Echte Snert , recept uit 1900
Recept van mijn Grootmoeder
op: 20 november 2010 op veler verzoek weer gepubliceerd
Benodigdheden:
Ruime pan, het liefst een Belly pan van 8 liter.
Schone snijplank en scherp mes
1 schuimspaan met grove mazen
1 schuimspaan met heel fijne mazen voor afschuimen
staafmixer
twee schalen.
Ingrediënten:
hamschijf, ± 20 centimeter dik
4 kleine of 2 lange varkenspootjes kruislings gekliefd
500 gram spliterwten
1 of 2 preien, ligt aan de dikte
1 grote winterpeen of 2 kleinere
1 halve selderijknol in blokjes
1 bosje selderij
1 bosje peterselie
peper en zout
Bereiding:
Was de hamschijf en de poten heel zorgvuldig en zet ze met ruim water op. Goed afschuimen en dan deksel op de pan en het vuur laag. Laat een uurtje of 4 zachtjes pruttelen tot het vlees letterlijk van de botten afvalt. Schep met de grove schuimspaan de hamschijf uit de pan en doe in een schaal,
ook de pootjes er uit in de andere schaal. Doe de afgespoelde spliterwten in het kookvocht en laat gaar worden.
Afhankelijk van de kwaliteit van de erwten moet u zeven om de velletjes
er uit te halen of even met de fijne schuimspaan door de pan om vluchtelingen
er uit te vissen.. Snijd de groente in stukken, niet te fijn en gooi van alles 85%
in de pot bij de gare erwten. Als dat gaar is; hang de staafmixer er in en pureer alles heel fijn. Gooi de achter gehouden 15 % groenten en erwten er in en laat zachtjes
door pruttelen. Haal de botten uit de hamschijf en verwijder het vel, dat is erg vet en niet
meer zo gezond. snijd het vlees klein en gooi dat terug in de pan.....dan een belangrijk moment.....
neem een lepel en .....proef........moet er zout bij, moet er peper bij.
Waren de hamschijf en de pootjes genoeg om een varkensvleesbouillon te creëren,
of moet er een paar eetlepels groente bouillon bij?, gebruik liever
Fond,maar geengroentebouillonblokjes, die zijn veel te zout (vroeger hoefde dat niet en ook niet
als u van een echte slachter dat vlees betrekt waarvan de varkens nog buiten lopenen door de modder rollen.
Mijn kookverhaal (Andre van Elmpt)
Uiteraard heb ik deze uitvoering van de Echte snert moeten aanpassen aan 2010.
Hel vlees van de pootjes houd ik zeerkleingesneden in een schaaltje
met wat kookvocht in de kloeling en de volgende dag in plakjes
op mijn boterham.
Ik slaag er nog wel eens in om een halve varkenskop te vinden en dan krijg ik de
echte smaak weer te pakken.
Bij mijn slager, die een heel goede, is liggen wel eens speenvarkenskopjes,
maar daar komt geen kracht uit. Vroeger liet men de groente helemaal kapot koken, dat vind ik zonde
vandaar dat ik het pureer als het nog groente is.
Die 15 % laten het dan nog op een echte groente-inhoud lijken.
Vriendje
|