Gisteren hebben we een bezoekje gebracht aan een Japanse Shindotuin. Deze unieke tuin geeft een fractie van de boodschappen die de Japanners in hun tuinen brengen via symbolen.
Bij de aanleg ervan is rekening gehouden met de yin en yang principes, zodanig dat de tuinelementen elkaar in evenwicht brengen.
25 jaar getrouwd, ik keek op een dag naar mijn vrouw en zei:
"Lieverd, 25 jaar geleden hadden we een goedkoop huis, een goedkope auto, sliepen op een sofa en keken TV op een ultra klein zwart-wit beeld. Maar, ik sliep iedere nacht met een blonde stoot van 25 jaar! Nu hebben we een mooi huis, een mooie auto, een groot bed en een plasma TV. Maar, ik slaap nu met een vrouw van 50! Ik denk dat je er niet op vooruit bent gegaan."
Nu is mijn vrouw een erg redelijk mens. Ze zei tegen mij:
"Nou, dan ga je weer uit met een blonde stoot van 25, dan zorg ik ervoor dat je weer kan leven in een goedkoop huis, met een goedkope auto rijdt en slaapt op een sofa......."
Twee blondjes staan bij de auto te sukkelen met het slot, ze zijn namelijk de sleutel kwijt. Dan begint het zachtjes te regenen, zegt het ene blondje tegen het andere: "Schiet op, het regent en het dak van de auto staat nog open!
Een Belg zegt aan zijn Hollandse vriend: 'Ik ken een truckje om gratis te gaan eten.' 'Fantastisch zeg,’ zegt de Hollander, hoe doe je dat? 'Ik ga naar een restaurant, zet mij neer en ik bestel een voorgerecht, een hoofdschotel en een dessertje, dan neem ik mijn tijd met een koffie en een cognac. Vervolgens wacht ik tot sluitingstijd. Als bijna alle stoelen op de tafels staan komt natuurlijk de ober vragen of ik wil afrekenen. Dan zeg ik hem dat ik al afgerekend heb met zijncollega die reeds vertrokken is. En klaar is Kees.' 'Geweldig, gaan we dat morgen eens uitproberen?' vraagt de Hollandse vriend. Zoals afgesproken gaan ze 's anderendaags op restaurant en alles verloopt zoals verwacht. Tegen het sluitingsuur komt de ober en vraagt of ze willen afrekenen. De Belg antwoordt: 'Excuseer, maar wij hebben al betaald aan uw collega die reeds vertrokken is.' Waar de holander aan toevoegt: 'En we wachten nog altijd op ons wisselgeld.'
Het stadspark is een sport- en recreatiepark. Naast een kinderspeeltuin en minigolfpiste zijn er 2 vijvers, een dieren- en een verkeerspark. In het sportgedeelte kan men verschillende sporten beoefenen.
Met drie in één cel van amper twee op drie meter. Dag in, dag uit, vaak jarenlang. De sleur, de verveling, het wachten, de pijn...
In 2005 vertrokken de laatste gevangenen uit de gevangenis van Tongeren. Vanaf nu kan jij een kijkje nemen achter de tralies. Getuigenissen van gevangenen en personeelsleden sleuren je mee in het gevangenisregime.
Op zondagmorgen is Tongeren een internationale stad. Je loopt er niet alleen Nederlanders tegen het lijf, maar ook Duitsers, Fransen, Britten en zelfs Amerikanen. Ze zijn allen te gast op de zondagse antiek- en brocantemarkt.
Meer dan 350 standhouders en een 40-tal antiekzaken stallen op zondag hun beste waar uit. Mensen snuffelen tussen oude boeken en in oude kasten naar precies datgene wat bij hen past. De mengeling van verschillende talen, muziek en de geur van lekker etenmaakt de antiekmarkt net zo charmant.
