Welkom in deze lessenreeks. Het is de bedoeling dat je, bij
het nemen van een foto voor deze lessenreeks, rekening houd met alles wat je in
vorige lessen leerde.
Waarschijnlijk ken je de uitdrukking: ‘Fotograferen is
spelen met licht’. Dat is zeker zo en hier gaan we, in deze lessenreeks, verder op
in. Het einddoel is een perfect belichte foto kunnen afgeven.
Enkele spelregels:
-Gebruik steeds recent gemaakte foto’s.
-Geef een korte toelichting bij de foto bv. gebruikte
instellingen en waarom je die gebruikte.
-Foto’s mogen niet bewerkt worden, ook niet
uitgesneden. Het is de bedoeling dat je op voorhand leert ‘zien’.
-Ik probeer eenmaal per week je foto te
bespreken. Aangezien ik een zeer drukke agenda heb kan dit al eens uitlopen.
Hou hier dus rekening mee.
-De opgaven die ik geef zijn volgens het kunnen
van de leerling. Zij die reeds verder gevorderd zijn zullen ‘zwaardere’ opgaven
krijgen dan ‘minder’ gevorderden.
-Neem geen foto’s op voorhand. Hou steeds
rekening met de gekregen commentaren voor je een nieuwe foto maakt.
Enkele raadgevingen:
-Bij het nemen van een foto noteer dan steeds je
instellingen en een kleine commentaar. Bekijk bij je thuiskomst de foto’s en neem
er die commentaar bij. Zo leer je bij. Zelfs gevorderde fotografendoen dit nog steeds.
-Wees niet te snel tevreden. Bekijk je foto’s,
laat ze dan enkele dagen liggen en bekijk ze opnieuw. Als je ze dan nog goed
vind geef ze dan pas in. Wees kritisch op je zelf.
-Zet je toestel niet op automatisch. Gebruik
verschillende instellingen en bekijk welke het beste resultaat geven.
-Heb je vragen, aarzel niet om me te contacteren.
Ik zal je graag helpen.
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
Licht
Bespreking licht
23-11-2009
Janeolive
Bij deze opname maakte je gebruik van het invallende licht. Je gebruikte iso 400, f:4.5 en 1/40e. Hieruit kan je concluderen dat er weinig licht was en dat zie je ook aan de foto. Ze is te flets. Normaal moet het licht in de foto een meerwaarde geven en dat is hier niet het geval. Er komt dan nog bij dat ik scherpte mis op de sinaasappel. De scherpstelling gebeurde m.i. op het doek. Door de al redelijk grote diafragmaopening krijg je niet genoeg scherptediepte om dan ook nog de bovenkant van de appelsien mooi scherp te krijgen. Mogelijke oplossing; statief gebruiken, iets langer belichten en een kleiner diafragma gebruiken. Experimenteer ook eens met deze opstelling en hou langs de schaduwkant eens een wit blad of aluminiumfolie die gekreukt is. Je zal zien dat je dan een heel andere belichting krijgt. Zorg er in ieder geval voor dat je opname mooi scherp is. Ik kijk al uit naat je volgende inzending. Groeten, Digiwill
Dit is een goede foto. Geen 'waw' foto maar gewoon goed. Het licht is het thema en dat zit er in. De schuine stand van het licht speelt ook mee. De nerven van het hout worden benadrukt, de schaduwen iets breder... gewoon een goede foto dus. Ik ben al benieuwd naar je volgende inzending..
Deze foto is goed geprobeerd, maar het resultaat is niet wat het zou moeten zijn. Je hebt de verlichting in de avond willen weergeven. Dit is geen eenvoudige opgave en spijtig genoeg zit de foto vol ruis en zit er ook een roodzweem op. Ik ga er geen verdere commentaar op geven. Stuur me gewoon een nieuwe. Ik kijk er al naar uit.
Dit is geen slechte foto, maar ook geen hele goede. De linker kant is schaduw en rechts zie je je eigen schaduw op de grond. Als dit de bedoeling was moet hij er wel volledig en nadrukkelijk (op een sterk punt) opstaan. Er zit wel degelijk licht in , maar met deze foto is meer mogelijk. Het licht <> schaduwspel voor en achteraan is goed gezien alleen vragen de onbelangrijke delen van de foto teveel de aandacht. Heb ze daarom eens anders uitgesneden. Kijk zelf maar naar het verschil. Je blik gaat nu vanaf het goed belichte blad linksonder volledig door de foto en de oninteressante schaduwen links en rechts zijn verdwenen. Het is door dergelijke oefeningen te maken dat we bijleren. Op naar de volgende...
