kan de bevruchting van de eitjes beginnen. Ik hoop dat het weer een goed kweekseizoen word zoals dit jaar het geval was, en wens julie ook een goed kweekseizoen toe. Verder rest mij nog julie allen een warme en gezellige Kerst, en een Gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar te wensen en tot later, groeten, Willy Vossen.
Bijna 1400 kleurkanaries aanwezig op de tentoonstelling 2011 van S.K.K. LIMBURG. Met vogels van goede kwaliteit , een tweedaagse happening voor de kleurkanarie kwekers. Was U er niet bij noteer dan alvast dat rond half oktober in 2012 de SPECIAALCLUB S.K.K. LIMBURG haar zilveren jubileum laureaatschap inricht, en dat U als kanariekweker zelfs buiten de Limburgse en Belgische grenzen daar zeker met Uw showvogels van harte welkom bent zoals de Limburgers altijd iedereen welkom heten. Maakt niet uit van welk land je bent of met welke bond je aangesloten bent. Het is internationaal. So long, wij zien U dan op het zilveren jubileum. De uitslagen van de tentoonstelling 2011 medaillewinnaars + per deelnemer vind U op de site van SPECIAALCLUB S.K.K. LIMBURG. Zelf hadden wij 2 X GOUD 1 X ZILVER 3 X BRONS Groetjes, Willy Vossen.
JAARLIJKSE VERKOOPDAG VOGELBEURS BIJ KANARIEKWEKER
Zoals ieder jaar gaat de jaalijkse verkoopdag van vogels door op 11/11/2011. Wel zou ik willen vragen mij voorafgaandelijk een telefoontje te geven, om de fille zoals vorig jaar te vermijden. Kleurslagen ter beschikking: ZWART ROOD - AGAAT ROOD - AGAAT OPAAL IVOORROOD - AGAAT SPLIT OPAAL IVOORROOD al deze vogels in INTENSSIEF EN SCHIMMEL. Na 11/11/2011 zijn er geen vogels meer te koop, omdat wij vroeg starten met de kweek, en omdat wij deze ruimte vanaf begin december nodig hebben om onze vogels op te kooien voor de voorbereiding op de kweek. Kostprijs vogels 50 per vogel, man of pop. Wij zien ons dan op 11/11/2011. Groetjes Willy Vossen.Telefoon 012/395802 of G.S.M.0497357724
De eerste jonge vogels zijn uitgeruid en gaan wij volgende week voorzichtig uitvangen uit de voiliere. We gaan hen de veren wat fatsoeneren de gebroken staart- en vleugelpennen verwijderen en opkooien per 2 in de uitgewassen kweekkooien voorzien van zaadmengeling, water, eivoer, grit en een badje van lauw water met badzout. Wij schrijven de ringnummers op voor dat ze in de kweekkooi geplaatst worden, we plaatsen één schimmel- en één intensiefvogel bij elkaar, zodat wij niet telkens naar het ringnummer dienen te kijken, en uiteraard vermelden wij ook het kooinummer, zodat wij weten wie waar zit. Vanaf nu gaan we onze vogels goed observeren en alles opschrijven wat er positief of negatief is. Op deze mannier gaan wij iedere week selecteren de vogels die het mooiste en de meeste positieve punten hebben blijven in de kweekkooien de andere gaan terug naar de voiliere. U zal merken als wij begonnen zij met 50 vogels op te kooien, dat er na enkele weken slechts 15 overblijven, die 15 vogels gaan wij begin september opkooien in Tentoonstellingskooien of trainingskooien met aan de binnenkant van het voorfront platiek, zodat de vogels niet aan de tralies kunnen hangen. Nu vanaf de vogels in de T.T.kooien of trainingskooien zitten kunnen wij hen geen badje meer aanhangen, maar laten wij hen iedere dag overspringen in een lege T.T.kooi die wij dan gebruiken om de vogels te benevelen met een handspray of bloemenbenevelaar gevuld met warm water en badzout. Wanneer dat gebeurd is laten wij de benevelde vogel terug in zijn T.T.kooi springen, die wij ondertussen gekuist en voorzien van nieuw kooizand hebben. Om de vogels een fiere houding te laten aannemen plaatsen wij het drinkfonteintje wat hoger zodat de vogel zich moet rekken om te drinken, wij kunnen ook een stijf karton op maat gesneden aan de voorkant van de tralie plakken zodat de vogel verplicht is om zich te rekken wil hij zien wat er gebeurd in de omgeving. Meestal laat ik de radio spelen als de vogels opgekooid zitten, en in het begin plaats ik ze met de voorfronten naar elkaar toe en iedere dag wat verder uiteen. Vogels die te wild zijn in de T.T.kooi plaats ik met het voorfront naar de muur, dan word hij rustig, als hij rustig is draai ik de kooi terug om, wees zelf ook rustig als je bij de vogels bent. Regelmatig verplaats ik de opgekooide vogels, zodat ze dat gewoon worden. De week voor de eerste tentoonstelling neem ik het plastiek en karton van het voorfront weg. Twee dagen voor het inkorven van een tentoonstelling was ik mijn vogels met babyshampo en zeer goed naspoelen met lauwwarm water en laten drogen in de kooi op de verwarmingsradiator of in een droogkooi. Voor vertrek naar inkorving benevel ik ze nog met warm water rnet birdyl in de handspray. Zo dat was het weer voor deze keer, ik wens julie veel succes met je vogels op de komende tentoonstellingen. Groetjes Willy Vossen.
Ik ben Vossen Willy, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Wils Birds.
Ik ben een man en woon in B 3700 Tongeren (België) en mijn beroep is handelsreizigger.
Ik ben geboren op 27/11/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: kleurkanaries kweken en tentoonstellen.
Kwekersnummer A.O.B. DR177
Lid K.B.O.F. SKK Limburg
Mijn telefoonnummer 012/395802
of G.S.M. 0497/357724