NIEUW: Blog reclamevrij maken?
LANDELIJKE GILDE
Inhoud blog
 • FOTO'S REIS BOCHOLT REEKS 2
 • FOTO'S REIS BOCHOLT REEKS 1 ( GROEPSFOTO )
 • REIS BOCHOLT 18 JULI 2015 VERSLAG
 • KAPELLETJE LANDELIJKE GILDE IN DE LANGESTRAAT
 • Reis naar Bree en Valkenburg op zaterdag 27 Juli

  Zoeken in blog
  Foto

  Foto

  DEURNE-DIEST
  13-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO'S REIS BOCHOLT REEKS 2

  HIER DE TWEEDE REEKS VAN FOTO'S OOK GENOMEN DOOR MAURICE BRUYNDONCKX.

  1. DE BOOT

  2. BEELDENTUIN VAESEN

   

  GENIET NOG NA MET DEZE MOOIE FOTO'S VAN MAURICE.  13-08-2015, 09:42 geschreven door Wouters Hugo


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO'S REIS BOCHOLT REEKS 1 ( GROEPSFOTO )

  HIER EEN EERSTE REEKS VAN MOOIE FOTO'S GENOMEN DOOR ONZE PAROCHIE FOTOGRAAF MAURICE BRUYNDONCKX WAARVOOR ONZE HARTELIJKE DANK

  1. RESTAURANT 'T PLEINTJE

  2. GROEPSFOTO

  3. BROUWERIJ MUSEUM

  4. ALPACA BOERDERIJ

   

   

  GENIET ERVAN.  13-08-2015, 09:27 geschreven door Wouters Hugo


  05-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIS BOCHOLT 18 JULI 2015 VERSLAG

  De zon lacht ons toe als we met 36 enthousiaste mensen vertrekken op daguitstap naar Bocholt. Onderweg vertelt Johan enkele weetjes over Bocholt en wat ons deze dag nog te wachten staat. En dit belooft.

  Rond half tien zijn we ter plaatse en worden we onthaald met een lekker stuk limburgse taart en een tas heerlijk ruikende koffie. Lang kunnen we niet blijven op “ De Boot” ,immers de plaatselijke kunstenaar Albert Vaesen wacht ons op aan de ingang van zijn beeldentuin . Albert is een self-made-metaal kunstenaar . Op sublieme wijze slaagt hij erin verschillende stukken, vooral rood koper, samen te lassen tot een sprekend geheel en deze ten toon te stellen in zijn tuin, een oase van groen.

  Beslist een aanrader.

  Rond 12u30 vertrok de bus naar restaurant “ ’t Kerkpleintje” waar ons een lekker drie gangen menu te wachten stond .

  Na de lunch zou een korte siesta meer dan welkom geweest zijn , doch er was geen tijd voor. Twee ervaren gidsen stonden ons reeds op te wachten aan het Bocholter Brouwerij Museum gevestigd in het historische brouwershuis waar sinds 1758 tot midden 19 de eeuw de Martens-brouwers van vader op zoon het edele gerstenat brouwden. Met trots en gevoel voor humor vertelden beide gidsen ons over de mouterij , de verschillende brouwzalen, de lager- en gistingsafdelingen, de oude bierkarren en de vaten- en flessenafdelingen, allemaal authentieke familiestukken. Het grootste Brouwerijmuseum van Europa is een bezoek meer dan waard.

  Na de rondleiding werd ons , in de gezellige taverne, nog een consumptie aangeboden.

  Daarna terug de bus op richting Kaulille voor een bezoek aan een alpacaboerderij. We werden verwelkomt met een lekkere tas koffie terwijl de eigenaar uitleg gaf over de geschiedenis van het bedrijf en de dieren zelf. Tevens werd een film vertoond waarin alle aspecten van de fokkerij, maar ook bijvoorbeeld de verwerking van de wol , aan bod komt.

  Want de alpaca wordt gefokt voor de wol. De alpaca lijkt een beetje op een lama maar is kleiner en wolliger , bovendien een nieuwsgierig en makkelijk te hanteren dier. En… het spuugt niet , tenzij het zich bedreigt voelt en om de hengst te tonen dan ze drager is van een veulentje en dat verder intiem contact dus niet meer nodig is.

  De alpaca’s komen van oorsprong uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru, waar zij leven in extreme dag- en nachttemperaturen. Een kleine anekdote: de veulentjes worden allemaal in de voormiddag rond tien uur geboren. Indien zij in Zuid-Amerika

  ’s morgens vroeg , in de namiddag of ‘ s avonds zouden geboren worden, dan zouden zij doodvriezen . “ Moeder natuur “ bracht dit mee naar België.

  Natuurlijk was ons bezoek niet volledig zonder een bezoek aan de stal en de weides. De eigenaar gaf ons nog bijkomend uitleg over de dierhouderij en de fokprogramma’s.