Deze foto kan mij, spijtig genoeg, niet bekoren. Ok, je hebt een streepje licht dat op een tekst valt, maar de onscherpte breekt de foto. Ik zie dat je met iso 3200, f:5.6 en 1/320e en -1EV werkte en met sluiterprioriteit. Je hebt bljkbaar niet genoeg scherptediepte om het onderwerp, de tekst, volledig scherp te krijgen. beter was geweest om een kleiner diafragma te nemen (groter getal) Je had hier nog ruimte genoeg voor. De moed niet laten zakken. Ik heb van u al veel goede foto's zien passeren en kijk dus al ¨benieuwd uit naar je volgende inzending.
Goede instap in deze lessenreeks. Het licht zit wel degelijk in deze foto. Op de boomstammen en de bladeren zie je het licht spelen. Je krijgr direct het gevoel van een mooie nazomerdag. Toch heb ik een beetje last met de compositie. Als je de foto van links naar echts bekijlt zie je het volgende: - eerst een wegeltje die diepte aan de foto moet geven, maar door de plaats in de linker onderhoek verdwijnt dit effect. - je gaat van links naar rechts van scherp naar onscherp, om rechts te eindigen met een grote onscherp gedeelte bladeren.
Heb de foto eens gespiegeld en dan krijg je een beel betere compo, maar dan komt die grote onscherpe vlek helemaal links vooraan zitten. Niet goed dus. Ik vermoed dat die onscherpte te maken heeft met de snelheid (1/40e). Als er dan wat wind staat gaan de bladeren bewegen en worden onscherp. De stammen zijn wel scherp. Deze techniek wordt veel gebruikt en is ook mooi, maar dan moet je wel een goede compo hebben. Als je, indien mogelijk, iets meer naar links had gericbt kreeg je m.i. die veel betere compo. Ik kijk al uit naar je volgend inzending.
Op deze foto staat het licht centraal. De zonnestraal door de bomen vormt, met een beetje verbeelding, een hartje op de gevallen bladeren. Achter dit hartje is er licht in de verte en daarmee creëer je diepte. Goed gezien. Ik heb het wel een beetje moeilijk met de scherpte. Je gebruikte F8. Daardoor zit de scherpte meer naar achteren en krijg je onscherpte op de voorgrond. Herinner je nog de 1/3 - 2/3e regel nog? Je toestel stond op diafragmaprioriteit. Door een kleiner diafragma te kiezen (groter getal bv F11 of 22) krijg je een grotere scherptedieptebereik. Natuurlijk moet het aanwezige licht dit toelaten. Op naar de volgende foto...
Dit is een goeie. Je hebt hier rekening gehouden met alle voorgaande lessen en, wat voor deze les telt, je hebt rekening gehouden met het spel van het licht in de foto. Het licht leidt je over het pad naar achteren. De schaduwstreep vertrekt mooi uit de hoek en neemt je mee naar de andere kant. Eén enkel verbeteringspuntje. Er is iets teveel blauw van de lucht te zien. Heb de foto iets kleiner uitgesneden. Kijk maar naar de bijlage. De aandacht gaat nu volledig naar de achterkant waar het pad wegdraait. Ben benieuwd naar je volgende inzending.
Dit is een mooie. Zo moet het. Het licht komt van links en neemt je mee naar de rechterkant van de foto. Lekker scherp, mooie kleuren... Dit is een foto die niet verveeld. Bij deze verklaar ik je dan ook geslaagd voor deze lessenreeks. Ik zal Bernard op de hoogte brengen. Hij zal je een seintje geven wanneer je je inzendingen naar hem kan starten. Veel succes met de volgende reeks.
