Het kapelletje van de Landelijke Gilde in de Langestraat.
Het kapelleke in de Langestraat was vroeger , tenminste voor de bewoners van de Langestraat , beter gekend als “ het kapelleke van Jefke van Beyssen “, ( Jefke Loots) . Wie destijds de bouwer ervan was , is niet juist geweten. Ofwel Jefke zelf, ofwel zijn oom “ Bet van Beyssen” . Evenmin is geweten wanneer het oorspronkelijke kapelleke werd gebouwd.
Het was een hoge rechthoekige zuil van ongeveer 1,70 m , met bovenaan een nis waarin het Mariabeeld stond. Het was qua vorm vergelijkbaar met het kapelleke Molenberg ( beter gekend als het kapelleke van Maurice Neuts ), doch hoger en smaller.
Elke meimaand werd er een rozenhoedje gebeden op een vrijdag. Zo kwamen de verschillende kapelletjes in het dorp aan de beurt. Ook bij de zgn “ kruisdagen “ werd er halt gehouden.
Lange tijd werd het onderhouden door Jefke zelf , en nadien door Staf Appelen en Julia Vansweevelt.
Echter het kapelleke stond geweldig scheef . Mogelijk waren de fundamenten niet al te sterk doch het staat wel vast dat het scheef zakken vooral veroorzaakt werd door de melkophaler die er met zijn camion steeds langsreed. Vroeger werd de melk in kruiken gedaan en werden deze dagelijks opgehaald door “ Betteke” de melkboer . Van Lisa Verboven ( Wed Cuypers) reed hij dan naar Staf Appelen en passeerde hij het kapelletje. Door de vele trillingen van de vrachtwagen begon het scheef te zakken en dreigde het om te vallen.
In 1983 besloot de Landelijke Gilde het af te breken en er een nieuw te zetten. Dit gebeurde naar aanleiding van haar 80-jarig bestaan.
Maar hoe moest het eruit zien.
In het ledenblad “ Levend Land” verscheen een artikel met foto van een kapelletje in Geel ( of Mol, ik weet het niet meer). Op een zondagvoormiddag gingen enkele bestuursleden een kijkje nemen samen met enkele ervaren metsers. Immers, het moest technisch ook haalbaar zijn.
Het zou een identiek kapelletje worden: ééntje dat in feite een Mariabeeld is op zich.
In april 1983 werd begonnen met de metselwerken onder de bekwame leiding van Louis Severijns ( wonende Het Bunder in Deurne ) Meerdere personen hebben er eveneens aan geholpen , doch ik ga geen enkele naam vernoemen , want zeker zou ik er vergeten.
In mei van datzelfde jaar werd het ingewijd door E.H. Pastoor Willekens.
Het mariabeeld was de “ O.L.V van Barmhartigheid”. De Heilige Maria met open gespreide armen en zonder kindje Jezus.
Ondanks het feit dat het beeld goed verankerd was in de arduinen blok, werd het gestolen. Een nieuw gelijkaardig beeld werd gekocht in Scherpenheuvel,.
doch ook dit werd na enkele tijd vernield. Waren het kwajongensstreken, was het puur vandalisme en wie had het gedaan ; we hebben het nooit kunnen achterhalen.
Momenteel staat er het beeld van Maria Rosa Mystica. Het verwijst naar een aantal verschijningen in Italië waar Maria zich de Mystieke Roos noemt.
Het beeld werd ons geschonken door E.H. Deken Felix Van Meerbergen.
Tot overmaat van ramp werd enkele jaren geleden het kapelletje door een auto aangereden. De automobilist pleegde vluchtmisdrijf.
We hebben kunnen achterhalen wie de aanrijder was. Aan de toog praat men zijn mond immers nogal eens vlug voorbij. Via onze centrale in Leuven werd klacht ingediend en de verantwoordelijke werd hiervoor ook strafrechterlijk beboet .
Voor der herstelling vonden we gelukkig nog dezelfde bouwstenen bij NV Ackx in Tessenderlo dewelke ons deze gratis ter beschikking stelde.
Vakkundig werd het hersteld en ingevoegd door Willy Aerts.
In de “ schoot “ van het beeld staan momenteel twee buxusbollen en een buxushaagje. Het is uiterst moeilijk er bloeiende planten te zetten ,dit gezien de droogte ( aanwezigheid van eikenboom) en de noord - noordwestelijke richting waarin het kapelletje staat. Het bankje ervoor dient dikwijls als rustplaats voor de vele fietsers die op zaterdag of zondag de Kempenroute doen. Hopelijk maken ze dan ook even tijd voor een weesgegroetje. Het bankje werd gemaakt en ons geschonken door Vandebroek Luc van ’t Meilrijk.
Vorig jaar stonden er regelmatig kleine bloemetjes , onze dank aan deze onbekende perso(o)nen. Blijkbaar werd de hulp van O.L.Vrouwke ook reeds op andere gebieden ingeroepen.
Een “ tutteke “ werd reeds aan haar toevertrouwd.
De vrees bestond dat , bij de rioleringswerken in de Langestraat , het kapelletje mogelijk zou verdwijnen. Op de eerste infovergadering werd de garantie gegeven dat dit niet zou gebeuren . Meer nog , de Stad Diest nam het op zich om verhardingswerken met kleine kasseien er rond uit te voeren. Het resultaat mag gezien worden. Wij zijn het Stadsbestuur dankbaar hiervoor.
Gust Luyten.
14-07-2015, 13:49 geschreven door Wouters Hugo
|