  Het bezoek aan deze alpacaboerderij werd afgesloten met een broodmaaltijd en een drankje in het pas gebouwde terrascafé , naast de stal.

  Om 20 uur zat de daguitstap erop en stond de bus met de neus richting Deurne.

  Het was een fijne, leerzame daguitstap. We moeten het niet ver gaan zoeken als het kortbij ook te vinden is.

  Dank aan de bestuursleden van de Landelijke Gilde maar toch vooral aan Hugo, de bezieler van deze dag ( en ook van de vorige daguitstappen )

  Hij slaagde er zelfs dit jaar in te zorgen voor het goede weer.

   

   

                                                                                   August Luyten.

  05-08-2015, 00:00 geschreven door Wouters Hugo


  14-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KAPELLETJE LANDELIJKE GILDE IN DE LANGESTRAAT

  Het kapelletje van de Landelijke Gilde in de Langestraat.

   

  Het kapelleke in de Langestraat was vroeger , tenminste voor de bewoners van de Langestraat , beter gekend als “ het kapelleke van Jefke van Beyssen “, ( Jefke Loots) . Wie destijds de bouwer ervan was , is niet juist geweten. Ofwel Jefke zelf, ofwel zijn oom “ Bet van Beyssen” . Evenmin is geweten wanneer het oorspronkelijke kapelleke werd gebouwd.

  Het was een hoge rechthoekige zuil van ongeveer 1,70 m , met bovenaan een nis waarin het Mariabeeld stond. Het was qua vorm vergelijkbaar met het kapelleke Molenberg ( beter gekend als het kapelleke van Maurice Neuts ), doch hoger en smaller.

  Elke meimaand werd er een rozenhoedje gebeden op een vrijdag. Zo kwamen de verschillende kapelletjes in het dorp aan de beurt. Ook bij de zgn “ kruisdagen “ werd er halt gehouden.

  Lange tijd werd het onderhouden door Jefke zelf , en nadien door Staf Appelen en Julia Vansweevelt.

  Echter het kapelleke stond geweldig scheef . Mogelijk waren de fundamenten niet al te sterk doch het staat wel vast dat het scheef zakken vooral veroorzaakt werd door de melkophaler die er met zijn camion steeds langsreed. Vroeger werd de melk in kruiken gedaan en werden deze dagelijks opgehaald door “ Betteke” de melkboer . Van Lisa Verboven ( Wed Cuypers) reed hij dan naar Staf Appelen en passeerde hij het kapelletje. Door de vele trillingen van de vrachtwagen begon het scheef te zakken en dreigde het om te vallen.

  In 1983 besloot de Landelijke Gilde het af te breken en er een nieuw te zetten. Dit gebeurde naar aanleiding van haar 80-jarig bestaan.

  Maar hoe moest het eruit zien.

  In het ledenblad “ Levend Land” verscheen een artikel met foto van een kapelletje in Geel ( of Mol, ik weet het niet meer). Op een zondagvoormiddag gingen enkele bestuursleden een kijkje nemen samen met enkele ervaren metsers. Immers, het moest technisch ook haalbaar zijn.

  Het zou een identiek kapelletje worden: ééntje dat in feite een Mariabeeld is op zich.

  In april 1983 werd begonnen met de metselwerken onder de bekwame leiding van Louis Severijns ( wonende Het Bunder in Deurne ) Meerdere personen hebben er eveneens aan geholpen , doch ik ga geen enkele naam vernoemen , want zeker zou ik er vergeten.

  In mei van datzelfde jaar werd het ingewijd door E.H. Pastoor Willekens.

  Het mariabeeld was de “ O.L.V van Barmhartigheid”. De Heilige Maria met open gespreide armen en zonder kindje Jezus.

  Ondanks het feit dat het beeld goed verankerd was in de arduinen blok, werd het gestolen. Een nieuw gelijkaardig beeld werd gekocht in Scherpenheuvel,.

  doch ook dit werd na enkele tijd vernield. Waren het kwajongensstreken, was het puur vandalisme en wie had het gedaan ; we hebben het nooit kunnen achterhalen.

  Momenteel staat er het beeld van Maria Rosa Mystica. Het verwijst naar een aantal verschijningen in Italië waar Maria zich de Mystieke Roos noemt.

  Het beeld werd ons geschonken door E.H. Deken Felix Van Meerbergen.

  Tot overmaat van ramp werd enkele jaren geleden het kapelletje door een auto aangereden. De automobilist pleegde vluchtmisdrijf.

  We hebben kunnen achterhalen wie de aanrijder was. Aan de toog praat men zijn mond immers nogal eens vlug voorbij. Via onze centrale in Leuven werd klacht ingediend en de verantwoordelijke werd hiervoor ook strafrechterlijk beboet .