Hier moet ik niet veel woorden aan vuil maken. Het is gewoon een goede foto. Het licht zit lekker in de bladeren, Het spinrag wordt, door de goede belichting extra benadrukt. Je hebt een goede compo, een mooie diagonaal en de lekker wazige achtergrond is de afwerking. Je hebt bewezen dat je de materie meester bent en daarom mag je van mij doorgaan naar de volgende lessenreeks. Je zal van Bernard een seintje krijgen wanneer je je mails naar hem kan sturen. Ik wens je veel succes met de volgende reeks 'beweging'
Je bent terug aan de slag gegaan. Mooi zo. De foto die je me stuurde heeft speels licht op bepaalde delen. Er is een goede verhouding tussen licht en donker. Wat me een beetje hinderd is de onscherpe groene vlek in de linker onderhoek. Heb je de foto al eens gespiegeld (zie bijlage)? De foto wordt dan veel sterker. Bij de gespiegelde foto valt de onscherpê groene vlek (nu rechts onder) nog wel op maar ze is daar niet zo nadrukkelijk aanwezig. Toch was ze er beter niet geweest. In de gespiegelde versie krijg je, mede door de speling van het licht, een lekkere diepte in de foto. Je kan het licht volgen van de linker onderhoek naar de rechter bovenhoek. Goede start dus en ik kijk al uit naar je volgende inzending.
Ik heb je 2e inzending voor dit thema bekeken en nog eens bekeken. Je probeerde het licht op de bladeren weer te geven en daar ben je voor een deel wel in geslaagd. Toch vind ik dit geen goede foto. Ik krijg steeds een gevoel van onscherpte ook al zijn de bladeren wel scherp. Het is de achtergrond die je parten speeld. De lichte lucht in combinatie van de onscherpe takken in de achtergrond geven een verwarrende foto. Vooral aan de linker kant van de foto. De bladeren komen niet genoeg los van de achtergrond. Kijk maar eens door je wimpers, als naar een schilderij. Het eerste dat dan opvalt is de achtergrond. Je trok deze foto met F:5.6. Met een groter diafragma (kleiner getal) zou je achtergrond veel waziger zijn en een betere foto opleveren. De moed niet laten zakken. Ga opnieuw op pad en bezorg me een nieuwe inzeznding. Ik kijk er al naar uit.
Goed gezien. Het licht dat net op het orloge valt. Origineel gevonden. Mooie belichting en scherpte. Kleur: niets op aan te merken. Er is wel een puntje dat me een beetje stoort. De pink wijst naar buiten. Spijtig dat die niet naast de vingers ligt. Nu heb je een invoerende lijn vanuit de linker onderhoek die via het stuur en de hand via de pink naar de rechter onderhoek uit de foto loopt. Hierdoor wordt de aandacht van het onderwerp ( de lichtinval op het horloge) afgeleid. Moest de pink naast de andere vingers gelegen hebben had je een mooie driehoek en een quasi perfecte foto. Ik zie al uit naar je volgende inzending.
Mooie compo. Lekkere diagonaal. Goede scherpte. De mooi belichte bloemen contrasteren mooi tegen de blauwe lucht. een foto waar weinig aan op te merken valt. Ik zou zeggen op naar de volgende...
Mooie starter. Een goed samenspel tussen schaduw en licht. Een nog schuinere stand, waardoor de lijn van de schaduw naar de linker bovenhoek wijst, was qua compo nog beter geweest. In ieder geval goed belicht. Wat me een beetje stoort zijn de kreukels (of is het een tekening) in de ondeergrond. Moest dit egaal glad zijn geweest was het stukken beter. Goed begin dus en ik kijk al uit naar je volgende inzending.
Zeer mooie foto. Dit is spelen met licht. Je hebt de juiste uitsnede gemaakt. De top van de plant wijst mooi in de hoek. Het tegenlicht zorgt ervoor dat de wollige randen van de plant en de woken op de achtergrond een geheel vormen. De foto heeft ook een mooie diagonaal van licht naar donker. Knap gedaan! Uit deze en vorige opnames blijkt dat je de materie 'licht' meester bent en ik beschouw je dus als geslaagd. Ik zal Bernard op de hoogte brengen. Hij zal je verwittigen wanneer je inzendingen voor het thema 'beweging' naar hem kan sturen.
Opnieuw een knappe opname. Het licht schijnt door de spleten op het wateroppervlak en vormt er een lijnenspel. In de schaduw zie je toch nog de reflecties van de onderbouw. Onderaan zie je zelfs een steur zwemmen. Het plantje in het midden zou ik wegclonen evenals de netels ernaast. Ik zou zeggen op naar de volgende...