Het meest opvallende symbool van Tongeren is de toren van de gotische Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Kom je van Hasselt, St-Truiden of Luik van mijlenver zie je de Basiliek fier boven de stad uitsteken.Aan deze indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwebasiliek werd meer dan 300 jaar gebouwd. Het resultaat mag er zijn, want de Basiliek is een prachtvoorbeeld van gotische bouwkunst.
Het binnenzicht is adembenemend en je vindt nergens mooiere kerkschatten. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw uit de 15-de eeuw lacht je toe met mysterieuze glimlach. Haar kroning wordt sinds 1890 om de zeven jaar herdacht in een processie met meer dan 3000 deelnemers.
Echte rust vindt je in de unieke Romaanse kloostergang uit de 12-de eeuw. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek bezit de rijkste schatkamer van België.
Het begijnhof van Tongeren is een van de oudste begijnhoven van de Nederlanden. Het oorspronkelijke begijnhof lag in de omgeving van de huidige kogelstraat.
In 1257 werd een nieuw begijnhof opgericht, binnen de nieuwe stadswallen. Er ontstond een typisch straatbegijnhof, dat als een afgesloten miniatuurstadje beschouwd werd. Omdat het begijnhof bij de grote brand van 1677 vrijwel volledig gespaard bleef, biedt dit stadsgedeelte de oudste voorbeelden van woningbouw in Tongeren.
Na een aanval op de stad in 1213 door Hertog Hendrik I van Brabant, werd in 1241 begonnen met de bouw van een stevige stadsomwalling. Pas in 1290 was hij volledig voltooid. Deze verdedigingsmuur omsloot de toenmalige stadskern. Zij maakten deels gebruik van het tracé en de resten van de laat-romeinse omheiningsmuur.
De best bewaarde stukken zijn te vinden langs de Leopoldwal en de Elfde-Novemberwal. Ook bij de Moerenpoort is nog een stukje over. De middeleeuwse stadswal bevatte 6 poorten en 13 versterkte torens. De ommuurde oppervlakte bedroeg 54 ha.
In de 15de eeuw werden de stadsmuren gedeeltelijk afgebroken en in de 17de eeuw verwoestten de Fransen verschillende stadspoorten.
In de 18de eeuw werden de verdedigingsmuren hersteld, maar in de 19de eeuw moesten ze wijken voor de modernisering.
De Moerenpoort werd gebouwd in 1379 en is de enige overblijvende poort van de zes middeleeuwse stadspoorten. Ook werd ze meerdere malen bedreigd met afbraak en vernieling. Ze vervangt de oorspronkelijke poort die een cirkelvormige basis had en verwoest werd in 1347.
In 1673 bliezen de Fransen de voorbouw van de toren op. In 1892 en 1958 werd de poort reeds verschillende malen gerestaureerd.
Na de laatste restauratie werd er een wapenmuseum in ondergebracht en wordt er de militaire geschiedenis van de stad uitgelegd met behulp van wapens en afbeeldingen van de stadsverdediging.
Wie Tongeren zegt, associeert deze stad onmiddellijk met Ambiorix. Zijn standbeeld vind je terug op de Grote markt en staat op een natuurstenen voetstuk van 3 meter hoog dat in de vorm van een prehistorische dolmen gebouwd werd.
Ambiorix was de koning van de Eburonen. In 54-53 voor Christus bracht hij, in de omgeving van Atuatuca, de legioenen van Jules Caesar de grootste nederlaag toe die de Romeinen bij de verovering van Gallië hebben gekend.
In Tongeren was het geschiedschrijver Frans Driesen die in 1851 voorstelde om een monument op te richten ter ere van Ambiorix. De Franse beeldhouwer Jules Bertin (1826-1892) werd aangetrokken om een standbeeld te creëren. Zijn eerste maquette kreeg heel wat kritiek en tegenkanting en hij werd meerdere keren verplicht wijzigingen aan te brengen.
Het standbeeld werd officieel onthuld op 5 september 1866, in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Leopold II en zijn echtgenote Koningin Marie-Henriëtta.