Vandaag bakken we brood. Het lekkerste brood onder de broden,het CEREFORM brood
Het Cereform-brood is een nieuwe dagelijkse bron van energie voor jong en oud. Een ontbijt met Cereform en de dag kan niet meer stuk : concentratie, 'n goed geheugen, vitaliteit en 'n goed humeur staan op het programma, de hele dag lang. CEREFORM is een meergranenbrood rijk aan : mineralen zoals ijzer, magnesium, fosfor en calcium, maar ook aan de broodnodige proteïnen en vitaminen voor een goeie werking van ons lichaam. Bovendien smaakt Cereform overheerlijk dankzij de geroosterde tarwe- en roggevlokken.
1 kg witte bloem 1 kg cereform bloem ( te verkrijgen bij de mulder of molenaar ) 65 gr verse gist 2 soeplepels zout 4 soeplepels olijfolie +/- 70 cl water lauwwarm als je er één hebt een keukenrobot- kenwood 4 broodbakjes oven
Werkwijze:
Meng de bloem goed onderelkaar en maak in het midden een kuiltje De gist moet opgelost worden in lauw water +/- 20 cl. Als de gist is opgelost giet je de gistvloeistof in het kuiltje. Meng een hoeveelheid bloem eronder tot je een vaste massa hebt. Doe de 4 lepels olijfolie erbij en meng er terug bloem onder. Giet er af en toe wat waterbij zodat je de bloem goed kan kneden. Doe er het zout bij. nb.nooit het zout bij het gistmengsel doen. Het brood rijst anders niet. Meng de hoeveelheid water bij de bloem en kneed de massa ongeveer 10 minuten.I de massa te droog , doe er wat water bij. Is de massa te nat, doe er wat bloem bij.Kneed tot er niets aan de handen blijft plakken. Maak van het deeg een bolletje en leg het in een grote kom. Leg er een handdoek over met daarop een plastieke zak of 2 en terug een handdoek. Zet het deeg voor 1 uur weg op een warme plaats. Ondertussen vet je 4 broodbakjes in met olijfolie. Na het uur rijzen, kneed je het deeg opnieuw en verdeel het in vier gelijke delen. Maak er wordten van en leg ze in de bakjes. Prik er nog eens flink door met een vork zodat het brood luchtig is. Laat terug een uur rijzen op een warme plaats, met de handdoeken erover. Een kwartier op voorhand zet je de oven op 100 graden. Leg in de oven ook een rooster. Zet het brood na het rijzen in de oven op 200 graden, voor 45 minuten. Als het brood is gebakken,haal het uit de bakjes en laat het afkoelen op de rooster.
Ik leg het brood altijd na afkoelen in de diepvriezer.Naargelang het verbruik haal ik het eruit. Ik vind dat het brood dan beter snijdt en lekkerder smaakt.