Inhoud blog
  • Stoofpot van Hazenbout
  • Italiaans gerecht
  • Tournados met Roqufortsauas
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kookgraag
    Een blog waar elkeen een internationaal gerecht kan vinden of inbrengen
    28-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echte snert Recept uit 1900

     Echte Snert , recept uit 1900

    Recept van mijn Grootmoeder 

    op: 20 november 2010 op veler verzoek weer  gepubliceerd

     

    Benodigdheden:

     

     Ruime pan, het liefst een Belly pan van 8 liter. 

     Schone snijplank en scherp mes 

     1 schuimspaan met grove mazen 

     1 schuimspaan met heel fijne mazen voor afschuimen 

     staafmixer 

     twee schalen. 

     

    Ingrediënten:

     

     hamschijf, ± 20 centimeter dik 

     4 kleine of 2 lange varkenspootjes kruislings gekliefd 

     500 gram spliterwten 

     1 of 2 preien, ligt aan de dikte 

     1 grote winterpeen of 2  kleinere

     1 halve selderijknol in blokjes 

     1 bosje selderij 

     1 bosje peterselie 

     peper en zout 

     

    Bereiding:

     

    Was de hamschijf en de poten heel zorgvuldig en zet ze met ruim water op.
    Goed afschuimen en dan deksel op de pan en het vuur laag.
    Laat een uurtje of 4 zachtjes pruttelen tot het vlees letterlijk van de botten afvalt.
    Schep met de grove schuimspaan de hamschijf uit de pan en doe in een schaal,

    ook de pootjes er uit in de andere schaal.
    Doe de afgespoelde spliterwten in het kookvocht en laat gaar worden.

    Afhankelijk van de kwaliteit van de erwten moet u zeven om de velletjes

    er uit te halen of even met de fijne schuimspaan door de pan om vluchtelingen

    er uit te vissen..
    Snijd de groente in stukken, niet te fijn en gooi van alles 85%

    in de pot bij de gare erwten.
    Als dat gaar is; hang de staafmixer er in en pureer alles heel fijn.
    Gooi de achter gehouden 15 % groenten en erwten er in en laat zachtjes

    door pruttelen.
    Haal de botten uit de hamschijf en verwijder het vel, dat is erg vet en niet

    meer zo gezond.
    snijd het vlees klein en gooi dat terug in de pan.....dan een belangrijk moment.....

    neem een lepel en .....proef........moet er zout bij, moet er peper bij.

    Waren de hamschijf en de pootjes genoeg om een varkensvleesbouillon te creëren,

    of moet er een  paar eetlepels groente bouillon bij?, gebruik liever 

    Fond,maar geengroentebouillonblokjes, die zijn veel te zout (vroeger hoefde dat niet en ook niet

    als u van een echte slachter dat vlees betrekt waarvan de varkens nog buiten lopenen door de modder rollen.

    Mijn kookverhaal (Andre van Elmpt)

    Uiteraard heb ik deze uitvoering van de Echte snert moeten aanpassen aan 2010.

    Hel vlees van de pootjes houd ik zeerkleingesneden in een schaaltje

    met wat kookvocht  in de kloeling en de volgende dag in plakjes

    op mijn boterham.

    Ik slaag er nog wel eens in om een halve varkenskop te vinden en dan krijg ik de

    echte smaak weer te pakken.

    Bij mijn slager, die een heel goede, is liggen wel eens speenvarkenskopjes,

    maar daar komt geen kracht uit.
    Vroeger liet men de groente helemaal kapot koken, dat vind ik zonde

    vandaar dat ik het pureer als het nog groente is.

    Die 15 % laten het dan nog op een echte groente-inhoud lijken.

     

    Vriendje

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per week
  • 26/02-04/03 2018
  • 22/01-28/01 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!