Hippe braadpan?
In kookboeken of in recepten op het internet komt u vaak het woord 'casserole' tegen. Nochtans bestaat er wel wat verwarring over die term. In het Engels betekent het woord 'ovenschotel', terwijl het in het Nederlands, net zoals in het oorspronkelijke Franse woord, om een afsluitbare braadpan gaat. Deze braadpan kan op een gas- of inductiefornuis gezet worden, en in veel gevallen ook in de oven. Typisch wordt een dergelijke braadpan gebruikt om grote stukken vlees, zoals rosbief, lamsbout of kip, in te braden. Eerst wordt dan de buitenkant van het stuk vlees dichtgeschroeid, waarna het op een laag vuur langzaam verder kan garen.
Waarom zou ik er één gebruiken?
De materialen die gebruikt zijn om een casserole te maken zijn van groot belang: een metaal aan de buitenkant - traditioneel vaak koper - en een ander metaal, of een antiaanbaklaag, aan de binnenkant. Door deze samenstelling kan er snel en gelijkmatig hitte van het vuur of de oven verspreid worden over de hele binnenkant van de pan. Hierdoor bakt uw gerecht veel minder snel aan. Aan de andere kant heeft het gerecht wel veel tijd nodig om te garen, maar dit komt de smaak alleen maar ten goede. Net omdat de pan de hitte gelijkmatig verspreidt, en afgesloten kan worden, gaat er geen smaak verloren. Tegelijk kan het bradende vlees alleen maar malser worden! Er kan ook heel wat in, het is dan ook erg gemakkelijk om op deze manier een lekker maal voor meerdere personen te bereiden! Smakelijk!
|