NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Hoe ik begon
 • Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Genealogie - Lenoor
  Mijn zoektocht naar alle personen met de naam Lenoor
  19-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ik begon
  Jarenlang werd me verteld dat de naam LENOOR eigenlijk afstamde van LENOIR.

  Iedereen vertelde me ongeveer hetzelfde verhaal, namelijk dat de familie origineel LENOIR noemde, maar dat mijn grootvader samen met een broer op 15 jarige leeftijd samen met zijn moeder naar Groot-Brittanië gevlucht was voor het oorlogsgeweld.
  Toen ze enige tijd later terugkeerden naar België, weigerde de burgemeester van Zonnebeke de naam in te schrijven omdat dit "te Frans" was. (Het volledige archief was afgebrand en iedereen moest zich opnieuw laten inschrijven). Met de burgemeester werd dan de naam LENOOR overeengekomen en sindsdien zouden we dus deze naam dragen ....

  Maar ... bij onderzoek stelde ik meer en meer vast dat er iets niet klopte ... uiteindelijk kon ik vaststellen dat dit hele verhaal verzonnen bleek te zijn !! of tenminste ontsproten was uit de fantasie, na het "van horen zeggen" verder te vertellen...

  Ik spitste me toe op het zoeken van officiële documenten en plots kwam ik in het bezit van militiedossiers van verschillende Lenoor's.
  Hierop ben ik alles beginnen uitpluizen en vergelijken om al snel vast te stellen dat de foutieve schrijfwijze van de naam in de militiedossiers ontstaan was ..... maar hoe kwam dit, was mijn grootste vraag ??
  Al ettelijke malen had ik eroverheen gekeken, maar plots viel me een detail op: bij één van de betrokkenen stond in het klein vermeld: Langue Néerlandais / lire: un peu / écrire: non
  => hij kon niet schrijven !!!
  Ik vergeleek snel de andere dossiers en ziedaar bij verschillende dossiers, waar de schrijffout voorkwam vond ik hetzelfde gegeven !!!
  Daarbij viel me vervolgens op dat de handtekening van de betrokkenen nooit in hetzelfde handschrift was als waarmee de formulieren ingevuld werden ... iemand anders vulde dus de formulieren in en betrokkene moest dan enkel tekenen !!
  Vervolgens was duidelijk dat de betrokkenen telkens ondertekenden in een beverig, haast kinderlijk geschrift en dat ze telkens tekenden met de naam die door de invuller bovenaan in het document ingevuld was ... meestal Lenoir, soms Lenoor !!!
  Verder was het duidelijk door de geboorteaktes die in de militiedossiers zaten, dat allen wel degelijk als LENOOR geboren waren !!!

  en toen begreep ik opeens wat er gebeurd was ...
  Betrokkenen konden niet schrijven. Dus werden de papieren ingevuld door de aanwezige verantwoordelijke militair ... die volgens alle dossiers Franstalig waren.
  Betrokkene noemde zijn naam .... in het platte West-Vlaams van Ieper ...
  spreek de naam LENOOR eens uit in dit dialect !!!
  De Franstalige militair schreef dus de naam LENOIR op en de verwarring was begonnen !!

  Na de eerste Wereldoorlog werden de dossiers stukje bij beetje terug bijgewerkt en werd in de loop van jaren iedereen terug LENOOR Cool

  19-06-2008 om 16:38 geschreven door rataplan

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)

  Archief per week
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!