Staande ovatie vrijdagavond in 't Schaliken voor de acteurs van Theaterspektakel. Voor de allereerste keer werd het gloednieuwe toneelstuk 'Boudewijn, le roi triste' van de hand van Olenaar Frans Depeuter opgevoerd. Een meer dan waardige opvolger voor de koningstrilogie die Depeuter eerder schreef is geboren.
Het verhaal wordt verteld door de 'Brusseleir' Swakke Bonheur, de kleinzoon van de beruchte Fré Bonheur die verhalen over de Leopold-en vertelde. Erik Goris, artistiek directeur bij Theaterspektakel, kruipt op zijn onnavolgbare manier in de huid van Swakke.
Depeuter gaat geen heikel onderwerp uit de weg. De moeilijke jeugd van koning Boudewijn met de vroege dood van zijn moeder en de rol van de Coburgs tijdens de tweede wereldoorlog.
Uiteraard volgt het huwelijk met Fabiola, de niet vervulde kinderwens, de amoureuze escapades van broer Albert, de abortuskwestie. Naast Erik Goris schitteren Luc De Peuter als Koning Boudewijn en Els Heylen ontpopt zich tot een waardige stand-in voor Koningin Fabiola.
In de bijrollen zorgt het ministertrio Gaston Eyskens, Alfred Wigny en Harold D'aspremont-Lynden voor een bijzonder komisch gedeelte.
In de voorstelling zit ook heel wat muziek gebracht door Hans Rombouts, Bert Geeraerts en Karl Leysen op de scéne bijgestaan door de clochards Stans, Stien en Wis. In het dagelijkse leven beter gekend als Vera Goris, Jackie De Smet en Anny Van Schijndel.
Het publiek was na de première laaiend enthousiast. Auteur Frans Depeuter, die ook de teksten schreef voor de diverse liedjes, werd in de hulde betrokken.
Frans is er duidelijk weer in geslaagd een stuk te brengen met veel ironie naar de Coburgs toe, maar je toch loopt je met een zeker respect voor de figuur Boudewijn de zaal uit.
In de foyer van 't Schaliken kon je ondertussen ook gaan kijken naar een unieke fototentoonstelling over Boudewijn.
De foto's zijn van Veerle Nys, met toestemming van Theaterspektakel.
Geplaatst door Marc Peeters