  Voor der herstelling vonden we gelukkig nog dezelfde bouwstenen bij NV Ackx in Tessenderlo dewelke ons deze gratis ter beschikking stelde.

  Vakkundig werd het hersteld en ingevoegd door Willy Aerts.

  In de “ schoot “ van het beeld staan momenteel twee buxusbollen en een buxushaagje. Het is uiterst moeilijk er bloeiende planten te zetten ,dit gezien de droogte ( aanwezigheid van eikenboom) en de noord - noordwestelijke richting waarin het kapelletje staat. Het bankje ervoor dient dikwijls als rustplaats voor de vele fietsers die op zaterdag of zondag de Kempenroute doen. Hopelijk maken ze dan ook even tijd voor een weesgegroetje. Het bankje werd gemaakt en ons geschonken door Vandebroek Luc van ’t Meilrijk.

  Vorig jaar stonden er regelmatig kleine bloemetjes , onze dank aan deze onbekende perso(o)nen. Blijkbaar werd de hulp van O.L.Vrouwke ook reeds op andere gebieden ingeroepen.

  Een “ tutteke “ werd reeds aan haar toevertrouwd.

  De vrees bestond dat , bij de rioleringswerken in de Langestraat , het kapelletje mogelijk zou verdwijnen. Op de eerste infovergadering werd de garantie gegeven dat dit niet zou gebeuren . Meer nog , de Stad Diest nam het op zich om verhardingswerken met kleine kasseien er rond uit te voeren. Het resultaat mag gezien worden. Wij zijn het Stadsbestuur dankbaar hiervoor.

  Gust Luyten.

   

  14-07-2015, 13:49 geschreven door Wouters Hugo


  24-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reis naar Bree en Valkenburg op zaterdag 27 Juli
  We gaan dit jaar met de Landelijke Gilde van Deurne-Diest op reis naar Bree daar bezoeken wij het rijtuigmuseum, Daarna gaan we naar Valkenburg naar de feestgrot om er een buffet te nuttigen. Dan bezoeken we de steenkoolmijn met een gids per treintje. Als laatste halte gaan we Terug naar Bree we bezoeken daar een kruidentuin. We besluiten de dag met een broodmaaltijd. Vanaf dit jaar vragen we een voorschot van 10 € per persoon zodat we kunnen kijken of we met de bus kunnen gaan en dan kunnen we die nog tijdig bestellen. U kunt inschrijven tot 30 april. Bij een geldige reden van afwezigheid wordt het voorschot teruggestort. U kunt betalen op het rekeningnummer BE28 7554-9267-9120 met de vermelding " Valkenburg " Met vriendelijke groeten van het bestuur.

  24-03-2013, 14:46 geschreven door Wouters Hugo


  09-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daguitstap 29 juli 2009
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De tweede daguitstap van onze L.G. bracht ons naar Baarle-Hertog/Baarle-Nassau.

  09-08-2009, 22:31 geschreven door Arlette Billen


  23-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste reis 2009
  De eerste reis van dit jaar gaat naar Sint-Truiden, en dit op vrijdag 17 april. Vertrek aan het oude gemeentehuis om 9.00 uur. Programma: 10.00 uur Koffie en taart 10.30 uur Rondrit 12.30 uur Middagmaal (2 gangen) 14.00 uur Bezoek fruitbedrijf Vaes 16.30 Broodmaaltijd 17.30 Terugreis Prijs: Leden 50 € Niet leden 55 € Kinderen jonger dan 12 jaar 30 € Inschrijven voor 1 april bij volgende bestuursleden: Severijns Johan Hasseltsebaan 112 tel: 013/66.26.53. Wouters Hugo Hasseltsebaan 118 tel: 013/66.84.90. Of door overschrijving op het rekeningnummer 800-2079281-67 met vermelding " Reis Sint-Truiden " We wensen U een zonnige en interesante dag. HET BESTUUR.

  23-02-2009, 09:03 geschreven door Wouters Hugo


  20-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn Dorp
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Als je ons dorp beter wilt leren kennen surf dan naar http://fotoalbum.seniorennet.be/Hugo118. Er staan momenteel 46 foto's op.

  20-09-2008, 09:34 geschreven door Wouters Hugo


  13-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapelletje zonder mariabeeld
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hierbij een foto van het kapelletje zonder maria beeld, we hopen dat we daar spoedig een ander beeld kunnen plaatsen.

  13-09-2008, 09:18 geschreven door Wouters Hugo


  12-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kappelletje in de Langestraat
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het beeld van Onze Lieve-Vrouw is een aanal jaren geleden beschadigd geweest, en sinds begin mei is het verdwenen.

  12-09-2008, 00:00 geschreven door Wouters Hugo


  Archief per maand
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 03-2013
 • 08-2009
 • 02-2009
 • 09-2008
 • 08-2008

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!