Vandaag bakken we brood. Het lekkerste brood onder de broden,het CEREFORM brood
Het Cereform-brood is een nieuwe dagelijkse bron van energie voor jong en oud. Een ontbijt met Cereform en de dag kan niet meer stuk : concentratie, 'n goed geheugen, vitaliteit en 'n goed humeur staan op het programma, de hele dag lang. CEREFORM is een meergranenbrood rijk aan : mineralen zoals ijzer, magnesium, fosfor en calcium, maar ook aan de broodnodige proteïnen en vitaminen voor een goeie werking van ons lichaam. Bovendien smaakt Cereform overheerlijk dankzij de geroosterde tarwe- en roggevlokken.
1 kg witte bloem 1 kg cereform bloem ( te verkrijgen bij de mulder of molenaar ) 65 gr verse gist 2 soeplepels zout 4 soeplepels olijfolie +/- 70 cl water lauwwarm als je er één hebt een keukenrobot- kenwood 4 broodbakjes oven
Werkwijze:
Meng de bloem goed onderelkaar en maak in het midden een kuiltje De gist moet opgelost worden in lauw water +/- 20 cl. Als de gist is opgelost giet je de gistvloeistof in het kuiltje. Meng een hoeveelheid bloem eronder tot je een vaste massa hebt. Doe de 4 lepels olijfolie erbij en meng er terug bloem onder. Giet er af en toe wat waterbij zodat je de bloem goed kan kneden. Doe er het zout bij. nb.nooit het zout bij het gistmengsel doen. Het brood rijst anders niet. Meng de hoeveelheid water bij de bloem en kneed de massa ongeveer 10 minuten.I de massa te droog , doe er wat water bij. Is de massa te nat, doe er wat bloem bij.Kneed tot er niets aan de handen blijft plakken. Maak van het deeg een bolletje en leg het in een grote kom. Leg er een handdoek over met daarop een plastieke zak of 2 en terug een handdoek. Zet het deeg voor 1 uur weg op een warme plaats. Ondertussen vet je 4 broodbakjes in met olijfolie. Na het uur rijzen, kneed je het deeg opnieuw en verdeel het in vier gelijke delen. Maak er wordten van en leg ze in de bakjes. Prik er nog eens flink door met een vork zodat het brood luchtig is. Laat terug een uur rijzen op een warme plaats, met de handdoeken erover. Een kwartier op voorhand zet je de oven op 100 graden. Leg in de oven ook een rooster. Zet het brood na het rijzen in de oven op 200 graden, voor 45 minuten. Als het brood is gebakken,haal het uit de bakjes en laat het afkoelen op de rooster.
Ik leg het brood altijd na afkoelen in de diepvriezer.Naargelang het verbruik haal ik het eruit. Ik vind dat het brood dan beter snijdt en lekkerder smaakt.
We gaan vandaag een lekker taartje maken van biscuitdeeg. Echt niet moeilijk. Wat hebben we nodig, natuurlijk een oven en twee taartvormen rond en liefst de ene groter dan de andere. En we zijn vertrokken. Benodigdheden: 300 gr bloem 240 gr kristalsuiker 10 eieren zowel het geel als het witte. fruit room 250 cl muizenstrontjes vanillepudding
Bereiding: Klop de eieren met de suiker zeer goed op tot schuim ( ongeveer 10 minuten ) Spatel de bloem eronder ( niet met een mixer ) neem de grootste ronde bakvorm en vet in of leg er bakpapier in. neem ook de kleinere vorm en vet eveneens in of leg er papier in. Bak 10 minuten op 200 gr in een voorverwarmde oven Haal de biscuit uit de oven en laat hem afkoelen
Maak ondertussen een vanillepudding. Die kan je rustig uit een pakje met suiker en melk maken. Maak ondertussen ook slagroom. Koop een busje room van 250 cl die je en tijdje in de koelkast hebt gelegd en daarna opklopt tot deze goed stijf is. Als de biscuit afgekoeld is, probeer je voorzichtig de 2 biscuits doormidden te snijden zodat je twee helften hebt. Leg de pudding ertussen en doe op de putting nog enkele soeplepels kersenconfituur met stukjes kers in. Leg de twee taartvormen op elkaar zodat je een toren hebt. Smeer de taart in met de opgeklopte room en versier hem met fruitstukjes en chocolade muizenstrontjes. Of laat uw fantasie werken. Wil je ook gekleurde room gebruiken, koop dan kleurstof in een bakkerswinkel of , ik gebruik de sap van confituur.
TIP: Ik neem een stuk karton , zo groot als de taart is en die bekleed ik met aluminiumfolie. Dit vormt de bodem van mijn taart Zet de taart nog enkele uren in de koelkast voor je hem aansnijdt, dat smaakt altijd fris
Bijgaande foto is de taart die we hebbn gemaakt voor de 4de verjaardag van ons Yanneke
Koken keuken kunst: dit is mijn nieuw blog -onderwerp voor een zeer interessant gegeven betreffende de kookkunst in de dagdagelijkse keuken.
Vermits ik nog aan het werk ben zal ik enkel in de weekends recepten met foto's en handleidingen schrijven in verband met:
Het klaarmaken van overheerlijke eenvoudige gerechten Het beschrijven en fotoreportages van mijn werken als wijnmaker en likeurmaker plus de eenvoudige uitleg stap per stap zodat ieder van u met eenvoudige middelen dit ook kan. Kortom,het genieten van heerlijke cullinaire weekends.
Zelf probeer ik alles uit. Combinaties van verschillende gerechten door elkaar . Durven .... in de keuken.
Ik weet nu al dat we een fijne en lekkere tijd zullen hebben aan deze blog .